Anti-diarree geneeskunde voor katten

Schattige rode kat die uit een gele kattenbak gaat

Diarree is voor niemand prettig, ook niet voor onze katten. Het stinkt, ziet er slecht uit en klinkt (soms) ook slecht. Het voelt ook behoorlijk slecht voor het wezen dat het heeft.  Wanneer diarree uw kat treft, vraagt u zich misschien af of anti-diarree medicijnen voor katten een ding zijn.

In dit artikel leert u over medicijnen en supplementen die vaak worden gebruikt voor diarree. U leert ook over de oorzaken van diarree, hoe en wanneer het goed is om thuistherapie voor uw kat te bieden en wanneer het tijd is om uw dierenarts te bezoeken.

Wat is diarree?

huiskat gaat naar het toilet in de bak

Diarree is een symptoom van een onderliggende ziekte of oorzaak die vaak moet worden aangepakt.

Diarree is de term die wordt gebruikt wanneer ontlasting erg vloeibaar en waterig is. Het is geen ziekte op zich, maar eerder een teken of symptoom van iets anders dat in het lichaam aan de hand is. Diarree is problematisch omdat het vocht- en elektrolytenverlies kan veroorzaken, wat leidt tot uitdroging.

Lees ook: De 9 beste kattenvoer voor diarree

Wat zijn de oorzaken diarree?

Sphynx kat met behulp van kattenbak of toilet.

Sommige oorzaken van diarree kunnen zo eenvoudig zijn als een verandering in dieet of het eten van iets dat niet had moeten worden gegeten.

Diarree kan veel verschillende oorzaken hebben. Wanneer een dierenarts een patiënt met diarree overweegt, gaan ze nadenken over een aantal factoren. Deze zijn ook belangrijk voor u om over na te denken als uw kat plotseling diarree ontwikkelt en u probeert te begrijpen waarom.

Hier zijn een paar vragen om te stellen:

  1. Is de diarree net begonnen of is het al meer dan een week een chronisch probleem? Acute diarree wordt hoogstwaarschijnlijk geassocieerd met iets dat onlangs is gebeurd. Chronische diarree kan een indicatie zijn van een andere mogelijk meer gecompliceerde onderliggende oorzaak.
  2. Is dit een jongere kat of een oudere kat? Jongere katten kunnen meer vatbaar zijn voor indiscretie in het dieet (zoals counteren / tafelsurfen of het eten van non-food items), darmparasieten of gevoeligheden voor dieetveranderingen. Bij oudere katten kunnen andere ziekten zoals leverziekte, inflammatoire darm of kanker meer geassocieerd zijn met chronische diarree.
  3. Is er de laatste tijd een verandering in het dieet geweest? Elke nieuwe verandering in voedsel of dieet kan leiden tot diarree, vooral als deze verandering niet geleidelijk was. Het lichaam heeft tijd nodig om zich aan te passen aan nieuwe ingrediënten of voedingsprofielen. Voedselintoleranties kunnen ook leiden tot diarree.
  4. Is er gewichtsverlies opgetreden? Als onverwacht gewichtsverlies ook aanwezig is, of het nu gaat om acute of chronische diarree, is dit vaak een indicator van een meer zorgwekkende onderliggende ziekte.
  5. Hoe ziet de diarree eruit? Diarree kan wateriger zijn met slijm, overbelasting kan optreden en soms is er vers bloed aanwezig. Dit zijn tekenen van dikke darm diarree of colitis. Diarree die meer volume en substantie heeft of die donkerzwarte kleverige / teerachtige tekenen van bloed heeft, melena genaamd, komt uit de dunne darm.
  6. Heeft de kat dingen binnengekregen die ze niet zouden moeten eten? Als uw kat een gewone aanrecht- of tafelsurfer is of op zoek is naar niet-voedselproducten om op te kauwen, kan acuut begin van diarree een gevolg zijn van een van deze gedragingen.
  7. Zijn er andere tekenen van ziekte? Als diarree ooit gepaard gaat met andere tekenen van ziekte, zoals braken, slechte eetlust, gewichtsverlies of koorts, kan er een grotere bezorgdheid zijn voor een ernstiger aandoening.

Lees ook: Door dierenarts goedgekeurde kattenkrukkaart: de poep van uw kat decoderen

Hoe wordt diarree behandeld?

