Kunnen katten broccoli eten?

Tegenwoordig houden veel mensen van fitness en voeding om gezond te blijven. Als je een van hen bent, kun je merken dat je je vijf-per-dag doel van groenten en fruit probeert te bereiken en je kant van friet verwisselt voor een salade. Je bent misschien ook op de hoogte van verschillende zogenaamde “superfoods” die boordevol gezondheidsbevorderende voedingsstoffen zoals antioxidanten zitten.

Snel overzicht: Kunnen katten broccoli eten?

Een van deze superfoods is broccoli, en vind het lekker of verafschuw het; je kunt niet ontkennen dat het goed is voor jou en je gezin! Maar hoe zit het met je harige familieleden? Kunnen katten broccoli eten? Nou, je zult blij zijn om te weten dat het antwoord ja is. Broccoli is volkomen veilig voor je harige vriend, maar ze vinden het misschien niet zo leuk!

Broccoli Voedingsstatistieken

U vindt de voedingsinformatie voor een rauwe 20 gram bloemetje broccoli in de onderstaande tabel. Vergeet echter niet dat het exacte gehalte aan voedingsstoffen enigszins zal variëren en ook zal worden gewijzigd door koken.

Calorieën (kcal) 6.8
Eiwit (g) 0.5
Vet (g) 0.09
Koolhydraten (g) 1.3
Vezels (g) 0.5
Suiker (g) 0.3
Natrium (mg) 6.6
Calcium (mg) 39.5
Fosfor (mg) 10.3
Zink (mg) 11
Kalium (mg) 50.5
IJzer (mg) 0.1

Broccoli Voedingswaarden

Geloof het of niet, broccoli bestaat voor bijna 90% uit water! Het bevat echter nog steeds veel voedingsstoffen en zeer weinig calorieën, waardoor het een geweldige optie is als een gezonde snack. Broccoli is laag in vet en suiker, maar zit boordevol vitamines, mineralen en vezels.

De vitamines die je in broccoli vindt, zijn vitamine C, K en B9, terwijl de mineralen ijzer, mangaan en kalium bevatten. Broccoli bevat ook bètacaroteen, dat het lichaam van je kat omzet in vitamine A. In vergelijking met andere groenten is het ook rijk aan eiwitten.

Voordelen van broccoli voor katten

Een van de voordelen van broccoli is het hoge vezelgehalte. Dit betekent dat het zal helpen om de darm van uw kat gezond te houden, evenals hem een voller gevoel te geven en obesitas te voorkomen. Laat je echter niet meeslepen – het commerciële kattenvoer van je kat is qua voedingswaarde uitgebalanceerd om hem alle ingrediënten te geven die hij nodig heeft. Als u knoeit met het dieet van uw kat door veel extra’s toe te voegen, kunt u problemen veroorzaken.

In vergelijking met andere groenten maakt het relatief hoge eiwitgehalte broccoli perfect voor het behandelen van je katachtige bontbal. Katten hebben immers eiwitten nodig om te groeien en hun lichaamsweefsels te herstellen, net als wij. De vitaminen en mineralen hebben voordelen in het hele lichaam van uw kat, van hun ogen en huid tot hun immuunsysteem, botten en inwendige organen.

Misschien wel het grootste voordeel van broccoli is dat het weinig calorieën, vetten en suikers bevat. Zoveel van de traktaties die we onze huisdieren geven, zitten er vol mee, wat OK is als ze slechts af en toe worden aangeboden. Maar als het gaat om broccoli, hoef je je geen zorgen te maken dat je huisdier die extra kilo’s opstapelt!

Hoeveel broccoli kan een kat eten?

Gewoon gekookte broccoli is veilig voor katten, maar geef katten geen broccoli gekookt met andere ingrediënten en smaakmakers.

Wanneer u uw kat nieuw voedsel aanbiedt, doe dit dan geleidelijk en begin met een kleine hoeveelheid. Dit zal de darm van uw kat helpen wennen aan het nieuwe voedsel en voorkomen dat uw kat een overstuur buik krijgt. Bied dus in eerste instantie een kleine hoeveelheid volledig gekookte broccoli aan ter grootte van je pinknagel.

