Maine Coon vs Turkse Angora: De verschillen (met foto’s)

Ben je een kattenliefhebber die op zoek is naar een nieuwe katachtige vriend in huis? Met zoveel rassen om uit te kiezen, kan het moeilijk zijn om te beslissen welke de perfecte match voor u is. Twee populaire keuzes zijn de Maine Coon en de Turkse Angora. Beide rassen hebben unieke kenmerken die ze geweldige huisdieren maken, maar welke is geschikt voor jou? De Maine Coon staat bekend om zijn grote formaat, vriendelijke houding en donzige vacht, terwijl de Turkse Angora slank, elegant en zeer intelligent is. Dus in deze gids zullen we de verschillen tussen deze twee rassen, hun persoonlijkheden en welke levensstijlfactoren u moet overwegen voordat u uw keuze maakt, onderzoeken.

Klik hieronder om vooruit te springen:

garen kogelverdeler

Visuele verschillen

Maine Coon vs Turkse Angora naast elkaar
Afbeelding credit: (L) AVRORACOON, Shutterstock | (R) Wirestock-makers, Shutterstock

In één oogopslag

Maine Coon Huisdier Ras

 • Gemiddelde lengte (volwassene): 8-16 inch
 • Gemiddeld gewicht (volwassene): 15-25 pond
 • Levensduur: 12–14 jaar
 • Oefening: 20-30 minuten per dag
 • Verzorgingsbehoeften: Gematigd
 • Gezinsvriendelijk: Ja
 • Andere huisdiervriendelijke: Voor het grootste deel
 • Trainbaarheid: Ja, maar consistentie vereist

Turkse Angora Huisdier Ras

 • Gemiddelde lengte (volwassene): 9-14 inch
 • Gemiddeld gewicht (volwassene): 7-10 pond
 • Levensduur: 12–18 jaar
 • Oefening: 15-30 minuten per dag
 • Verzorgingsbehoeften: Gematigd
 • Gezinsvriendelijk: Ja
 • Andere huisdiervriendelijke: Typisch
 • Trainbaarheid: Intelligent en eenvoudig te trainen

3 kat face divider

Maine Coon Overzicht

gember Maine coon kat
Afbeelding credit: Meriluxa, Shutterstock

Geschiedenis

Van Maine Coon-katten wordt gezegd dat ze een van de oudste natuurlijke rassen in Noord-Amerika zijn. Hun oorsprong is gehuld in mysterie, maar er zijn verschillende theorieën over hoe ze zijn ontstaan. Een theorie stelt dat deze katten eigenlijk afstammelingen zijn van zes Angora-katten die in de jaren 1700 door Engelse zeevarenden werden overgebracht. Een andere theorie suggereert dat Maine Coon-katten een kruising zijn tussen huiskatten en wilde katten, zoals bobcats of lynxen.

Maine Coon-katten werden voor het eerst erkend als een ras in de late jaren 1800 en ze werden al snel populair onder kattenliefhebbers. Ze werden zelfs tentoongesteld op de eerste kattenshow in de Verenigde Staten, gehouden in Madison Square Garden in 1895. Maine Coons werden ook gebruikt als werkkatten op boerderijen en schepen, waar hun jachtvaardigheden en vriendelijke persoonlijkheden hen uitstekende metgezellen maakten.

Persoonlijkheid / Karakter

Maine Coon katten staan bekend om hun vriendelijke en aanhankelijke persoonlijkheden. Ze worden vaak “zachte reuzen” genoemd vanwege hun grote formaat en zachte aard. Maine Coons zijn geweldig met kinderen en andere huisdieren, en ze houden ervan om in de buurt van mensen te zijn. Deze grote katten zijn ook erg intelligent en speels, en ze vinden het leuk om met speelgoed te spelen en puzzels op te lossen.

Het zal je misschien verbazen dat het ook erg vocale katten zijn. Ze hebben een verrassend breed scala aan vocalisaties, van tjilpen en trillers tot miauwen en spinnen. Deze katten staan bekend om hun kenmerkende “tjilpende” geluid, dat ze gebruiken om met hun eigenaren te communiceren. Maine Coon katten zijn ook geweldige jagers. Ze hebben een uitstekend jachtinstinct en houden ervan om muizen, vogels en andere kleine dieren te vangen.

witte Maine Coon kat thuis
Afbeelding credit: Pixel-Shot, Shutterstock

Uiterlijk

Maine Coon katten staan bekend om hun grote formaat en schattige, super-pluizige vacht. Ze zijn een van de grotere kattenrassen. De meeste mannen hebben de neiging om tussen de 13 en 17 pond te wegen en vrouwtjes kunnen tussen de 8 en 12 pond wegen. Maine Coons hebben borstelige staarten, getufte oren en een opvallend plukje vacht om hun nek.

