Verduidelijken Kunnen katten worsten eten, met risico’s uitgelegd

Ik weet zeker dat alle katteneigenaren weten dat ze geen menselijk voedsel aan hun katachtige metgezellen moeten geven. Maar veel huisdierouders behandelen dit probleem als een grijs gebied.

Veel van mijn kennissen delen soms een deel van hun vleesmaaltijden met hun katten, zoals worstjes. Omdat katten obligate carnivoren zijn, kan een worst af en toe geen kwaad doen aan onze katten, toch?

Daar ben ik het niet mee eens. Ik geef mijn kat geen worst en ik zou jullie allemaal willen adviseren om hetzelfde te doen. Het is geen goed idee om onze katten menselijk voedsel te geven, vooral voedsel zoals worsten.

De waarheid is dat worsten je kat waarschijnlijk niet zullen doden , maar je kat zal ook geen baat hebben bij het eten van dit soort voedsel.

Laten we nu eens kijken waarom worsten geen goed voedsel zijn voor katten.

1. Gevaren van kruiden en smaakmakers voor katten

kat die op de stoel naar worstjes kijkt

Worsten zijn pittig eten – dit is de reden waarom ze zo lekker voor ons zijn! Ze kunnen ook heerlijk zijn voor onze katten, maar katten mogen geen pittig voedsel consumeren.

Worsten zijn een zout voedsel en te veel zout kan uitdroging bij katten veroorzaken. Ook hebben katten delicate nieren, en dit is een andere reden waarom ze geen zout voedsel moeten eten.

Zout kan zo slecht zijn voor katten dat het zelfs vergiftiging kan veroorzaken die zich manifesteert in overmatige dorst, frequent plassen, diarree, braken en lethargie.

Samen met zout bevatten worsten meestal wat andere kruiden en kruiden, zoals knoflook.

Volgens een studie gepubliceerd in het Journal of Venomous Animals and Toxins including Tropical Diseases [1], de inname van Allium soorten kunnen toxiciteit bij katten veroorzaken. De Allium soorten verwijzen naar bloeiende planten zoals lente-uitjes, ui, prei en knoflook.

Dit betekent natuurlijk niet dat een enkele worst voldoende knoflook bevat om de vergiftiging van uw kat te veroorzaken. Maar waarom zou je het riskeren?

Als je kat van de smaak van worst houdt, kunnen jullie tweeën die deze smakelijke maaltijd delen een gewoonte worden. Op de lange termijn kan dit een negatieve invloed hebben op de gezondheid en levensduur van uw kat.

2. Ongezonde vetten

Worsten hebben een hoog vetgehalte. Dit is natuurlijk niet alarmerend voor een volwassen persoon, zelfs niet voor degenen die nogal mager zijn.

Een gemiddelde gedomesticeerde kat, met een gewicht van 6 tot 12 pond, heeft echter zeker geen voedsel nodig dat zo rijk is aan vetten. Ik herhaal het nogmaals – een stuk worst van tijd tot tijd zal geen obesitas bij uw kat veroorzaken – maar veel katteneigenaren merken het misschien niet eens wanneer ze de grens overschrijden.

Obesitas bij huiskatten is tegenwoordig een ernstig probleem. Volgens een studie gepubliceerd in het tijdschrift Veterinarni Medicina [2], tot 63% van de huiskatten is tegenwoordig zwaarlijvig, dat is een getal dat bij alle kattenliefhebbers zorgen baart.

Elke katteneigenaar moet verantwoordelijk handelen om te voorkomen dat zijn kat obesitas ontwikkelt. Een van de cruciale stappen hier is om te voorkomen dat je menselijk voedsel aan katten geeft, vooral voedsel met veel vetten – zoals worsten.

3. Toegevoegde conserveermiddelen zijn ook een grote nee

Grijze kat steelt worsten op een houten tafel

Veel mensen zullen hun katten worsten geven, simpelweg omdat ze carnivoren zijn, en worsten zijn vlees. Dus, hoe kan vlees zo slecht zijn voor katten?

Nou, worsten zijn niet alleen gemaakt van vlees, althans de meeste niet. De meeste worsten bevatten ook conserveermiddelen, zoals nitrieten en fosfaten die worden gebruikt om de versheid van worsten te vergroten.

Sommige worsten kunnen ook kleinere hoeveelheden suiker bevatten. Suiker is niet giftig voor katten, maar dit betekent niet dat je je kat voedsel moet laten eten dat rijk is aan suiker, zoals cheesecake.

Natuurlijk zijn worsten ver weg van cheesecake als we hun suikergehalte vergelijken, maar nogmaals, ik zou je niet aanraden om een gewoonte te maken van worst eten in je kat.

Suiker, evenals andere hierboven genoemde conserveermiddelen, hebben geen voedingswaarde voor katten. Alle katteneigenaren moeten zich ervan bewust zijn dat worsten meestal geen puur vlees zijn en daarom mogen hun katten ze niet eten, vooral niet te vaak.

4. Spijsverteringsproblemen

Omdat worsten mogelijk kruiden, vetten en conserveermiddelen bevatten, bestaat de kans dat een kat spijsverteringsproblemen krijgt na het eten van een worst.

