Waarom verwilderde katten ’s nachts huilen – 7 veel voorkomende redenen

Ben je ooit ’s nachts wakker gehouden met de geluiden van katten die buiten je slaapkamerraam zingen? We zijn er allemaal geweest, wat frustrerend kan zijn en ons slaappatroon kan verstoren.

Als je verwilderde kattenkolonies of een zwerfkat in je buurt hebt, ben je waarschijnlijk benieuwd waarom de katten de hele nacht huilend en jodelend opblijven. Van het verdedigen van hun territorium en paringsgedrag tot het tonen van hun honger, er zijn veel redenen waarom ze een racket maken.

3 kat face divider

Wat is een verwilderde kat? Hoe ze te onderscheiden van zwerfkatten

Laten we eerst het verschil uitleggen tussen een verwilderde en een zwerfkat. Een zwerfkat is een kat die is gesocialiseerd als huisdier, maar om de een of andere reden verdwaald is geraakt of zijn huis heeft verlaten. Ze kunnen angstig en bang lijken in de buurt van mensen, maar deze katten kunnen vaak met succes worden gered en gerehabiliteerd als huisdieren in een geschikte thuisomgeving. Aan de andere kant heeft een verwilderde kat geen positieve menselijke interacties gehad tijdens de socialisatieperiode en is daarom bang voor mensen. Ze hebben meestal nooit met mensen geleefd en zijn gewend om in het “wild” te overleven 1.

Lees nu verder om zeven veelvoorkomende redenen te vinden waarom de wilde of zwerfkatten in uw gemeenschap u ’s nachts wakker houden.

kat face divider 2

De 7 meest voorkomende redenen waarom wilde katten ’s nachts huilen

1. Ze zijn aan het paren

Vrouwelijke katten kunnen een schreeuwachtig geluid produceren wanneer ze loops zijn of paren. Dit schrille, jammerende geluid wordt caterwaul genoemd en is hardnekkig en dramatisch. Dit is hoe katten die niet gecastreerd zijn het andere geslacht aantrekken en hen laten weten dat het tijd is om te paren. Mannelijke katten kunnen dit geluid ook produceren wanneer ze een loops vrouwtje voelen.

Vrouwelijke katten zullen huilen en verschillende vreemde geluiden produceren tijdens het paren als gevolg van de prikkelende penis van een mannelijke kat. Deze weerhaken schrapen tegen de vagina van de vrouwelijke kat tijdens de copulatie, waardoor ze veel pijn heeft. Vrouwtjes zullen soms een gevecht aangaan en proberen te ontsnappen, maar de mannetjes houden ze stevig op hun plaats door in hun nek te bijten.

twee verwilderde katten
Afbeelding Credit: JancickaL, Pixabay
thematische pauze

2. Ze vechten

Als je ooit twee katten hebt horen vechten, weet je dat de geluiden die aan hen ontsnappen als geen ander zijn. Zelfs voordat de eigenlijke daad van vechten begint, staan de katten vaak vierkant met elkaar, grommend, jodelend, sissend, spugend en huilend.

Katten zijn heel specifiek over hun territorium. Veel katteneigenaren die hebben geprobeerd om twee katten aan elkaar voor te stellen, kunnen dit bevestigen. Hetzelfde geldt voor zwerfkatten en verwilderde katten, behalve dat hun territorium op een veel grotere schaal is, dus de reden dat je ’s nachts wilde katten hoort huilen, kan te wijten zijn aan territoriumgeschillen.

thematische pauze

3. Ze hebben pijn

Katten zullen huilen, joggen en luid en aanhoudend huilen als ze extreme pijn hebben. Helaas betekent het leven op straat dat zwerfkatten en verwilderde katten in allerlei problemen kunnen komen. Ze kunnen worden geraakt door voertuigen, vechten met andere dieren of het slachtoffer worden van talloze andere verwondingen.

