Sable Birmese Cat: Feiten, Oorsprong &Geschiedenis (Met Foto’s)

Of je nu een kattenmens bent of niet, het is moeilijk om de aantrekkingskracht van een sabel Birmese kat te ontkennen. De originele kleur van dit ras, de sabel Birmees is elegant mooi, maar laat je niet misleiden door dat ras. Dit zijn geen katten die gewoon gezien willen worden. De Birmezen zijn een uniek ras dat wil deelnemen aan het plezier en aan uw zijde wil staan. Ze zijn speels, nieuwsgierig, intelligent en loyaal. Met neigingen die vergelijkbaar zijn met puppy’s, kun je deze katten zelfs leren om apporteren en andere leuke trucs te spelen om ze te laten pronken wanneer er gezelschap in de buurt is. Laten we meer te weten komen over deze prachtige katten, hun geschiedenis en leuke feiten waardoor je verliefd op ze wordt.

3 katten gezichtsverdeler

De vroegste records van Sable Birmese Katten in de geschiedenis

Birma, nu bekend als Myanmar, is het huis van de Birmese kat, vandaar de naam. Zoals de legende het vertelt, werden deze katten aanbeden in Birma. Ze werden gezien als heilige wezens die vaak werden geëerd in kloosters en tempels. Wong Mau, een walnootbruine kat met donkere punten, een compacte lichaamsbouw en een staart korter dan die van een Siamees, werd in 1930 door een zeeman naar Amerika gebracht. Wong Mau werd gegeven aan Dr. Joseph G. Thompson die in San Francisco woonde. Gegrepen door haar unieke uiterlijk, besloot Dr. Thompson Wong Mau te fokken met een zegelpunt Siamees met de naam Tai Mau.

De resulterende kittens van de fokkerij van Wong Mau en Tai Mau waren een mix van de twee rassen. Verschillenden gaven de voorkeur aan Wong Mau en haar Birmese afkomst. Dit bracht Dr. Thompson ertoe om haar te fokken met een van haar zonen. De donkerste bruine kittens van dit nest werden gebruikt als basis van het Birmese ras.

Er zijn twee soorten Birmese katten, ook al komen ze uit dezelfde herkomst. De Europese Birmees heeft een slankere bouw. Ze hebben wigvormige hoofden, amandelvormige ogen en puntige oren. De Amerikaanse Birmees is gedrongener met een groter hoofd, meer gescheiden oren en ogen die meer afgerond en expressief zijn.

Bruine Birmese kat in de tuin
Afbeelding Credit: jojosmb, Shutterstock

Hoe Sable Birmese Katten populair werden

Oorspronkelijk waren alle Birmese katten sabel. Sable is een donkerbruine kleur, vaak aangeduid als donkere amandel. Het was deze kleuring die ervoor zorgde dat Dr. Thompson wong Mau wilde fokken. De schoonheid van deze katten katapulteerde ze snel naar populariteit over de hele wereld. Voeg daarbij de loyaliteit van dit kattenras aan hun eigenaren, die vaak wordt vergeleken met honden, hun speelsheid, grote persoonlijkheid en kittenachtige energie, zelfs als volwassenen, het is duidelijk te zien waarom mensen verliefd zouden worden op dit ras en ze als onderdeel van het gezin zouden willen.

Formele erkenning van Sable Birmese Katten

Omdat alle Birmese katten oorspronkelijk sabel waren, heeft de kleur altijd deel uitgemaakt van de rasstandaard. Het ras dat voortvloeide uit het fokprogramma van Dr. Thompson werd in 1936 geaccepteerd door de Cat Fanciers ‘Association. De Raad van Bestuur van de Cat Fancy in het Verenigd Koninkrijk aanvaardde de Birmezen in 1952. Pas in 1979 accepteerde The International Cat Association het ras.

Na te zijn toegelaten tot de Cat Fanciers ‘ Association, tijdens het middelste deel van de 20Þ eeuw, meer kleuren van dit ras begonnen te verschijnen. Na veel controverses erkent de CFA nu vier kleuren Birmees. Deze kleuren zijn sable, champagne, platina en blauw.

