Azodyl voor katten: overzicht, dosering, & bijwerkingen

Dierenarts geeft medicatie aan kat

Azodyl is een voedingssupplement gemaakt door Vetoquinol USA dat is ontworpen om de gezondheid van de nieren te ondersteunen bij katten en honden met chronische nierziekte (CKD). Azodyl bevat nuttige bacteriën die helpen bij het afbreken van toxines die meestal door gezonde nieren worden verwijderd. De fabrikant beweert dat Azodyl helpt de kwaliteit van leven bij huisdieren met een nierziekte te verbeteren en sommige bloedmarkers van CKD vermindert.

Als uw kat Azodyl heeft voorgeschreven, heeft u mogelijk vragen over de effecten ervan. In dit artikel wordt alles uitgelegd wat u moet weten over dit medicijn en hoe het de gezondheid van uw kat kan ondersteunen.

Azodyl for Cats Overzicht

Type medicatie:

Probiotisch/synbiotisch

Effecten:

De fabrikant beweert dat Azodyl helpt om de ontgifting van uremische toxines te ondersteunen en de BUN- en creatininewaarden (bloedmarkers van nierziekte) kan verbeteren.

Beschikbare doseringen:

Een fles Azodyl bevat 90 kleine, gemakkelijk door te slikken capsules. Elke kleine capsule bevat naar verluidt 15 miljard CFU’s van probiotica.

Mogelijke bijwerkingen:

Geen bijwerkingen bekend.

Voorzorgsmaatregelen:

Veiligheid onbekend bij drachtige of zogende dieren.

Contra-indicaties:

Geen bekende contra-indicaties. Compatibel met andere niertherapieën.

Over Azodyl voor katten

Als de nieren van uw kat niet goed werken, kunnen gifstoffen zich ophopen in hun bloedbaan. De aanwezigheid van toxines kan leiden tot slechte eetlust, lethargie, braken, en andere symptomen gezien bij nierziekte. Er is getheoretiseerd dat het toevoegen van extra bacteriën in de darm, via medicijnen zoals Azodyl, de opbouw van toxines kan verminderen en enkele van de symptomen van nierziekte kan verminderen.

Azodyl bevat drie bacteriestammen die helpen bij het ondersteunen van een gezonde nierfunctie: Streptokokken thermophilus KB19 Lactobacillus acidophilus KB27, en Bifidobacterium longum KB31. Deze worden gecombineerd met prebiotische ingrediënten psylliumschil, gellangom, hypromellose, magnesiumstearaat en titaandioxide.

Slechts een paar kleine studies zijn uitgevoerd op de effectiviteit van Azodyl. Een case-serie van zeven katten vond verbeteringen in sommige bloedmarkers van de nierfunctie. Een andere studie bij mensen meldde een verbetering van de kwaliteit van leven met behulp van vergelijkbare probiotica.

Alle studies die positieve resultaten hebben laten zien, worden echter gesponsord of ondersteund door de fabrikant. Dit kan hun bevindingen moeilijk te vertrouwen maken.

Dosis voor katten

Azodyl is momenteel alleen verkrijgbaar in capsulevorm. Uw kat heeft tussen de één en drie capsules per dag nodig, afhankelijk van hun grootte. U kunt azodyl starten zodra er tekenen van nierziekte worden gevonden en het de rest van hun leven voortzetten.

Gewicht Dosis
Minder dan 5 pond 1 capsule per dag
5 tot 10 pond 2 capsules per dag (1 in de ochtend, 1 in de avond)
Meer dan 10 pond 3 capsules per dag (2 in de ochtend, 1 in de avond)

Hoe azodyl aan katten toe te dienen

katten eten

Katten moeten Azodyl-capsules in hun geheel doorslikken, dus u kunt de inhoud van de capsules niet in het voer van uw kat mengen.

Om effectief te zijn, moet uw kat Azodyl-capsules in hun geheel doorslikken. De zuurbestendige capsule beschermt de bacteriën binnenin tegen vertering voordat deze de darm bereikt. Dit betekent dat u de capsules niet kunt breken of de inhoud op voedsel kunt strooien om het gemakkelijker toe te dienen. In feite toonde een recente studie aan dat Azodyl gestrooid op het voedsel van katten met chronische nierziekte geen effect had.

De fabrikanten raden ook aan om het op een lege maag te geven voor de beste resultaten, wat de toediening nog lastiger maakt. De beste manier om Adozyl toe te dienen is direct in de mond van uw kat een uur voor of twee uur na een maaltijd.

Lees ook: Hoe geef je je kat een pil (met 7 bewezen tips!)

Bijwerkingen van Azodyl voor katten

Er zijn geen bijwerkingen bekend van het gebruik van Azodyl. Af en toe hebben katten echter moeite om de capsules in hun geheel door te slikken, waardoor ze ze in hun geheel kunnen overgeven. Door ervoor te zorgen dat uw kat na toediening vrije toegang heeft tot vers drinkwater, kan hij de capsule volledig doorslikken.

Overdosering en noodgevallen

Er zijn geen gepubliceerde gegevens over de effecten van een overdosis azodyl. Maar in het geval van een overdosis Azodyl, moet u onmiddellijk contact opnemen met uw dierenarts voor advies.

Potentiële geneesmiddelinteracties met azodyl

Dokter dierenarts houdt schattige kat Birmese kat vast

Azodyl heeft geen bekende bijwerkingen, maar als u problemen opmerkt terwijl uw kat het gebruikt, breng dan uw dierenarts op de hoogte.

Er zijn geen geneesmiddelinteracties met Azodyl bekend. De fabrikanten stellen ook dat het compatibel is met andere behandelingen voor nieraandoeningen. Vergeet echter niet om uw dierenarts te vertellen over eventuele medicijnen die uw kat gebruikt (inclusief supplementen of kruidenremedies).

Hoe Azodyl op te slaan

Je moet Azodyl in de koelkast bewaren. Sommige online retailers raden ook aan dat het ’s nachts op ijsverpakkingen wordt verzonden om de bacteriën te beschermen tegen hoge temperaturen.

Veelgestelde vragen

Is Azodyl veilig voor katten?

Azodyl heeft wel bekende bijwerkingen. De fabrikant stelt ook dat het veilig is om te gebruiken met andere niertherapieën. Dat gezegd hebbende, is het verstandig om uw kat in de gaten te houden bij het nemen van nieuwe medicijnen.

Hoe voer je Azodyl aan katten?

Azodyl moet in zijn geheel en, idealiter, op een lege maag worden ingenomen. Er zijn verschillende manieren om de capsule aan een kat te geven, waaronder een pillenpopperapparaat en ze een extra beetje water te geven om ze aan te moedigen om te slikken.

Kun je Azodyl op voedsel strooien?

Nee, Azodyl is het meest effectief wanneer het in zijn geheel wordt ingenomen. Dit komt door de beschermende buitenkant van de capsule, die de bacteriën bevat totdat deze de darm bereikt.

Is Azodyl effectief?

Een paar studies wijzen op de effectiviteit van Azodyl bij katten, maar ook bij mensen. De meeste van deze studies worden echter ondersteund of gesponsord door het bedrijf dat Azodyl maakt. We hopen meer niet-gesponsord onderzoek te zien.

Bekijk bronnen