Is pompoen goed voor katten?

Is pompoen goed voor katten functie

Van tijd tot tijd geven we onze kat graag een traktatie die lekker en goed voor hem is. Gelukkig is pompoen een veilige en gezonde traktatie die verschillende gezondheidsvoordelen biedt.

In dit artikel bespreken we de feiten over pompoen voor katten, inclusief de gezondheidsvoordelen, veiligheid en meer van pompoen.

Kunnen katten pompoen eten?

Het antwoord hierop is ja! Pompoen is niet giftig voor katten en ze kunnen pompoen eten, maar ze moeten er niet regelmatig te veel van eten.

Wanneer u pompoen aan uw kat voert, moet u geen toegevoegde suiker of kruiden aan de pompoen toevoegen, omdat alleen verse pompoen veilig is voor katten.

Voordelen van pompoen voor katten

Voordelen van Pompoen voor Katten

Rijk aan voedingsstoffen met veel vocht en een vleugje heilzame vezels, pompoen heeft voordelen voor katten met constipatie, diarree en meer.

Ten eerste is pompoen gevuld met veel waardevolle voedingsstoffen. Deze zijn gunstig voor verschillende delen van het lichaam van uw kat. Hier is een korte samenvatting van hoe de voedingsstoffen in pompoen uw kat ten goede kunnen komen:

 • Vitamine A zal uw kat helpen een gezond immuunsysteem en een goed gezichtsvermogen te behouden
 • Alfa-caroteenis een antioxidant die schade aan cellen kan helpen voorkomen
 • Ascorbinezuur kan helpen bij enzymreacties.
 • Vitamine Eis een vetoplosbare antioxidant
 • Calcium helpt botten en tanden te ondersteunen
 • Ijzer draagt bij aan cellulaire ademhaling en hemoglobineproductie
 • Luteïne helpt bij de algehele gezondheid van de ogen, huid en vacht

Er zijn enkele voordelen die kunnen worden gezien door het voeren van pompoen aan katten. Als u zich zorgen maakt over het voeren van pompoen aan uw kat, neem dan contact op met uw dierenarts voor meer advies.

Pompoen voor katten met diarree

Pompoen bevat oplosbare vezels. Deze oplosbare vezel helpt overtollig water in het spijsverteringskanaal te absorberen, wat kan helpen bij het verminderen of verlichten van diarree.

Pompoen zit ook vol met vitamine A, C en E, evenals kalium en ijzer. Deze kunnen samen met het vezelgehalte helpen om de ontlasting uit te bulken en water uit het spijsverteringskanaal te absorberen. Pompoen is veilig en effectief, maar als de diarree aanhoudt, moet u advies inwinnen bij uw dierenarts.

Pompoen voor katten met constipatie

De combinatie van vezels en vocht in pompoen kan van groot voordeel zijn voor katten met constipatie. Het helpt om bulk te creëren, wat de stoelgang zal stimuleren.

Een eetlepel toegevoegd aan het normale voedsel van de kat om constipatie te verlichten, zou moeten helpen. Het is van vitaal belang om te onthouden dat constipatie vaak leidt tot uitdroging, dus zorg er altijd voor dat uw kat voldoende vers water beschikbaar heeft. Als de constipatie niet verdwijnt, zoek dan veterinair advies .

Lees meer: Beste kattenvoer voor constipatie

Pompoen voor gewichtsbeheersing

Nogmaals, pompoen is rijk aan vezels. Vezels in een maaltijd zorgen voor bulk, waardoor de kat een gevoel van volheid krijgt zonder de calorieën. Maar zoals met alle voedingsplannen, moet u eerst uw dierenarts raadplegen over de specifieke behoeften van uw kat.

Ook om pompoen te gebruiken om gewichtsverlies te bevorderen, wordt het aanbevolen om een deel van het voedsel van uw katten te vervangen door pompoen, omdat pompoen weinig calorieën bevat, maar een goede voedingsbron heeft om onze katten gelukkig en gezond te houden.

Pompoen voor katten met haarballen

Dankzij het vocht- en vezelgehalte kan pompoen helpen om haarballen bij katten te verlichten op dezelfde manier als het constipatie kan verlichten. Pompoen heeft een laxerend effect, dus het zal het haar helpen door het spijsverteringskanaal te bewegen in plaats van een haarbal.

Zoals we weten zijn katten frequente trimmers en hun ruwe tong vangt los haar op, dat wordt ingeslikt. Terwijl sommige haren door het spijsverteringskanaal gaan, komen sommigen vast te zitten in de maag en vormen ze een haarbal.

