Skip to Content

Wat betekent het als een kat zijn staart opblaast?

De kat rent met zijn staart omhoog

De meeste van onze lezers zullen waarschijnlijk op een gegeven moment een cartoonkat met een opgeblazen staart hebben gezien, en als je een katteneigenaar bent of in de buurt van een kat woonde, heb je het misschien ook in het echte leven zien gebeuren. In de tekenfilms worden katten misschien afgebeeld met een opgeblazen staart voor komische waarde, maar wat betekent dit gedrag echt? Moet je je daar zorgen over maken?

Snel overzicht

01

Katten kunnen hun staart opblazen met hetzelfde piloerection-mechanisme dat ervoor zorgt dat ons haar rechtop gaat staan.

02

Katten blazen meestal hun staart op als reactie op schrikken of zich bedreigd voelen, omdat ze er daardoor groter uitzien en zich dapperder voelen.

03

Soms blazen katten, vooral jonge, hun staart op tijdens de speeltijd – vooral als hun jagen, stalken of worstelen realistisch is!

Gelukkig is een opgeblazen staart een heel normaal gedrag bij katten en is het gewoon een andere manier waarop ze hun emoties laten zien. Het gebeurt als reactie op bepaalde situaties of prikkels, zoals wanneer ze zich bedreigd of angstig voelen. Laten we eens kijken hoe een kat zijn staart opblaast en wat de oorzaak kan zijn.

Wat doet de staart van een kat opzwellen?

De staart van je kat is bedekt met vacht, net zoals de menselijke huid bedekt is met kleine haartjes. Het mechanisme waarmee de staart van een kat opblaast, staat bekend als piloerection en is vergelijkbaar met wanneer ons haar rechtop staat als we kippenvel hebben omdat we het koud hebben of een beetje naar buiten zijn gekropen.

Elk haar is bevestigd aan een spier die bekend staat als een piloerector-spier. Als reactie op bepaalde prikkels trekt de spier aan de haarschacht waardoor deze opstaat in plaats van plat naast de huid te liggen. Voor ons mensen creëert dit een isolerende laag warme lucht die tussen de haren gevangen zit, maar katten hebben andere toepassingen voor dit fenomeen!

Lees ook: Wat de staart van je kat je kan vertellen

Waarom blazen katten hun staart op?

Over het algemeen blazen katten hun staart op om zichzelf groter en intimiderender te laten lijken. Als je ooit een kat met een gezwollen staart hebt gezien, weet je dat ze hun oorspronkelijke volume kunnen verdubbelen of zelfs verdrievoudigen! Dit schrikt niet alleen potentiële bedreigingen af, maar het kan ze ook een beetje dapperder laten voelen!

Het is katteninstinct om een opgeblazen staart te gebruiken in combinatie met andere lichaamstaalsignalen van katten om andere katten, grotere dieren in het wild, honden of zelfs mensen te waarschuwen. Dus, naast een gezwollen staart, zie je misschien het haar op de rug van je kat staan. Ze kunnen ook verwijde pupillen hebben en kunnen sissen, grommen, joggen, hun rug buigen, hun oren naar achteren en plat tegen hun hoofd houden en loensen of fronsen.

Wat betekent het als een kat zijn staart opblaast?

klein Bengaals kitten miauwen

Katten blazen vaak hun staart op om zichzelf groter en enger te laten lijken in het licht van een bedreigende situatie.

Hier zijn enkele van de meest voorkomende redenen waarom je zou verwachten dat je kat zijn staart puft:

1. Je kat voelt zich bedreigd

Een bedreiging van welke aard dan ook kan ervoor zorgen dat uw kat zijn staart opblaast. Het kan een plotselinge beweging zijn, een hard geluid zoals een vuurwerk of een geschudde plastic zak, of de onverwachte aanwezigheid van een onbekende kat of hond.

Een opgeblazen staart gebeurt meestal als een reactie op schrikken, in plaats van een geleidelijk ontwikkelend gevaar, maar als je kat kwadrateert naar een tegenstander, kunnen ze hun staart opblazen als ze dichterbij komen. Het lijkt misschien vreemd om te doen, maar vanuit het oogpunt van je kat maken ze zichzelf zo groot en eng mogelijk om te proberen elke potentiële aanvaller twee keer na te laten denken!

2. Ze zijn boos

Het is niet alleen angst die een kat zijn staart kan laten opblazen, het kan ook worden gebruikt als een teken van agressie, vooral als ze betrokken zijn bij een confrontatie met een andere kat terwijl ze hun territorium verdedigen. Hoewel katten meestal met hun staart zwaaien als ze boos zijn, kunnen ze ook hun staart puffen als ze zich bijzonder kwetsbaar voelen.

Dit geeft iedereen, of die kat of mens nu is, een duidelijk signaal om te stoppen met wat ze doen en ze wat ruimte te geven. Er zijn enkele andere duidelijke signalen van woede die uw kat in dit geval kan vertonen.

