Maine Coon vs Ragdoll debat van dichtbij


Ik denk dat ik er niet speciaal op hoef te wijzen hoe zowel Maine Coon als Ragdoll geweldige katachtigen zijn die geweldige metgezellen voor mensen zijn – ik denk dat al jullie kattenliefhebbers zich hier goed van bewust zijn!

Toch, als je twijfelt over welke van deze twee rassen meer geschikt voor je zal zijn, dan kunnen de volgende woorden over het Maine Coon vs Ragdoll-debat nuttig voor je zijn.

Deze twee katten lijken in sommige opzichten op elkaar, maar er zijn ook enkele verschillen die doorslaggevende factoren kunnen zijn voor toekomstige eigenaren van gezelschapsdieren.

Laten we eens kijken hoe Maine Coon en Ragdoll vergelijkbaar (of verschillend) zijn in termen van uiterlijk, temperament, gedrag, gezondheid, levensduur en prijs.

Maine Coon Vs Ragdoll Breeds Overzicht

Maine Coon Lappenpop
Gewicht 11-25 pond 10-20 pond
Hoogte 10-16 inch 9-11 inch
Type vacht Zwaar, ruig, zijdeachtig Zijdezacht, pluche
Vachtkleuren Veel verschillende kleuren en patronen blauw, chocolade, crème, lila, rood, zegel
Temperament Intelligent, zachtaardig, vocaal Kalm, vriendelijk, rustig
Gezondheidsproblemen Obesitas, heupdysplasie, hypertrofische cardiomyopathie Urineweginfecties, spijsverteringsstoornissen, Polycystische nierziekte
Levensduur ongeveer 12 jaar 12-15 jaar
Prijs $500 tot $2,500 $800 tot $3,500

Maine Coon Vs Ragdoll Uiterlijk

Maine Coon met zwarte achtergrond

Grootte

Met een gemiddeld gewicht van 11 tot 25 pond en een hoogte van 10 tot 16 inch, de Maine Coon wordt beschouwd als de grootste huiskat ter wereld.

Volgens de Ragdoll-groeigrafiek is deze kat een middelgroot tot groot ras. Haar gewicht verschilt niet veel van dat van de Maine Coon – omdat de meeste van deze katten 10 tot 20 pond wegen.

Deze twee katten verschillen echter in hoogte. Ragdolls zijn kleiner en zijn meestal 9 tot 11 centimeter lang.

Vachttype en kleuren

De Maine Coon heeft een zware en zijdeachtige vacht die in bijna elke kleur kan komen die je maar kunt bedenken.

De vacht van de Ragdoll is ook zijdeachtig en pluche. Erkende Ragdoll-kleuren zijn blauw, crème, chocolade, lila, rood en zegel. Naast deze basiskleuren hebben Ragdolls ook vier vachtpatronen: Bi-color, colorpoint, mitted en van.

Maine Coon-katten kunnen veel verharen. Terwijl sommigen van hen alleen seizoensgebonden werpen, werpen sommige Maine Coons het hele jaar door. Deze katten worden dus niet als hypoallergeen beschouwd, maar Ragdolls ook niet.

Waar wordt verteld – Ragdolls zijn niet zo waarschijnlijk allergische reacties bij mensen. Je moet weten dat er geen 100% hypoallergeen ras is, dus bij het vergelijken van een Ragdoll en een Maine Coon in de termen van allergieveroorzakende – de Ragdoll is een betere optie.

Gelaatstrekken

Ragdoll kat buiten

Maine Coons hebben grote en afgeronde ogen die goud, koper of groen zijn. Witte Maine Coons kunnen ook blauwe ogen hebben.

De neus van deze kat is recht en haar oren zijn groot en breed, met lange plukjes op de uiteinden. Haar gezicht is groot en haar jukbeenderen zijn hoog.

De Ragdoll heeft een iets kleinere kop, maar lijkt groter door de vacht van de kat. Deze kat heeft ook middelgrote oren, aan de zijkanten van het hoofd.

Ragdolls hebben blauwe ovale ogen en een goed ontwikkelde kin.

Lichaamskenmerken

De Maine Coon is een grote en massieve kat, Maar haar lichaam is in balans en goed geproportioneerd.

Haar poten zijn groot en rond. Haar staart is erg lang en ruig, wat haar op onze lijst van bossige staartrassen plaatst.

Ragdolls hebben lange en gespierde lichamen. Hun poten zijn zwaar en gedrongen en hun poten zijn afgerond.

Deze kat heeft ook een dikke en korte nek.

Maine Coon Vs Ragdoll Temperament en gedrag

Maine Coon met schaal vol eten

De Maine Coon staat bekend als de vriendelijke reus. Volgens de Raad van Bestuur van de Cat Fancy is deze kat aanhankelijk, tactiel en zeer intelligent, in staat om te leren apporteren en zelfs deuren te openen.