Deze katten zijn er in verschillende patronen en kleuren, waaronder tabby-strepen, effen kleuren en schildpad. Sommigen hebben zelfs extra tenen, een eigenschap die bekend staat als polydactylisme. Een van de meest onderscheidende kenmerken van Maine Coon-katten is hun getufte oren. Van deze plukjes vacht wordt eigenlijk gedacht dat ze zijn geëvolueerd om de oren van de kat te beschermen tegen de kou, maar ze geven de kat ook een wilde, exotische uitstraling.

Opleiding

Maine Coon katten zijn slim en als gevolg daarvan hebben deze katten veel mentale en fysieke stimulatie nodig om gezond en gelukkig te blijven. Ze vinden het leuk om met speelgoed te spelen, puzzels op te lossen, en het verkennen van hun omgeving. Je kunt je Maine Coon-kat trainen om trucs te doen en eenvoudige commando’s te gehoorzamen met behulp van positieve versterkingstechnieken, zoals traktaties, een clicker en lof. Ze zijn ook erg goed in het leren gebruiken van een kattenbak en krabpaal. Deze katten houden er ook van om hun omgeving te verkennen. Je kunt ze tal van mogelijkheden bieden voor lichaamsbeweging en training door een krabpaal op te zetten of ze speelgoed te geven dat klimmen en springen aanmoedigt.

blauwe tabby maine coon kat die buiten rent
Afbeelding credit: Nils Jacobi, Shutterstock

Gezondheid & Zorg

Een van de essentiële aspecten van Maine Coon kattenverzorging is regelmatige dierenartscontroles (ongeveer elke 6-12 maanden). Omdat deze katten gevoelig zijn voor specifieke gezondheidsproblemen zoals heupdysplasie, hartaandoeningen en nierproblemen, kunnen regelmatige bezoeken aan de dierenarts helpen deze problemen vroegtijdig te identificeren en te voorkomen dat ze verergeren.

Een ander cruciaal aspect van Maine Coon kattenverzorging is het handhaven van een gezond dieet. Deze katten hebben een stevige eetlust en hebben een uitgebalanceerd dieet nodig dat hoogwaardige eiwitten, gezonde vetten en essentiële voedingsstoffen bevat. Vermijd het voeren van tafelresten (zoals brood, kaas en botten) of traktaties met veel calorieën, omdat dit kan leiden tot obesitas en andere gezondheidsproblemen.

In termen van verzorging hebben deze katten regelmatige verzorging nodig om hun lange en zijdeachtige vacht gezond en glanzend te houden. Het borstelen van hun vacht minstens één keer per week (idealiter 2-3 keer per week) kan helpen matten en haarballen te voorkomen. Bovendien is het handhaven van een goede mondhygiëne cruciaal voor hun algehele gezondheid. Regelmatig tandenpoetsen kan parodontitis voorkomen, wat veel voorkomt bij oudere katten.

Geschikt voor:

Maine Coon katten zijn geschikt voor alleenstaanden of gezinnen die op zoek zijn naar gemakkelijke katten die kunnen worden getraind en overweg kunnen met andere dieren.

3 kat face divider

Turks Angora overzicht

Turkse Angora Kat
Afbeelding credit: Vr33s, Shutterstock

Geschiedenis

De geschiedenis van Turkse Angora’s gaat terug tot de 15e eeuw, waar ze voor het eerst werden gedocumenteerd in Turkije. Deze katten werden zeer gewaardeerd om hun mooie witte vacht en werden vaak als huisdier gehouden door de rijken. Turkse Angora’s werden ook gebruikt om knaagdieren in huishoudens en schepen te bestrijden, waardoor ze zeer gewild waren.

In de 16e eeuw werden Turkse Angora’s afgeperst naar Europa, waar ze populair werden onder de rijken en royalty’s. Tijdens de 18e en 19e eeuw nam hun populariteit echter af en stierven ze bijna uit als gevolg van kruising met andere rassen.

Gelukkig werd een gezamenlijke inspanning geleverd om het ras te behouden en werden ze in het begin van de 20e eeuw opnieuw geïntroduceerd in Europa en de Verenigde Staten. Tegenwoordig worden Turkse Angora’s erkend als een apart ras door kattenverenigingen over de hele wereld.

Persoonlijkheid / Karakter

Turkse Angora’s staan bekend om hun aanhankelijke en speelse karakter. Ze zijn slim, nieuwsgierig en houden ervan om hun omgeving te verkennen. Deze katten zijn zeer aanpasbaar en kunnen zich aanpassen aan verschillende omgevingen en mensen. Ze zijn ook sociaal en genieten van het gezelschap van andere katten en mensen.

Turkse Angora’s staan bekend als vocaal en zullen vaak miauwen om met hun eigenaren te communiceren. Ze zijn ook actief en spelen graag spelletjes, zoals apporteren en verstoppertje spelen. Deze katten zijn loyaal en vormen sterke banden met hun eigenaren, vaak volgen ze van kamer naar kamer.