Close-up kattengezicht wanneer de eigenaar een pil met de hand aan schattige jonge kat geeft

Anti-diarree medicijnen voor katten, supplementen en veranderingen in het dieet zijn enkele van de beste manieren om thuis met eenvoudige diarree om te gaan.

Hoe diarree wordt behandeld, hangt af van de onderliggende oorzaak en de ernst.

Sommige milde of vroege gevallen van diarree kunnen thuis worden behandeld, zolang er geen andere tekenen van ziekte worden gezien. Sommige milde gevallen kunnen vanzelf binnen 1-2 dagen verdwijnen. Kortdurend gebruik van een flauw dieet, zoals gekookte kip en rijst in combinatie met vezelsuppletie en probiotica, kan een thuisstrategie zijn die kan helpen.

Als diarree ernstiger is of al meer dan 2-3 dagen zeer aanhoudend is, is een veterinair onderzoek om een juiste diagnose en behandeling te zoeken het beste.

Lees ook: Spijsverteringsenzymen voor katten: alles wat u moet weten

Medicijnen die helpen bij diarree bij katten

Er zijn een paar voorgeschreven medicijnen die uw dierenarts kan voorschrijven om de diarree van uw kat te behandelen.

Metronidazol (Flagyl)*

medicatietabletten in het bijzijn van kat

Er zijn verschillende opties voor anti-diarree medicijnen voor katten, afhankelijk van de ernst en oorzaak van de diarree.

Metronidazol is geclassificeerd als een antibioticum en antiprotozoal / antiparasitair middel. Het heeft bewezen werkzaamheid tegen Giardia, een protozoale parasiet die diarree kan veroorzaken. Dit medicijn is vaak niet de eerste keuze van gebruik, omdat het ook tegen Clostridium bacteriën, waarvan de overgroei kan bijdragen aan diarree.

Hoewel niet goed begrepen, wordt gedacht dat metronidazol enige activiteit heeft tegen celgemedieerde immuniteit, een proces dat betrokken kan zijn bij ontstekingsaandoeningen zoals inflammatoire darmaandoeningen.

Er zijn weinig klinische studies om het gebruik van metronidazol voor gegeneraliseerde, niet-specifieke diarree te ondersteunen. Anekdotisch veel dierenartsen zijn van mening dat het helpt het verloop en de ernst van diarree te verkorten.

Metronidazol is een generieke humane voorgeschreven medicatie. Orale tabletformaten zijn te groot voor veel katten en de tabletten moeten meestal in kleinere stukjes worden gesplitst. Een dierenarts kan er ook voor kiezen om de medicatie via een samengestelde apotheek te bestellen om de meest nauwkeurige dosering te bieden of om de medicatie smakelijker te maken.

Metronidazol kan vaak worden gebruikt voor 1-2 weken. In sommige gevallen kan worden gekozen voor langdurig gebruik.

Bijwerkingen van metronidazol komen soms voor wanneer voorgeschreven in de juiste doses. Toch kunnen bijwerkingen zijn braken en slechte eetlust. Hogere doses en langdurige therapie kunnen risico’s van leverziekte en neurologische toxiciteit met zich meebrengen.

Lees ook: Medicijnvergiftiging bij katten: oorzaken, symptomen, behandeling

Tylosine (Tylan Poeder)

capsules tabletten poeder

Tylosine is geclassificeerd als een macrolide antibioticum. Alleen de orale poedervorm wordt gebruikt bij katten. Het wordt niet vaak gebruikt als een eerste keuze voor de behandeling van diarree bij katten. Het wordt meestal gebruikt voor chronische diarree of diarree die niet is verbeterd met andere eerstelijnstherapieën.

Tylosine wordt verondersteld probiotische effecten te hebben door het verhogen van enterokokkenbacteriën in de dunne darm en kan directe ontstekingsremmende effecten hebben. Net als bij metronidazol wordt ook gedacht dat het effecten heeft op de celgemedieerde immuniteit.

Tylan poeder wordt vaker gebruikt over langere perioden van tijd. Bijwerkingen zijn zeer zeldzaam met de orale poedervorm.

