Mekong Bobtail Kattenras Info: Foto’s, eigenschappen en feiten

  • Hoogte: 7-9 inches
  • Gewicht: 8-10 pond
  • Levensduur: 15-18 jaar
  • Kleuren:Puntige vacht in een breed scala van kleuren
  • Geschikt voor:Een geweldige gezelschapskat voor actieve gezinnen die op zoek zijn naar een speels kattenras
  • Temperament:Sociaal, vriendelijk en nieuwsgierig, de Mekong Bobtail is energiek en onderhoudend.

Als u onderzoek hebt gedaan naar zeldzame kattenrassen, Mekong Bobtails zijn prachtige katten die lijken op Siamezen, maar wat hen onderscheidt is hun schattige pom-pom bobtail. In Rusland werd de Mekong Bobtail, die vroeger ook bekend stond als de Thaise Bobtail, beschouwd als een koninklijke kat. Dus, als je een van deze katten vindt, moet je ze dienovereenkomstig behandelen!
Mekong Bobtail
Mekong Bobtails zitten boordevol karakter. Met een luidruchtige miauw zijn deze pittige katten niet bang om de aandacht van hun baasjes te trekken en eisen ze dat er met ze gespeeld of gevoed wordt. Er wordt vaak gezegd dat ze een hondachtige persoonlijkheid hebben, dus als u op zoek bent naar een innemend en intelligent kattenras dat veel te vertellen heeft, dan past de Mekong Bobtail wellicht perfect bij uw wensen.

Dit ras is niet alleen zeldzaam; het is nog steeds geclassificeerd als een “experimenteel” ras, dus u weet misschien niet zo veel over hen als beter bekende rassen. We moeten zeggen dat u iets te wachten staat! Ga met ons mee als we alles te weten komen over dit innemende en intelligente ras.

Mekong Bobtail Kittens – Voor u koopt

Mekong Bobtail kittens zijn zo schattig dat je misschien al smoorverliefd bent na het bekijken van foto’s van beschikbare kittens online. Wij in ieder geval wel! Desondanks kunt u het beste de tijd nemen om zoveel mogelijk over het ras te weten te komen voordat u een kitten mee naar huis neemt.
Mekong Bobtail kittens
Dit ras is niet wat je noemt onderhoudsarm in termen van de hoeveelheid aandacht en interactie die ze van hun baasjes vragen. Mekong Bobtails zijn uiterst intelligent en zullen zich snel vervelen als ze niet zoveel aandacht krijgen als ze vinden dat ze verdienen. Dat zal wel iets te maken hebben met hun koninklijk bloed! Dus als u thuis bent, verwacht dan voldoende tijd om met uw Mekong Bobtail te spelen. Als u niet thuis bent, moet u zorgen voor speelgoed en spelletjes om ze bezig te houden, anders kunnen ze in uw afwezigheid allerlei ravages aanrichten!

Wat is de prijs van Mekong Bobtail Kittens?

Omdat Mekong Bobtails nog steeds als een experimenteel ras worden geclassificeerd, moet u een geregistreerde fokker vinden om er een te kopen. De prijs van elk kitten hangt af van verschillende factoren, waaronder de ervaring van de fokker en of het kitten geschikt is om mee te fokken, te showen of als gewoon huisdier. Er is niets mis met kittens die als huisdier zijn geclassificeerd; het betekent alleen dat ze geen perfecte aftekeningen of anatomie hebben voor de fok of de showring.

Aangezien u waarschijnlijk het meest op zoek bent naar een Mekong Bobtail als huisdier, is het een goede zaak dat deze kittens iets goedkoper zijn dan hun chiquere tegenhangers! U zult echter nog steeds kijken naar het betalen van ongeveer $ 1.000 voor een kitten.

Hoewel u misschien goedkoper geadverteerde kittens vindt, raden wij u ten zeerste aan uw onderzoek te doen. Elke gerenommeerde fokker zal u graag een schriftelijke gezondheidsgarantie voor hun kittens geven, en u toestaan hen te bezoeken, hun ouders te ontmoeten, of andere informatie te vragen die u nodig denkt te hebben.

Drie weinig bekende feiten over Mekong Bobtail katten

Ze zijn nog steeds geclassificeerd als een experimenteel ras

Hoewel de Mekong Bobtail als ras is erkend door de World Cat Federation (WFA), zijn ze nog steeds geclassificeerd als experimenteel door zowel de International Cat Association (TICA) als de Cat Fancier’s Association (CFA). Dit betekent dat fokkers met deze verenigingen samenwerken om het ras volledig erkend te krijgen in de VS.

