Kunnen katten mango eten?

Een van de meest geconsumeerde vruchten over de hele wereld, mango’s zijn een tropische vrucht uit de steenvruchtenfamilie die afkomstig is uit India. Ze bevatten een enkele grote steen in het midden.

Mensen houden van de verfrissende, sappige smaak van mango en het is een geweldige zoete snack die ook gezond is. Maar kun je een beetje van deze smakelijke vrucht delen met je kat?

Lees ook: Welke vruchten kunnen katten eten?

Het eenvoudige antwoord is ja, katten kunnen mango eten en het is niet giftig. Katten zijn echter “zoetblind”, wat betekent dat ze niet echt zoet voedsel kunnen proeven. Dit maakt het een relatief onaantrekkelijk voedsel voor hen, hoewel sommige katten af en toe van een paar stukjes zullen genieten.

Dus laten we eens kijken wanneer en hoe katten mango kunnen eten, en een paar van de risico’s.

Nutritionele statistieken

Een kopje (165 gram) verse mango bevat:

Calorieën 107
Vezel 3g
Suiker 24g
Eiwit 1g
Vitamine A 25% van de dagwaarde
Ascorbinezuur 76% van de dagwaarde
Kalium 257 mg
Vitamine B6 0,2 mg

Voedingswaarde feiten

Mango is niet alleen zoet, smakelijk en verfrissend, maar het zit ook boordevol voedingsstoffen met tal van grote gezondheidsvoordelen voor de mens.

Het heeft een hoog vezelgehalte, waardoor het geweldig is voor het beschermen en verbeteren van de darmgezondheid en het verminderen van het risico op darmkanker. Omdat mango een hoog watergehalte heeft, is het ook geweldig als verfrissende en hydraterende snack!

Mango is rijk aan vitamines. Vitamine A heeft grote voordelen voor de huid, ogen en botten en stimuleert het voortplantings- en immuunsysteem. Mango is een van de hoogste voedselbronnen van vitamine C, wat een belangrijke voedingsstof is voor het immuunsysteem en ook de ijzeropname verhoogt.

Mango heeft ook een aantal andere interessante gezondheidsvoordelen. Vroege studies hebben aangetoond dat mango vetcellen en genen kan onderdrukken, waardoor het een geweldig voedsel zou kunnen zijn voor gewichtsverlies en controle. Er zijn ook enkele zeer vroege studies die suggereren dat mango een rol kan spelen bij het onderdrukken van kankergroeifactoren.

Voordelen van Mango voor katten

Katten hebben niet de smaakreceptoren voor zoete smaken, dus uw kat zal waarschijnlijk niet van mango genieten.

Hoewel mango zeer voedzaam is voor mensen, is dit helaas niet het geval voor katten. Hoewel vitamines, vezels en antioxidanten gunstig zijn voor katten, weegt het hoge suikergehalte op tegen deze voordelen.

Katten kunnen niet zoveel suiker eten als mensen omdat het hen onwel kan maken. Bovendien zijn katten obligate carnivoren, wat betekent dat ze vlees en vis moeten consumeren om gezond te blijven, en dit is waar ze het grootste deel van hun voeding krijgen.

Een kleine hoeveelheid vers geschilde mango kan een smakelijke traktatie zijn voor katten bij speciale gelegenheden. Er zijn echter andere gezondere en meer nutritioneel uitgebalanceerde traktaties om aan uw katachtige vriend aan te bieden, waaronder andere vruchten die minder suiker bevatten, zoals appels en bosbessen.

Hoeveel mango kan een kat eten?

Een kleine hoeveelheid verse, geschilde mango is OK voor katten om af en toe te eten, en als je katachtige vriend zijn poten op een paar stukken krijgt, hoef je je zeker geen zorgen te maken.

Maar mango moet worden gereserveerd als een zeer occasionele traktatie, omdat te veel uw kat een verstoorde buik kan geven of kan bijdragen aan gewichtstoename. Een paar hele kleine stukjes zijn er genoeg.

Lees ook: Beste kattenvoer voor gewichtstoename

Hoe vaak kan een kat mango eten?

