10 geluiden waar katten het meest van houden ? Waarom ze ze leuk vinden

Katten kunnen frequenties tot 85.000 hertz (Hz) horen, terwijl mensen alleen frequenties tussen ongeveer 20 en 20.000 Hz kunnen horen1. Geen wonder dat er bepaalde geluiden zijn die katten kunnen laten racen!

Dus wat is muziek voor het oor van een kat? Hier zijn 10 geluiden waar katten dol op zijn en waarom!

3 katten gezichtsverdeler

De 10 geluiden waar katten van houden

1. Vocalisaties van andere katten

Katten vocaliseren om met elkaar te communiceren en hun emoties te uiten. Ze hebben een opmerkelijk vocaal repertoire van maximaal 21 verschillende geluiden2! Maar deze worden niet alleen gebruikt voor positieve sociale interacties. Inderdaad, sommige geluiden zijn agressiever – zoals grommen, sissen of huilen – en kunnen worden gebruikt om een tegenstander te waarschuwen of af te schrikken, terwijl andere, zoals gebabbel, worden gebruikt om frustratie te tonen wanneer ze een buiten bereik liggende prooi verlangen.

Dat gezegd hebbende, er zijn negen soorten vocalisaties die katten maken om tevredenheid, plezier, opwinding, enz. Uit te drukken. Hier is een korte beschrijving van elk type:


  • Tjilpen: Een korte, hoge roep vergelijkbaar met een vogel die tjilpt. Gebruikt in een contactgesprek of wanneer iets gewenst is.

  • Murmelen: Een kort, pulserend geluid als een persoon die zijn keel gorgelt. Gebruikt om vriendschappelijke intenties uit te drukken.

  • Miauw: Een zeldzame vocalisatie in cat-to-cat interacties. Voornamelijk gebruikt in kat-mens interacties, tijdens het spelen, of in afwachting van voeding.

  • Murmelen: Een korte, zachte triller of spinnen. Gebruikt in vriendelijke benadering en spel.

  • Spinnen: Laag, continu ritmisch geluid geproduceerd tijdens de ademhaling. Gebruikt als signaal: “Ik ben geen bedreiging.” Kan worden gemaakt wanneer katten gelukkig of hongerig zijn, maar ook wanneer ze gestrest zijn, pijn hebben of dicht bij de dood zijn3.

  • Sensatie: Vergelijkbaar met spinnen.

  • Tweedle: Langdurig getjilp of getweet. Voor als katten iets willen.

  • Tweeten: Zacht getjilp. Wanneer iets gewenst is.

  • Piepen: Een hese, hoge miauwachtige roep. Gebruikt in spel en voedselvoorbereiding.
abbyssinian kat miauwen
Image Credit: Nieuw Afrika, Shutterstock
thematische pauze

2. Katachtige muziek

Katachtige muziek is speciaal gemaakt om katten te kalmeren en te ontspannen. Talrijke experimenten met katten die naar klassieke muziek of katspecifieke muziek luisteren, hebben gesuggereerd dat katachtigen positiever reageren op muziek die voor katten is gecomponeerd dan op muziek die voor mensen is gecomponeerd4.

Interessant is dat deze resultaten een grote hulp kunnen zijn als het gaat om het vinden van nieuwe verrijkingsideeën voor katachtigen. Auditieve verrijking (d.w.z. geluiden en muziek) met kenmerken die waarneembaar zijn voor katten, kan hun emotionele toestand beïnvloeden en hen kalmeren.

Dus, hoe klinkt katspecifieke muziek? In sommige nummers worden geluiden die lijken op tjilpende vogels gelaagd over ruisende stromen staccato voor een energiek effect. In andere zijn spinnende en zuigende crescendo’s ontworpen voor ontspanning. Alle specifieke geluiden die worden gebruikt in katachtige vocalisaties worden gecombineerd om rustgevende en speciale katspecifieke muziek te creëren.

kat die tussen luidsprekers ligt
Afbeelding Credit: Anfesamo, Pixabay
thematische pauze

3. Een blik kattenvoer wordt geopend

We zeggen kattenvoer in blik, maar het kan van alles in een blikje zijn. Omdat de meeste katten het typische geluid van het openen van een blikje associëren met etenstijd, zullen ze positief reageren op dit geluid. Of het nu tonijn is of hun favoriete natvoer, ze komen aanrennen zodra ze dat verleidelijke geluid horen! Natuurlijk, als u geen nat kattenvoer aan uw kat geeft of zakjes gebruikt in plaats van blikjes, zal uw kat waarschijnlijk niet reageren op dit geluid.

ingeblikt dierenvoer op houten tafel
Image Credit: Nieuw Afrika, Shutterstock
thematische pauze

4. De stem van hun eigenaar

Je kat houdt van je stem en dat feit wordt wetenschappelijk onderbouwd! Een onderzoeker ontwierp een reeks experimenten om te testen hoe katten reageerden op opnames van hun eigenaren en vreemden die met hen praatten.5.