De Mekong Bobtail is vernoemd naar een rivier

Historisch gezien stond de Mekong Bobtail bekend als de Thaise Bobtail en was een natuurlijk kattenras dat voorkwam in landen die aan de Mekong rivier grenzen. In de 19e eeuw werd het ras geïmporteerd naar Rusland, toen de koning van Siam, Chulalongkorn, ongeveer 200 katten schonk aan de keizer van Rusland, Nicolaas II. Het was op dit punt dat een meer formeel fokprogramma plaatsvond.

Men denkt dat Mekong Bobtails werden gekruist met Siamese katten, en mogelijk met andere bobtailrassen, om het type kat te creëren dat we vandaag de dag zien. Hun gelijkenis met Siamese katten is vrij uitgesproken, dankzij hun puntige vacht en doordringende blauwe ogen. Er is echter geen verwarring wanneer ze opstaan en je die kenmerkende pomponstaart ziet!

De bobtail is natuurlijk een van hun onderscheidende kenmerken. Volgens de rasstandaard moet de staart uit minstens drie wervels bestaan, maar mag hij niet langer zijn dan een kwart van de lichaamslengte van de kat. De staart mag geknikt of gebogen zijn.

Ze werden pas in 2004 in de WFA opgenomen.

Hoewel dit ras vrij oud is, zijn ze pas vrij recent formeel erkend. In Europa en Azië begon hun populariteit toe te nemen in de jaren 1980. Toch werd pas in 1994 een rasstandaard geschreven. De Mekong Bobtail werd officieel opgenomen in de boeken van de World Cat Federation (WFA) in 2004. Op dat moment werd ook hun naam veranderd van “Thai Bobtail” in “Mekong Bobtail”.

Temperament & intelligentie van de Mekong Bobtail

De Mekong Bobtail is een slimme en scherpzinnige kat, dus eigenaren moeten ervoor zorgen dat ze de eisen van hun kat kunnen bijhouden! Deze katten staan niet bekend om hun rustige aard, dus als u op zoek bent naar een rustige metgezel die geniet van lange ontspannende dutjes, die soms urenlang duren, dan is de Mekong Bobtail niets voor u!

Hun actieve hersenen betekenen dat ze veel vermaak nodig hebben, dus of u ze nu een voedselpuzzel laat oplossen, ze aanmoedigt om een catnipmuis te vangen, of ze een paar nieuwe trucjes leert, Mekong Bobtails houden van veel interactie en uitdaging in hun dagelijks leven.

Ze kunnen luidruchtig zijn, mogelijk dankzij hun Siamese afkomst, dus ze zullen niet verlegen zijn om naar voren te komen als ze honger hebben of als u ze gewoon niet genoeg aandacht geeft.

Zijn deze katten goed voor gezinnen?

Mekong Bobtails zijn een geweldige keuze voor gezinnen. Wat hen betreft, hoe meer mensen om hen te vermaken, hoe beter! Hun nieuwsgierige aard betekent dat ze vaak graag hun eigenaars volgen in het huis en u ijverig in de gaten houden terwijl u uw klusjes doet. Natuurlijk, als ze vinden dat je ze meer aandacht moet geven, zullen ze niet aarzelen om je dat te laten weten!

Door hun extraverte en vriendelijke persoonlijkheid kunnen ze het goed vinden met de meeste kinderen en worden ze graag getraind om allerlei slimme trucjes uit te halen.

Vanwege hun sociale aard vinden Mekong Bobtails het niet prettig om regelmatig lange perioden van de dag alleen gelaten te worden. Dus, als alle gezinsleden de meeste dagen weg zijn, kan de Mekong eenzaam en verveeld raken.

Kan dit ras opschieten met andere huisdieren?

Mekong Bobtail Kattenras
Door hun extraverte en zelfverzekerde aard is de Mekong Bobtail meestal goed aangepast aan het leven in een huishouden met meerdere huisdieren. Naast het feit dat ze meestal met andere katten overweg kunnen, zijn ze ook een goed gezelschap voor honden.

Zoals bij elk kattenras moet u in het begin de kennismaking met andere huisdieren kort en beheerst houden.

Dingen die u moet weten als u een Mekong Bobtail bezit:

Het bezitten van een charismatische en energieke Mekong Bobtail is niet voor doetjes! Hoewel het zeker waar is dat ze uw genegenheid zullen veroveren als u het juiste soort familie bent, is het ook een ras dat een bepaalde hoeveelheid aandacht vraagt. Hier zijn een paar belangrijke dingen om in gedachten te houden voordat u de sprong waagt.