Zaden voor de gezondheid van de urinewegen

Pompoenpitten bevatten veel essentiële vetzuren en antioxidanten, die geweldig zijn voor de huid en de vacht voor onze katten. De zaden van de pompoen worden verondersteld de gezondheid van de urinewegen te ondersteunen. Als u ervoor kiest om uw kat pompoenpitten te serveren, zorg er dan voor dat ze niet-gekruid en geroosterd zijn voordat ze worden geserveerd.

Zijn er negatieve punten aan het voeren van katten pompoen?

Negatieven van het eten van pompoen voor katten

Hoewel pompoen over het algemeen veilig is voor katten, kan te veel pompoen of het eten van rauwe pompoen GI-leed veroorzaken.

Pompoen is een gemakkelijk en veilig additief, maar het eten van rauwe pompoen kan leiden tot braken bij onze katten. Om die reden is het het beste om eerst pompoen te koken voordat je het aan je kat voert. Ook te veel pompoen kan diarree veroorzaken.

Als dit gebeurt, voer dan een kleinere hoeveelheid. Als diarree aanhoudt bij het voeren van de pompoen, is het mogelijk dat uw kat pompoen niet kan verdragen.

Er zijn bepaalde delen van pompoen die je niet aan je kat moet voeren. Deze omvatten:

 • De stengelPompoenstengels zijn stekelig en ruw voor het spijsverteringsstelsel en veroorzaken mogelijk een gastro-intestinaal probleem.
 • Pompoenhuid: Katten kunnen pompoenhuid niet goed verteren.
 • Pulp: Vermijd het voeren van het zachte kleverige materiaal in het midden van de pompoen.
 • Rauwe pompoen: Zoals eerder vermeld, is rauwe pompoen onveilig voor katten.
 • Pompoentaartvulling in blik: In tegenstelling tot gewone pompoen in blik, zit de taartvulling vol met additieven. Additieven zoals vulstoffen, kruiden of suiker zijn niet veilig voor het spijsverteringsstelsel van uw kat.

Hoe geef je je kat veilig pompoen?

Hoe u uw kat veilig pompoen kunt geven

Om uw kat veilig pompoen te geven, neemt u kleine hoeveelheden ervan op in hun dieet.

Het is raadzaam om een volwassen kat dagelijks te voeren met een halve theelepel pompoen. Je kunt dit dan na een week of zo verhogen tot een theelepel. Meng de pompoen in de maaltijden van uw kat of, als uw kat van de smaak houdt, serveer het als een op zichzelf staande traktatie.

 • Ingeblikte puree pompoen is een uitstekende optie, op voorwaarde dat het is gemaakt zonder additieven, vulstoffen, kruiden of suiker.
 • Verse pompoen dat gebakken is is goed voor katten. Verwijder de zaden en laat het vruchtvlees afkoelen voordat je het aan katten voert.

Pompoen heeft een aantal grote gezondheidsvoordelen, maar het is niet voor elke kat. Net als wij hebben katten verschillende smaakvoorkeuren. Sommige katten houden misschien van de smaak van pompoen en sommige misschien niet.

Bovendien is het geen oplossing voor gezondheidsproblemen. Als uw kat onwel is, vraag dan uw dierenarts om advies.

Veelgestelde vragen

Hoeveel pompoen kan ik mijn kat geven?

Omdat pompoen zoveel gezondheidsvoordelen heeft, kan het erg verleidelijk zijn voor kattenouders om te veel van dit fruit aan hun kat te geven. Maar het is raadzaam om de porties te beperken om de gezondheidsvoordelen te maximaliseren.

Is pompoen goed voor katten?

Voor degenen die niet genoeg vezels in hun dieet krijgen, kan pompoen goed zijn voor katten. Het kan helpen om zowel diarree als constipatie te verlichten.

Kunnen katten elke dag pompoen eten?

Het is belangrijk om pompoen geleidelijk aan in het dieet van uw kat te introduceren. Door uw kat zeer kleine hoeveelheden pompoen per keer te geven, kunt u zien of ze de pompoen verdragen en geen spijsverteringsproblemen ervaren. Na een geleidelijke introductie kunnen katten elke dag pompoen eten.

Kan ik mijn kat te veel pompoen geven?

Het is zeer zeldzaam dat pompoen de maag van een kat van streek maakt, maar overmatige pompoen kan mogelijk diarree veroorzaken. Ongeveer een theelepel pompoen per dag wordt aanbevolen, maar als u zich zorgen maakt over de veiligheid, vraag dan aan een dierenarts hoeveel pompoen u uw kat moet geven.