Hoe u uw kat kunt beschermen tegen diefstal (10 tips en trucs)

Uw kat is een integraal onderdeel van uw gezin en het verliezen van een huisdier kan verwoestend zijn. Huisdieren verdwalen elke dag als ze uit huis ontsnappen en de weg niet terug kunnen vinden. Huisdieren worden nu in een alarmerend tempo gestolen; veel katten worden gestolen vanwege hun ras, maar elke kat loopt het risico te worden meegenomen.

Een manier waarop u zich kunt voorbereiden op het onverwachte, is door altijd de meest actuele foto’s van uw huisdier bij de hand te hebben voor flyers, berichten op sociale media en delen bij lokale dierenartspraktijken en asielen. Deze kunnen worden gebruikt als uw huisdier verloren is. U kunt potentiële dieven echter afschrikken met de onderstaande 10 tips en trucs.

cat + lijnverdeler

Hoe u uw kat kunt beschermen tegen diefstal

1. Gebruik een kattenhalsband &houd het up-to-date!

Een eenvoudige kattenhalsband met een label is een van de meest effectieve manieren om uw huisdier te beschermen tegen diefstal. Sommige huisdieren worden alleen genomen omdat ze vriendelijk zijn, en een goedbedoelende familie neemt ze op, niet wetende dat ze er al toe behoren.

Een halsband kan ook een signaal zijn aan een potentiële dief dat er redenen zijn waarom ze uw huisdier misschien niet willen nemen. Bijvoorbeeld opmerken dat ze worden gesteriliseerd of gecastreerd, dat ze zijn gechipt of zelfs dat ze geliefd zijn, kan diefstal afschrikken. Zorg ervoor dat u een kraag kiest die gemakkelijk te zien is en goed past; een halsband is het veiligst. De tag moet altijd up-to-date worden gehouden met de meest nauwkeurige informatie.

thematische pauze

2. Laat uw huisdier chippen

Microchip implantaat voor kat
Afbeelding: Ivonne Wierink, Shutterstock

Een microchip1 is een kleine RFID-tag, ongeveer zo groot als een rijstkorrel, geïmplanteerd onder de huid. Bij katten wordt het meestal tussen de schouderbladen geplaatst. De informatie die op het apparaat is opgeslagen, wordt tijdens de eerste plaatsing geregistreerd bij het microchipbedrijf. U moet het bijwerken wanneer uw telefoonnummer, adres of andere informatie wordt gewijzigd.

Als uw huisdier alleen wordt gevonden, kunnen ze worden opgehaald en naar een lokaal asiel of opvangcentrum worden gebracht, waar ze worden gescand op een microchip. Dit is een manier om ervoor te zorgen dat ze snel aan u worden geretourneerd. Dieven van gezelschapsdieren scannen de dieren die ze vinden vaak op een microchip. Degenen zonder hen hebben meer kans om gestolen te worden.

thematische pauze

3. Gebruik een Pet Tracker

Huisdiertrackers worden steeds populairder als een betaalbare manier om een constante verbinding te onderhouden tussen uw slimme apparaten en uw geliefde katten. Sommige trackers zijn speciaal ontwikkeld voor huisdieren; anderen, zoals Airtags, kunnen worden gebruikt voor tracking in het algemeen en met halsbanden die zijn ontworpen om hen te huisvesten.

Hoewel u de locatie van uw huisdier constant in de gaten kunt houden, checken de meeste eigenaren alleen in als ze ze een tijdje niet hebben gezien. Als u merkt dat de tracker zich in een ongebruikelijk gebied bevindt of dat deze is uitgeschakeld, kan dit een probleem signaleren. Een van de beste redenen om te investeren in een huisdiertracker is echter dat het een afschrikmiddel is. Dieven weten dat u op zoek bent naar uw huisdier, waardoor het voor hen riskanter wordt.

thematische pauze

4. Laat ze steriliseren of castreren

sterilisatieprocedure voor katten
Afbeelding Credit: De Visu, Shutterstock

Een van de grootste redenen waarom huisdieren worden gestolen, is voor het fokken, vooral voor zeldzame of dure kattenrassen. Als u uw huisdier niet fokt, kan het laten steriliseren of castreren ervan de kans dat uw huisdier wordt meegenomen aanzienlijk verminderen. Natuurlijk zullen dieven niet weten dat een vrouwtje is gesteriliseerd, tenzij het expliciet op hun kraag staat, ze zijn getatoeëerd of oorgesneden, zoals het geval is bij veel verwilderde katten. Je kunt het misschien ook vermelden in hun microchipprofiel.

Uw kat laten steriliseren of castreren kan extra voordelen hebben, zoals het voorkomen van onverwachte nesten. Volgens de ASPCA1, vrouwelijke katten kunnen langer leven en mannetjes hebben een lagere kans op verschillende kankers. De meeste dierenartsen suggereren de operatie tussen de leeftijd van 8 weken en 5 maanden.

thematische pauze

5. Investeer in een huisdierenverzekering

Een huisdierenverzekering biedt veel voordelen voor de meeste huisdieren. Het beleid kan ongevallen, chronische ziekten, preventieve zorg en niet-medische diensten dekken. Sommige aanbieders nemen instap- en verzorgingskosten en kosten voor het herstel van huisdieren op in hun add-onplannen. Als u een huisdierenverzekering overweegt, winkel dan voor verschillende aanbieders en polissen om er een te vinden die overeenkomt met uw huisdier en behoeften.

