Kunnen katten paddenstoelen eten?

Paddenstoelen groeien gemakkelijk in warme natte omgevingen en zijn veelzijdig, smakelijk en betaalbaar. Je kat houdt misschien van een goede snuffel rond paddenstoelen wanneer je ze bereidt, waardoor je je waarschijnlijk afvraagt of ze veilig zijn voor je katachtige vriend.

Er is geen duidelijk antwoord, want er zijn honderden soorten paddenstoelen. Sommige paddenstoelen, zoals witte, knop- of portobello-paddenstoelen die in een winkel zijn gekocht, kunnen veilig zijn voor katten, maar veel paddenstoelen zijn gevaarlijk voor katten.

Kort overzicht: Kunnen katten paddenstoelen eten?

Wilde paddenstoelen zijn bijzonder riskant en kunnen lastig te identificeren zijn, dus het is het beste om paddenstoelen niet aan je kat te voeren. Laten we eens nader bekijken waarom.

Nutritionele statistieken

Een kopje witte champignons bevat:

Calorieën 21
Eiwit 3g
Vezel 1g
Koolhydraat 3g
Vet 0g
Vitamine D 33% van de ADH

Paddenstoelen zijn ook rijk aan selenium, fosfor en folaat.

Voedingswaarde feiten

Paddenstoelen bevatten hoge niveaus van antioxidanten, waarvan wordt gedacht dat ze het lichaam helpen beschermen tegen kanker. Antioxidanten beschermen cellen in het lichaam tegen oxidatieve schade.

De belangrijkste antioxidanten in paddenstoelen worden flavonoïden en fenolzuren genoemd. Ze bevatten ook een polysaccharide genaamd bèta-glucaan, die het immuunsysteem stimuleert, het hart beschermt tegen ziekten en de bloedsuikerspiegel verlaagt door de opname van sommige vetten in de bloedbaan te voorkomen.

Het vitamine C-gehalte in paddenstoelen ondersteunt ook een gezonde immuunfunctie. Er wordt zelfs gedacht dat paddenstoelen kunnen fungeren als een prebioticum om de darmgezondheid te bevorderen.

Lees ook: De waarheid over graanvrije diëten voor katten

Voordelen van paddenstoelen voor katten

Hoewel paddenstoelen een aantal verbazingwekkende gezondheidsvoordelen voor mensen hebben, kunnen katten geen paddenstoelen eten in de hoeveelheden die ze nodig zouden hebben om deze voordelen te plukken.

Katten zijn obligate carnivoren, en hoewel sommige paddenstoelen veilig kunnen zijn voor katten, kunnen ze het beste worden vermeden omdat sommige erg gevaarlijk kunnen zijn. Een gevarieerd dieet zal uw kat gezond houden, maar paddenstoelen mogen niet regelmatig voorkomen.

Hoeveel paddenstoelen kan een kat eten?

Katten mogen eigenlijk geen paddenstoelen eten, ook al zijn sommige paddenstoelen, zoals witte of knoopzwammen, veilig. Te veel kan een verstoorde buik veroorzaken en paddenstoelen bieden katten geen voedingsvoordelen.

Hoe vaak kan een kat paddenstoelen eten?

Paddenstoelen zouden geen vast onderdeel moeten zijn van het dieet van uw kat, maar als ze af en toe hun poten op een veilige variëteit krijgen, is dat niets om je zorgen over te maken.

Worden paddenstoelen gebruikt in commercieel kattenvoer?

Nee, paddenstoelen worden niet gebruikt in commercieel kattenvoer. Soms worden vulstoffen zoals groenten gebruikt om smaak, vitamines en mineralen toe te voegen, maar paddenstoelen worden niet gebruikt omdat ze gevaarlijk kunnen zijn voor katten.

Lees ook: Zijn groenten en fruit veilig voor katten? Wat elke katteneigenaar moet weten

De risico’s van het eten van paddenstoelen voor katten

Wilde paddenstoelen kunnen giftig zijn voor katten (en mensen!). Gooi alle paddenstoelen die in je tuin groeien veilig weg, zodat je kat ze niet knabbelt.

In de winkel gekochte paddenstoelen zijn niet giftig voor katten. Het grootste risico voor katten zijn wilde paddenstoelen.  Paddenstoelvergiftiging kan er heel anders uitzien, afhankelijk van de gegeten paddenstoel, dus laten we eens kijken naar enkele van de grootste risico’s van het eten van paddenstoelen voor katten.

Gastro-intestinale toxines

Sommige paddenstoelen kunnen je kat erg maagklachten bezorgen. Dit gebeurt meestal binnen 15 tot 60 minuten na het eten van de paddenstoelen. Braken, diarree en uitdroging zijn de meest voorkomende symptomen en kunnen mild of ernstig zijn. Soms hebben deze paddenstoelen ook ademhalingseffecten en verlagen ze de hartslag van je kat.

Lees ook: Gastro-enteritis bij katten: oorzaken, symptomen, &behandeling

Lever toxines

Levertoxiciteit, of hepatotoxiciteit, treedt op wanneer Amanita-paddenstoelen worden ingenomen. Soms bekend als death cap, zijn deze paddenstoelen extreem gevaarlijk. De symptomen beginnen zes tot 24 uur na inname met braken en diarree.

Naarmate de leverschade vordert, kunt u geelzucht, lethargie, zwakte en inappetentie opmerken. Dit kan snel overgaan in coma en de dood als het niet wordt behandeld, omdat de leverschade onomkeerbaar kan worden.