Wanneer ze een bekende stem hoorden, reageerden de katachtigen op subtiele maar verschillende manieren, zoals kwispelen met hun staart, draaien met hun oren en bevriezen tijdens het verzorgen. Ze toonden geen dergelijke reactie bij het horen van de stemmen van vreemden.

Dit suggereert dat er een speciale communicatie ontstaat tussen eigenaren en hun katten. Het feit dat ze onze stemmen kunnen herkennen en op een duidelijke manier kunnen reageren, laat zien hoe belangrijk we voor hen zijn buiten het feit dat we voeden en onderdak bieden hen.

katteneigenaar
Afbeelding Credit: Piqsels
thematische pauze

5. Hoge stemmen

Hoe je met je kat praat, is belangrijk. Repetitieve woorden die in een hogere toonhoogte worden gesproken (op dezelfde manier waarop men de neiging heeft om tegen een baby te praten) hebben een wenselijk effect op katten. Baby’s zijn er ook dol op – studies tonen aan dat baby’s nieuwe woorden leren en ze beter onthouden wanneer volwassenen kindgerichte spraak gebruiken.

Het is dus geen verrassing dat mensen die hun huisdieren als hun bontbaby’s beschouwen, deze specifieke stem gebruiken om hun geliefde katten aan te spreken!

kat bijtende eigenaar
Afbeelding Credit: KirbyStudios, Shutterstock
thematische pauze

6. Geluiden van hun favoriete speelgoed

Er is geen behoefte aan veel uitleg voor deze! Of het nu gaat om een speelgoedmuis, een stuiterbal of een eenvoudige papieren zak, katten horen graag het geluid van hun favoriete speelgoed!

Kat spelen
Afbeelding Credit: Onishchenko Natalya, Shutterstock
thematische pauze

7. Vogels fluiten

Omdat katten een sterk jachtinstinct hebben, zullen bepaalde geluiden hen sterk aanspreken. Het getjilp van vogels (of welke kleine prooi dan ook) kan hen bijvoorbeeld opwinden en hun instincten stimuleren. Je hebt je kat waarschijnlijk wel eens zien staren naar de vogeltjes in de tuin!

tabby kat kijken neuriënde vogel
Afbeelding Credit: Sari ONeal, Shutterstock
thematische pauze

8. Druipend water

Katten staan bekend om hun fascinatie voor stromend of druipend water, en het geluid ervan kan kalmerend en ontspannend voor hen zijn.

een kitten die het water naar de badkuip ziet stromen
Afbeelding Credit: Aleksey Kurguzov, Shutterstock
thematische pauze

9. Natuurgeluiden

Studies hebben aangetoond dat natuurgeluiden katten op dezelfde manier kunnen kalmeren als mensen. De geproduceerde reacties kunnen verschillen afhankelijk van de kat. Het ritselen van dode bladeren kan bijvoorbeeld sommige katten opwinden of bang maken in plaats van ze te ontspannen.

Kat in de tuin
Afbeelding Credit: Katarzyna Kosianok, Pixabay
thematische pauze

10. Tikken op vingers

Het geluid van tikkende vingers kan vergelijkbaar zijn met het geluid van kleine prooien die stiekem bewegen, wat aantrekkelijk kan zijn voor katten. Het doet hen misschien denken aan de muis die ooit onder hun neus gleed!

de vinger van de man op houten tafel
Afbeelding Credit: engagestock, Shutterstock

kattenpootverdeler

Conclusie

Elke katachtige metgezel is uniek, en wat de ene kat leuk vindt, vindt een andere misschien helemaal niet leuk. Daarom is het altijd een goed idee om het gedrag en de voorkeuren van je kat te observeren om te bepalen welke geluiden hij het leukst vindt.

Eén ding is zeker: hoe meer we leren over deze ongrijpbare wezens, hoe meer we ons realiseren hoe geweldig ze zijn!

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Piqsels