3. Je kat is bang

Alles waardoor uw kat zich bang, geschokt of angstig voelt, kan ervoor zorgen dat hij zijn staart puft, zelfs als het iets volkomen onschuldigs blijkt te zijn, zoals een dichtslaande deur of een stormloop van jonge kinderen die in huis spelen. Het puffen van hun staart is de natuurlijke reactie van je kat om te proberen zichzelf veilig te houden, voor het geval dat. Bovendien kunt u andere tekenen van de vecht- of vluchtreactie van uw kat opmerken.

Als uw kat vaak bang en verlegen lijkt, is onze kunsticle 8 manieren om een bange en angstige kat te helpen zelfverzekerd te zijn, kan helpen.

4. Ze vechten of zijn klaar om aan te vallen

Als je kat een-op-een is met een andere kat uit de buurt, vooral als ze in een hoek worden geduwd of het gevoel hebben dat ze niet de overhand hebben (of poot!), Zullen ze waarschijnlijk hun staart opblazen. Dit zal hen helpen zich moediger te voelen en de indruk te wekken dat ze sterker en zelfverzekerder zijn dan ze in werkelijkheid zijn.

5. Uw kat kan spelen

Ja, je hebt het goed gelezen – katten blazen niet alleen hun staart op als ze boos of bang zijn, soms blazen ze hun staart op omdat ze plezier hebben. Dit gebeurt meestal wanneer jonge katten of kittens zich bezighouden met spel dat jagen, springen of vechten simuleert, hetzij met andere katten of een speeltje. Hoewel het niet ‘echt’ is, kan de staart van je kat nog steeds opzwellen als reactie erop! Hoewel dit gedrag minder vaak voorkomt bij volwassen katten, als uw kat bijzonder speels is, kunt u het nog steeds opmerken.

Wat moet je doen als de staart van je kat is opgeblazen?

Een zwart-witte kat loopt

Katten met een gezwollen staart hebben misschien wat ruimte nodig om te kalmeren, of geruststelling als ze bang zijn.

Een opgeblazen staart geeft meestal aan dat je kat iets negatiefs ervaart, of dat nu angst, woede of dreiging is. Ze hebben misschien wat tijd en ruimte nodig om te kalmeren – misschien in een comfortabel bed of een verhoogde plank. Als je kat schrik heeft gehad, kan hij geruststelling van je zoeken, dus zorg voor wat zachte aaien als ze dat willen, en een rustgevende stem.

Het is meestal niets om je zorgen over te maken als de staart van je kat opblaast – het zou niet lang moeten duren en zodra de situatie voorbij is of de stimulus is verdwenen, zou hun staart weer normaal moeten zijn. Als huisdierouder leer je echter het normale gedrag van je kat kennen en weet je wanneer dingen niet helemaal goed lijken te zijn.

Als je je kat regelmatig begint op te merken met een opgeblazen staart, waar je het nog niet eerder had opgemerkt, kan dit betekenen dat ze iets in hun omgeving stressvol of eng vinden. Als ze een buitenkat zijn, kan dit betekenen dat er een nieuwe kat in de stad is, terwijl als ze alle of het grootste deel van hun tijd binnenshuis doorbrengen, dit te wijten kan zijn aan luidruchtige bouwwerkzaamheden of luidruchtige kinderen.

Als u zich zorgen maakt over uw katachtige familielid en denkt dat er iets niet helemaal klopt, is het altijd een goed idee om met uw dierenarts te praten.

Samenvatting

Net als mensen hebben katten piloerector-spieren die aan elke haarschacht trekken om ervoor te zorgen dat de vacht op hun staart rechtop gaat staan. Deze opgeblazen staart zorgt ervoor dat ze groter en bedreigender lijken, daarom kun je een verandering in de staart van je kat opmerken als ze schrikken of boos zijn. Dit kattengedrag is meestal niets om je zorgen over te maken, maar als je kat regelmatig een opgeblazen staart heeft en angstig of op scherp lijkt te staan, vraag dan advies aan een dierenarts.

Gerelateerde voorwaarden:

Veelgestelde vragen

Wat betekent het als de staart van een kat opblaast?

Een kat die zijn staart omhoog blaast, betekent meestal dat hij zich door iets bedreigd voelt. Dit kan een groot incident zijn, zoals achtervolgd worden door een hond, maar het is net zo waarschijnlijk een onschuldig hard geluid als een plotselinge deurslag. Een opgeblazen staart komt vaak voor bij angstige katten, maar moet heel snel terugkeren naar de normale grootte.

Flapperen katten met hun staart als ze gelukkig zijn?

Wanneer een kat met zijn staart zwiept of klapt, betekent dit meestal dat hij zich behoorlijk kruisig voelt. Kijk eens naar hun lichaamstaal – zijn hun oren terug? Is hun wenkbrauw gegroefd? Is hun rug gebogen? Als dat zo is, is het tijd om ze wat ruimte te geven.

Waarom gaan de staarten van katten omhoog als ze gelukkig zijn?

Katten heffen vaak hun staart op als ze gelukkig zijn. Soms doen ze dit wanneer ze worden geaaid om ervoor te zorgen dat hun geur van de geurklieren aan de basis van hun staart op je hand wordt overgebracht. Maar evengoed is een opgeheven staart een teken dat ze zich zelfverzekerd en veilig voelen in jouw aanwezigheid – way to go!