Als u binnen een paar dagen geen ongewenste symptomen bij uw kat opmerkt, kunt u broccoli vaker blijven geven. Houd het echter bij redelijk kleine hoeveelheden. De traktaties en eventuele hapjes van uw kat mogen niet meer dan 10% van hun dagelijkse calorieën uitmaken. Twee of drie kleine stukjes ter grootte van de punt van je duim zouden goed moeten zijn.

Hoe vaak kan een kat broccoli eten?

Negentig procent van de dagelijkse voedselinname van uw kat moet een qua voedingswaarde compleet en uitgebalanceerd kattenvoer zijn. Als je het overdrijft op de traktaties, kan je kat zich te vol voelen om het kattenvoer te eten dat ze nodig hebben, wat kan leiden tot voedingstekorten. Houd er rekening mee dat je kleine extra’s als een traktatie houdt in plaats van dagelijks of bij elke maaltijd. Je kat elke week een kleine hoeveelheid broccoli voeren, of hooguit twee keer per week, is heel redelijk.

Wordt broccoli gebruikt in commercieel kattenvoer?

De meeste kattenvoer bevat ten minste één soort groente en er is geen reden waarom dit geen broccoli zou kunnen zijn. Het komt echter vaker voor dat koolhydraatrijke groenten zoals aardappelen of zoete aardappelen worden gebruikt.

De risico’s van het eten van broccoli voor katten

Broccoli is veilig voor katten om te eten, maar alleen als je een paar basisrichtlijnen volgt. Ten eerste moet je je kat alleen volledig gekookte broccoli voeren. Dit komt omdat rauwe broccoli vrij moeilijk te verteren is voor de maag van uw kat, en het vormt ook een verstikkingsrisico.

Sla kruiden over bij het voeren van je kat broccoli. Smaakmakers, of ze nu zout of pittig zijn, kunnen uw kat ervan weerhouden uw offer te eten. Naast het verergeren van de ingewanden van uw kat, kan te veel zout leiden tot zoutvergiftiging. Daarom moet u ervoor zorgen dat elke broccoli die u uw kat als traktatie aanbiedt, gewoon is.

Als je je kat wat broccoli gaat voeren, kun je het het beste stomen of koken. Koken met vetten of oliën kan leiden tot pancreatitis of maagklachten. Als u broccoli kookt als onderdeel van een gerecht, kook dan wat apart voor uw kat om te voorkomen dat u ze menselijk voedsel geeft dat giftig is voor katten, zoals knoflook of uien.

Houden katten van de smaak van broccoli?

Alleen omdat broccoli gezond is en vol vitamines en mineralen zit, betekent dit niet dat je kat ervan zal genieten! Als je je kat wat broccoli aanbiedt en hij draait zijn neus omhoog, wees dan niet beledigd; het is gewoon niet hun ding! Bovendien zijn er tal van andere gezonde traktatie-opties die u kunt proberen.

Samenvatting

We willen allemaal het beste voor onze kitty-metgezellen, en dit omvat het maken van de beste dieet- en traktatiekeuzes. Als uw kat van broccoli houdt, kan hij net als wij profiteren van dit superfood. Maar zorg ervoor dat het goed gekookt en ongekruid is voordat je het aan je kat aanbiedt!

Veelgestelde vragen

Wat gebeurt er als katten broccoli eten?

Als uw kat gewone, gekookte broccoli eet, mag dit hem niet onwel maken of schade toebrengen. Ze mogen echter geen broccoli eten die gekruid, gekookt in vet of rauw is, omdat dit ervoor kan zorgen dat uw kat ziek wordt. Vergeet niet om uw kat geen deel van een gerecht aan te bieden dat broccoli bevat, omdat de andere ingrediënten mogelijk niet veilig zijn.

Welke groenten kunnen katten eten?

Groenten zijn een geweldige bron van voedingsstoffen voor je kat, en de meeste zijn laag in calorieën en vet. Als je kat niet van broccoli houdt, maak je geen zorgen, er zijn enkele andere katveilige groenten die ze kunnen eten. Probeer wat gekookte wortel, erwten, asperges of sperziebonen aan te bieden.