Birmaans
Afbeelding Credit: Mikael Tigerström, Wikimedia Commons

3 katten gezichtsverdelerTop 5 unieke feiten over Sable Birmese katten

1. Maak kennis met de “Bricks Wrapped in Silk”

Kijken naar elke kleur Birmese kat kan je doen denken aan een kleine kat. Dat is echter niet het geval. Deze katten zijn vrij compact en zeer gespierd. Hierdoor worden ze zwaarder dan ze eruit zien. Dankzij deze openbaring verwijzen mensen vaak naar hen als “bakstenen gewikkeld in zijde”.

thematische pauze

2. Birmese katten zijn erg vocaal

Net als de Siamese katten in hun afkomst, houden Birmese katten ervan om vocaal te zijn. Wees niet verbaasd als je deze katten door het huis hoort dwalen om hun behoeften kenbaar te maken. Je Birmezen kunnen de miauws ook laten vliegen wanneer ze je aandacht willen, omdat ze erg gehecht zijn aan hun eigenaren en van aandacht houden.

Close-up Birmese Kat Staat op Grijze achtergrond
Afbeelding Credit: Seregraff, Shutterstock
thematische pauze

3. Birmese katten zijn sociale vlinders

Verwacht niet dat je een Birmese kat mee naar huis neemt die verlegen is. Deze katten zijn erg extravert en houden ervan om de charme aan te zetten. Ze houden van knuffelen en hebben wat velen puppy-achtige eigenschappen noemen. Hun eindeloze nieuwsgierigheid leidt vaak totzoom om ook in huis kattenkwaad uit te halen. Als je een Birmese kat mee naar huis neemt, wees dan bereid om hem veel liefde en aandacht te bieden. Zo niet, dan kunnen ze dingen vinden om zichzelf bezig te houden waarvan je liever hebt dat ze er niet van houden.

thematische pauze

4. Birmese katten zijn erg vertrouwend

Als je veel mensen bij je thuis hebt, maak je dan geen zorgen over je Birmezen. Zoals we net al zeiden, zijn deze katten sociale vlinders en zullen ze het niet erg vinden om zich met gasten te mengen. Ze hebben ook veel vertrouwen in hun mensen en de gasten die langs het huis kunnen komen. Helaas verlaagt deze vertrouwende natuur hun natuurlijke overlevingsinstincten en maakt ze tot primaire doelwitten voor roofdieren, dus zorg ervoor dat ze altijd veilig zijn.

thematische pauze

5. De Birmees heeft andere kattenrassen gecreëerd

Dankzij Wong Mau en het ras dat ze heeft opgevoed, zijn andere kattenrassen die vrij populair zijn, gefokt uit de Birmezen. De Bombay en Burmilla zijn twee van deze rassen die de Birmezen moeten bedanken voor hun creatie.

birmese katten die op de bank liggen
Afbeelding credit: Sergey Neanderthalec, Shutterstock

Kattenkogelverdeler 1

Maakt een Sable Birmese Kat een goed huisdier?

De Sable Birmese is een geweldige kat om als huisdier te hebben. Het zijn speelse katten die het leuk vinden om in het middelpunt van de belangstelling te staan. Je zult merken dat deze katten erg aanhankelijk en loyaal zijn aan hun eigenaren en families. Dit maakt ze ideale toevoegingen aan het gezin. Je zult het ook geweldig vinden dat deze katten over het algemeen meestal gezond zijn. Er zijn echter een paar gezondheidsrisico’s waarvan elke eigenaar zich bewust moet zijn, zoals oogproblemen, hoofd- en gezichtsdefecten die vaak dodelijk zijn, diabetes en artritis.

kattenpootverdeler

Conclusie

Sable Birmese katten zijn niet alleen mooi, maar ze zijn ook een genot om in huis te hebben. Deze leuke, maar gedrongen katten zijn unieke huisdieren die je scherp houden. Als je de mogelijkheid hebt om er een in de familie te brengen, aarzel dan niet. Je hebt een loyale, unieke en mooie metgezel aan je zijde.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Seregraff, Shutterstock