Veel katten zullen problemen hebben met het verteren van voedsel zoals worsten.

Deze problemen zijn misschien niet ernstig; misschien heeft je kat diarree, maar lijkt het goed. De diarree moet binnen 24 uur stoppen en, als het stopt, yu hoeft niet eens contact op te nemen met een dierenarts. Dit is slechts een reactie van het lichaam van de kat op een voedsel dat niet de beste optie voor haar is.

Ook kan uw kat braken na het eten van worst. Als dit het geval is, moet u enkele huismiddeltjes proberen voor kattenbraken; vocht, je kat gehydrateerd houden en haar wat gemberthee geven.

Kattenbraken of diarree hebben klinkt niet als een ernstig gezondheidsprobleem, maar waarom zou je een soort voedsel geven dat deze gevolgen bij je katachtige vriend kan veroorzaken?

5. Rauwe worsten zijn ook riskant

Rauwe worsten op leisteen, met kruiden en specerijen

Sommige katteneigenaren zullen misschien overwegen om hun katten rauwe worsten te geven. Maar dit is zeker geen goed idee.

Rauwe worsten kunnen bacteriën bevatten zoals Salmonella, die uitdroging, braken, diarree en gewichtsverlies bij katten kunnen veroorzaken. Katten kunnen deze bacterie op mensen overbrengen, daarom moeten katteneigenaren heel voorzichtig zijn met het voedsel dat ze hun huisdieren geven.

Journal of Clinical Microbiology publiceerde een studie [3] waarvan de resultaten lieten zien hoe rauw voedsel is een belangrijke risicofactor voor Salmonella-infectie bij honden en katten.

Daarom mogen katteneigenaren hun huisdieren geen rauw voedsel geven; als u uw kat nog steeds af en toe worst wilt geven, zorg er dan voor dat u het van tevoren kookt.

Dus… De beste oplossing is helemaal geen worsten voor katten?

Worsten zijn een soort voedsel dat niet eens gezond voor ons is. Maar ik veronderstel dat we er allemaal wel eens een stukje van zullen hebben.

Eén ding is zeker – ze zijn super lekker! Dat weten we, maar elke kat die ooit worst heeft geproefd, weet dit ook.

De onderstaande video laat zien hoe een kitten geniet van het eten van een smakelijke worst.

Het is duidelijk dat deze kat gek is op worsten! Ik begrijp waarom katteneigenaren graag willen weten of er een manier is voor hun kat om toch van een stuk worst te genieten, althans van tijd tot tijd.

Als we onze huisdieren zo zien genieten van wat voedsel, zullen we het voor ons allemaal moeilijk maken om ze zo’n plezier te ontnemen.

Als u overweegt om uw kat worst te geven, moet u op het voedseletiket letten. Zorg ervoor dat deze worst geen conserveringsmiddelen bevat.

Ook kiezen de meeste mensen waarschijnlijk voor varkens- of rundvleesworsten, maar als u een minder schadelijke optie voor uw kat wilt kiezen, dan is een kippenworst een goed idee. De kippenworst heeft minder vetten en is beter voor de gevoelige maag van je kat.

Verder moet je de worst voor je kat koken in plaats van rauwe worst aan haar te geven.  Bovendien kunt u altijd uw dierenarts raadplegen of er kattenvoer is dat vergelijkbaar is met worst – dit is iets dat uw kat zeker leuk zal vinden!

Laatste woorden

Verschillende soorten rauwe rookworsten met kat op de grond

Ik wil kattenouders niet afschrikken die af en toe een worst delen met hun katachtige vrienden.

Als uw kat niet regelmatig worst consumeert, is er een lage kans op spijsverteringsproblemen of bacterieontwikkeling.

U moet zich houden aan gewoon kattenvoer om uw kat op een gezond gewicht te houden. Als u uw kitten toch af en toe wilt opvrolijken met een lekkere worst, zorg er dan voor dat u haar alleen gekookte worstjes geeft.

Een klein stukje worst zal waarschijnlijk geen problemen veroorzaken bij uw kat, dus probeer de perfecte balans te vinden om uw kat gelukkig te maken, maar om tegelijkertijd ook goed voor haar gezondheid te zorgen.

Verwijzingen:

[1] Salgado BS, Monteiro LN, Rocha NS: Alliumsoorten vergiftiging bij honden en katten. Het Journal of Venomous Animals and Toxins including Tropical Diseases, 2017: 17(1) 4-11. DOI, Geraadpleegd op 9 maart 2023.

[2] Tarkosova, D, Verhaal, MM, Rand, JS, Svoboda, M: Feline obesitas – prevalentie, risicofactoren, pathogenese, geassocieerde aandoeningen en beoordeling: een overzicht. Veterinarni Medicina, 61, 2016 (6): 295–307. DOI, Geraadpleegd op 9 maart 2023.

[3] Reimschuessel, R, et.al. Multilaboratoriumonderzoek om de prevalentie van salmonella bij diarree en niet-diarreehonden en -katten in de Verenigde Staten tussen 2012 en 2014 te evalueren. Journal of Clinical Microbiology, Vol. 55, No. 5, DOI, Geraadpleegd op 10 maart 2023.