Kunnen katten high worden? Door dierenarts beoordeelde feiten over effect en veiligheid

Marihuana kan worden gelegaliseerd voor recreatief gebruik in heel Canada, 23 Amerikaanse staten en het Australisch Hoofdstedelijk Territorium, maar dat betekent niet dat het iets is dat je gewoon in je huis kunt laten liggen, vooral als je kinderen of huisdieren hebt.

Hoewel honden het vaakst worden getroffen door cannabisintoxicatie, Katten kunnen zeker worden beïnvloed door marihuana en high zijn is lang niet zo aangenaam voor hen als voor mensen. Lees verder voor meer informatie.

kattenpootverdeler

Hoe kunnen katten bedwelmd raken door marihuana?

Je kat kan op verschillende manieren bedwelmd raken door de THC (tetrahydrocannabinol) in marihuana. In de meeste situaties is blootstelling van dieren aan marihuana per ongeluk wanneer een nieuwsgierig huisdier over het medicijn struikelt.

Edibles bevatten marihuana en zijn bedoeld om te worden geconsumeerd, in plaats van geïnhaleerd. Edibles kunnen gevaarlijker en giftiger zijn dan andere vormen van cannabis, omdat ze vaak meer THC bevatten en aantrekkelijker zijn voor onze huisdieren. Ze kunnen ook secundaire toxiciteiten veroorzaken als ze andere schadelijke stoffen voor katten bevatten (bijvoorbeeld pot brownies bevatten zowel wiet als chocolade).

De marihuanaplant bevat THC in zowel de bladeren als de bloemen, dus als je er een kweekt, kan je kat worden blootgesteld aan de giftige effecten door te eten of te kauwen op de planten.

Katten kunnen ook worden blootgesteld aan passieve rookinhalatie als ze zich in dezelfde kamer bevinden als u terwijl u rookt.

Is marihuana giftig voor katten?

calico kat liggend op de grond
Afbeelding credit: Luriya Chinwan, Shutterstock

Ja, cannabis is giftig voor katten, maar de exacte giftige dosis is onbekend. Net als bij mensen kunnen leeftijd, gezondheidstoestand en lichaamsgrootte van invloed zijn op hoe je kat reageert op cannabis. Gelukkig kan THC giftig zijn voor katten, maar het is zelden dodelijk. Meestal kunnen katten herstellen van blootstelling aan cannabis zonder langdurige problemen, maar hebben ze vaak ondersteunende zorg en medicatie nodig om de bijwerkingen te beheersen.

Hoe beïnvloedt marihuana katten?

Alle zoogdieren, vogels, reptielen en vissen hebben twee cannabinoïdereceptoren: CB1 en CB2. Cannabis werkt in op de cannabinoïdereceptoren van een persoon of dier, voornamelijk CB1, om de chemie van de hersenen te veranderen, wat resulteert in het relaxte of gelukkige gevoel waar marihuana meestal bekend om staat. Helaas is dit niet zo’n chille ervaring voor dieren, omdat het angstaanjagend kan zijn en vol paranoia of angst.

Zodra het medicijn het lichaam van uw huisdier binnenkomt, verandert het de chemische boodschappers van de hersenen, dopamine en serotonine. Alles wat in het lichaam komt, moet er uiteindelijk uit, en THC is geen uitzondering op deze regel. THC kan worden opgeslagen in de vetweefsels, hersenen en nieren van de lever voordat het wordt geëlimineerd. Het wordt gemetaboliseerd in de lever en het meeste komt eruit via de ontlasting, waarbij een klein percentage via de nieren wordt geëlimineerd. Cannabis moet worden gemetaboliseerd en uitgescheiden door het lichaam om de effecten ervan te laten verdwijnen.

garen kogelverdeler

Wat moet ik doen als ik denk dat mijn kat in mijn marihuana is terechtgekomen?

marihuana joints naast een potje
Afbeelding credit: Mitch M, Shutterstock

Eerst moet je weten aan welke vorm van marihuana je huisdier is blootgesteld om je dierenarts het met succes te laten behandelen. Het eten van een wiet brownie vereist bijvoorbeeld een heel ander protocol, omdat uw dierenarts zowel de blootstelling aan cannabis als de toxiciteit van chocolade moet behandelen, maar het opwekken van braken kan de effecten verminderen. Inademing, aan de andere kant, kan behandeling voor ademhalingsproblemen vereisen.

