De 7 meest voorkomende fouten die katteneigenaren maken (het perspectief van een dierenarts)

Tabby Cat snuffelt aan het voorhoofd van een jongeman voor het raam

Dit artikel wordt gesponsord door Whisker, een internationale leider in innovatieve technologie van Amerikaanse makelij voor katteneigenaren, waaronder de Litter-Robot. Lees hier meer over hun producten.

Als dierenarts zie ik veel katteneigenaren dezelfde fouten maken – zeker niet omdat ze niet toegewijd zijn aan de zorg voor hun kat, maar omdat ze gemakkelijk te maken zijn. Velen realiseren zich helemaal niet dat ze fouten maken. Sommige acties of inactiviteit kunnen echter op lange termijn gevolgen hebben voor de gezondheid en het geluk van de kat. Het goede nieuws is dat ze gemakkelijk te repareren zijn als je eenmaal weet wat ze zijn.

In dit artikel behandelen we de zeven meest voorkomende fouten die katteneigenaren maken, waarom ze belangrijk zijn en hoe u kunt voorkomen dat u deze fouten in de toekomst maakt.

7 veelgemaakte fouten die katteneigenaren moeten vermijden

1. Overvoeding

Twee kittens die eten in een aangename omgeving

De meest voorkomende fout die ik zie, is dat katteneigenaren hun katten te veel voedsel per dag geven. Meer dan de helft van de katten die ik elke dag zie, heeft overgewicht, en deze trend neemt alleen maar toe naarmate kattenouders de voerbak overvullen, de kom vol en de hele dag beschikbaar laten en vergeten dat traktaties bijdragen aan de totale dagelijkse calorie-inname van de kat.

Voeding is een groot deel van je relatie met je kat – en vanuit het oogpunt van een kat bestaat er niet zoiets als te veel. Maar overgewicht vermindert de kwaliteit van leven van een kat aanzienlijk, waardoor ze meer vatbaar zijn voor het ontwikkelen van ziekten. Zelfs matig overgewicht kan hun levensduur verkorten.

Uw kat de juiste hoeveelheid voedsel geven is een van de belangrijkste dingen die u kunt doen om hem te helpen een lang, gezond leven te leiden. Als uw kat overgewicht heeft, bekijk dan onze gids over het op dieet zetten van een kat.

Lees ook: De 10 beste kattenvoer in 2023

2. Niet regelmatig naar de dierenarts gaan

Klein kitten bij de dierenarts - een vaccin krijgen

Het is gemakkelijk om kleine veranderingen in gedrag of uiterlijk te missen wanneer u uw kat elke dag ziet. Daarom zijn regelmatige dierenartsbezoeken zo cruciaal. Als dierenarts is het verwoestend om een probleem te vinden bij een kat die ik lange tijd niet heb gezien, wetende dat ik misschien had kunnen helpen als ik ze eerder had gezien.

Door uw dierenarts een of twee keer per jaar te bezoeken, kunnen professionals helpen bij het identificeren van eventuele gezondheids- of medische problemen. Tijdens een routinebezoek wegen we uw kat, geven we jaarlijkse vaccinaties en voeren we een volledig lichamelijk onderzoek uit. Als uw kat ouder is, kunnen we ook aanvullende tests aanbevelen die ons helpen veelvoorkomende problemen bij oudere katten te herkennen, zoals nierziekte of hoge bloeddruk, voordat ze tekenen van ziekte vertonen.

We identificeren vaak problemen tijdens onderzoeken die katteneigenaren thuis niet zouden kunnen vinden – en hoe eerder we ze vinden, hoe succesvoller we uw kat kunnen behandelen.

3. De kattenbak niet genoeg schoonmaken

Een kat die voor een nestrobot staat 4

Katten geven er de voorkeur aan dat de kattenbak elke keer dat ze hem gebruiken schoon is. Dit betekent schoonmaken na elk gebruik of minstens een paar keer per dag, wat soms moeilijk te beheren is voor katteneigenaren.

Een onreine kattenbak kan ervoor zorgen dat uw kat terughoudend is om de badkamer te gebruiken. Ze kunnen het vasthouden, wat kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen, of ze kunnen ervoor kiezen om buiten de lade te gaan – een lastige gewoonte om op te lossen.

Zelfreinigende kattenbakken zoals de Litter-Robot 4 bieden een geweldige oplossing. Ze scheppen het afval van uw kat automatisch na elk gebruik, zodat katteneigenaren alleen een afvallade hoeven te legen.

Mijn grootste zorg met andere automatische kattenbakken is dat ze het moeilijk kunnen maken om belangrijke veranderingen in de kattenbakactiviteit van uw kat op te merken. Veranderingen zoals deze kunnen wijzen op ernstige gezondheidsproblemen zoals nierziekte, diabetes en urinewegaandoeningen, dus het is van cruciaal belang dat u weet wat er in de doos van uw kat gebeurt.

Daarom geef ik de voorkeur aan slimme automatische kattenbakken zoals de Litter-Robot 4. Dit product reinigt niet alleen zichzelf, maar controleert ook het gebruik van de kattenbak, het afval en het gewicht van uw kat via de Whisker-app. Deze real-time tracking geeft u belangrijke inzichten in de gezondheid van uw kat die u anders zou missen.

Van alle automatische kattenbakken die het Cats.com team heeft getest, biedt de Litter-Robot 4 de schoonste, stilste fiets- en beste compatibiliteit met een verscheidenheid aan afvalproducten.

Je kat zal er waarschijnlijk net zoveel van houden als jij.

Klik hier voor meer informatie of koop de Nestrobot 4.

