Hoe een kat te koesteren: 10 door de dierenarts goedgekeurde stappen om te volgen

Het bieden van een liefdevol, kalm en zorgzaam thuis aan een kat in nood is een ongelooflijk lonende ervaring, zowel voor jou als voor je kleine protegé. Het is ook een geweldige manier om een soepele overgang voor de kat te bevorderen totdat ze een eeuwig thuis vinden. Dus als je erover nadenkt om een of meer katachtige metgezellen te koesteren, maar je weet niet zeker waar je moet beginnen, ben je hier aan het juiste adres.

kattenpootverdeler

Voordat je begint: Waarom zou je een kat koesteren?

Er zijn veel redenen waarom het koesteren van een kat een gedenkwaardige, bevredigende en over het algemeen geweldige ervaring kan zijn. Door een dier in nood tijdelijk in huis te halen, kunt u:

 • Maak een plek vrij in het asiel om een andere kat te huisvesten.
 • Geef je pleegkat de tijd die hij nodig heeft om klaar te zijn voor adoptie.
 • Laat de kat wennen aan het omgaan met andere huisdieren en mensen.
 • Help het vertrouwen op te bouwen van een kat die in de steek is gelaten of nooit de kans heeft gehad om te gedijen in een liefdevol huis.

Natuurlijk kan je ervaring anders uitpakken. Maar zelfs als je een paar valkuilen tegenkomt, houd er dan rekening mee dat je hulp van onschatbare waarde is bij het veranderen van de loop van het leven van een van deze katten.

Hier zijn de stappen om een succesvolle ervaring te garanderen!

garen kogelverdeler

De 10 stappen voor het koesteren van een kat

1. Kies een lokale en gerenommeerde dierenreddingsorganisatie

Je eerste stap is om onderzoek te doen naar een dierenreddingsorganisatie bij jou in de buurt. Maak een lijst met je favorieten en neem contact op met iedereen om erachter te komen of ze pleeggezinnen voor katten nodig hebben. Websites zoals PetFinder kunnen u ook helpen bij het vinden van een dierenwelzijnsorganisatie bij u in de buurt.

Animal Rescue vrijwilliger temmen een verwilderde kat
Image Credit: Nieuw Afrika, Shutterstock
thematische pauze

2. Zorg ervoor dat u aan alle vereisten voldoet

Voordat u overweegt een kat te verzorgen, moet u ervoor zorgen dat u aan alle vereisten van de organisatie voldoet. De meeste reddingen hebben de volgende vereisten:

 • 18 jaar of ouder zijn.
 • Zet je in om de kat voor de vereiste tijd te verzorgen (dit kan variëren van een paar weken tot een paar maanden).
 • Zorg voor alle nodige zorg voor het welzijn van de kat.
 • Voer de nodige controles en follow-ups uit met de dierenarts.
 • Zorg ervoor dat huisdieren die je al in huis hebt, hun vaccinaties up-to-date hebben.
 • Leef binnen een redelijke afstand van de organisatie.
 • Toegang hebben tot een vervoermiddel.

In bepaalde speciale gevallen kunnen andere criteria worden toegevoegd, zoals het niet bezitten van een huisdier als de te verzorgen kat ziek, besmettelijk en / of zwanger is.

thematische pauze

3. Vul een aanvraag in

Zodra u een organisatie hebt gevonden waarmee u wilt samenwerken, moet u een aanvraag invullen om pleegouder te worden. Het vereist meestal informatie over uw leefsituatie, ervaring met dieren en beschikbaarheid. De meeste organisaties met een website hebben een online formulier dat snel en eenvoudig in te vullen is. Dan hoef je alleen maar te wachten tot ze contact met je opnemen.

Houd er rekening mee dat er een kleine vergoeding kan zijn om de kosten van het verwerken van de aanvraagformulieren te dekken.

een vrouw met laptop en notitieblok in de keuken
Image Credit: EKATERINA BOLOVTSOVA, Pexels
thematische pauze

4. Bereid je voor op een interview

U kunt worden gevraagd om een telefonisch, virtueel of persoonlijk interview bij te wonen. Dit zal een goede gelegenheid zijn om alle vragen te stellen die in je opkomen.

thematische pauze

5. Woon een trainingssessie bij

Veel organisaties verplichten pleegouders om een korte trainingssessie bij te wonen. Deze online of persoonlijke sessie kan onderwerpen behandelen zoals organisatiebeleid, de verschillen tussen het adopteren van een gezonde kat versus een kat die speciale zorg nodig heeft, hoe te zorgen voor niet-gespeende kittens, wat te doen in een noodgeval en hoe een nieuw huisdier in uw huis te introduceren.

