Hoe een kat zich veilig voelt in 10 eenvoudige stappen

vrouw kusjes en knuffels kat

Katteneigenaren weten dat het spannend is om een nieuwe kat mee naar huis te nemen. Zich aanpassen aan een nieuwe omgeving kan echter moeilijk zijn voor katten, dus hoe kunnen we een kat helpen zich veilig te voelen?

Snel overzicht

01

Verhuizen naar een nieuwe omgeving kan een zeer stressvolle ervaring zijn voor katten, die territoriale dieren zijn en van routine houden.

02

Om uw kat te helpen zich veilig en comfortabel te voelen, moet u veilige ruimtes, goed geplaatste en overvloedige bronnen, feromonen, geleidelijke introducties en verrijking bieden.

03

Als uw kat erg bang of gestrest is, vraag dan professioneel advies aan een dierenarts of gedragsdeskundige.

Er zijn veel manieren waarop we een bange kat kunnen helpen zich comfortabeler te voelen in zijn nieuwe omgeving, van het bieden van schuilplaatsen tot feromoonsprays en het overwegen van de verticale ruimte van uw huis tot waar u de waterbakken plaatst. Lees verder voor onze 10 eenvoudige stappen voor een rustigere, comfortabelere kat.

Lees ook: 8 manieren om een bange en angstige kat te helpen zelfverzekerd te zijn

Waarom zou mijn kat zich niet veilig voelen?

Schattige kat in een groen iglohuis thuis

Katten hebben tijd nodig om te wennen aan de geuren, geluiden en bezienswaardigheden van een nieuw huis.

We zien onze huizen als veilige ruimtes. Huizen zijn beschermd tegen de elementen, warm en vol van onze bezittingen en onze familie. Maar voelen katten hetzelfde? Waarom zou een kat zich niet veilig voelen in een huis?

Katten zijn misschien duizenden jaren geleden gedomesticeerd, maar ze hebben nog steeds enkele van de eigenschappen die hun wildere voorouders hebben bijgebracht. Ze zijn zeer territoriaal en daarom kan het een enge ervaring zijn om in een volledig nieuwe omgeving te worden verplaatst.

Katten vertrouwen ook sterk op hun zintuigen en het kan enige tijd duren voordat ze zich aanpassen aan de geuren en geluiden van hun nieuwe huis. Sommige katten, vooral reddingen of zwerfkatten, hebben misschien een moeilijke start van het leven gehad en vinden het aanpassen aan een huiselijke omgeving nog meer een stuk.

Voeg andere huisdieren, mensen, geluiden en de zaken van het algemene leven toe en je kunt enkele van de stressoren beginnen te zien waarmee nieuwe huisdieren worden geconfronteerd.

Lees ook: 5 visuele tekenen van een gestreste kat en hoe te helpen

Tekenen van stress bij katten

Close-up portret van miauwende rode kat

Stress bij katten wordt geassocieerd met bepaald gedrag, waaronder ongepast toiletteren en wegstoppen.

Alle ouders van huisdieren willen dat hun dieren zich kalm, veilig en gelukkig voelen. Onze katten kunnen ons niet vertellen of ze het leven moeilijk vinden, maar ze kunnen ons zeker laten zien.

Hier zijn enkele belangrijke tekenen van stress bij katten:

Lees ook: Hoe een kat op de juiste manier te disciplineren

Hoe een kat zich veilig te laten voelen

grijs kitten slapend op grijze geruite wollen deken die gebreid speelgoed omarmt

Creëer een gezellig bed of schuilplaats waar uw katten kunnen ontspannen en zich veilig voelen.

Als dierenarts, kattenliefhebber en kattenouder van een zeer verlegen kat, zijn hier mijn beste tips om alles te bieden wat je nodig hebt om je nieuwe kat te helpen zich te settelen en zich veilig te voelen.

#1 Wees voorbereid

Bruine tabby kat met groene ogen liggend op een krabtoren

Verzamel idealiter alles wat je nieuwe kat nodig heeft voordat je hem naar huis brengt.

Zorg voor een veilige kamer voor uw nieuwe kat, compleet met al hun behoeften en middelen, voordat u uw nieuwe huisdier mee naar huis neemt. Je wilt geen meubels herschikken om in een kattenbak te passen, of naar buiten rennen om nieuwe voerbakken te kopen wanneer je kat zich al probeert te settelen. Bekijk onze 25 tips voor nieuwe katteneigenaren om ervoor te zorgen dat je alles klaar hebt.

Lees ook: Angst voor nieuwe katteneigenaren: waarom het gebeurt en hoe het te overwinnen

#2 Geef ze hun eigen ruimte

twee jonge katten rusten in een modern aan de muur gemonteerd kattenbed

Het helpt om katten een kleinere ruimte te geven om zich in te nestelen terwijl ze zich aanpassen aan je hele huis.

