Kunnen katten sla eten?

Als ouders van huisdieren, als we proberen gezond te zijn, kunnen we naar een salade grijpen over frietjes. Saladegroenten en bladgroenten zitten vol vitamines en mineralen.

Sla bevat niet veel calorieën, waardoor het een goede keuze is als u uw dieet wilt verbeteren. Maar hoe zit het met katten? Kunnen katten sla eten? Nou, het antwoord is ja, dat kunnen ze, hoewel ze dat misschien niet willen! Laten we eens kijken of sla geschikt is voor katten.

Kort overzicht: Kunnen katten sla eten?

Sla Nutritionele Statistieken

Onderstaande tabel geeft een idee van de voedingswaarde van één buitenste groene bladslablad (24 gram). De exacte cijfers variëren echter afhankelijk van het type sla en de grootte van het blad.

Calorieën (kcal) 4
Eiwit (g) 0.3
Vet (g) 0
Koolhydraten (g) 0.7
Vezels (g) 0.3
Suiker (g) 0.2
Natrium (mg) 6.7
Calcium (mg) 6,x
Fosfor (mg) 10
Kalium (mg) 46.6
Ijzer 0.2

Sla Voedingswaarden

Sla bestaat voornamelijk uit water, maar dat betekent niet dat het niet ook een aantal geweldige voedingsstoffen bevat. Sla is een goede bron van vezels en bevat weinig calorieën, vet en suikers.

In vergelijking met het relatief kleine gewicht bevat het een verrassend hoge hoeveelheid mineralen zoals kalium, calcium, natrium en fosfor. Het zit ook boordevol vitamine A, C en K.

Voordelen van sla voor katten

Dus, wat zou sla een goede keuze kunnen maken voor een gezonde snack voor je harige familielid? Nou, ten eerste is het laag in calorieën, wat betekent dat je kat minder snel zwaarlijvig wordt zoals bij calorierijke traktaties.

Het is ook laag in vet, wat niet alleen goed nieuws is voor de taille van uw kat; het betekent ook dat ze geen risico lopen op aandoeningen zoals pancreatitis, die kunnen worden veroorzaakt door vet voedsel. Omdat het weinig suiker bevat, is het niet waarschijnlijk dat uw kat diabetes ontwikkelt, zolang de rest van zijn dieet ook redelijk goed is.

Het redelijk hoge vezelgehalte in sla moet ervoor zorgen dat je kat regelmatig poept, terwijl hij zijn darmen gezond houdt en pijnlijke constipatie helpt voorkomen. Hoge niveaus van mineralen zoals calcium en fosfor zijn essentieel voor de botten, tanden en nieren van uw kat.

Tegelijkertijd zijn natrium en kalium belangrijk voor de vochtregulatie. Sla bevat ook vitamine A, C en K, die belangrijk zijn voor het gezichtsvermogen, het immuunsysteem, de mondgezondheid, de bloedstolling en weefselgroei en -herstel van uw kat.

Omdat het voornamelijk water is, kan sla katten helpen die niet genoeg drinken of extra hydratatie nodig hebben omdat ze vatbaar zijn voor specifieke gezondheidsproblemen.

Lees ook: Hoeveel water moet een kat drinken?

Hoeveel sla kan een kat eten?

Hoewel katten voornamelijk carnivoren zijn, knabbelen veel katten graag aan groenten, waaronder sla.

Sla bevat niets schadelijks voor je kat. Dat betekent echter niet dat katten het de hele tijd moeten eten. Het grootste deel van hun voedselinname moet immers hun qua voedingswaarde complete kattenvoer zijn.

Elke kleine extra’s die je geeft, kunnen ervoor zorgen dat ze minder van hun kattenvoer eten, wat kan betekenen dat ze niet de voedingsstoffen krijgen die ze nodig hebben.

Wanneer u uw kat nieuw voedsel aanbiedt, begin dan altijd met een kleine hoeveelheid om ervoor te zorgen dat het zijn buik niet van streek maakt. Een goede vuistregel is om te beginnen met het aanbieden van een klein stukje sla ter grootte van je vingernagel.

Zodra u weet dat uw kat zonder nadelige tekenen met sla kan omgaan, kunt u proberen de hoeveelheid te verhogen. Maar zelfs als ze ervan genieten, is het het beste om niet meer dan vier of vijf kleine stukjes tegelijk te geven.

