Hoeveel uur slapen kittens? Het gedrag van kittens begrijpen

Katten houden van slapen, en geen kat houdt meer van slapen dan pasgeboren kittens! Nieuwe kittens slapen het grootste deel van de dag weg, worden slechts korte tussenpozen wakker om te zogen voordat ze weer gaan slapen. Dat komt neer op gemiddeld ongeveer 22 uur per dag voor de jongste kittens, hoewel dat afneemt naarmate ze groeien en actiever worden. Een volwassen kat slaapt daarentegen ongeveer 16 uur per dag.

Kittens slapen de eerste 2 weken ongeveer 22 uur en rond de derde week begint dat te veranderen. Niet veel, maar naarmate hun zintuigen zich ontwikkelen, zal een kitten vaker met de wereld willen omgaan en zelfs het vermogen krijgen om dieper te slapen tijdens hun korte ‘kattendutjes’.

Als je net zo gefascineerd bent door katten en hun slaapgewoonten als wij, ben je op de juiste plek! We hebben alle informatie die u misschien wilt weten over kittens, slaap en hoe u uw kitten kunt helpen een betere nachtrust te krijgen, dus bekijk het hieronder!

cat + lijnverdeler

Waarom hebben kittens zoveel slaap nodig?

Net als babymensen zijn kittens nieuw in de wereld en hebben ze slaap nodig om te groeien. Meer specifiek, ze voeden zich tijdens hun vluchtige wakkere tijd en gaan onmiddellijk weer slapen. Dat is wanneer hun lichaam de magie doet van het omzetten van moedermelk in spieren, botten, hersenweefsel en alle dingen die een kat tot een kat maken. Gedurende deze tijd is een kitten gezellig met zijn moeder en nestgenoten, waardoor ze warm blijven terwijl hun lichaam leert hoe het zijn temperatuur moet regelen.

Tijdens hun slaaptijd zijn hun hersenen niet alleen bezig met het kweken van neuronen, maar ook met het versterken van alles wat ze leren tijdens hun wakkere tijd. Ze weten dat hun moeder voor hen zorgt door ze te voeden en te verzorgen, wat de basis vormt voor socialisatie. Ze weten niet veel tijdens deze vroege dagen, maar de geruststellende aanwezigheid van de moeder en nestgenoten helpt het kitten gezonde hechtingen te ontwikkelen. Als het erop aankomt, is slaap van vitaal belang voor zowel het fysieke als het emotionele welzijn van het kitten.

kittens slapen
Image Credit: Nieuw Afrika, Shutterstock

Waarom krijgt mijn kitten niet genoeg slaap?

Kittens die niet genoeg slaap krijgen, kunnen een reeks negatieve gevolgen ondervinden, van een gecompromitteerd immuunsysteem tot overmatige gewichtstoename tot merkbare angst of agressie. Er zijn veel verschillende redenen waarom een jong kitten niet genoeg slaap krijgt, dus laten we er een paar afvinken, zodat u de oorzaak van het gebrek aan slaap van uw kitten kunt afleiden.

Redenen voor gebrek aan slaap bij kittens:

  • Verveling: Kittens hebben veel beweging en mentale stimulatie nodig tijdens hun wakkere uren om ervoor te zorgen dat ze moe genoeg zijn om goed te slapen.
  • Angst: Nieuwe kittens zijn vooral gevoelig voor angst en slaapproblemen, maar veel katten lijden ook aan een verstoorde slaap na drastische veranderingen in het leven.
  • Pijn of ongemak: Kittens die lijden aan pijnlijke verwondingen of ziekten kunnen te veel pijn hebben om te slapen, waardoor ze niet zo veel of zo vaak slapen.

Hoe u uw kitten kunt helpen voldoende slaap te krijgen

Uw slapeloze kitten helpen ’s nachts beter te slapen is essentieel voor zijn voortdurende groei en welzijn, plus het helpt jij slaap beter als ze niet op alle uren van de nacht op de muren klimmen. Om de slaapgewoonten van uw kitten te verbeteren, kunt u hieronder enkele van onze handige slaaptips voor kittens proberen.

Tips om uw kitten te helpen slapen:

  • Zorg ervoor dat uw kitten voldoende speeltijd krijgt tijdens zijn wakkere tijd om vervelingsgerelateerde slapeloosheid te minimaliseren.
  • Geef je kat een warme, veilige, comfortabele en privéslaapruimte om hem te helpen dieper te slapen.
  • Vermijd het voeden van uw kitten dicht bij het slapengaan om darm- of urinegerelateerde slaapstoornissen te minimaliseren.
  • Als u al het andere niet doet, raadpleeg dan een vertrouwde dierenarts om de slapeloosheid van uw kitten tot op de bodem uit te zoeken en eventuele gerelateerde gezondheidsproblemen uit te sluiten.
kittens slapen
Image Credit: luxstorm, Pixabay

3 kat face divider

Conclusie

Kittens zijn een bundel harige, knuffelige vreugde, maar ze slapen meer dan 90% van de tijd vroeg in hun leven. Ze hebben elke knipoog nodig die ze kunnen krijgen om gelukkig en gezond op te groeien, waardoor slaap een belangrijke overweging is om vroeg op te groeien en op latere leeftijd.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: super-mapio, Pixabay