Katten zijn territoriaal en het kan erg stressvol voor ze zijn om in een nieuw gebied te worden geplaatst, zonder bekende geuren of locaties. Hen een veilige plek bieden die ze hun eigen kunnen noemen, is essentieel voor hen om zich veilig te voelen in hun omgeving. Dit kan een kamer zijn, een gezellig hol of een beschutte hoek waarin ze alleen en comfortabel kunnen zijn.

Lees ook: Hoe nieuwe katten in een huis te introduceren

#4 Weg

kat die wacht op voedsel in de buurt van slimme feeder

De meeste ouders van gezelschapsdieren weten wat ze voor hun katten moeten doen: voedsel, water, kattenbakken, bedden, speelgoed en alle benodigdheden voor kattenbezit. Nadenken over de plaatsing en beschikbaarheid van deze middelen kan echter een enorm effect hebben op de perceptie van hun omgeving en hun gevoelens van veiligheid en geborgenheid.

Kattenvoer moet bijvoorbeeld in een brede, ondiepe schaal worden geplaatst, zodat de snorharen van de kat de zijkanten niet raken. Voedsel en water mogen niet te dicht bij elkaar worden geplaatst en de kommen moeten zo worden geplaatst dat uw kat de wereld niet de rug hoeft toe te keren om te eten, waardoor hij zich kwetsbaar kan voelen.

Bied meerdere kattenbakken aan, op verschillende, rustige locaties. De kattenbakken mogen niet in de buurt van voedsel- en waterbronnen staan. Lees meer over optimaal plaatsing kattenbak voor meer informatie.

Als je meerdere katten hebt, zorg er dan voor dat de toegang tot middelen zoals voedsel, water en kattenbakken niet wordt beperkt door de andere katten en dat er genoeg van elk zijn om rond te gaan.

Lees ook: 15 tips om uw kat te helpen zich aan te passen aan uw huis

#5 Krassen

Bengaalse kat speelt met een krabpaal

Krabbers moeten lang en stevig zijn, zodat uw kat zich kan uitstrekken en zich comfortabel voelt tijdens het krabben.

Katten hebben een aangeboren behoefte om te krabben en gebruiken het als een vorm van communicatie en als een hulpmiddel om hun klauwen te slijpen. Zorg voor krabpalen in gebieden met een hoge zichtbaarheid om ervoor te zorgen dat uw kat toegang heeft en om uw meubels en tapijten te redden. Door zelf berichten achter te laten via hun krabben, zal uw kat zich thuis voelen.

Lees ook: Hoe te voorkomen dat katten meubels krabben

#6 Routine

kattenverzorging zelf

Weten wat ze elke dag kunnen verwachten, is geruststellend voor katten.

Katten houden van een routine! Ze houden ervan dat dingen vertrouwd en voorspelbaar zijn, zodat dingen altijd op dezelfde manier op hetzelfde moment gebeuren. Probeer een routine met uw kat vast te stellen: voeding, verzorging en speeltijd kunnen allemaal worden gepland, zodat uw kat altijd weet wat er gebeurt en wat er daarna komt, wat hem op zijn beurt helpt zich veilig te voelen.

Lees ook: Hebben katten tijdsbesef?

#7 Andere huisdieren en mensen

twee katten

Laat interacties langzaam gebeuren in de loop van de tijd en grijp in om de katten te scheiden als de dingen te warm worden.

Het laatste wat jij of je kat nodig heeft is conflict, angst en onzekerheid. Als je een druk huishouden hebt, met meerdere mensen of huisdieren, neem dan geleidelijk introducties, zodat ze zich altijd kunnen terugtrekken in een veilige ruimte wanneer dat nodig is.

Dit zal uw kat helpen om zich niet overweldigd te voelen en leidt tot de beste kans op hechte relaties in huis. Bekijk onze bronnen op een oudere kat voorstellen aan een kitten en katten en honden een band geven.

Lees ook: 5 manieren om een sterkere band met je kat op te bouwen

#8 Verrijking

rode kat die met speelgoed speelt

Spelen is een geweldige hechtingstijd en stimuleert ook de geest en het lichaam van je kat.

Het bieden van zowel mentale als fysieke stimulatie in de vorm van verrijking kan stress bij katten verminderen, en help hen om een band met u op te bouwen en zich comfortabeler te voelen in hun thuisomgeving. Introduceer niet allemaal nieuwe dingen tegelijk, maar middelen zoals speelgoed, puzzelvoeders, kattenkruid en interactieve spellen kunnen allemaal werken om je kat betrokken en bezig te houden.

Het versterken van de band tussen kat en eigenaar is belangrijk voor zowel een bevredigende relatie als om uw kat te helpen zich veilig en comfortabel te voelen in zijn huis.