Mango mag geen vast onderdeel zijn van het dieet van uw kat. Een klein stukje verse, geschilde mango gegeven als een zeldzame traktatie is genoeg. Net zo min als dit en het suikergehalte zal te veel zijn voor uw kat. Vergeet niet dat katten geen zoete smaken kunnen proeven, dus ze zullen zich sowieso niet bijzonder aangetrokken voelen tot mango.

Wordt mango gebruikt in commercieel kattenvoer?

Mango wordt niet vaak gebruikt als ingrediënt in commercieel kattenvoer. Dit komt omdat het erg suikerachtig is, en niet alleen zijn katten “zoetblind”, maar te veel suiker is erg ongezond voor katten. De meeste commerciële kattenvoeding bevat groenten als vulstoffen om uit te bulken en textuur toe te voegen aan vlees in plaats van fruit.

Lees ook: Zijn groenten en fruit veilig voor katten? Wat elke katteneigenaar moet weten

De risico’s van het eten van mango voor katten

Het is OK om je kat een beetje van je mango te laten proeven, maar houd het heel af en toe bij een heel kleine hoeveelheid.

Hoewel mango’s niet giftig en veilig zijn voor katten om te eten, zijn er een paar risico’s om op te letten voordat je deze zoete vrucht deelt met je katachtige vriend.

Mango’s bevatten een grote pit of steen, die te groot is voor een kat om te slikken. Als uw kat echter een mangopit te pakken krijgt en erop kauwt, kunnen kleine stukjes ervan splinteren. Deze stukken zijn scherp en kunnen schade aan de binnenkant van de mond van uw kat veroorzaken. Grotere stukken steen kunnen verstikkingsgevaar opleveren of een darmblokkade veroorzaken.

Mango is zeer hoog in suiker, dat is wat het zo lekker en smakelijk maakt voor ons mensen. Katten kunnen echter niet omgaan met het eten van dezelfde hoeveelheid suiker als wij. Te veel suiker kan braken of diarree bij katten veroorzaken, of ongewenste gewichtstoename veroorzaken.

Gedroogde mango heeft ook risico’s voor katten. Gedroogde mango bevat meestal toegevoegde suiker bovenop de natuurlijke suiker in het fruit. Het kan ook conserveermiddelen bevatten, en niet te vergeten dat het echt hard en taai is. Katten zullen het moeilijk vinden om op gedroogde mango te kauwen, waardoor het verstikkingsgevaar kan zijn, en het is onwaarschijnlijk dat ze ervan zullen genieten. Alle conserveermiddelen in gedroogd fruit kunnen mogelijk ook schadelijk zijn voor katten.

Houden katten van de smaak van mango?

Katten genieten vaak van een beetje smaak van menselijk voedsel en sommige katten zullen er alles aan doen om hun poten op sommige te krijgen. Katten voelen zich echter niet van nature aangetrokken tot de zoete smaak van mango, omdat ze niet echt zoet voedsel kunnen proeven. Ze kunnen genieten van de textuur van mango, maar zullen er waarschijnlijk hun neus voor ophalen omdat ze niet kunnen genieten van de heerlijke, zoete smaak!

Laatste gedachten

Mango’s zitten boordevol voeding en zijn ook zoet en verfrissend. Ze kunnen een geweldige occasionele traktatie zijn voor katten als je een beetje variatie aan hun dieet wilt toevoegen, maar omdat katten geen zoete smaken kunnen proeven, zal het onwaarschijnlijk zijn dat ze zich bijzonder aangetrokken voelen tot het eten van mango en misschien niet van de smaak genieten.

Mango is veilig en niet giftig, dus je hoeft je geen zorgen te maken als je kat een stuk van je bord steelt. Maar het is erg hoog in suiker, vooral gedroogde mango, die uw kat een verstoorde buik kan geven of kan bijdragen aan gewichtstoename. Mango biedt weinig voedingsvoordeel voor katten omdat het alleen in zeer kleine hoeveelheden kan worden gegeten.

Lees ook: Kunnen katten komkommers eten?