De meeste katteneigenaren kennen het geluid van een “pijn hebbende” kreet versus een die honger aangeeft, maar als je geen kat hebt en niet bekend bent met hun gebruikelijke manieren van vocale communicatie, kunnen deze geluiden vergelijkbaar lijken. Als u een gewonde kat vindt en denkt dat u ze veilig naar de plaatselijke dierenkliniek kunt brengen, kunt u dit proberen. Houd er echter rekening mee dat katten die pijn hebben, vooral degenen die niet gewend zijn om door mensen te worden behandeld, je nog steeds slecht kunnen krabben of bijten. Het is dus het beste om eerst contact op te nemen met uw plaatselijke asiel of dierenkliniek en hen in staat te stellen u te adviseren over wat u moet doen.

Verwilderde kat op de trap
Image Credit: 42 Noord, Unsplash
thematische pauze

4. Ze hebben honger of dorst

Het vinden van voedsel en schoon water wanneer je op straat leeft, kan een uitdaging zijn. Zwerfkatten kunnen soms dagenlang zonder eten of drinken, dus als je de verwilderde katten in je gemeenschap ’s nachts hoort huilen, kan het zijn dat ze honger of dorst hebben.

Katten zijn zeer intelligente en gemotiveerde wezens, dus ze hebben manieren om voedsel en water te vinden. Verwilderde katten kiezen ervoor om in de buurt van mensen te leven omdat ze in hun afval kunnen komen om voedsel te vinden of te jagen op de knaagdieren die ook afhankelijk zijn van ons afval om te eten. Gelukkig voor hen zijn zwerfdieren niet zo kieskeurig over hun waterbronnen als hun gedomesticeerde tegenhangers. Ze drinken uit regenplassen of goten als dat nodig is.

thematische pauze

5. Ze zijn onwel

Katten miauwen naar hun eigenaren om te proberen te communiceren dat ze zich onwel voelen. Miauwen als een vorm van communicatie wordt gebruikt tussen kittens en hun moeder, of als een manier voor huiskatten om aandacht te vragen aan hun mensen. Verwilderde katten hebben geen eigenaren, in tegenstelling tot zwerfkatten die misschien huisdieren zijn geweest of in de buurt van mensen zijn opgegroeid, maar het kan nog steeds instinctief voor hen zijn om te vocaliseren als ze ziek zijn. Dit is echter eerder huilen of joggen.

Verwilderde Calico Kat
Image Credit: Twinschoice, Shutterstock
thematische pauze

6. Ze zijn bang of angstig

Katten die angstig of angstig zijn, kunnen geluiden maken die lijken op het gejank of gejank van een mens, hoewel joggen en huilen meer typisch zijn. Ze kunnen bang zijn voor een ander dier of mensen in hun ruimte en kunnen herhaalde vocalisatie gebruiken om te laten zien dat ze gestrest zijn.

thematische pauze

7. Ze zijn verloren

Ten slotte, maar niet minder belangrijk, kunnen huiskatten die verdwaald zijn en hun weg naar huis niet kunnen vinden, huilen en op zoek zijn naar aandacht. Zwerfkatten die al een tijdje buiten hun huis wonen en verwilderde katten zullen om deze reden waarschijnlijk niet miauwen en huilen, omdat ze zich hebben aangepast aan het zelfstandig leven zonder de hulp van mensen. Lees verder om erachter te komen wat je moet doen als je denkt dat de kat die je de hele nacht wakker houdt, misschien wel iemands verloren huisdier is.

verdeler-catclaw1

Wat moet ik doen tegen de verwilderde katten in mijn buurt?

Als de kat erg vriendelijk en aanhankelijk is, kan het iemands verloren huisdier zijn, dus misschien wilt u ze adverteren op uw lokale media of radio om hun eigenaar te helpen ze te vinden. Probeer echter nooit in je eentje een zwerfkat of verwilderde kat te vangen; Hoe lief ze ook kunnen lijken, ze kunnen je als een bedreiging zien en zich in het nauw gedreven voelen als je ze probeert op te pakken of in een doos te stoppen. Het is het beste om contact op te nemen met uw plaatselijke asiel of zwerfdierenvanger en te kijken of ze kunnen helpen bij het vangen van het dier en te controleren of ze een microchipnummer hebben. Op deze manier kunnen ze herenigd worden met hun eigenaar.

