Radiale zenuwverlamming bij katten: onze dierenarts legt tekenen, oorzaken en behandelingen uit

Er zijn allerlei redenen voor een kat om te gaan hinken. Een verwonding aan de spier of het bot is wat het meest in je opkomt, maar in sommige gevallen kan schade aan de zenuw van een kat er ook zo uitzien. Hoe weet je of een kat pijn heeft aan zijn zenuwen? Wordt dat beter?

We hebben alles wat u moet weten over een voorbeeld hiervan, radiale zenuwverlamming, die veel vaker voorkomt bij katten dan bij honden.

Klik om verder te gaan:

3 kat face divider

Wat is radiale zenuwverlamming?

De radiale zenuw is een van de belangrijkste zenuwen van de onderarm bij zoogdieren, waaronder katten. Het vertakt zich van het ruggenmerg op ongeveer het niveau van de schouder en strekt zich uit tot aan de tenen (vingers voor ons), waardoor de samentrekking van bepaalde spieren op zijn pad wordt gecontroleerd. De radiale zenuw draagt bij aan de verlenging van de elleboog, pols (carpus) en voortenen van een kat. Het communiceert ook sensatie gevoeld aan de buitenkant / buiten-top aspect van de voorpoot en poot.

Verlamming van de radiale zenuw is daarom het verlies van deze functies. Dit is meestal te wijten aan trauma, zoals een val, geraakt worden door een auto of een indringend trauma, zoals een dierenbeet of schotwond. Verlamming kan overal langs de route van de zenuw beginnen, waar een verwonding of afwijking optreedt om het te veroorzaken, dus in zeldzame gevallen kan dat ook dingen omvatten zoals tumoren langs de zenuw of aan de wortel van het ruggenmerg.

Een bundel zenuwen regelt de bewegingen en sensaties van de onderarm die passeren en zich in de buurt van elkaar vertakken rond het schoudergebied, de brachiale plexus genoemd. Brachiale plexusletsels kunnen leiden tot radiale zenuwverlamming die ook andere zenuwen kan beïnvloeden.

een zieke kat die op bed ligt
Afbeelding credit: Prystai, Shutterstock

Anatomie van een zenuw

Om radiale zenuwverlamming beter te begrijpen, helpt het om de verschillende delen van een zenuw te begrijpen. De radiale zenuw is een perifere zenuw, dus niet van het centrale zenuwstelsel zoals het ruggenmerg.

Een zenuwcel lijkt op een lang koord, een axon genaamd, dat elektrische impulsen naar beneden reizen, met dendrieten aan het einde die functioneren als kleine voelsprieten om elektrische impulsen naar de volgende zenuwcel of het weefsel dat ze innerveren te dragen en is bedekt met bindweefsellagen die helpen de zenuw gezond te houden en in staat om die elektrische impulsen of zenuwsignalen te geleiden.

verdeler-catclaw1

Wat zijn de tekenen van radiale zenuwverlamming bij katten?

 • Zwakke of niet-gewichtdragende voorpoot
 • Gebogen elleboog, pols en of tenen
 • Spierverlies van de voorste ledematen
 • Slappe, mogelijk slepende voorpoot
 • Trauma aan de bovenkant van de poot door slepen op de
 • Knokken of lopen op de bovenkant van de poot
 • Zwakke of afwezige reflexen van de voorste ledematen
 • Bijna altijd wordt één voorste ledemaat aangetast in plaats van beide

Wat zijn de oorzaken van radiale zenuwverlamming bij katten?

Stomp trauma is een mogelijke oorzaak van een radiaal zenuwletsel dat leidt tot verlamming. Landen op de schouder van een grote sprong, zoals van een krabpaal, een dak of hek, kan de zenuw pijn doen. Katten die tijd buitenshuis doorbrengen, hebben meer kans op radiale zenuwverlamming.

