Wat is een schuurkat? Het interessante antwoord

Veel mensen hebben gehoord van schuurkatten, of boerderijkatten, zoals ze soms worden genoemd. Deze katten zien er hetzelfde uit als elke oude huiskat, maar het is gemakkelijk om je af te vragen of ze helemaal een andere soort zijn. Volgens de genetica zijn ze dat niet. Schuurkatten zijn over het algemeen gewoon verwilderde of halfwilde katten van gemengd ras die in een agrarische omgeving leven.

Als je meer wilt weten over deze katachtigen die op de boerderij wonen, heb je geluk. We hebben een uitgebreide gids gemaakt met alle informatie over schuurkatten die je ooit zou willen weten. Bekijk hieronder de details met ons.

cat + lijnverdeler

Wat is een schuurkat?

Zoals hierboven vermeld, zijn schuurkatten huiskattenrassen die in de loop van de tijd zijn geëvolueerd tot een gemengd of bijna generiek kattenras met weinig onderscheidende fysieke markers om ze te onderscheiden. Om de zaken een beetje af te bakenen en wat licht te werpen op deze vitale roofdieren.

Uiterlijk

Schuurkatten zijn meestal gemengde rassen die afstammen van verschillende wilde en zwerfkatten, die onderweg al dan niet wat raszuiver bloed bevatten. Dat geeft ze een variabel uiterlijk, hoewel bepaalde eigenschappen de neiging hebben om de overhand te hebben bij schuur- of boerderijkatten omdat ze hen helpen overleven in hun habitat. Laten we eens kijken naar enkele veel voorkomende fysieke kenmerken die vaak worden aangetroffen bij schuurkatten kort hieronder, maar vergeet niet dat deze mogelijk niet van toepassing zijn op alle schuurkatten.

Gemeenschappelijke schuurkat fysieke eigenschappen:

 • Groot formaat: Grotere, robuustere katten zijn fysiek beter in staat om buiten te leven.
 • Dichte jassen: Dikke, dichte bontjassen bieden meer bescherming tegen extreme kou.
 • Lange staarten: Langere staarten zijn nuttiger voor het balanceren en behendig zijn bij het jagen.
 • Brede poten: Grotere, bredere poten helpen katten oppervlakken vast te pakken en prooien te grijpen.

Persoonlijkheid & Temperament

Schuurkatten hebben een breed scala aan persoonlijkheden, variërend van vriendelijk tot volledig wild, afhankelijk van waar ze wonen en hoeveel menselijke interactie hun bloedlijn met mensen heeft gehad. Over het algemeen zijn schuurkatten echter onafhankelijke en zelfvoorzienende solitaire jagers. Hun sterke prooidrift uit zich ook in speelsheid, maar niet per se tegenover mensen. Integendeel, je zult vaak zien dat schuurkatten zich bezighouden met onschadelijk jachtachtig gedrag zoals stalking, wat dient als een goede jachtpraktijk.

een kat die op hooi in een schuur ligt
Afbeelding Credit: AStoKo, Pixabay

garen kogelverdeler

Waar wonen ze?

Schuurkatten trekken van oudsher naar schuren en andere overdekte structuren in landbouwgebieden. Deze helpen niet alleen om ze te beschermen tegen de elementen, vooral gezien het feit dat katten van warme, gezellige huizen houden. Gebouwen zoals schuren en schuren dienen als waardevolle voedselbronnen omdat ongedierte ook naar mensen wordt aangetrokken, vooral waar voedsel zoals granen of groenten worden opgeslagen.

Je kunt vaak schuurkatten vinden die door velden slenteren, graanopslagplaatsen en bijna overal waar knaagdieren kunnen leven of nestelen. Wanneer de katten in hun territorium plassen, kunnen die kleine plagen de ammoniak ruiken en weten ze het te vermijden, wat het nut van katten verder bewijst. Sommige schuurkatten zijn parttime huiskatten en kunnen binnen slapen, maar dat vereist een flexibele regeling, zoals een kattenluik, vanwege hun nachtelijke aard.

Waar komen schuurkatten vandaan?

Schuurkatten komen uit alle lagen van het kattenleven. Over het algemeen zijn schuurkatten verwilderde katten die gelukkig een nieuw thuis hebben gevonden of zwerfkatten die zijn weggelopen of in de steek zijn gelaten. Natuurlijk, wanneer deze katten samenkomen, planten ze zich voort, wat gemakkelijk zelfvoorzienende populaties van schuurkatten kan creëren die meerdere generaties kunnen dienen door nabijgelegen knaagdieren te ruimen.