Lees ook: Beste kattenvoer voor IBD

Supplementen die helpen bij diarree bij katten

Therapieën voor diarree bij katten omvatten vaak andere strategieën dan alleen medicijnen, omdat er verschillende wegen zijn die bijdragen aan de darmgezondheid en het evenwicht. Er zijn over het algemeen twee classificaties van darmgezondheidssupplementen: probiotica en vezels.

Probiotica

proviable voor katten

Proviable is een van de meest populaire probiotica die voor katten wordt gebruikt.

Het doel van een probioticum is om het aantal gezonde bacteriën in het spijsverteringskanaal te verhogen. Gezonde bacteriën, zoals Enterococcus faecium, Lactobacillus, Bifidobacterium, en sommige anderen, zijn nodig voor een gezonde spijsvertering. Verminderde aantallen normale florabacteriën kunnen leiden tot diarree. Andere aandoeningen die bijdragen aan diarree kunnen ook leiden tot overgroei en onbalans van andere bacteriën zoals Clostridium.

Er zijn veel probiotische producten die er zijn. Fortiflora en Proviable zijn twee van de meest populaire merken die door dierenartsen worden bepleit. Deze producten bevatten tientallen miljarden kolonievormende eenheden (CFU’s) van nuttige bacteriestammen.

Lees ook: 10 Beste probiotica voor katten

Vezel supplementen

schattige grijze kat die uit een kom eet

Het toevoegen van meer vezels aan het dieet van uw kat moet zorgvuldig worden gedaan om het dieet van uw kat goed in balans te houden.

Diarree is los, soms erg waterig en beweegt zich in een snel tempo een weg door het maagdarmkanaal. Vezels, vooral oplosbare vezels, helpen om bulk aan de ontlasting toe te voegen en de transittijd te vertragen.

Het toevoegen van vezels aan het dieet van uw kat kan lastig zijn. Dit komt omdat, afhankelijk van de ingrediënten, zowel oplosbare als onoplosbare vezels aanwezig kunnen zijn. Onoplosbare vezels verkorten de darmtransittijd en helpen meer bij constipatie. Het toevoegen van te veel vezels kan leiden tot een onbalans in voedingsstoffen in het dieet.

Pompoen is een populaire bron van vezels. Zoals besproken in The Problem with Pumpkin door Dr. Lisa Freeman met Tufts University, is het echter onwaarschijnlijk dat het toevoegen van slechts een theelepel ingeblikte pompoen aan het dieet veel therapeutische vezels oplevert. Zoals Dr. Freeman aangeeft, adding ongeveer 2 kopjes pompoen op het dieet van uw kat is de hoeveelheid die nodig zou zijn om een vezelrijk therapeutisch dieet te evenaren. Als u dit echter doet, zou de rest van het dieet van uw kat uit balans raken en zou het niet smakelijk zijn voor de kat.

Metamucil, dat psylliumschil bevat, is een bron van oplosbare vezels die kunnen helpen bij diarree door vocht te absorberen en bulk aan de ontlasting toe te voegen. Starthoeveelheden zijn meestal ongeveer 1/8 tot 1/4 van een theelepel. Het is erg belangrijk op te merken dat sommige katten een zeldzame allergische reactie op psyllium kunnen hebben, wat zich manifesteert als jeuk en ademhalingsmoeilijkheden. Het is belangrijk om niet-gearomatiseerde vormen van metamucil bij huisdieren te gebruiken.

Het gebruik van pectine is een veel voorkomende oplosbare voedingsvezelbron. Pectine is een soort zetmeel afgeleid van fruit. In supplementen gaat het vaak gepaard met kaolien, een op klei gebaseerd adsorbens dat water, toxines en bacteriën aantrekt en helpt waterverlies door diarree te verminderen. Proviable is een product dat wordt geleverd als een kit met kaolien en pectine in een pastavorm die oraal kan worden toegediend met een spuit.

Lees ook: 4 Beste vezelsupplement voor katten met diarree

Menselijke anti-diarree medicijnen

Menselijke anti-diarree medicijnen

Gebruik nooit medicijnen die voor menselijke consumptie zijn gemaakt zonder eerst uw dierenarts te raadplegen.

Een veel voorkomende gedachte die veel huisdierouders kunnen hebben als hun kat diarree heeft, is om te reiken naar iets dat het huishouden al gebruikt in het medicijnkastje. Twee van de meest voorkomende items zijn Imodium (loperamide) en Pepto Bismol (bismutsubsalicylaat).