Meer significante trauma’s kunnen ook radiale zenuwverlamming veroorzaken. Breuken in de botten van de voorpoot kunnen de zenuwen eromheen beschadigen, wat naast stomp trauma kan zijn, zoals aangereden worden door een auto.

Indringende trauma’s kunnen pijn doen of zenuwen doorsnijden. Hondenbeten, vooral als de kat wordt geschud, kunnen radiale zenuwverlamming veroorzaken. Schotwonden zijn een andere ongelukkige mogelijkheid.

Kankers van de radiale zenuw kunnen leiden tot radiale zenuwverlamming, net als andere tumoren die zich toevallig in de buurt van de zenuw bevinden. Tumoren of trauma aan de wortel van de radiale zenuwen waar de zenuw voor elke voorpoot van het ruggenmerg komt, zijn een reden om tekenen in beide voorste ledematen te hebben, maar dit komt niet vaak voor.

3 kat face divider

Hoe wordt radiale zenuwverlamming bij katten gediagnosticeerd?

Meestal zijn het lichamelijk onderzoek en elke relevante geschiedenis voldoende om radiale zenuwverlamming bij een kat te diagnosticeren. Als een bot mogelijk is gebroken, wat leidt tot zenuwbeschadiging, moeten röntgenfoto’s worden gemaakt voor het bot in plaats van de zenuw. Er zijn elektrische stimulatie-achtige apparaten om zenuwactiviteit te beoordelen, of MRI’s of echografieën om de zenuw zelf te visualiseren, maar deze diagnostiek is zeldzaam in de diergeneeskunde.

Gelukkig is het visualiseren van de zenuw vaak niet nodig, omdat het volgen waar de verlamming begint op de ledemaat de locatie van de verwonding kan isoleren.

Zieke droevige kat die op het bed ligt
Image Credit: Zhuravlev Andrey, Shutterstock

Hoe wordt radiale zenuwverlamming bij katten behandeld?

Sommige zenuwletsels zullen, als ze de tijd krijgen, zichzelf genezen. Perifere zenuwen kunnen genezen met een snelheid van ongeveer 1 mm / dag. Hun vermogen om dit te doen hangt af van het niveau van letsel aan de zenuw, waarvan er drie stadia zijn. Dit zijn de drie, van minst tot meest ernstige:

 1. Neuropraxie: Zenuwen hebben lagen en bij dit type letsel worden de buitenste bindweefsellagen aangetast, maar het axon, dat verantwoordelijk is voor het geleiden van signalen door de zenuw, is nog steeds intact. Signalen kunnen soms niet geleiden door het verlies van de bindweefsellaag, maar dit kan na verloop van tijd volledig worden hersteld.
 2. Axonotmesis: Het axon wordt onderbroken of doorgesneden, maar de bindweefsellagen zijn nog intact. Dit leidt tot verlies van functie van de zenuw distaal van het letsel en kost tijd om het axon opnieuw te laten groeien met de snelheid van 1 mm / dag.
 3. Neurotmesis: De hele zenuw, door alle lagen heen, is doorgesneden. In deze gevallen kan de zenuw meestal niet vanzelf opnieuw groeien.

In gevallen van neurotmesis zal de zenuw niet genezen zonder een operatie om de afgehakte zenuwstukken opnieuw te verbinden.

Als trauma radiale zenuwverslapping veroorzaakt, is het ook belangrijk om andere aspecten van het trauma te behandelen, zoals gebroken botten, huidbeschadiging, open wonden, bloedingen en meer.

In sommige gevallen, meestal radiale zenuwverlammingsgevallen die niet vanzelf genezen of gevallen waarin de kat op de aangedane ledemaat begint te kauwen, kan het amputeren van de ledemaat nodig zijn. Gelukkig passen katten zich meestal heel goed aan om met drie ledematen te leven in plaats van vier, zolang ze maar binnen kunnen leven.

Hoe zorg ik voor een kat met radiale zenuwverlamming?