Een laatste optie, afhankelijk van uw rechtsgebied en de lokale regels en voorschriften, kan zijn dat u daadwerkelijk voor deze katten zorgt nadat ze zijn gecastreerd. Dit is echter geen beslissing om lichtvaardig te nemen, omdat elke kat een grote verantwoordelijkheid is, vooral een die verwilderd is. Als u besluit om hen voedsel en water aan te bieden, moet u zich bewust zijn van het risico dat andere verwilderde katten en zwerfkatten ook komen eten, samen met andere dieren. Dit betekent dat er een grotere kans is op ziekteoverdracht tussen deze dieren. Bovendien kun je gebeten of gekrabd worden en mogelijk een aantal vervelende infecties oplopen. Dit zijn meestal geen katten die je kunt knuffelen en genegenheid kunt geven, omdat ze hebben geleerd om zonder jouw hulp te leven en het meestal goed doen. Als je besluit om ze van voedsel en/of water te voorzien, wees je er dan van bewust dat ze hieraan zullen wennen en meer afhankelijk zullen worden van jou als bron van hun voedsel, in plaats van te zoeken en te jagen. Dit is dus iets dat je als een verantwoordelijkheid zou moeten accepteren en op de lange termijn zou moeten blijven doen.

een verwilderde kat die onder een auto ligt
Image Credit: dimitrisvetsikas1969, Pixabay

Houd er ook rekening mee dat in sommige rechtsgebieden het voeren van wilde dieren die niet gecastreerd of gesteriliseerd zijn, sterk wordt afgeraden. De AVMA raadt bijvoorbeeld niet aan om wilde katten te voeren om redenen van volksgezondheid. Gebieden die vaak door wilde katten worden bezocht, kunnen veel verschillende ziekteverwekkers in de omgeving bevatten (inclusief microscopische die u niet kunt zien). In het geval van een zware populatie wilde katten in de buurt van uw woonplaats, neem dan contact op met de lokale autoriteiten en volg hun voorbeeld. Het voeren van wilde katten zonder enige intentie om ze te adopteren, castreren of redden wordt als contraproductief voor het dierenwelzijn beschouwd, omdat de dieren zich in het gebied zullen blijven voortplanten terwijl ze nog steeds worden geconfronteerd met de vele worstelingen van verwilderd zijn. Het voeren van verwilderde katten met de bedoeling ze te redden, wordt in de meeste gevallen als acceptabel beschouwd.

Zoals we al zeiden, probeer geen verwilderde kat te vangen. Afhankelijk van de wetten van uw stad, staat of land, kan dit illegaal zijn. Houd er rekening mee dat het vangen ook andere dieren kan vangen, waarvan sommige wettelijk beschermde soorten kunnen zijn.

kattenpootverdeler

Laatste gedachten

Verwilderde en zwerfkatten kunnen ongelooflijk vervelend zijn met de geluiden die ze midden in de nacht maken. Maar hopelijk heeft ons artikel enig licht geworpen op waarom je buurtkatten zo veel jodelen. Hoe verleidelijk het ook kan zijn om de kat te voorzien van waar ze om vragen (bijv. Voedsel, water, beschutting tegen de kou, enz.), Het is het beste om eerst met een lokale castratiekliniek, schuilplaats of dierenartspraktijk te praten om advies te krijgen en de lokale regels en voorschriften te leren. Het is in uw belang om niet deel te nemen om te voorkomen dat uhet gedrag te stimuleren en de kat onbedoeld terug te verwelkomen in je tuin. Als de kat gecastreerd of gesteriliseerd wordt, kunt en wilt u hem op de lange termijn van voedsel en water voorzien, en accepteert u de risico’s en verantwoordelijkheden die ermee gepaard gaan, dit kan ook een optie zijn. Houd rekening met de risico’s voor de volksgezondheid die gepaard gaan met het voeren van gecastreerde en gesteriliseerde wilde katten en neem deze beslissing niet lichtvaardig, omdat de katten zullen wennen aan het hebben van een constante bron van voedsel en water, waardoor ze minder competent zijn om voor zichzelf te zorgen als u besluit te stoppen met het voeren van hen.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Piqsels