Lees ook: Leverfalen bij katten: oorzaken, symptomen, behandeling

Nier toxines

Sommige paddenstoelen veroorzaken niertoxiciteit of nefrotoxiciteit, wat kan leiden tot braken, diarree en uitdroging. Het begin van de symptomen kan tot 12 uur na inname worden vertraagd, gedurende welke tijd de schade aan de nieren kunnen onomkeerbaar worden.

Lees ook: Nierfalen bij katten: symptomen, diagnose, & Behandeling

Neurotoxinen

Drie soorten paddenstoelen kunnen neurologische effecten hebben: hydrazines, isoxazol en psilocybine (of “magische”) paddenstoelen. Symptomen treden zeer snel op binnen 30 minuten na inname, maar kunnen tot zes uur worden uitgesteld.

Typische symptomen zijn zwakte, verlies van coördinatie, hallucinaties, vocalisatie, kwijlen, trillen, agitatie, desoriëntatie en epileptische aanvallen. Soms kan er ook wat braken en diarree zijn, evenals lever- en nierschade.

Muscarine

Muscarine-effecten treden op wanneer Inocybe-paddenstoelen worden gegeten. Dit toxine beïnvloedt het parasympathische zenuwstelsel en veroorzaakt braken, diarree, lage hartslag en kwijlen.

Tekenen dat uw kat paddenstoelen heeft gegeten

Als uw kat giftige paddenstoelen heeft gegeten en tekenen van onwel zijn vertoont, laat ze dan zo snel mogelijk bij de dierenarts zien. Het is erg handig voor de dierenarts als u in staat bent om een foto of monster te maken van de paddenstoel die uw kat heeft gegeten, omdat het identificeren ervan kan helpen bij het begeleiden van het behandelplan.

Veel voorkomende symptomen van paddenstoeltoxiciteit zijn braken, diarree en uitdroging. Symptomen van meer ernstige hepato- of nefrotoxische inname van paddenstoelen kunnen geelzucht, zwakte, lethargie en inappetentie zijn. Neurologische symptomen kunnen zwakte, verlies van coördinatie, hallucinaties, vocalisatie, kwijlen, trillen, agitatie, desoriëntatie en epileptische aanvallen zijn.

Lees ook: Leaky Gut Syndrome bij katten: oorzaken, symptomen en behandeling

Wat gebeurt er als uw kat paddenstoelen eet

Als u vermoedt dat uw kat wilde paddenstoelen heeft gegeten, neem dan onmiddellijk contact op met uw dierenarts of dierenarts voor evaluatie en behandeling.

De behandeling voor paddenstoelvergiftiging hangt af van het type paddenstoelen dat wordt gegeten en de symptomen. De dierenarts zal een grondig onderzoek van uw kat uitvoeren en vervolgens bloedonderzoeken uitvoeren om eventuele lever- of nierschade te beoordelen.

Als uw kat de paddenstoelen nog maar net heeft gegeten, kan de dierenarts voorstellen om uw huisdier te laten braken en actieve kool te geven om absorptie van het toxine uit de maag te voorkomen.

Als uw kat paddenstoelen heeft gegeten die lever-, nier- of neurotoxiciteit kunnen veroorzaken, zullen ze waarschijnlijk in het ziekenhuis worden opgenomen. Er zijn tegengif voor sommige paddenstoeltoxines, zoals atropine voor muscarinevergiftiging.

Maar de behandeling is meestal ondersteunend, bestaande uit intraveneuze vloeistoffen, anti-ziekte medicatie, en lever ondersteuning supplementen. Als uw huisdier snel wordt behandeld voordat er grote orgaanschade optreedt, is de prognose over het algemeen goed en herstellen de meeste katten goed.

Houden katten van de smaak van paddenstoelen?

Hoe vreemd het ook klinkt, katten voelen zich eigenlijk aangetrokken tot de geur van paddenstoelen!

Dit komt omdat paddenstoelen een aminozuur bevatten dat glutamaat wordt genoemd en dat een duidelijke hartige smaak heeft die ook wel bekend staat als umami. Het is een vergelijkbaar aminozuur als die in vlees, dus katten hebben een geweldige neus om deze smaak te detecteren en ervan te genieten.

Laatste gedachten

Katten voelen zich aangetrokken tot paddenstoelen omdat ze een vergelijkbare smaak en geur hebben als vlees, maar hoewel sommige paddenstoelen veilig zijn, zijn andere erg gevaarlijk en kunnen ze giftig zijn.

Als u niet zeker weet of een paddenstoel veilig is of niet, neem dan contact op met uw dierenarts of een veterinaire vergiftendienst en probeer de paddenstoel te identificeren. Het is het beste om te voorkomen dat je je kat paddenstoelen geeft, omdat ze niet veel voedingswaarde bieden en ze onwel kunnen maken.

Lees ook: Beste kattenvoer voor IBD

Veelgestelde vragen

Kunnen katten gefrituurde paddenstoelen eten?

Katten mogen nooit gefrituurde groenten eten, omdat vetten en oliën braken en diarree kunnen veroorzaken en bijdragen aan gewichtstoename en obesitas.

Kunnen katten gedroogde paddenstoelen eten?

Nee. De meeste gedroogde paddenstoelen zijn wild en kunnen potentieel erg gevaarlijk zijn voor katten. Ze bevatten vaak ook kruiden en conserveermiddelen die uw kat ook onwel kunnen maken.

Kunnen katten ingeblikte paddenstoelen eten?

Katten kunnen de meeste in de winkel gekochte paddenstoelen veilig eten, zolang ze niet wild zijn. Ingeblikte paddenstoelen zijn OK als ze in water staan. Je moet je kat geen groenten in blik voeren die conserveermiddelen, zout of toegevoegde smaakstoffen bevatten, omdat dit ze onwel kan maken.