Hoe vaak kan een kat sla eten?

Als je kat van sla houdt, is het OK om ze meerdere keren per week kleine hoeveelheden te laten eten.

Sla is behoorlijk gezond, dus je kunt het iets regelmatiger aanbieden, in tegenstelling tot andere lekkernijen. Een paar keer per week zou prima zijn, of nog vaker als je kat een slaliefhebber is! Pas op dat ze minder van hun normale voedsel eten, want je wilt ze niet vullen met sla.

Wordt sla gebruikt in commercieel kattenvoer?

Het is niet verwonderlijk dat sla niet vaak wordt gebruikt in commercieel kattenvoer of traktaties. Dat is echter niet omdat het onveilig is, maar omdat het grootste deel van het dieet van een kat eiwit moet zijn. Het kan ook zijn omdat sla zo vol water zit dat het niet voedzaam genoeg is om een heilzaam ingrediënt te zijn.

De risico’s van het eten van sla voor katten

Lettuce is een relatief risicovrije optie als het gaat om het geven van een kleine traktatie aan uw kat. Er zijn echter een paar dingen waar u op moet letten.

Ten eerste zijn katten obligate carnivoren, wat betekent dat het grootste deel van hun dieet moet bestaan uit vleeseiwit. Als je te veel sla aanbiedt, kun je voorkomen dat ze voldoende eiwitten krijgen of de balans van voedingsstoffen die ze uit hun voedsel halen verstoren.

Het andere risico om rekening mee te houden is het risico van pesticiden of andere chemicaliën. Om te voorkomen dat je je harige vriend vervelende symptomen geeft, moet je sla grondig wassen voordat je het aan hen aanbiedt.

Houden katten van de smaak van sla?

Je zou het misschien niet verwachten, maar sommige katten houden echt van de smaak van sla. Misschien komt dit door het hoge watergehalte, of misschien is het om dezelfde reden dat ze het leuk vinden om buiten op het gras te kauwen. Het is echter zeker een verworven smaak, dus wees niet verbaasd als je kat zijn neus ophaalt voor je aanbod ten gunste van iets lekkerders.

Samenvatting

Het is leuk om je favoriete kat af en toe wat menselijk voedsel als traktatie aan te bieden. Als je kat het leuk vindt, is sla een gezonde optie. Als je kat echter niet dol is op het eten van sla, wees dan niet ontmoedigd; ze krijgen sowieso alle voedingsstoffen die ze nodig hebben uit hun kattenvoer.

Veelgestelde vragen

Waarom houden katten zo van sla?

Veel katten eten graag sla en het is onmogelijk om met zekerheid te zeggen waarom ze het zo lekker vinden. Het kan zijn omdat ze het verfrissend vinden omdat het veel water bevat, of misschien weten ze dat het goed voor hen is! Niet alle katten houden echter van sla, en als die van jou dat niet doet, moet je een alternatieve katvriendelijke gezonde snack vinden.

Welke bladgroenten kunnen katten eten?

Er zijn tal van soorten sla en andere bladgroenten die katten kunnen eten. Het is bijvoorbeeld veilig voor katten om ijsberg, Chinees blad, romaine en kleine edelsteensla te eten. Als ze van de smaak houden, kunnen ze zelfs spinazie of rucola eten. Vergeet echter niet om eerst een kleine hoeveelheid te proberen om ervoor te zorgen dat het hen geen braken of diarree geeft.

Welke groenten kunnen katten niet eten?

Sommige groene groenten die katten niet mogen eten, zijn bieslook en prei omdat ze uit de uienfamilie komen en giftig zijn. Je moet ook voorkomen dat je ze avocado geeft, omdat het een hoog vetgehalte heeft en ervoor kan zorgen dat je kat pancreatitis krijgt.

Welk voedsel is giftig voor katten?

Veel menselijke voedingsmiddelen zijn giftig voor katten. Enkele voorbeelden zijn knoflook, uien, chocolade, druiven en rozijnen. Als u zich zorgen maakt of een voedsel veilig is voor uw kat, moet u altijd met uw dierenarts praten voordat u het aanbiedt.