Mensen klappen en juichen
Afbeelding credit: Jacob Lund, Shutterstock
thematische pauze

6. Bereid uw huis voor

Onderschat deze cruciale stap niet! De soepele integratie van uw pleegkat in zijn nieuwe omgeving is essentieel voor zijn welzijn. Je nieuwe katachtige metgezel heeft tijd nodig om te wennen aan de geluiden en geuren van je huis. Zorg er bovendien voor dat u de instructies van de organisatie volgt met betrekking tot de specifieke behoeften van de kat die u zult koesteren.

thematische pauze

7. Breng je pleegkat mee naar huis

Zodra u bent goedgekeurd to pleeggezin worden, wordt u gekoppeld aan een kat op basis van de criteria die u tijdens uw aanvraag hebt gekozen en de regels van de organisatie. Ze hebben er vaak meer dan één beschikbaar en een lid van de organisatie zal de kenmerken van elke kat en hun specifieke behoeften uitleggen. U wordt dan gevraagd om uw pleegkat op te halen. Zorg ervoor dat je alles hebt wat je nodig hebt, inclusief een draagtas, voedsel en zwerfvuil.

Tips om uw nieuwe huisdier te helpen zich snel op zijn gemak te voelen in zijn nieuwe huis:

 • Wanneer je je protegé mee naar huis neemt, laat hem dan eerst kennismaken met zijn nieuwe kamer. Geef ze de tijd om te verkennen en te wennen aan hun nieuwe omgeving voordat je ze introduceert bij andere huisdieren of familieleden.
 • Zet hun eten, kattenbak en bed op aparte plaatsen en laat ze zien waar je ze hebt geplaatst.
 • Laat de kist die tijdens het transport wordt gebruikt ter beschikking. Deze kist zal een veilige plek voor hen zijn om hun toevlucht te zoeken. Laat een deken achter met hun geur en een paar speeltjes.
 • Zorg ervoor dat uw pleegkat te allen tijde toegang heeft tot een rustige plek in huis waar hij zich veilig kan terugtrekken.
 • Controleer de gezondheid en het gedrag van de kat. Als u iets ongewoons opmerkt, neem dan onmiddellijk contact op met de dierenopvangorganisatie.
vrouw die een kat draagt
Afbeelding Credit: StockSnap, Pixabay
thematische pauze

8. Voldoe aan organisatorische richtlijnen

De dierenreddingsorganisatie geeft u advies en instructies voor de zorg voor uw pleegkat, inclusief voeding, socialisatie en veterinaire zorg. Houd er rekening mee dat terwijl de kat onder uw hoede is, de organisatie technisch gezien nog steeds de eigenaar van het dier is. Daarom behoren de belangrijke beslissingen (bijvoorbeeld de keuze van de uiteindelijke adoptiewoning) bij hen thuis.

thematische pauze

9. Help de kat een eeuwig thuis te vinden

Het uiteindelijke doel van het koesteren van een kat is om hen te helpen het perfecte eeuwige thuis te vinden. Werk samen met de dierenopvangvereniging, zodat je kleine protegé de kans krijgt om de plek te vinden die het beste bij hem of haar past.

gelukkig paar met kat thuis
Image Credit: Ground Picture, Shutterstock
thematische pauze

10. Geef ze veel liefde en aandacht!

Pleegdieren hebben alle liefde en aandacht nodig die je ze kunt geven. De meesten zijn in de steek gelaten of hebben trauma’s en misbruik meegemaakt die tijd kunnen kosten om te genezen. Hoe je vertrouwen met hen opbouwt, zal een enorme invloed hebben op hun genezing en hoe ze zich gedragen in hun toekomstige forever home. Dat is wat het koesteren van zo’n kostbare en unieke ervaring maakt!

garen kogelverdeler

Veelgestelde vragen over koesteren (veelgestelde vragen)

Vergoedt de dierenopvangorganisatie de kosten van pleegzorg?

De meeste dierenreddingsorganisaties (zoals de SPCA of de Animal Humane Society) dekken voedsel, accessoires, medicijnen, dragers, speelgoed en andere basisitems die het dier nodig heeft, evenals eventuele vereiste training.

Kun je kiezen welke pleegkat je mee naar huis neemt?

Het hangt af van het beleid van elke organisatie, maar de meesten zullen dieren in huizen plaatsen op basis van wie het eerst komt, het eerst maalt. Wees er in ieder geval zeker van dat je nooit gekoppeld wordt aan een kat die niet bij jouw woonsituatie past.

Kun je je pleegkat adopteren?

Meestal wel! De meeste pleegdieren kunnen door het pleeggezin worden geadopteerd zodra het dier door de organisatie is goedgekeurd voor adoptie. Zorg er echter voor dat je de redding vraagt of er uitzonderingen zijn, zodat je niet diepbedroefd raakt!

verdeler-catclaw1

Conclusie

Koesteren is een uitzonderlijk lonende ervaring die een cruciale impact heeft op het leven van dieren. Nu je de stappen kent om je eerste adoptiekat te verwelkomen en als je het gevoel hebt dat je er klaar voor bent, neem dan vandaag nog contact op met je lokale redding! Veel kleine katachtigen zijn afhankelijk van uw daad van vriendelijkheid voor een kans om hun eeuwige thuis te vinden.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding: JW Design, Shutterstock