4. Plotseling van voedsel veranderen

Man die schattige kat in de keuken voedt

Maagziekte en diarree bij katten zijn veel voorkomende redenen voor dierenartsbezoeken. Vaak is de boosdoener een plotselinge verandering in hun dieet. Het is een veelgemaakte fout omdat niet alle katteneigenaren zich realiseren hoe gevoelig de magen van katten zijn voor nieuw voedsel.

Als je het voer van je kat wilt veranderen, doe het dan geleidelijk. Introduceer elke dag een kleine hoeveelheid van het nieuwe voedsel en verhoog de hoeveelheid langzaam. Je moet ernaar streven om na 7-10 dagen 100% nieuw voedsel te krijgen, ervan uitgaande dat je kat geen tekenen van buikklachten vertoont.

Lees ook: De 8 beste kattenvoer voor gevoelige magen

5. Denken dat binnenkatten geen vlooien kunnen krijgen

Een persoon die een oranje kat op een kleed aait

Vaak als ik een kat met een jeukende huid zie, is de eigenaar onvermurwbaar dat het geen vlooien zijn omdat ze een binnenkat hebben – en dan zijn ze geschokt als ik onthul dat de boosdoener is Vlooien.

Vlooien zijn experts in het binnendringen van uw huis, of ze nu binnenkomen op de jassen van andere dieren of uw kleding. Soms zitten ze al in je tapijten of stoffering. Dus hoewel het waar is dat binnenkatten minder kans hebben om vlooien te krijgen, is het zeker niet onmogelijk.

Vlooien maken katten vaak jeukend en pijnlijk, maar ze dragen ook vervelende ziekten met zich mee die zowel u als uw kat kunnen treffen. Helaas zijn vlooien niet gemakkelijk te verwijderen. Vanwege hun levenscyclus vereisen vlooien een regelmatige behandeling om te worden uitgeroeid. Je moet ook andere dieren en het huis behandelen. Het hele proces kan een paar maanden duren.

Katteneigenaren kunnen dit probleem voorkomen door ervoor te zorgen dat hun kat regelmatig vlooienbehandelingen van hun dierenarts krijgt. Deze preventieve maatregel kan u en uw kat behoeden voor een langer, stressvoller behandelingsproces.

6. Ontbrekende tekenen van pijn

Maine Coon maakte zijn oren plat

Hoewel je misschien denkt dat je kat zou vocaliseren of slap zou worden als hij pijn had, zijn de tekenen vaak subtieler. Katten zijn goed in het verbergen van pijn omdat ze in het wild zowel prooien als roofdieren zijn. Zoals je al kon raden, is het geen goede overlevingsstrategie om uit te zenden dat je een probleem hebt.

Helaas betekent dit dat de tekenen van pijn gemakkelijk te missen zijn, wat is hoeveel katten langer lijden dan nodig is. Hier zijn de subtiele tekenen waar je op kunt letten die aangeven dat je kat zich ongemakkelijk voelt of in nood verkeert:

  • Meer slapen
  • Teruggetrokken, prikkelbaar of minder speels zijn
  • Niet opspringen op dingen die ze vroeger deden
  • Verminderde eetlust
  • De voorkeur geven aan één kant van de mond tijdens het eten
  • Verminderde verzorging
  • Niet aangeraakt of opgepakt willen worden

Als u een van deze veranderingen opmerkt, breng uw kat dan naar uw dierenarts.

7. Id-gegevens vergeten bij te werken

Een grijze tabby kat die op een stoel zit.

Een van de meest hartverscheurende (en vermijdbare) situaties die ik zie, is een verloren kat zonder ID-tag of microchip. Als we geluk hebben, vinden we soms wel identificatie, maar de informatie is niet up-to-date.

Het is gemakkelijk om te vergeten de ID van uw kat bij te werken wanneer u verhuist of uw telefoonnummer wijzigt. Maar vergeet niet dat in het ergste geval deze taak het verschil kan zijn tussen herenigd worden met je kat of niet.

Hebben binnenkatten een microchip of tag nodig? Het is nog steeds gebruikelijk dat binnenkatten verdwalen als ze hun weg naar buiten vinden, vooral omdat ze niet zo streetwise zijn als buitenkatten. Ze hebben ook meer kans om te schrikken van omgevingsfactoren en moeite hebben om hun weg naar huis te vinden.

Lees ook: De 7 beste Cat ID-tags

Veelgestelde vragen

Wat moet een katteneigenaar niet doen?

Misschien is een van de belangrijkste verantwoordelijkheden om uw kat niet te zwaar te laten worden. Door ze slank te houden, vermindert hun risico op ziekte en kunnen ze zelfs langer leven. Voorkom dat de voerbak te vol raakt en houd in de gaten hoeveel lekkernijen je kat krijgt.

Wat is de nummer één gedragsklacht van katteneigenaren?

Een topklacht is dat katten hun kattenbak niet gebruiken en in plaats daarvan ergens anders in huis naartoe gaan. Dit gedrag kan om verschillende redenen optreden. Katteneigenaren zullen een fysiek probleem willen uitsluiten voordat ze de kat proberen te trainen.

Is het stressvol om een kat te bezitten?

Het bezitten van een kat is een grote verantwoordelijkheid en ze hebben veel tijd, kennis en – laten we eerlijk zijn – geld nodig. Maar je leven doorbrengen met een kat brengt je lachen, gezelschap en nog veel meer. Studies tonen zelfs aan dat het aaien van een kat gedurende slechts 10 minuten per dag uw stressniveaus kan verminderen.