Waarom drinkt mijn kat uit mijn waterglas? (8 veelvoorkomende redenen)

Katten zijn actieve dieren die graag de wereld om hen heen onderzoeken. Daarom is het niet ongewoon om te merken dat ze dingen in huis snuiven of proberen water rechtstreeks uit de kraan te drinken.

Maar heb je ooit gemerkt dat je katachtige water uit je glas probeert te drinken?

Dan ben je niet de enige! Het is gebruikelijk dat katten drinken of op zijn minst proberen water te drinken uit de waterglazen van hun eigenaar. Hoewel sommige mensen dit gedrag oké vinden en anderen niet dol zijn op dergelijke acties, is één ding zeker: je moet geen glas water delen met je kat.

Lees verder om erachter te komen waarom uw kat uit uw waterglas drinkt en hoe u het probleem kunt verhelpen.

kattenpootverdeler

Waarom drinkt mijn kat uit mijn waterglas?

1. Je katachtige volgt zijn instincten

Een van de meest voorkomende redenen waarom een kat water uit het glas van zijn eigenaar drinkt, is instinct. Hoewel dit misschien vreemd klinkt, moet je onthouden dat katten ooit wilde dieren waren. In hun natuurlijke habitat hadden ze meestal geen water op dezelfde plek waar hun voedsel was. Daarom drinken sommige katten gewoon liever water ver weg van hun voedsel.

Roestige-gevlekte-kat-stalkt-haar-prey_Felineus
Afbeelding Credit: Felineus, Shutterstock

Hoe het gedrag te verhelpen?

De meeste katteneigenaren houden de voer- en waterbakken bij elkaar in de buurt, wat het gedrag kan veroorzaken. Probeer de waterbak naar een andere locatie te verplaatsen. Dat zou je kat moeten aanmoedigen om weer water uit zijn kom te gaan drinken in plaats van uit je glas.

thematische pauze

2. Uw kat is ziek of uitgedroogd

Als je merkt dat je kat meer water drinkt dan normaal en achter je waterglas aangaat, zorg er dan voor dat alles in orde is met zijn gezondheid. Het is gebruikelijk dat zieke of uitgedroogde katten een beschikbare waterbron zoeken om hun dorst te kalmeren.

Hoe het gedrag te verhelpen?

Als u ongewone dorst bij uw kat opmerkt, raadpleeg dan uw dierenarts. Hoewel dergelijke acties niet noodzakelijkerwijs betekenen dat uw kat ziek is, kunnen ze ook indicatoren zijn van meer significante gezondheidsproblemen, waaronder:


  • Nierziekte

  • Suikerziekte

  • Leveraandoening

  • Hyperthyreoïdie

  • Urinewegaandoening

Probeer een professionele mening te krijgen. Op die manier kunt u de mogelijke ziekten en gezondheidsproblemen uitsluiten of indien nodig behandelen.

thematische pauze

3. Je water is koeler of frisser dan het water in de kom van je kat

Veel kattenouders vullen gewoon de waterbak van hun kat bij als deze leeg raakt. Hoewel dit praktisch lijkt, is het nieuwe water in de kom niet vers omdat de kom niet schoon is. Net zoals we niet elke dag water uit één glas zouden drinken zonder het te wassen, houden katten ook niet van dergelijke dingen. Katten geven de voorkeur aan koel, vers water, dus als het water uit uw glas verser of koeler is, kan uw kat een slok nemen.

kat drinken uit kraan
Afbeelding credit: Sample Stars, Shutterstock

Hoe het gedrag te verhelpen?

Zorg ervoor dat uw kat een verse, koele waterbron heeft en maak de waterbak regelmatig schoon. Zolang je goed onderhoud houdt aan de kommen die je katachtige gebruikt, moet hij weer uit de kom gaan drinken.

thematische pauze

4. Uw kat houdt niet van zijn waterbak

Net als mensen hebben katachtigen specifieke voorkeuren voor dingen die ze leuk vinden, wat ook belangrijk kan zijn bij het drinken van water. Uw kat houdt misschien niet van de grootte, vorm, kleur of textuur van zijn waterbak, daarom drinkt hij in plaats daarvan water uit uw glas.

Hoe het gedrag te verhelpen?

