5 redenen waarom de mannelijke kat niet plast, maar zich normaal gedraagt


Net als alle andere levende wezens drinken katten water en eten ze waarschijnlijk natvoer, althans soms, wat betekent dat het normaal is en verwacht wordt dat ze meerdere keren per dag zullen plassen.

Er is geen algemene regel over hoe vaak een kat moet plassen; Sommigen zullen twee keer per dag plassen, terwijl sommigen tot 4 keer per dag moeten gaan.

Dit hangt ook af van de gezondheid van de kat, leeftijd, waterdrinkgewoonten, enz. Als je merkte dat je kater niet plastte maar zich normaal gedroeg, maakte je je waarschijnlijk meteen zorgen.

Nou, het is goed dat je je kat observeert en reageert op de veranderingen die hij laat zien. In sommige gevallen zal dit niet zo ernstig zijn, Maar het is ook mogelijk dat een mannelijke kat die niet plast een onderliggend gezondheidsprobleem kan hebben.

Laten we eens kijken naar de 5 meest voorkomende redenen voor dit voorkomen bij katachtigen.

1. Een vuile kattenbak

Een vrouw maakt een kattenbak schoon

Je weet hoe schoon katten zijn; Ik wed dat de favoriete activiteit van je kat het verzorgen van zichzelf is!

Nou, katten willen dat alles om hen heen schoon is. Eigenlijk kan een reden waarom je kater niet plast en zich volkomen normaal gedraagt, zijn een vieze kattenbak.

Dit kan zo ver gaan dat sommige katten zelfs aan de zijkanten van hun kattenbakken krabben om je te laten weten dat ze vies zijn!

Ja, dit is een schattige manier van onze katten om ons te vertellen dat we ervoor moeten zorgen dat hun omgeving altijd schoon is.

Hoe op te lossen?

U moet de kattenbak van uw kat elke dag schoonmaken en het strooisel minstens één keer per week vervangen.

J.J. Ellis en zijn medewerkers [1] leg uit hoe Het regelmatig verwijderen van afval is een belangrijke stap om het juiste gebruik van de kattenbak bij uw kitten aan te moedigen.

Dus als je je afvraagt waarom je kater al een tijdje niet heeft geplast, is het eerste dat je moet controleren zijn kattenbak.

2. Gewoon niet genoeg gehydrateerd

Een gezonde, volwassen kat kan ongeveer 24 tot 48 uur zonder plassen. Dit is natuurlijk niet gezond en ook niet aan te raden.

Als je merkt dat je kat vaak deze periodes heeft van niet plassen, is er een mogelijkheid Hij is gewoon niet gehydrateerd genoeg.

Veel katten zijn niet gek op water en geven de voorkeur aan droog boven natvoer. Dit betekent dat ze niet genoeg water drinken en daarom niet plassen.

Plassen is cruciaal voor het lichaam van een kat om afvalstoffen te verdrijven en voor hem om gezond te blijven. Dit is de reden waarom je niet moet negeren dat je kat niet genoeg water heeft, waardoor hij niet plast.

Hij kan zich nog steeds normaal gedragen, maar je moet je best doen om dit te veranderen.

Hoe op te lossen?

U moet proberen uw kitten meer water te laten drinken. Houd zijn waterbak altijd schoon en gevuld met vers water.

Omdat veel katten gek zijn op het verplaatsen van water, is het kopen van een waterfontein ook een goed idee om je kat gehydrateerd te houden.

Een ander ding dat u kunt doen, is natvoer in het dieet van uw kat introduceren. Als hij in het begin niet geïnteresseerd lijkt, kun je proberen hem te misleiden door een koekje aan zijn maaltijd toe te voegen.

Het combineren van droog met natvoer is een goede optie om uw kat gehydrateerd te houden en regelmatig te plassen.

3. Blaasontsteking

kat op tafel bij het onderzoek van de dierenarts

Cystitis of ontsteking van de blaas is een veel voorkomend gezondheidsprobleem bij katten, dat optreedt als gevolg van bacteriële infecties of urinestenen.

In de regel, wanneer het op tijd wordt herkend, is cystitis gemakkelijk te genezen en zal de kat binnen een paar dagen herstellen.

Sommige katten met blaasontsteking zullen vaker plassen, terwijl sommigen helemaal niet zullen plassen en zich volledig normaal zullen gedragen. U moet dit symptoom echter niet negeren, omdat het erop kan wijzen dat uw kat een urinewegobstructie heeft.

Hoe op te lossen?

Als cystitis wordt vermoed, is het belangrijkste om onmiddellijk een dierenarts te raadplegen en hem te vertellen over de symptomen die u bij uw kat hebt opgemerkt.

Cystitis is meestal geen acute noodsituatie bij katten, maar het is goed voor een kat om zo snel mogelijk een algemeen klinisch onderzoek te ondergaan.

Als de dierenarts cystitis bij katten detecteert, zal hij een behandeling voorschrijven voor de oorzaak van de infectie en een manier aanbevelen om de symptomen te verlichten.

Als hij vindt dat de urinewegen van de kat volledig geblokkeerd zijn, is een chirurgische behandeling noodzakelijk.