Voedsel en dieet

Mekong Bobtails zijn een gezond en relatief onderhoudsarm ras als het gaat om hun voeding. Zolang u een goede kwaliteit kattenvoer kiest met een hoog percentage eiwitten, zouden ze moeten gedijen. Vergeet niet dat het wennen aan een nieuw huis een stressvolle tijd kan zijn voor kittens, dus als u ze op hetzelfde merk voer kunt houden dat ze bij de fokker aten, is er minder kans dat ze een verstoord buikje krijgen van een plotselinge overgang.

Aangezien Mekong Bobtails actiever zijn dan veel andere rassen, kan het zijn dat u ze meer moet voeren om hun drukke leven bij te houden! Uw dierenarts kan u helpen bij het opstellen van een voedingsprogramma dat ervoor zorgt dat uw kat precies de juiste hoeveelheid voer krijgt voor zijn gewicht en activiteitsniveau.

Bewegen

Zoals we al hebben gezegd, is de Mekong Bobtail een actief ras. Ze doen het het beste als ze een aanzienlijk deel van de dag mogen spelen en bewegen. Afhankelijk van uw kat kan dat rond zonsopgang en zonsondergang zijn.

Het is een goed idee om uw Mekong Bobtail te voorzien van verschillende speeltjes die hem zowel mentaal als fysiek uitdagen. Van hoge kattenbomen tot voedselpuzzels en elektronisch speelgoed om te bespringen, deze katten zullen het allemaal geweldig vinden.

Training

Mekong Bobtails zijn uitstekende katten om te trainen. Hun intelligentie en nieuwsgierigheid zijn de perfecte combinaties om ze bezig en geïnteresseerd te houden terwijl u ze allerlei trucjes leert.

Van apporteren tot leren zwaaien, uw Mekong Bobtail zal het allemaal aankunnen en waarschijnlijk indruk op u maken met hoe snel ze kunnen leren!

Verzorging

De vacht van de Mekong Bobtail is kort en ligt dicht tegen het lichaam aan, met heel weinig ondervacht. Een snelle borstelbeurt eenmaal per week is voldoende om ze er verzorgd en glanzend uit te laten zien.

Zoals bij alle kattenrassen, moet u de tijd nemen om de nagels van uw kat te knippen, en hun oren en tanden regelmatig te controleren.

Iets wat de Mekong Bobtail onderscheidt van veel andere kattenrassen is dat hun achterste klauwen niet intrekken.

Gezondheid en aandoeningen

Mekong Bobtails zijn een gezond ras. Op dit moment zijn er, mogelijk mede door hun zeldzaamheid, geen voorbeelden van ernstige of minder ernstige aandoeningen waaraan ze regelmatig lijden.
witte Mekong Bobtail

Man tegen vrouw

Misschien bent u er, nu u dit gelezen heeft, van overtuigd dat de Mekong Bobtail het perfecte kattenras is voor u en uw gezin. Nu rest alleen nog de vraag of u kiest voor een poesje of een katertje?

Vanwege hun zeldzaamheid heeft u misschien geen keuze. Sommige fokkers hebben van tevoren al reserveringen voor Mekong kittens. In elk geval is het meestal het beste om het karakter van een kitten de leidraad te laten zijn voor de vraag of het in uw huishouden zal passen, in plaats van het feit dat het een jongen of een meisje is.

Zoals bij veel kattenrassen zullen mannelijke Mekong Bobtails aan de grotere kant van de gewichts- en omvangsschaal voor dit ras zitten. Vrouwtjes zijn kleiner en lichter.

Conclusie

We hopen dat u het leuk vond om meer te leren over dit zeldzame ras! Hoewel de Mekong Bobtail zeker niet een kattenras is dat iedereen kent, hebben ze veel verbazingwekkende positieve karaktereigenschappen! Hun intelligentie, energie en speelse aard maken ze perfect voor actieve gezinnen die op zoek zijn naar een kat die hun aanwezigheid laat voelen.

Als u op zoek bent naar een relaxte en onderhoudsarme kat die het niet erg vindt als iedereen de hele dag aan het werk is, dan is de Mekong misschien niets voor u. Ze brengen graag tijd door met hun familie en hebben het liefst iemand die de hele dag in de buurt is, waarschijnlijk zodat ze je kunnen pesten om met ze te spelen!