Lees ook: De 10 beste kattenvertragers &puzzelvoeders

#9 Feromonen

Britse korthaar en Savannah kat

Kattenferomoonverspreiders of sprays werken om katten te helpen zich rustiger en meer op hun gemak te voelen.

Katten gebruiken feromonen (chemische boodschappen) om te communiceren, zowel met zichzelf als met andere katten. Ze kunnen markeringen aan zichzelf overlaten om vrienden aan te wijzen of om te waarschuwen voor gevaren. Ze kunnen hun aanwezigheid en territoriumgrenzen communiceren met andere katten. Katten vertrouwen op feromonen als een belangrijk onderdeel van hun communicatiestrategie.

Synthetische kattenferomonen, zoals Feliway, kan in huis worden gebracht via sprays of diffusers, waardoor geruststellende en geruststellende berichten over de nieuwe omgeving van uw kat worden afgegeven. Ze kunnen uw kat helpen zich meer op zijn gemak te voelen in zijn omgeving en veiliger te zijn in zijn nieuwe huis.

Lees ook: 10 veel voorkomende gedragsproblemen bij katten die u moet kennen

#10 Zoek professionele hulp

Vrouwelijke dierenarts die donzige ragdoll kat houdt tijdens medische zorg

Roep de hulp in van een professional als uw kat zich binnen een paar maanden niet goed nestelt, of als zijn gedrag of andere symptomen zorgwekkend zijn.

We moeten altijd op zoek naar tekenen van stress of slechte gezondheid bij onze huisdieren. Sommige symptomen van stress, zoals agressie, vocalisatie, ongepast toiletteren en wegstoppen, kunnen ook tekenen zijn van ziekte of ziekte, zoals:

Als u zich zorgen maakt over uw kat, is een controle bij een dierenarts altijd een goede stap. Als medische oorzaken zijn uitgesloten, maar u en uw kat het nog steeds moeilijk vinden om stressoren te beheersen, dan is de volgende stap om een gedragsdeskundige in te schakelen, die deskundige hulp kan bieden. Kies altijd een gecertificeerde kattengedragsconsulent en houd er rekening mee dat gedragsproblemen tijd en geduld kunnen kosten om op te lossen.

Lees ook: 10 subtiele tekenen dat je kat ziek kan zijn

Een kat een veilig gevoel geven: laatste gedachten

vrouw die haar witte kat voedt

We willen allemaal onze geliefde huisdieren een thuis geven dat comfortabel en veilig voor hen is. Het kan enige aanpassing en tijd kosten voordat een kat zich veilig voelt in een nieuwe omgeving, maar er zijn manieren om deze overgang voor hen soepeler te laten verlopen.

Hen voorzien van veilige ruimtes zoals schuilplaatsen en zitstokken, ervoor zorgen dat hun belangrijkste middelen overvloedig en goed geplaatst zijn, en het gebruik van krabpalen, feromonen en verrijking om stress te verminderen, zal allemaal helpen. Als u zich zorgen maakt over het welzijn, de gezondheid of het gedrag van uw kat, neem dan contact op met uw dierenarts.

Lees ook: Top 10 dingen die uw dierenarts wenst dat u wist

Veelgestelde vragen

Hoe zorg je ervoor dat een bange kat zich veilig voelt?

Katten zijn territoriaal en houden van routine. Zorg voor een veilige omgeving voor hen, een rustige plek met veel schuilplaatsen, hoge zitstokken en gemakkelijke toegang tot middelen zoals voedsel, water en een kattenbak. Synthetische feromonen kunnen voor extra geruststelling zorgen.

Hoe weet je of een kat zich veilig voelt?

Katten die zich veilig voelen, zullen ontspannen lichaamstaal vertonen, zoals een rechtopstaande staart, uitgerekte houding en langzaam knipperen. Ze zullen met hun eigenaren in spel en aandacht omgaan, goed eten, op de juiste manier toiletteren en niet overmatig vocaliseren of zich verstoppen.

Hoe lang duurt het voordat een kat zich veilig voelt?

Katten volgen vaak een regel van drie: de eerste drie dagen lijken ze misschien bang en gestrest, binnen drie weken hebben ze zich gevestigd en na drie maanden zijn ze gelukkig, tevreden en veilig.

Hoe help je een onzekere kat?

Sommige katten vinden het moeilijker om zich veilig en geborgen te voelen dan anderen. Zorg voor voldoende rustige schuilplaatsen en hoge zitstokken, gebruik feromonen, zorg voor gemakkelijke toegang tot bronnen en bouw langzaam en kalm relaties op met nieuwe mensen en huisdieren. Sommige katten hebben mogelijk deskundige input nodig van een veterinaire gedragsdeskundige.