Je moet letten op tekenen van marihuana-toxiciteit. Deze kunnen zijn:

 • Verwijde pupillen
 • Sedatie
 • Hoofd dobberen
 • Wiegen of wiebelen
 • Incoördinatie
 • Vocalisatie
 • Overmatig kwijlen
 • Lage hartslag
 • Urine-incontinentie
 • Hyperactiviteit
 • Agressie

Als uw huisdier een van de bovenstaande tekenen vertoont of als u denkt dat het mogelijk is blootgesteld aan marihuanaproducten, neem dan onmiddellijk contact op met uw dierenarts.

Als uw kat onlangs marihuana heeft ingenomen, kan uw dierenarts braken veroorzaken om de absorptie van het medicijn te verminderen, dus als u hebt gezien of vermoedt dat uw kat marihuana heeft ingenomen, neem dan contact op met uw dierenarts. Er bestaat geen remedie of tegengif voor marihuanatoxiciteit, dus uw dierenarts zal zich voornamelijk richten op ondersteunende zorg totdat de effecten verdwijnen. Uw kat kan intraveneus vocht nodig hebben om gehydrateerd te blijven of medicatie om misselijkheid te voorkomen.

Als cannabis tegelijkertijd met een andere problematische stof (bijvoorbeeld chocolade) wordt ingenomen, kunnen aanvullende behandelingen nodig zijn om eventuele aandoeningen in verband met die stoffen te behandelen.

De meeste katten zullen herstellen van blootstelling zonder langdurige effecten. Er zijn echter dodelijke slachtoffers gevallen na inname van voedingsmiddelen die sterk geconcentreerde cannabis van medische kwaliteit bevatten.

Zijn kattenkruid en marihuana hetzelfde?

Hoewel kattenkruid hetzelfde effect op katten lijkt te hebben als marihuana op mensen, zijn de twee stoffen niet hetzelfde en werken ze niet op dezelfde manier in het lichaam of de hersenen van de kat. Kattenkruid heeft geen invloed op de hersenen of maakt je kat zich niet bewust van zijn omgeving wanneer ze “onder invloed” zijn. Kattenkruid bootst kattengeslachtshormonen na, dus katten vertonen vaak gedrag dat lijkt op vrouwelijke katten wanneer ze loops zijn (bijvoorbeeld rollen, fysiek contact zoeken). Bovendien kan kattenkruid geen overdosis veroorzaken zoals marihuana.

kat die kattenkruid ruikt
Afbeelding credit: Kassel95, Pixabay

Hoe zit het met CBD-olie?

Het gebruik van CBD-olie, die meestal geen THC bevat, is een stof die vaak door mensen wordt gebruikt om pijn en angst te beheersen. Het gebruik ervan bij katten en honden is onderzocht, maar het klinische voordeel is onbevestigd. De doses voor mensen zullen verschillen van die aanbevolen voor katten en honden, dus hoewel er veilige CBD-doses en producten op de markt zijn voor huisdieren, moet u uw kat geen toegang geven tot uw CBD-olie en elke accidentele inname behandelen zoals u marihuana-inname zou behandelen.

verdeler-catclaw1

Laatste gedachten

Preventie is de enige zekere manier om je kat te beschermen tegen de effecten van marihuanatoxiciteit. Bewaar je cannabisproducten ergens waar je huisdier geen toegang toe heeft en rook nooit in dezelfde kamer als je kat, om het risico op meeroken te verminderen. Vergeet niet dat wat voor veel mensen ontspannend en aangenaam kan aanvoelen, angstaanjagend kan aanvoelen voor onze huisdieren, en ze hebben een veel kleinere dosis nodig om die effecten te voelen.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: 7raysmarketing, Pixabay