Hoe ver kunnen katten zien? 10 Amazing Cat Eyesight Feiten

kat die ver weg kijkt

Kattenogen hebben, net als de onze, een pupil en een iris (het gekleurde bit), een lens aan de binnenkant en een netvlies aan de achterkant van elk oog. Ze hebben ook staafjes en kegeltjes, dat zijn de fotoreceptorcellen die de lichtprikkels oppikken en de hersenen signaleren om een beeld te vormen.

Snel overzicht

01

Katten hebben geen gedetailleerd zicht op lange afstand – hun zicht wordt wazig na ongeveer zes meter (20 voet).

02

Katten zien kleuren niet zo fel als wij en ze kunnen rood niet van groen onderscheiden.

03

Katten zijn het meest actief in tijden van weinig licht, en dit wordt weerspiegeld in het feit dat hun nachtzicht uitstekend is.

Er zijn echter enkele substantiële verschillen tussen kattenogen en menselijke ogen – kattenogen hebben bijvoorbeeld meer een amandelvorm en ze hebben elliptische pupillen die als spleten kunnen verschijnen, afhankelijk van hun stemming en of het buiten donker of licht is. Maar is het zicht van een kat wel zo goed als dat van een mens? Laten we eens kijken naar enkele feiten over het gezichtsvermogen van katten.

10 feiten over de visie van een kat

1. Katten kunnen niet goed zien op lange afstanden

Het zal je misschien verbazen dat katten niet zo ver kunnen zien als mensen, althans niet in detail. Na een afstand van ongeveer zes meter (20 voet) wordt het zicht van een kat wazig. Dit is in vergelijking met mensen, die meestal duidelijk kunnen zien tot 60 meter of meer (200 voet plus).

Je zou kunnen denken dat zes meter niet ver genoeg is om nuttig te zijn, maar het zicht van een kat is perfect geschikt om te jagen, te stalken en kleine prooien te bespringen en zichzelf te beschermen tegen bedreigingen in de buurt. Bovendien hebben ze andere manieren om hun omgeving en bredere omgeving te beoordelen (daarover later meer!).

2. Ze zien het beste bij weinig licht

Het zicht van een kat is het meest geschikt voor weinig licht of duisternis, wat betekent dat katten het beste kunnen zien ’s nachts, zonsopgang en zonsondergang. Dit werkt goed, omdat katten van nature het meest actief zijn bij zonsopgang en zonsondergang, en het grootste deel van hun jacht doen onder de dekmantel van duisternis wanneer nachtelijke dieren in het wild onderweg zijn.

3. Katten hebben een smal gezichtsveld

Het zijn niet alleen lange afstanden waar katten mee worstelen – hun zicht van dichtbij is ook niet bijzonder goed. Dit komt omdat de spieren die de vorm en grootte van hun pupillen regelen, het licht niet op de achterkant van het oog op een te korte afstand kunnen richten. Dit betekent dat katten de scherpste details kunnen zien op een afstand van ongeveer zes meter – wat perfect is voor het achtervolgen van muizen of het besluipen van een speeltje.

4. Ze gebruiken hun snorharen om te ‘zien’

kittens hurken op de betonnen vloer

Katten gebruiken niet alleen hun ogen om te navigeren – hun snorharen zijn een soort ’tweede visie’ die hen helpt hun nabije omgeving te begrijpen.

Dus als je kat niet goed van dichtbij kan zien, hoe komt het dan dat hij niet vaker tegen dingen aanloopt? Heb je je kat ooit zonder aarzelen door de tuin en door een klein gaatje in de schutting zien racen? Of misschien ben je altijd onder de indruk van hoe wendbaar ze zijn als ze met gemak door het kattenluik glippen? Katten zouden deze dingen toch niet kunnen doen als hun zicht op korte afstand wazig was?

Gelukkig hebben katten snorharen om ze volledig in harmonie te houden en zich bewust te maken van hun omgeving. Deze speciale haren vertellen hen hoe breed een opening is en of ze er doorheen kunnen knijpen, maar ze zullen ook subtiele trillingen oppikken en hen helpen balanceren.

5. Katten zien kleur niet zo goed als mensen

Er zijn twee soorten fotoreceptorcellen, bekend als staafcellen en kegelcellen, en katten en mensen hebben beide. Dit zijn de receptoren die licht aan de achterkant van het oog detecteren en visuele signalen naar de hersenen sturen. Staafjes zijn het beste voor het zien bij weinig licht op een zwart / grijs spectrum, terwijl kegeltjes van vitaal belang zijn voor het zien in kleur.

Het aandeel van staafjes en kegeltjes varieert tussen katten en mensen – in vergelijking met mensen hebben katten niet veel kegelreceptoren, maar ze hebben veel meer staafjes. Dit betekent dat ze geen levendige kleuren zien, maar veel beter in het donker dan wij.

