Hoe krijgen Siamese kittens hun kleur? Het interessante antwoord

Het Siamese kattenras is lief, spraakzaam, intelligent en een plezier om te bezitten. Siamese katten zijn ook beroemd om hun kenmerkende kleuren. In feite zijn er 32 bekende kleurencombinaties voor de Siamese kat.

Veel Siamese katteneigenaren vragen zich af wat de kleur van dit kattenras bepaalt. Hoe krijgen Siamese kittens hun kleur? Veranderen hun kleuren? Wanneer krijgen Siamese kittens hun kleur? Dit zijn vragen die veel Siamese katteneigenaren regelmatig stellen. Siamese kittens krijgen hun vachtkleur van het Himalaya-gen dat ze hebben. We hebben je gedekt en zullen deze vragen en meer hieronder beantwoorden.

3 katten gezichtsverdeler

Hoe krijgen Siamese kittens hun kleur?

Het Siamese ras heeft een gen dat de kleuren veroorzaakt waarin je ze vindt. Het gen wordt het Himalaya-gen genoemd en veroorzaakt iets dat temperatuur-reactief albinisme wordt genoemd. Dit verandert de kleur van het kitten op basis van de lokale lichaamstemperatuur.

De vacht in de koelere delen van het lichaam van het kitten zal donkerder zijn dan de vacht in de warmere gebieden. De donkere delen worden kleurpunten genoemd en omvatten lynxpunten, afdichtingspunten, chocoladepunten, abrikozenpunten, kaneelpunten en meer.

drie siamese kittens op de vloer
Afbeelding credit: ADA_photo, Shutterstock

Wanneer krijgen Siamese kittens hun kleur?

Alle Siamezen worden geboren met een witte kleur omdat ze net 9 weken in een warme baarmoeder hebben doorgebracht. U zou moeten zien dat de witte kleur van uw kitten geleidelijk begint te veranderen op ongeveer een week oud. Je zult op dit moment ook donkere punten op bepaalde delen van hun vacht beginnen op te merken.

Dit komt omdat hun lichaamstemperatuur begint te dalen, waardoor kleurveranderingen kunnen optreden. Dit is ook wanneer je kleurpunten begint te zien op de poten, het gezicht, de staart en de oren van de kat.

Wat zijn de Siamese puntkleuren?

Zoals eerder vermeld, zullen de punten van je harige vriend donkerder worden naarmate de temperatuur warmer wordt. Deze kleur wordt bepaald door genetica en kan resulteren in vier natuurlijke tinten. Dit zijn chocolade, blauw, zeehond en lila punt.

Er zijn ook puntkleuren die zijn ontwikkeld in specifieke fokprogramma’s. Deze kunnen kaneel, reekalf, lynx, karamel, Tabby, wit, rood, Tortie en abrikoos omvatten.

twee siamese kittens in hun blauwe bed
Afbeelding Credit: Linn Currie, Shutterstock

3 katten gezichtsverdelerWat zijn enkele andere oorzaken van kleurveranderingen?

Genetica en een uniek gen zijn niet de enige dingen die leiden tot kleurveranderingen in het Siamese kattenras.

1. Seizoensveranderingen

De kleuren van Siamese katten veranderen ook met de seizoenen. Als je in een warm klimaat leeft, merk je misschien dat de vacht van je harige vriend een lichtere schaduw heeft wanneer deze zijn wintervacht voor de lente afwerpt. Zodra het herfstseizoen aanbreekt en uw kat zijn wintervacht laat groeien, zal de vacht een donkerdere kleur hebben. Al deze factoren doen ons geloven dat de seizoenen een rol spelen in de schaduw van de vacht van een Siamees.

thematische pauze

2. Andere redenen voor kleurveranderingen

Er zijn een paar andere oorzaken van kleurverandering in je Siamees.


 • Voedingstekorten

 • De effecten van de zon

 • Bepaalde gezondheidsproblemen

 • Ouderdom

 • Een stijging van de lichaamstemperatuur

Als u denkt dat uw Siamese kat abnormaal van kleur verandert, is het het beste om een afspraak te maken met uw dierenarts voor diagnose en behandeling. Hoewel ze van kleur veranderen met de seizoenen, zullen bepaalde gezondheidsproblemen en dieetproblemen dezelfde reactie veroorzaken, wat gevaarlijk kan zijn voor je katachtige.

Siamese kat die droogvoer uit een kom eet
Afbeelding Credit: catinrocket, Shutterstock

kattenpootverdelerIs het mogelijk dat een Siamese kat zwart is?

Een Siamese kat wordt technisch beschouwd als een zwarte kat. Het Himalaya-gen voorkomt dat melatonine door de kat circuleert, daarom ontwikkelt het afdichtingspunten op zijn lichaam in plaats van een stevige zwarte vacht.

Worden alle Siamese kattenkleuren herkend?

Hoewel er meer dan 32 kleurvariaties zijn in het Siamese kattenras, zijn ze niet allemaal CFA-erkend. Hier is een lijst met de meest voorkomende kleurvariaties en of ze hieronder CFA-erkend zijn.


 • Blauwe punt: lichtgrijs tot leisteenblauw: Ja

 • Lila Punt: licht lila met roze ondertonen: Ja

 • Afdichtingspunt: Lichtbruin tot zwart: Ja

 • Chocolade Punt: Zeer donkerbruin met zwarte punten: Ja

 • Fawn Punt: Lichtbruin met hints van roze: Nee

 • Karamel punt: Crèmebruin met donkerroze grijs: Nee

 • Kaneel punt: Warm orangish bruin: Nee

 • Vlampunt: Licht oranje tot Tabby-achtig: Nee

 • Tortie Punt: Bi-color met verschillende patronen: Nee

 • Abrikozenpunt: Zeer lichtoranje: Nee

 • Crème Punt: Lichtoranje: Nee
een vrouw die siamese kittens in haar armen houdt
Afbeelding credit: Yulia Kostyushina, Shutterstock

Zijn blauwe ogen de norm voor Siamese katten?

Ja, blauwe ogen zijn de norm voor dit kattenras en zijn een van de meest opvallende kenmerken van het ras. De meeste katten hebben blauwe ogen als ze geboren worden; dan veranderen de ogen als de kittens volwassen worden. Het gen dat hun kleur verklaart, maakt het ook mogelijk dat hun ogen blauw blijven, waardoor ze naar onze mening nog verbluffender worden.

Met hun blauwe ogen, opvallende kenmerken en verschillende kleurencombinaties is het geen wonder dat deze kat zo’n populair kattenras is.

kattenpootverdeler

Laatste gedachten

Siamese kittens worden wit geboren. Je zult veranderingen in hun kleur beginnen te zien nadat ze een week oud zijn. Er zijn een paar factoren die bijdragen aan de kleurveranderingen die je bij je harige vriend ziet, van de seizoenen tot de effecten van de zon. Vergeet niet dat als de kleurveranderingen abnormaal lijken, het het beste is om contact op te nemen met uw dierenarts.

Als je overweegt een Siamese kat te kopen of te adopteren, zorg er dan voor dat je klaar bent om voor een opmerkelijk spraakzame katachtige te zorgen. Als je klaar bent voor die verantwoordelijkheid, zal het geven van een Siamees kitten een eeuwig thuis je belonen met liefde en gezelschap voor vele jaren.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Atiput Wongyim, Shutterstock