Zelfs als een boerderijeigenaar niet persoonlijk om katten geeft, zouden ze het moeilijk hebben om niet Laat een kat of twee rondhangen. Het is tenslotte een wederzijds voordelige relatie! In combinatie met de ongelooflijke jachtvaardigheid en hardheid van de kat, is het niet moeilijk om te zien waarom katten op boerderijen over de hele wereld terechtkomen.

Geschiedenis van Barn Cats

Schuurkatten waren de eerste gedomesticeerde katten, met historisch bewijs dat suggereert dat ze al in 7.500 voor Christus naast de mensheid hebben geleefd. Er is iets meer aan de hand, maar in wezen merkten sommige rassen van kleine katten dat we veel voedsel hadden dat de kleine dieren aantrok die ze aten. Op ware kattenwijze lieten ze ons naast hen wonen.

In het begin werden katten gezien als weinig meer dan ongedierte, maar dat veranderde snel toen mensen merkten dat meer katten gelijk stonden aan minder ratten en ander vervelend ongedierte dat onze voedselvoorraden at en vervuilde. Boerderijkatten en zogenaamde scheepskatten die hetzelfde werk doen op boten zijn nauw verwant in histOry. Veel boerderijkatten waren ooit scheepskatten die gewoon hetzelfde werk deden op weg naar een geschikte boerderij.

een schuurkat die op een zonnige dag buiten staat
Image Credit: imagesbykim, Pixabay

Wat zijn de verschillende soorten schuurkatten?

De overgrote meerderheid van schuur- of boerderijkatten zijn gemengde rassen uit de tijd die in het wild wordt doorgebracht, maar niet allemaal. Sommige gevestigde pure rassen zijn ontwikkeld in agrarische omgevingen of hebben eigenschappen en voorkeuren die zich goed lenen voor een bescheiden leven op de boerderij. Laten we eens kijken naar enkele pure kattenrassen die het goed doen als schuurkatten.

Kattenrassen die het meest geschikt zijn voor het leven op een boerderij:

 • Maine Coon: Deze grote en lieve katten werden letterlijk gefokt voor het scheeps- en boerderijleven.
 • Cornish Rex: Een relatief nieuw ras afkomstig van Engelse, Siamese en Birmese rassen, de Cornish Rex heeft de perfecte boerderijkat genetica.
 • Siamees: Bekend om hun unieke uiterlijk, hebben de Siamezen een van nature speelse persoonlijkheid die hen eersteklas schuurkatten maakt.
 • Amerikaanse Draadhaar: Gefokt uit scheeps- en boerderijkatten, heeft de American Wirehair een unieke wolachtige vacht die hen comfortabel houdt in barre omstandigheden en een vlijmscherp jachtinstinct.

kattenpootverdeler

Voordelen van Barn Cats

 • Snijdt knaagdierpopulaties door te jagen en hun territorium te markeren, wat knaagdieren en andere prooidieren verder afschrikt.
 • Weinig onderhoud – schuurkatten hebben weinig tot niets van u nodig en zullen over het algemeen voor zichzelf zorgen.
 • In een mum van tijd zal bijna elke verwilderde of zwerfkat die naar een boerderij wordt vervoerd, zich snel aanpassen aan het boerenleven.
 • Kan gezelschap bieden voor mensen of huiskatten.
 • Helpt zieke voedselvoorraden te verminderen door opmerkelijke ziektedragers zoals ratten te verminderen.

Nadelen van schuurkatten

 • Afhankelijk van hun persoonlijkheid kunnen schuurkatten hinderlijk zijn voor mens of vee.
 • Katten hebben de neiging om te graven, wat een probleem kan zijn als je landbouw voert en geen combinatieteelt met kattenkruid of munt.
 • Kan een gezondheidsrisico vormen als ze niet zijn gevaccineerd tegen ziekten.
 • Vanwege hun barre leefomstandigheden hebben schuurkatten bijna altijd een kortere levensduur dan huiskatten.

3 kat face divider

Conclusie

Schuurkatten zijn misschien niet altijd zuiverbloedig, maar het leven op een boerderij naast mensen is bijna altijd gunstig. De kat krijgt onderdak, een vaste voedselbron en ze kunnen zelfs vriendelijk zijn! Helaas zult u te maken krijgen met enkele nadelen als u geïnteresseerd bent in het hebben van een schuurkat op uw terrein.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Alexas_Fotos, Pixabay