4. Urineweginfectie

Een urineweginfectie bij katten is op zich geen ernstig gezondheidsprobleem, maar als het niet wordt achtergelatenTed, het kan erg stressvol zijn voor de kat.

Deze infecties kunnen erg pijnlijk zijn voor de kat en ervoor zorgen dat hij niet plast, maar hij zal zich nog steeds normaal gedragen. Waarom gebeurt dit?

Omdat katten extreem goed zijn in het verbergen van hun pijn. Ze zullen hun eigenaren niet snel laten weten dat ze ergens last van hebben, maar elke kattenouder zal waarschijnlijk heel snel merken dat er iets met hun huisdier gebeurt.

Urineweginfectie bij katten kan optreden als gevolg van bacteriële infecties. Bij sommige katten is het ook mogelijk voor zand of stenen vormen zich in hun blaas, waardoor de urinewegen van de kat volledig onbegaanbaar kunnen worden.

Het is zelfs mogelijk dat stressvolle situaties dit type infectie bij katten veroorzaken, omdat chronische stress een negatief effect heeft op het immuunsysteem van de kat.

PDSA legt uit hoeveel dingen stress kunnen veroorzaken bij katten, zoals veranderingen in hun huis, nieuwe dieren of nieuwe mensen om hen heen, of harde geluiden zoals vuurwerk of onweer.

Hoe op te lossen?

De eerste stap is natuurlijk om je kat te laten beoordelen door een dierenarts.

Als hij vaststelt dat een bacteriële infectie een urineweginfectie bij uw kat heeft veroorzaakt, zal hij antibiotica voorschrijven.

Als de kat kristallen in de urine heeft die de vorming van stenen hebben veroorzaakt, zal de dierenarts een speciaal dieet voorschrijven dat wordt gebruikt voor ziekten van de urinewegen.

Een kat met dit gezondheidsprobleem moet voldoende hoeveelheden vloeistof opnemen.

5. Urinewegobstructie

Dierenarts die een katheter plaatst via een kat in de kliniek

Mannelijke katten kunnen urinewegobstructie ontwikkelen, die meestal optreedt als gevolg van kristallen of kleine stenen die in hun nieren worden gevormd.

ACVS legt uit hoe de oorzaak van de steenvorming bij mannelijke katten nog niet helemaal duidelijk is, maar het kan gebeuren als gevolg van trauma, dieet of virale infecties. Katten die meer kans hebben om deze aandoening te ontwikkelen, zijn degenen die uitsluitend droogvoer eten.

Sommige katten hebben milde symptomen van urinewegobstructie; Ze zullen niet kunnen plassen, maar zullen zich nog steeds vrij normaal gedragen.

Deze aandoening kan zelfs fataal worden voor katten, als er een volledige obstructie optreedt en als de kat een paar dagen achter elkaar geen urine kan produceren.

Sommige katten kunnen ook lusteloos zijn, weigeren te eten en proberen zich te verbergen vanwege het ongemak dat ze voelen.

Hoe op te lossen?

Als u vermoedt dat uw kat een urinewegobstructie heeft, moet u hem zo snel mogelijk naar de dierenkliniek brengen.

De dierenarts zal uw kat verdoven en een katheter in zijn plasbuis plaatsen om de steen naar de blaas te laten bewegen. Hij zal ook de blaas van uw kat afvoeren om ervoor te zorgen dat er geen sediment in achterblijft.

Nadat de dierenarts de katheter heeft verwijderd, zal hij observeren of de kat zelf kan plassen. Als alles in orde lijkt te zijn, is de kat klaar om het ziekenhuis te verlaten.

Sommige katten hebben een verandering in hun dieet nodig en sommigen kunnen ook gebruiken pijnstillers na deze procedure.

Conclusie

Een situatie waarin een kater niet plast maar zich normaal gedraagt, kan onschuldig lijken. Vergeet echter niet dat katten hun pijn niet gemakkelijk zullen laten zien.

Eigenlijk zullen ze zich verbergen om je niet te laten weten dat ze zich ongemakkelijk voelen.

Dus in veel gevallen betekent een kat die zich normaal gedraagt niet dat hij zich echt goed voelt. Zoals we hadden kunnen zien, kan een kat die niet plast worstelen met verschillende gezondheidsproblemen.

De dingen die je moet doen is je kat gehydrateerd houden en zijn kattenbak schoonhouden. Als alles in orde is met deze twee, maar uw kat nog steeds niet plast, moet u contact opnemen met uw dierenarts.

Een kat die langer dan 48 uur niet heeft geplast, kan zich zelfs in een levensbedreigende situatie bevinden. Zorg ervoor dat u altijd de kattenbakgewoonten van uw kat bijhoudt en reageer zodra u veranderingen opmerkt.

Verwijzingen:
[1] Ellis, JJ, et. al. Heeft eerder gebruik invloed op de aantrekkingskracht van kattenbakken in huishoudens met meerdere katten? Gedragsprocessen, Jaargang 141, Deel 3, augustus 2017, pagina’s 284-290. DOI, Geraadpleegd op 25 mei 2023.