Skip to Content

5 redenen waarom je kat op je telefoon bijt


Leven met een kat is een nooit eindigend avontuur. Elke dag is een nieuwe kans om getuige te zijn van grappig en soms extreem raar kattengedrag.

Een van deze kan zijn dat je merkt dat je kat duidelijk wat gevoelens heeft over je telefoon. Dit lijkt een heel vreemd iets voor je kat om het leuk of niet leuk te vinden.

Waarom bijt mijn kat op mijn telefoon?, je vraagt. Bestempel je kat nog niet als super raar. Achter elk kattengedrag zit altijd een goede verklaring.

Laten we eens kijken naar 5 meest voorkomende redenen waarom je kat op je telefoon bijt.

1. Aandacht zoeken

Meisje op telefoon en kat

Laten we eerlijk zijn en toegeven dat we allemaal te veel tijd op onze telefoons doorbrengen.

Moderne vorm van communicatie, weg leven van onze geliefden, werken of gewoon eindeloos scrollen door sociale media – we hebben allemaal onze redenen om onze smartphones meestal in onze handen te hebben.

Dit is over het algemeen geen leuke gewoonte, en dit is iets dat je harige metgezel misschien sterk afkeurt.

Terwijl je je verdiept in je telefoon, heeft je kat liever dat je die tijd besteedt aan het rondhangen met haar.

Katten lijken misschien onafhankelijk en afstandelijk, maar eigenlijk moeten ze met ons communiceren en veel aandacht krijgen.

Daarom kan je kat die op je telefoon bijt erop wijzen dat ze wat aandacht van je wil krijgen. Het is haar manier om te zeggen: Laat die telefoon alvast staan en geef me de zorg die ik verdien!

Je moet ervoor zorgen dat je genoeg van je tijd en toewijding aan je kat geeft. Zo niet, dan zie je misschien wat extra destructief gedrag, zoals haar plassen op je kleding.

2. Je kat wil spelen

Katten zijn van nature erg nieuwsgierig en willen altijd weten wat er in hun omgeving gebeurt. Ze zijn vooral benieuwd naar wat hun baasjes van plan zijn.

Als je je telefoon ziet oplichten of verschillende geluiden hoort die eruit komen, kan je kat het als een soort speelgoed waarnemen. Katten hebben affiniteit met dergelijke interactieve prikkels.

Natuurlijk is dit gedrag iets wat je zeker moet willen voorkomen. Je kat moet begrijpen dat je telefoon niet haar speeltje is.

3. Je telefoon is een prooi voor je kat

kat die op de knie van een eigenaar zit

Hoewel onze huiskatten niet echt hoeven te gaan jagen zoals ze vroeger in het wild deden, betekent dit niet dat hun jachtinstinct verdwenen is.

Eigenlijk kunnen de geluiden die van je telefoon komen en de lichtflitsen je kat herinneren aan haar standaard prooi, zoals muizen en insecten.

Dit betekent dat ze op je telefoon kan bijten, net zoals ze dit doet met haar prooi. Zonder het te weten, stimuleer je misschien de roofzuchtige instincten van je kat terwijl je op je telefoon voor haar staat.

Volgens de Clarendon Animal Care moeten katten mogelijkheden hebben om op hun prooi te jagen en te besluipen. Zonder dit zijn ze meer vatbaar voor het ontwikkelen van angst en worstelen ze met frustratie en zelfs obesitas.

Daarom moet je je kat in staat stellen om haar roofzuchtige instincten te bevredigen, maar je telefoon mag natuurlijk geen deel uitmaken van dit spel!

4. Je telefoon ruikt misschien naar jou

Heb je ooit de kamer verlaten, en je telefoon erin, om je kat tegen te komen die erop bijt als je terugkomt?

Dit scenario kan optreden omdat je telefoon draagt je geur, gezien het feit dat het vaak in de buurt van je handen en gezicht is.

Je weet waarschijnlijk dat katten een zeer gevoelig reukvermogen hebben, maar misschien ben je je er niet van bewust hoe verfijnd dit zintuig precies is.

De FirstVet legt uit hoe katachtigen ongeveer 200 miljoen geurreceptoren in hun neusholtes hebben, wat veel meer is dan slechts 6 miljoen van hen die we bezitten.

Daarom zal je kat waarschijnlijk serieus nieuwsgierig worden naar je telefoon die ruikt naar haar favoriete persoon, en ze kan erop bijten en kauwen om erachter te komen waar dit over gaat!

5. Je kat houdt van warme dingen

eigenaar en kat op telefooncamera

Een andere mogelijkheid waarom je kat op je telefoon zou bijten, is omdat het meestal warm is, en ik denk dat we allemaal weten dat katten fans zijn van warme dingen!

Volgens PetKeen is een van de redenen waarom katten zo van warmte houden hun woestijnafkomst, waardoor ze instinctief op zoek gaan naar warme plaatsen en dingen. Als je dicht bij warme dingen bent, kan je kat zich ook veilig en beschermd voelen.

Kittens en oudere katten zijn vooral always up voor meer warmte.

Je moet er natuurlijk voor zorgen dat je kat warm genoeg is, maar je telefoon is natuurlijk niet het ideale ding voor je kat om te genieten van iets warms!

Hoe voorkom je dat je kat op je telefoon bijt?

Een ideaal ding om te doen zou zijn om de hoeveelheid tijd die je op je telefoon doorbrengt te minimaliseren, vooral in de buurt van je harige vriend.

In werkelijkheid zal dit voor de meesten van ons echter niet mogelijk zijn. Smartphones zijn een onvermijdelijk onderdeel geworden van zowel ons persoonlijke als professionele leven.

Toch zijn er een aantal dingen te doen om dit vreemde gedrag bij je kat te voorkomen. Je moet haar voldoende aandacht geven, zodat ze zich niet verwaarloosd of afgewezen voelt.

Breng genoeg tijd met haar door en voorzie haar ook van interessant speelgoed, hoge krabpalen en mooie krabpalen.

Geef je kat bovendien voldoende mogelijkheden voor de jacht op prooien. Het is erg belangrijk voor haar om dit natuurlijke instinct te koesteren.

Als u zich niet op uw gemak voelt dat uw kat daadwerkelijk buiten gaat jagen, zijn er enkele geweldige alternatieven beschikbaar, zoals speelgoedmuizen of jingleballen, evenals laserpointers.

Deze bieden binnenkatten de kans om hun natuurlijke jachtinstinct te ervaren en zich als bekwame roofdieren te voelen!

Laatste gedachten

Waarom bijt mijn kat op mijn telefoon?

Er zijn een aantal redenen achter dit nogal vreemde gedrag bij je kat, zoals we hadden kunnen zien.

Meestal zal ze alleen proberen te communiceren dat ze meer aandacht van je wil krijgen.

Het hebben van een kat is erg leuk, maar het is ook een grote verantwoordelijkheid. Het is niet genoeg om haar alleen maar te voeden en haar af en toe wat huisdieren te geven. Je harige vriend heeft ook een behoorlijke hoeveelheid interactie met je nodig op een dagelijkse basis.

Naast het vragen om aandacht, kan je kat gewoon nieuwsgierig zijn via je telefoon, of ze kan je zintuig ruiken. Een andere mogelijkheid dat ze op je telefoon bijt, is dat ze van de warmte houdt. Ook kon ze het waarnemen als haar prooi!

Wat ook de reden is achter dit ongewenste gedrag, je wilt het zeker stoppen.

Als uw technieken om te voorkomen dat uw kat op uw telefoon bijt niet werken, kunt u de dierenarts om advies vragen.