We weten dus dat katten de felle kleuren niet zien die wij wel zien, maar wist je dat ze technisch kleurenblind zijn? Dat klopt, katten zien geen volledig scala aan kleuren en kunnen het verschil tussen de kleuren rood en groen niet zien, wat ook het geval is voor sommige mensen.

6. Ze hebben een beter perifeer zicht dan mensen

Heb je er ooit over nagedacht hoe het gezicht van je kat anders is dan dat van jou? De ogen van een kat zijn iets naar buiten gericht, terwijl die van een mens plat zijn aan de voorkant van hun gezicht. Dit subtiele verschil betekent dat katten een veel breder gezichtsveld hebben dan wij. Eigenlijk Het gezichtsveld van een kat is ongeveer 200 graden, terwijl dat van een mens tot 180 graden is.

7. Katten zijn goed in het volgen van bewegende objecten

Katten zijn geweldig in het spotten en volgen van objecten die heel snel bewegen. Of het nu een muis is die in de tuin rondscharrelt, het licht dat weerkaatst op je horloge of een vlieg die door de kamer zoemt, je kat kan erop gefocust blijven, hoe snel hij ook is. Als instinctieve jagers van kleine prooien is het gemakkelijk om te zien hoe ze deze kwaliteit zouden ontwikkelen om hen te helpen hun doelen bij te houden.

8. Ze gebruiken hun andere zintuigen om hun visie aan te vullen

Devon Rex kat zit

Het gezichtsvermogen van katten is goed aangepast aan hun behoeften, maar ze hebben ook een zeer goed reukvermogen en gehoor om eventuele visuele tekorten op te vullen.

Het zicht van een kat is niet perfect – er zijn dingen die ze veel beter kunnen zien dan mensen, maar er zijn ook dingen die ze niet kunnen. Gelukkig gebruiken katten hun andere zintuigen om de gaten in de informatie over hun omgeving op te vullen.

Hun reuk- en gehoorzintuigen zijn erg gevoelig, wat betekent dat ze geluiden kunnen detecteren die stiller zijn en geuren die verder weg zijn, in vergelijking met mensen. Deze zintuigen helpen om het volledige beeld te geven, zodat uw kat veilig kan blijven en vol vertrouwen kan bewegen.

9. Katten hebben een tapetum lucidum

Het tapetum lucidum is een laag weefsel die achter het netvlies aan de achterkant van het oog zit. Het fungeert als een “retroreflector”, reflecteert het licht op het netvlies van het oog en geeft de lichtreceptoren een nieuwe kans om de stimuli te detecteren en de beeldsignalen te genereren.

Je merkt misschien dat de ogen van je kat licht reflecteren als het donker is (daarom worden die reflecterende panelen in het midden van de weg kattenogen genoemd). Deze gloed van de ogen van uw kat wordt niet gegenereerd door het oog zelf, maar wordt veroorzaakt door extern licht dat weerkaatst op het tapetum.

10. Ze kunnen niet zien wat er recht onder hun neus zit

Heb je je kat ooit zijn favoriete traktatie aangeboden en merkte je dat ze het niet meteen opmerkten, ook al zat het recht onder hun neus? Katten kunnen niet onder hun neus kijken, net als wij niet, dus de kans is groot dat wanneer ze de traktatie opmerkten, het was omdat ze het konden ruiken in plaats van het te zien!

Samenvatting

De ogen van katten zien er anders uit dan die van ons, en hun zicht is ook een beetje anders. Het zicht van een kat is perfect aangepast aan het leven als een kat – waardoor ze goed kunnen zien bij weinig licht en snel bewegende objecten kunnen zien, zelfs in de periferie van hun gezichtsveld.

Daarom is de gezondheid van de ogen van uw kat erg belangrijk, dus zorg ervoor dat u ze naar de dierenarts brengt als u zich zorgen maakt. U kunt enkele veel voorkomende kattenoogproblemen vinden in ons artikel Waarom is mijn kattenoog gezwollen?

Gerelateerde voorwaarden/onderwerpen:

Veelgestelde vragen

Hoe ziet het zicht van een kat eruit?

Het zicht van een kat is een beetje anders dan dat van ons. Ze zien niet zoveel kleur en hun verre en nabije zicht is waziger. Hun gezichtsveld is echter breder en ze zijn veel beter in het volgen van bewegende objecten en in het zien bij weinig licht.

Herkennen katten hun baasjes?

Katten herkennen hun baasjes, maar niet alleen op zicht. Je kat zal ook je geur en het geluid van je stem en bewegingen herkennen, wat betekent dat ze weten dat je er bent lang voordat ze je zien.

Hoe zien katten mensen in het donker?

Kattenogen zijn aangepast om goed te kunnen zien in het donker. Ze hebben meer staafcellen aan de achterkant van hun oog, die tinten zwart en grijs oppikken in plaats van kleur. Hierdoor kunnen ze in het donker beter zien dan mensen.