Voor katten die tijd nodig hebben om hun letsel te genezen, bieden we ondersteunende zorg om ze comfortabel en veilig te houden terwijl dat gebeurt. Dat begint meestal met het beoordelen van hun omgeving op risico’s, zoals het mogelijk verwijderen of blokkeren van gebieden waar ze klimmen en springen.

Katten kunnen hun poten slepen, waardoor ze een trauma kunnen oplopen. De poot kan worden ingepakt of in een laars worden geplaatst om hem te beschermen als de kat het toestaat.

Als de ledemaat geen pijngevoel heeft, zullen katten soms op de ledemaat beginnen te kauwen. Als de zenuw gewoon tijd nodig heeft om te genezen, kan de kat in een e-halsband worden geplaatst om de ledemaat te beschermen, maar het verlies van pijnsensatie heeft een zeer slechte prognose voor zenuwrevalidatie, en dus kan dit ook een geval zijn dat amputatie van de ledemaat vereist als het betere plan.

Medicijnen voor zieke katten
Image Credit: één foto, Shutterstock

Fysiotherapie is ongelooflijk belangrijk voor katten die genezen van radiale zenuwverlamming. Continue beweging van de ledemaat, de gewrichten en de huid is nodig om de kans te vergroten dat de ledemaat weer volledig kan functioneren als de zenuw geneest.

Hoe ver het letsel op de zenuw is van waar de zenuw probeerde te bereiken, bepaalt hoe lang het duurt voordat deze verwondingen genezen. Verbeteringen van een soort worden verwacht na ongeveer vier weken, en dit kan worden gebruikt als de cutoff om te beslissen of een ledemaat in plaats daarvan moet worden geamputeerd.

Integratieve geneeskundepraktijken zoals acupunctuur of lasertherapie kunnen ook de genezingstijden verbeteren, dus het bereiken van dierenartspraktijken met deze modaliteiten is ook nuttig, indien mogelijk.

cat + lijnverdeler

Veelgestelde vragen (FAQ’s)

Wat is het herstelpercentage van de radiale zenuw?

Veel gevallen kunnen binnen zes maanden herstellen, op basis van waar de zenuw het vaakst gewond is.

Is radiale zenuwbeschadiging bij katten pijnlijk?

Meestal zijn deze verwondingen minimaal pijnlijk (met uitzondering van pijn door verwondingen aan de botten of spieren), hoewel er chronisch ongemak kan zijn. Volledig gebrek aan pijnsensatie draagt een slechte prognose met zich mee.

Is het herstel van radiale zenuwbeschadiging bij katten pijnlijk?

Naarmate nieuwe delen van de zenuw weer online komen, kunnen er ongemakkelijke tintelingen zijn, zoals we van mensen begrijpen. Dit soort sensaties kunnen er ook voor zorgen dat een kat te veel op zijn ledemaat kauwt of kauwt, dus het kan nodig zijn om tegen hen te worden beschermd totdat het voorbij is.

kattenpootverdeler

Conclusie

Radiale zenuwverlamming kan een enge en aanzienlijke verwonding zijn voor katten. De onderliggende oorzaak van de verlamming en of de zenuw is doorgesneden, heeft een significante invloed op de prognose. Zenuwletsels duren meestal maanden om te genezen, en ondersteunende zorg zoals fysiotherapie thuis is van cruciaal belang voor het bereiken van een volledig herstel wanneer dit mogelijk is.

Hoewel sommige zenuwletsels zichzelf kunnen genezen, kunnen degenen die de zenuw doorsnijden een operatie vereisen om de zenuwstukken opnieuw aan te sluiten of een amputatie van de ledemaat als dat nodig is. Als u er een opmerkt tekenen van radiale zenuwverlamming bij een kreupele kat thuis, het is het beste om ze naar een dierenarts te brengen voor evaluatie.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding: Olesya_Alexandrova, Shutterstock