Het gebruik van beide producten is controversieel bij katten en mag alleen worden overwogen door begeleiding van uw dierenarts. Hoewel ze kunnen worden gebruikt, mogen ze maximaal 2-3 dagen zijn. Het is ook vermeldenswaard dat er complicaties kunnen optreden.

Imodium werkt als een zwak verdovend middel en vertraagt de darmtransittijd. Dit kan leiden tot constipatie bij katten en ze kunnen ook een prikkelende reactie op het medicijn als bijwerking ervaren.

Pepto Bismol moet zorgvuldig worden gebruikt met katten omdat hogere of langdurige doses kunnen leiden tot hoge niveaus van salicylaten. Salicylaatopbouw kan leiden tot effecten zoals misselijkheid en braken. Pepto Bismol zal ook de kleur van ontlasting veranderen in een zwarte of donkergroene kleur, die het uiterlijk van melena kan nabootsen, een vorm van bloed in de ontlasting.

Lees ook: Bloed in kattenurine (hematurie): oorzaken, symptomen, &behandeling

Wanneer een dierenarts te zien voor de diarree van uw kat

kattencontrole in dierenziekenhuis

Als u twijfelt over hoe u een kat met diarree kunt helpen, vraag dan advies aan uw dierenarts.

Thuiszorgopties voor diarree zijn beperkt, dus het is belangrijk om te weten wanneer u verdere hulp van uw dierenarts moet zoeken. Over het algemeen geldt dat als een van de volgende voorwaarden van toepassing is, u zo snel mogelijk een examen moet plannen.

  • Andere tekenen van ziekte gaan gepaard met diarree (lethargie, gewichtsverlies, braken)
  • Bloed (vers rood bloed of zwart teerachtig bloed) is aanwezig in de ontlasting.
  • Thuismethoden zijn na 2-3 dagen niet succesvol geweest.

Lees ook: De 8 beste kattenvoer voor gassy katten

Veelgestelde vragen

Wat kan ik mijn kat geven voor diarree?

Er kunnen veel verschillende oorzaken van diarree zijn en het beste om te gebruiken hangt af van welke oorzaak verantwoordelijk is. Een flauw dieet van gekookte kip en rijst, probiotica en oplosbare vezelsupplementen kunnen allemaal 2-3 dagen worden gebruikt, zolang de toestand van de kat niet verslechtert. Menselijke anti-diarree medicijnen zoals Imodium en Pepto Bismol mogen niet worden gebruikt voor katten zonder begeleiding van een dierenarts.

Kan ik mijn kat Imodium geven voor diarree?

Hoewel Imodium (loperamide) kan worden gebruikt voor katten, is het het beste om advies in te winnen bij uw dierenarts voordat u het gebruikt. Imodium kan prikkelend gedrag bij katten veroorzaken. Het kan ook constipatie veroorzaken als het niet zorgvuldig wordt gebruikt. Imodium behandelt ook geen onderliggende oorzaken van diarree bij katten zoals parasieten, bacteriële onbalans of ontsteking van het darmkanaal.

Kunnen katten medicijnen tegen diarree hebben?

Het is het beste om anti-diarree medicijnen alleen te gebruiken zoals voorgeschreven of aanbevolen door uw dierenarts. Vrij verkrijgbare medicatie voor mensen, zoals Imodium en Pepto Bismol, moet zeer voorzichtig worden gebruikt, omdat ze negatieve bijwerkingen bij katten kunnen hebben. Er zijn medicijnen die vaker worden gebruikt voor huisdieren, zoals metronidazol en tylosine, maar ze vereisen een recept van uw dierenarts.

Bronnen weergeven

Lood loodrecht DC. Imodium. In: Plumb DC, ed. Plumb’s Veterinary Drug Handbook. 9e ed.

Lood loodrecht DC. Metamucil. In: Plumb DC, ed. Plumb’s Veterinary Drug Handbook. 9e ed.

Lood loodrecht DC. Metronidazol. In: Plumb DC, uitg. Plumb’s Veterinary Drug Handbook. 9e ed.

Lood loodrecht DC. Tylosine. In: Plumb DC, ed. Plumb’s Veterinary Drug Handbook. 9e ed.