Je kunt een schattige Maine Coon trucs zien uitvoeren in de onderstaande video.

Video

Hoewel deze katten erg groot zijn, hebben ze een heel lief karakter en zijn ze erg vriendelijk en speels. Ze houden ervan om te zijn rond hun mensen, maar zijn niet aanhankelijk.

Maine Coons zijn geen schootkatten, maar ze kunnen het meestal heel goed vinden met kinderen, maar ook met honden en andere katten.

Een ander interessant feit over deze kat is dat hij erg vocaal is. Dus, leven met een Maine Coon betekent veel geklets, trillers en getjilp horen!

De beschrijving van de kenmerken en het gedrag van de Maine Coon zal elke kattenliefhebber zeker bekoren, maar de Ragdoll loopt ook op dit gebied niet ver achter!

De International Cat Association (TICA) beschrijft de Ragdoll als een aanhankelijke kat die goed overweg kan met kinderen en andere huisdieren. De naam van deze kat beschrijft haar perfect, omdat ze graag door het huis wordt gedragen!

Dit is een gelukkige, ontspannen kat die niet overdreven actief is. Ze is meer een relaxte en tolerante katachtige. Toch zal een Ragdoll altijd in zijn voor wat leuke speeltijd met kinderen!

Ragdoll is ook erg intelligent en kalm. Dit ras wordt over het algemeen als rustig beschouwd, wat het tegenovergestelde is van de nogal vocale Maine Coon!

Maine Coon vs Ragdoll gezondheid en levensduur

Ragdoll kat met dierenarts

Enkele van de meest voorkomende gezondheidsproblemen in het Maine Coon-ras zijn heupdysplasie, obesitas en hypertrofische cardiomyopathie.

Hypertrofische cardiomyopathie is de meest gediagnosticeerde hartaandoening bij katachtigen en is vooral aanwezig bij het Maine Coon-ras, met een geschatte prevalentie van 9,5-26,3%, volgens Mia Godiksen en haar medewerkers [1].

Aan de andere kant hebben Ragdolls de neiging om te worstelen met spijsverteringsstoornissen, urineweginfecties, en Polycystische nierziekte.

Terwijl de gemiddelde levensduur van de Maine Coon wordt geschat op maximaal 12 jaar, hebben Ragdols de neiging om langer te leven – tot 15 jaar.

Maine Coon Vs Ragdoll Prijs

Prijs is natuurlijk een andere belangrijke factor voor iedereen die probeert te beslissen welk kattenras perfect bij hem en zijn gezin past.

De gemiddelde prijs voor een Maine Coon-kat gaat van $ 500 tot $ 2.500. Toch kunnen Maine Coons van kampioensbloedlijnen meer dan $ 3.500 kosten.

De Ragdoll-prijs kan ook variëren, afhankelijk van de factoren zoals de reputatie van de fokker, de achtergrond van een kitten, stamboom, enz. Deze raskat kan kosten van $ 800 tot $ 3.500.

Zie ook: 6 Maine Coon-fokkers in Californië die u kunt vertrouwen

Welke kat is een betere keuze voor u?

Maine Coon Kitten in de wei

Dus, wie is de winnaar in het debat Maine Coon vs Ragdoll?

Ik geloof dat dit uiteindelijk zal afhangen van ieders levensomgeving en verwachtingen als het gaat om het delen van een woonruimte met een harige vriend.

Hoewel Ragdolls schootkatten zijn die het leuk vinden om rondgedragen te worden, kunnen Maine Coons deze poging van hun eigenaren misschien niet zo goed aan. Nou – dit kan voor sommigen van jullie de beslissende factor zijn.

Ragdolls hebben de neiging om minder te werpen dan Maine Coons, hoewel ook zij af en toe moeten worden geborsteld.

Als u op zoek bent naar een kat die u aan het lachen maakt met de grappige geluiden die hij maakt , is de Maine Coon voor u gemaakt! Ragdoll is een betere optie voor iedereen die de voorkeur geeft aan het gezelschap van rustige en kalme katten.

In ieder geval zijn beide katten zachtaardig, sociaal en intelligent. Ze zijn echt geweldige metgezellen, en ik weet zeker dat je niet verkeerd zult gaan met welke je ook kiest!

Verwijzingen:[1] Godiksen MT, Granstrøm S, Koch J, Christiansen M. Hypertrofische cardiomyopathie bij jonge Maine Coon-katten veroorzaakt door de p.A31P cMyBP-C-mutatie – de klinische betekenis van het hebben van de mutatie. Acta Vet Scand. 2011 Feb 9;53(1):7. DOI, geraadpleegd op 06 juli 2023.