Waarom houden katten van ijsblokjes? 6 interessante redenen

Als je ijsblokjes aan je katten geeft, zul je misschien verrast zijn door hoeveel ze het leuk vinden om ermee te spelen, eraan te knabbelen en ze rond te jagen.

Er zijn veel theorieën over waarom katten van ijsblokjes houden. Sommige mensen geloven dat het te wijten is aan hun natuurlijke instincten; katten eten immers meestal koude prooien. Anderen denken dat katten gewoon genieten van het gevoel van ijs op hun tanden.

Dit artikel gaat in op zes mogelijke redenen waarom katten van ijsblokjes houden en legt uit of spelen met ijsblokjes veilig is voor je kat.

3 katten gezichtsverdeler

De 6 redenen waarom katten van ijsblokjes houden

1. Katten zijn nieuwsgierige wezens

Een van de redenen waarom katten van ijsblokjes houden, is dat het intelligente, nieuwsgierige dieren zijn. Ze houden ervan om dingen te verkennen, waaronder knijpen in krappe plaatsen, springen in dozen en af en toe spelen met ijsblokjes.

Sommige katachtigen gedragen zich gewoon als kleine detectives en onderzoeken alles wat er om hen heen gebeurt. Als je katten ijsblokjes geeft of ze merken dat er een paar rondslingeren, zullen ze meestal beginnen te spelen.

Nadat je voor de eerste keer met ijsblokjes hebt gespeeld, kan je kat de wens uiten om dit soort spel te herhalen. Als u zich op uw gemak voelt, kunt u dit opnieuw doen, maar vergeet niet om toezicht te houden op uw kat om mogelijke gevaren te voorkomen.

thematische pauze

2. IJsblokjes zijn leuk

Sommige katten houden gewoon van ijsblokjes omdat ze leuk zijn. Ze zijn glad en hebben de neiging om “aan katten te ontsnappen” als ze ze met hun poten raken. Ook zorgt hun gladheid ervoor dat ijs een leuk achtervolgingsspel speelt waarbij de kat actief is, rondrent en fysieke en mentale stimulatie krijgt.

Sommige katten houden zelfs van de textuur of temperatuur van het ijs, wat het spelen met ijsblokjes een nog spannendere ervaring maakt.

Goudkleurige bengaalse kat kruipt rond de zijkant van een koude bevroren zak ijs om een koude kat te illustreren
Afbeelding Credit: Natures Charm, Shutterstock
thematische pauze

3. IJsblokjes lijken op koude prooi

Een andere reden waarom katten van ijsblokjes houden, is dat ze op koude prooien lijken. Hoewel katten in de natuur de voorkeur geven aan verse prooien, voelen sommige katten zich ook aangetrokken tot koude prooien, daarom kunnen ze ijsblokjes interessant vinden.

Omdat sommige katten ijsblokjes als prooi beschouwen, zullen ze zich gedragen alsof ze op de blokjes jagen en zullen ze er waarschijnlijk aan knabbelen. Hoewel het eten van ijs veilig is voor katten, moet u uw kat nog steeds controleren als ze zich bezighouden met deze activiteit vanwege mogelijke verstikkingsgevaar.

thematische pauze

4. Kauwen op ijs voelt goed voor sommige katten

Sommige katten kauwen graag op ijsblokjes vanwege de manier waarop het ijs op hun tanden voelt en het verkoelende effect dat het op hun mond heeft. Kauwen op ijs is gezond voor het gebit van uw kat omdat het het reinigen bevordert en het tandvlees van uw kat masseert. Kauwen op te veel ijs kan echter ook tanden beschadigen en mogelijk verstikkingsgevaar veroorzaken.

Als je merkt dat je kat graag kauwt en knabbelt aan ijsblokjes, zorg er dan voor dat de blokjes klein zijn en houd toezicht op je kat terwijl ze erop kauwen. Dit vermindert het risico op problemen en u kunt uw kat snel helpen als er iets gebeurt.

thematische pauze

5. IJsblokjes kunnen de lichaamstemperatuur verlagen

Sommige katten kunnen de neiging vertonen om in de zomer meer van ijsblokjes te houden. Met de hete temperaturen buiten, hebben katachtigen misschien een manier nodig om af te koelen. Spelen met ijsblokjes of eraan knabbelen is een uitstekende manier voor je kat om af te koelen, daarom genieten veel katten van deze activiteit.

Omdat ijsblokjes uw kat kunnen helpen zijn lichaamstemperatuur te verlagen, kunt u ze in de zomer laten spelen. Vergeet echter niet om je kat in de gaten te houden om verstikking te voorkomen.

kat die speelt met rietjes in glas
Afbeelding credit: LittlePigPower, Shutterstock
thematische pauze

6. Sommige katten houden van het geluid van ijsblokjes die de vloer raken

Sommige katten voelen zich aangetrokken tot ijsblokjes omdat ze dol zijn op het geluid van de blokjes die de vloer raken. Het geluid is vergelijkbaar met het geluid van een prooi die probeert weg te rennen, wat uw kat interesseert.

Omdat sommige katten ijsblokjes al als koude prooi beschouwen, draagt het geluid alleen maar bij aan de hele denkbeeldige jachtervaring. Door de zintuiglijke en mentale stimulatie die ijsspel geluid geeft, zal uw kat genieten van deze activiteit en op zijn beurt van ijsblokjes.

divider-catclaw1

Wat zijn de gevaren van het toestaan van uw kat om ijsblokjes te eten?

IJsblokjes zijn over het algemeen veilig voor katten, maar ze kunnen leiden tot verstikkingsgevaar, daarom moet je always houdt toezicht op je kat tijdens het ijsblokjesspel. Probeer kleine blokjes te krijgen om verstikking te voorkomen.

Uw kat kan mogelijk ook een van zijn tanden breken of chippen tijdens het kauwen op ijs. Ze kunnen zelfs een korte hersenbevriezing ervaren.

Een ander ding om voorzichtig mee te zijn, is de hoeveelheid ijs die je je kat elke dag geeft. Als uw kat te veel ijs consumeert, kunnen ze intolerant worden voor koude temperaturen en verschillende gezondheidsproblemen ontwikkelen.

Hoe kun je veilig ijsblokjes aan je kat geven om mee te spelen?

Een van de belangrijkste dingen over het geven van ijsblokjes aan je kat om mee te spelen, is om dit slechts af en toe te doen. De meeste katten kauwen op ijsblokjes of knabbelen eraan, daarom is het geen goed idee om er te veel aan je harige vriend aan te bieden. Je kunt overwegen om ze in plaats daarvan koud water te geven.

Zorg er ook voor dat de kubussen klein genoeg zijn om verstikkingsgevaar te voorkomen. Je moet echter altijd toezicht houden op je kat.

kattenpootverdeler

Conclusie

Sommige katten houden van ijsblokjes vanwege hun temperatuur, terwijl anderen ze leuk vinden omdat ze op prooien lijken en een verleidelijk geluid hebben. Ongeacht de reden dat je kat van ijsblokjes houdt, als je ijsblokjesspel aanmoedigt, doe het dan op een manier die je huisdier veilig houdt.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Chaiwat Hemakom, Shutterstock