Als het beleid van uw kat de kosten voor het herstel van huisdieren dekt, moet u weten welke services beschikbaar zijn en welke gemeenschapsbronnen u kunt gebruiken voor hulp. De verzekeringsmaatschappij kan u misschien zelfs in de juiste richting wijzen.n.

thematische pauze

6. Heroriënteer uw huisdier wanneer u beweegt

bengaalse kat die aan de lijn loopt, oefening
Afbeelding credit: Amerigo_images, Shutterstock

Huisdieren die verloren raken, lopen vaak het grootste risico om gestolen te worden, en een andere grote reden waarom katten verloren kunnen raken, is verhuizen. Als je naar een nieuw huis bent verhuisd, zelfs al is het maar op korte afstand van je vorige, kan je kat gedesoriënteerd raken en niet in staat zijn om zijn weg terug te vinden. Het is essentieel om uw kat te helpen zijn nieuwe omgeving te leren kennen om diefstal te voorkomen.

Vergeet niet om de halsband van uw huisdier zo snel mogelijk bij te werken, investeer in een huisdiertracker en laat ze chippen als u dat nog niet hebt gedaan. Zelfs als uw huisdier niet wordt gestolen, kunnen deze stappen u helpen uw huisdier te lokaliseren als het verloren raakt.

thematische pauze

7. Werk de buitenkant van uw huis bij

Helaas worden veel huisdieren uit hun huis gehaald. U kunt dieven helpen afschrikken door uw tuin en huisbeveiliging te upgraden. Automatische bewegingslampen zijn de gemakkelijkste en soms meest effectieve manier om ongewenste bezoekers ’s nachts van uw eigendom af te houden. Misschien wilt u ook camera’s toevoegen en adverteren dat ze er zijn.

thematische pauze

8. Breng ze ’s nachts naar binnen

grijze Britse korthaar kat slapen onder de voeten in de bank
Afbeelding credit: Carlos G. Lopez, Shutterstock

Omdat veel huisdieren ’s nachts worden meegenomen, is het misschien het beste om buitenkatten ’s nachts naar binnen te brengen. Als deze routine vroeg wordt vastgesteld, is het niet moeilijk om ze in te schakelen. Als je ze zoals gewoonlijk belt en ze komen niet aan de deur, kan dit erop wijzen dat er iets mis is, waardoor je weet dat ze eerder vroeg dan laat zijn meegenomen.

Dit is om verschillende andere redenen een goede praktijk. De meeste katten geven de voorkeur aan een warme plek om ’s nachts te slapen, weg van roofdieren. Het geeft ze de kans om uit te rusten, een goede maaltijd te eten en zich te nestelen voordat ze ’s ochtends weer naar buiten gaan om te spelen. Je kunt ook hun fysieke gezondheid beter volgen omdat je ze regelmatig zult zien, tekenen van ziekte zult opmerken of als ze gewond zijn geraakt.

thematische pauze

9. Gebruik een oppas of boardingservice

Als u lange tijd weg bent, zoals op vakantie of een zakenreis, kunnen uw huis, objecten of huisdieren gevaar lopen. Het hebben van een huisoppas om voor uw huisdier te zorgen, kan helpen om uw kat en uw huis veilig te houden. Het belangrijkste om te overwegen is de veiligheid van uw kat, maar hij moet comfortabel zijn terwijl u niet thuis bent.

Dit kan een verblijf bij een familielid of vriend zijn. Boardingdiensten in een dierenkliniek of dierenhotel zijn ook een optie, maar kunnen duurder zijn.

thematische pauze

10. Leer je buren kennen

Twee buren praten op de trap
Image Credit: Geestelijke Gezondheid Amerika (MHA), Pexels

Uw buren zijn soms uw grootste bondgenoot bij het veilig houden van uw huis en andere eigendommen, zoals uw voertuigen. Als ze weten wie je bent, vooral je kinderen en eventuele familie of vrienden die op bezoek komen, kunnen ze ook op hen letten. Ze kunnen uw huisdieren alleen helpen beschermen als ze weten hoe ze eruit zien en tot welk huis ze behoren. Huisdieren binnenshuis worden misschien niet vaak gezien, dus nodig je buren uit om ze voor te stellen.

De beste manier om je buren terug te betalen is om hetzelfde voor hen te doen. Leer hen en hun families kennen. Met een sterk netwerk van buren kun je gemakkelijk vreemden in je buurt spotten. Door alarm te slaan, kunt u niet alleen een kat, maar ook een gezin helpen beschermen.

cat + lijnverdeler

Conclusie

Het veilig houden van uw gezinskat kan beginnen met een goedkope halsband en tag, maar u moet passende maatregelen nemen om hun veiligheid te waarborgen tegen potentiële dieven die op zoek zijn naar een nieuw huisdier of op zoek zijn naar een duur ras. Constante communicatie met een huisdiertracker en microchip kan net zo belangrijk zijn als communiceren met je buren. We hopen dat deze tips en trucs uw kat veilig houden in de buitenlucht.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Daniel Rajszczak, Shutterstock