Probeer een nieuwe kom voor je kat te krijgen. Het is misschien het beste om weg te blijven van materialen zoals plastic en keramiek. Zoek in plaats daarvan naar waterbakken gemaakt van hoogwaardige materialen zoals roestvrij staal.

thematische pauze

5. Uw kat voelt zich kwetsbaar

Het is typisch voor katten om zich kwetsbaar te voelen als hun hoofd naar beneden is en ze niet kunnen zien wat er om hen heen gebeurt. De meeste waterbakken staan op de grond, dus ze kunnen katten in een ongemakkelijke, kwetsbare positie brengen. Uw glas kan echter op tafel staan, waardoor katten veel comfortabeler zijn tijdens het drinken van water.

Gele Tabby Munchkin Kat
Afbeelding Credit: Phannasit, Shutterstock

Hoe het gedrag te verhelpen?

Het enige wat je hoeft te doen is de waterbak naar een hogere locatie te verplaatsen om te zien of je kat het beter zal vinden. U kunt ook meerdere waterbakken op verschillende plaatsen plaatsen plaatsen en uw kat laten kiezen welke hij verkiest.

thematische pauze

6. Uw kat geeft misschien de voorkeur aan een bril in plaats van kommen

De meeste mensen zoeken naar een logische verklaring waarom hun kat graag water uit hun glas drinkt. Dit gedrag bij katten kan echter gewoon een kwestie van voorkeur zijn. Je kat houdt misschien niet van kommen in het algemeen en wil water drinken uit een glazen beker of een mok.

Hoe het gedrag te verhelpen?

Omdat katachtige voorkeuren kunnen variëren, kan het nuttig zijn om meerdere keuzes aan te bieden om de gewone waterbak te vervangen. Probeer verschillende stijlen gerechten te introduceren om uw kat te helpen degene te vinden die zich comfortabel voelt.

thematische pauze

7. Je katachtige kan gevoelige snorharen hebben

Katachtige snorharen kunnen behoorlijk gevoelig zijn, aangezien ze een hoog-sensorisch orgaan zijn. Ze helpen katten om hun omgeving en de wereld beter te begrijpen. Wanneer katten water uit kommen drinken, kunnen ze hun snorharen gemakkelijk nat maken, wat kan leiden tot stress, angst en het drinken van water uit je glas. Glazen zijn hoog, dus de snorharen komen niet in contact met water terwijl de kat drinkt, wat meestal handiger is.

close-up van kattensnorharen
Afbeelding Credit: Annette Meyer, Pixabay

Hoe het gedrag te verhelpen?

Zorg voor een ondiepe waterbak voor uw kat in plaats van de typische waterbak. Dat houdt de snorharen van je kat droog en moedigt hem aan om uit zijn eigen waterbak te drinken.

thematische pauze

8. Territoriale problemen

Als u in een huishouden met meerdere katten woont, kan uw kat territoriale problemen hebben en daarom uit uw waterglas drinken. Dat gebeurt meestal wanneer een van de katten de waterbak van een andere kat claimt.

Hoe het gedrag te verhelpen?

Probeer voldoende aparte kommen te voorzien voor al je katten. Als er echter genoeg kommen zijn, maar één kat drinkt nog steeds uit uw waterglas, kan het nuttig zijn om uw kat een veilige ruimte te bieden om weg te drinken van de anderen.

kattengezichtsverdeler 2Moet ik mijn kat toestaan water uit mijn glas te drinken?

De meeste mensen zijn ertegen om hun katten uit hun waterglazen te laten drinken. Hoewel het niet gevaarlijk is om je kat af en toe uit je waterglas te laten drinken, kan het je gezondheid negatief beïnvloeden als het zich blijft herhalen.

In de eerste plaats is het delen van een glas met je kat onhygiënisch, vooral omdat katten de neiging hebben om hun lichaam, geslachtsdelen en dingen om hen heen te likken. Hoewel dergelijke acties niet dodelijk zouden zijn, kunt u verschillende gezondheidsproblemen ontwikkelen als u een glas deelt met uw katachtige, daarom is het het beste om het te vermijden.

kattenpootverdelerConclusie

Er zijn meerdere mogelijke redenen waarom je kat water uit je waterglas drinkt. Begin met het uitzoeken van de mogelijke oorzaak en breng enkele wijzigingen aan om uw kat te helpen water uit zijn eigen gerecht te drinken. Vergeet niet om geduldig te zijn en vermijd drinken uit bekers en glazen waaruit uw kat dronk om mogelijke gezondheidsproblemen te voorkomen.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Pixabay