Witte Turkse Angora
Afbeelding credit: Aymara Herrera, Shutterstock

Uiterlijk

Deze katten zijn een middelgroot ras, met mannetjes die tussen de 8 en 12 pond wegen en vrouwtjes die ergens tussen de 6 en 9 pond wegen. Ze hebben een vrij gespierde bouw en staan bekend om hun sterke en flexibele lichamen. Maar het meest onderscheidende kenmerk van Turkse Angora’s is hun lange, zijdeachtige en zachte vacht. Hun vacht kan wit of een andere kleur zijn, maar de witte variëteit is de meest bekende.

Turkse Angora’s staan ook bekend om hun prachtige helderblauwe, groene of amberkleurige ogen, die amandelvormig zijn en onder een lichte hoek zijn geplaatst. Deze katten hebben een driehoekige kop met hoge jukbeenderen en een recht profiel. Hun oren zijn groot en puntig en hun neuzen zijn recht en middellang.

Oefening

Turkse Angora’s zijn een zeer actief kattenras en vereisen regelmatige lichaamsbeweging om hun gezondheid en geluk te behouden. Ze vinden het leuk om spelletjes te spelen en hun omgeving te verkennen, dus het is essentieel om ze te voorzien van veel speelgoed en mogelijkheden om te spelen.

Interactief speelgoed, zoals verenstokken en laserpointers, is geweldig om hun geest te stimuleren en actief te houden. Puzzelvoeders en traktatieballen zijn ook geweldig voor het leveren van mentale stimulatie voor deze katten. Naast indoor spelen, turkse Angoras genieten ook van buitenactiviteiten. Het is echter essentieel om toezicht te houden op deze nieuwsgierige katachtigen en ze aan de lijn of in een veilige behuizing te houden om te voorkomen dat ze afdwalen.

Opleiding

Turkse Angora’s zijn intelligent en kunnen worden getraind om verschillende trucs en gedragingen uit te voeren. Het is echter essentieel om positieve versterkingstechnieken te gebruiken en consistent te blijven bij het trainen ervan. Ze kunnen een beetje koppig zijn, dus het is het beste om training in kleine stappen te doen, en beginnen met eenvoudige gehoorzaamheidscommando’s kan echt nuttig zijn. Zodra ze deze commando’s onder de knie hebben, kun je doorgaan met complexere trucs, zoals omrollen, springen door hoepels (letterlijk) en een poot geven.

Turkse Angora Kat die op gras staat
Afbeelding credit: Vadim Petrakov, Shutterstock

Gezondheid & Zorg

Turkse Angora’s zijn over het algemeen gezonde katten, maar zoals alle rassen zijn ze vatbaar voor bepaalde gezondheidsproblemen. Enkele van de meest voorkomende gezondheidsproblemen voor Turkse Angoras zijn hypertrofische cardiomyopathie (HCM), polycystische nierziekte (PKD) en doofheid (bij witte Turkse Angora’s). Maar regelmatige bezoeken aan de dierenarts kunnen helpen om eventuele gezondheidsproblemen vroegtijdig op te sporen en te behandelen. Wat verzorging betreft, hebben ze regelmatige verzorging nodig om hun mooie vacht te behouden en matten en klitten van hun middellange vacht te voorkomen. Probeer het dus om de 2-3 dagen te poetsen om het klittenvrij te houden.

Geschikt voor:

Turkse Angora’s zijn geschikt voor alleenstaanden of gezinnen die ok zijn met een kat die vriendelijk is, maar die ook koppig kan zijn. Ze zijn ook ideaal voor eigenaren die op zoek zijn naar actieve katten die genieten van binnen- en buitenactiviteiten.

kattenpootverdeler

Welk ras is geschikt voor u?

Om de zaken af te ronden, komt het uiteindelijk neer op wat je zoekt in een katachtige metgezel. Het kiezen van het juiste kattenras voor uw huishouden kan een moeilijke taak zijn. De Maine Coon staat bekend om zijn grote formaat en zachte, vriendelijke persoonlijkheid – ze zijn geweldige huisdieren. Ze houden van menselijke interactie en hebben een speels karakter. Aan de andere kant is de Turkse Angora een kleiner ras met een meer onafhankelijke persoonlijkheid. Ze staan bekend om hun intelligentie en kunnen trucs en commando’s worden geleerd.

In termen van verzorging hebben beide rassen regelmatig onderhoud nodig. De Maine Coon heeft een lange, dikke vacht die regelmatig geborsteld moet worden om matten te voorkomen. De Turkse Angora heeft een lange, zijdeachtige vacht die ook regelmatig borstelen vereist om klitten te voorkomen. Uiteindelijk komt de beslissing tussen deze twee rassen neer op persoonlijke voorkeur.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding credit: (L) Utekhina Anna, Shutterstock | (R) TheCats, Shutterstock