Langste staartkat ter wereld: recordhouder 2023

Het record voor langste staart van een levende huiskat behoort toe aan Altair Cygnus Powers, een Maine Coon van Dr. William Powers, een HIV-specialist uit Michigan. De uiterst donzige staart van Altair meet een indrukwekkende 16,07 inch, wat begrijpelijkerwijs enkele problemen in het dagelijks leven veroorzaakt. Dr. Powers zegt dat Altair een zeer speelse kat in hart en nieren is, maar schattig, “schaamt” zich soms om te spelen omdat zijn vegende, floofy staart in de weg zit.

Intrigerend genoeg komt Altair uit een familie van kattenrecordhouders, maar niet door bloed. Zijn geadopteerde broer, Fenrir, is momenteel de hoogste levende kat ter wereld met een wolkenkrabber van 18,87 inch en raakt regelmatig in de war voor een ocelot of andere wilde katten. Vóór Altair bezat Dr. Powers een kat genaamd Cygnus, die de vorige recordhouder was voor de kat met de langste staart. De staart van Cygnus was met maar liefst 17,58 inch iets langer dan die van Altair. Het meest tragische is dat Cygnus in 2017 overleed bij een accidentele woningbrand.

De staarten van katten zijn een van hun meest bepalende eigenschappen, van de manier waarop het krult om hun humeur aan te geven, de manier waarop het hen helpt in balans te komen en meer. Laten we hieronder wat meer gedetailleerde informatie over kattenstaarten bekijken, inclusief of ras de staartlengte beïnvloedt en gewoon waarom De staart van een kat is zo verdomd belangrijk.

cat + lijnverdeler

Heeft kattenras invloed op de staartlengte?

Ja, de genetica van een kat heeft invloed op hun staartlengte. Het Manx-ras mist bijvoorbeeld helemaal een staart vanwege een genetische mutatie, terwijl het Savannah-ras de neiging heeft om langere staarten te hebben. Cygnus was bijvoorbeeld een Savannah-kat. Hoewel de staart van een kat over het algemeen min of meer evenredig is met de lengte van hun lichaam, hebben bepaalde rassen de neiging om kortere of langere staarten te hebben. Om je een beter idee te geven, laten we eerst kort een glimp opvangen van enkele veel voorkomende kattenrassen die de neiging hebben om langere staarten te hebben, en dan kijken naar enkele katten met bijzonder korte staarten.

Kattenrassen met lange staarten:

Kattenrassen met korte staarten:

kat met een lange staart die op de grond zit
Afbeelding credit: LuidmilaKot, Pixabay

Waarom zijn kattenstaarten belangrijk?

Veel mensen denken aan de staart van een kat als slechts een golvend klein beetje verbonden met de stemming van een kat, maar het is meer een verlengstuk van hun wervelkolom dat hen helpt in balans te komen. Als je ooit een kat bovenop een gevaarlijk hek hebt zien lopen, heb je waarschijnlijk niet eens hun staart opgemerkt. In die situaties lijkt de staart van een kat heen en weer te zwaaien, maar je kunt een duidelijk ritme opmerken dat aan hun voetstappen is bevestigd. In feite fungeert de staart als een contragewicht dat hand in hand werkt met hun andere zintuigen.

Alsof dat nog niet genoeg is, zul je waarschijnlijk geschokt zijn om te leren dat de staart van een kat veel meer doet dan alleen helpen met balans. Het doet verschillende andere taken tegelijkertijd, van het warm houden van uw kat tot het rechtop houden als ze vallen. Laten we het wat meer hebben over de andere doelen van de staart van een kat, inclusief waarom ze belangrijk zijn.

Deze omvatten:

  • Communicatie: De staartpositie is een onbewuste indicator van de stemming van uw kat, van een petulant, geïrriteerd heen en weer zwiepen tot zijn standaard gebogen vorm die tevreden ontspanning signaleert.
  • Rechtrichtreflex: AKA de “katten landen altijd rechtop” reflex, de staart van een kat fungeert als een roer om het lichaam te controleren en te draaien, evenals een soort neurale signaalversterker om hun spieren sneller in beweging te krijgen.
  • Temperatuurregeling: Wanneer ze koud zijn, verwijdt of sluit de staart van een kat automatisch zijn bloedvaten, wat de bloedstroom en een gevoel van warmte naar de rest van het lichaam herstelt.
Zwarte kat puffende staart op trottoir
Afbeelding credit: Julissa Helmuth, Pexels

3 kat face divider

Conclusie

De huidige recordhouder voor langste kattenstaart gaat naar Altair Powers, een Maine Coon die in een huis woont met recordbrekende katten, waaronder de huidige langste kat. De staart van een kat is van cruciaal belang voor het handhaven van het evenwicht, het overbrengen van de stemming en het helpen warm te blijven, maar elke kat heeft een staart die net zo uniek is als zij.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: italay, Shutterstock