Zijn groenten en fruit veilig voor katten? Wat elke katteneigenaar moet weten

Katten zijn carnivoren, eenvoudig en duidelijk. Maar hoewel een op vlees gebaseerd dieet essentieel is voor de gezondheid en het welzijn van uw kat, kan hij genieten van af en toe een plantaardige snack. In feite kunnen groenten en fruit uw kat een gezonde boost van voeding geven, hoewel er enkele zijn die u moet vermijden.

In dit artikel zullen we bekijken welke groenten en fruit veilig zijn voor katten en welke voedingsvoordelen ze bieden. We behandelen ook enkele van de potentieel schadelijke voedingsmiddelen die u moet vermijden.

Kunnen katten fruit eten?

Fruit is een uitstekende voedingsbron voor de mens. Naast het feit dat het vol zit met essentiële vitamines en mineralen, is fruit rijk aan antioxidanten die gunstig zijn voor het immuunsysteem. Huisdierouders moeten zich er echter van bewust zijn dat hoewel fruit een caloriearme snack voor mensen is, het nog steeds veel suiker bevat.

Het hoge suikergehalte van fruit kan een probleem zijn voor katten met overgewicht. Zoals geldt voor elke traktatie, moet u de inname van fruit van uw kat beperken om te voorkomen dat zijn calorie-inname over de rand wordt geduwd.

Iets anders dat je misschien niet weet, is dat katten eigenlijk geen suiker kunnen proeven. Katten hebben niet de smaakreceptoren op hun tong die hen in staat stellen om zoetheid te proeven, dus fruit kan niet interessant zijn voor uw kat. Als je kat niet van fruit houdt, is er geen reden om het probleem te forceren.

Laten we nu eens kijken naar enkele van de gezondste vruchten voor katten.

#1 Appels

Er worden wereldwijd meer dan 7.500 appelvariëteiten geteeld.

Appels bevatten weinig calorieën, maar zijn rijk aan vezels die gunstig kunnen zijn voor katten met overgewicht. Oudere katten kunnen ook baat hebben bij caloriearme snacks omdat het metabolisme de neiging heeft om te vertragen met de leeftijd.

Qua voeding zijn appels rijk aan vitamine A en C, die beide nodig zijn voor gezonde botten en weefsel. Appels zijn ook rijk aan quercetine, een natuurlijke antioxidant die ontstekingen helpt verminderen en de gezondheid van de urinewegen beschermt. Het kan ook helpen bij het verminderen van allergiesymptomen.

#2 Abrikozen

Abrikozen zijn een goede bron van vitamine A, vitamine C, voedingsvezels en kalium.

Geschilde abrikozen zijn veilig voor katten en kunnen een rijke bron van kalium en bètacaroteen bieden. Beta-caroteen is een antioxidant die het immuunsysteem ondersteunt en helpt bij het bestrijden van schade door vrije radicalen. Bij mensen wordt het door het lichaam omgezet in vitamine A, maar katten hebben een beperkt vermogen om dit te doen.

Wanneer u uw kat abrikozen voert, moet u niet alleen de schil verwijderen, maar ook de put, stengel en bladeren vermijden, omdat deze giftig kunnen zijn voor katten.

#3 Bananen

Negatieven voor het voeren van katten banaan

Bananen zijn een van de meest populaire vruchten in het Amerikaanse dieet.

Bekend om hun kaliumgehalte, zijn bananen ook een uitstekende bron van vezels, calcium, magnesium en vitamine C. Kalium is essentieel voor de gezondheid van het hart, terwijl calcium (wanneer goed uitgebalanceerd met fosfor) de gezondheid van de botten ondersteunt.

Hoewel bananen rijk zijn aan voedingsstoffen, bevatten ze ook veel koolhydraten en suiker, dus ze moeten spaarzaam worden gevoerd. Bevroren plakjes banaan zijn een geweldige zomertraktatie voor huisdieren.

#4 Bosbessen

Bosbessen werden door Noord-Amerikaanse inheemse volkeren “stervruchten” genoemd vanwege de vijfpuntige stervorm die wordt gevormd aan het bloesemeinde van de bes.

Een van de rijkste voedselbronnen van antioxidanten ter wereld, bosbessen zitten boordevol voedingsstoffen. Naast antioxidanten zijn bosbessen rijk aan vitamine C en kalium. Bosbessen worden vaak bestempeld als een “superfood” voor mensen en sommige commerciële dierenvoeding bevatten het in de vorm van bosbessenpoeder.

Het vitamine C-gehalte van bosbessen helpt de gezondheid van uw kat in de urine te beschermen en kan ook het gezichtsvermogen van uw kat ondersteunen , vooral nachtzicht.

#5 Meloen

Wereldwijd is de Verenigde Staten een van de grootste afnemers van meloenen

Deze oranje meloen zit boordevol vezels en biedt een uitstekende bron van folaat, vitamine B6, vitamine A, vitamine C, niacine en kalium. Foliumzuur is essentieel voor de normale metabole functie bij katten, waardoor het een essentiële vitamine is.

Wanneer u uw kat meloen voert, zorg er dan voor dat u de huid en zaden verwijdert. Hak de meloen ook in hanteerbare stukjes om te voorkomen dat het verstikkingsgevaar wordt.

#6 Cranberries

Veenbessen worden geoogst in water omdat het plukken gemakkelijker wordt.

Deze rode bessen staan bekend om het bevorderen van de voordelen voor de gezondheid van de urinewegen. Ze bevatten fytochemicaliën die helpen voorkomen dat bacteriën zich aan de urina hechtenry tractuswand, waardoor de bacteriën gemakkelijker uit het lichaam van de kat kunnen spoelen. Ze hebben ook antimicrobiële eigenschappen die kunnen beschermen tegen andere bacteriën.

Naast hun urine-ondersteunende voordelen, zijn veenbessen rijk aan antioxidanten, evenals mangaan en vitamine C. Zorg er wel voor dat je ze vers of bevroren voert – als je gedroogde veenbessen voert, zorg er dan voor dat ze niet gezoet zijn.

#7 Mango’s

Mango’s werden meer dan 5.000 jaar geleden voor het eerst geteeld in India.

Mango is rijk aan magnesium, kalium, folaat en vitamine C. Het bevat ook kleine hoeveelheden kalium, niacine, mangaan en thiamine. Wat deze vrucht echter bijzonder gezond maakt, is het feit dat het boordevol antioxidanten zit.

Voordat u uw kat mango voert, moet u de huid en de put verwijderen.  Hoewel de huid rijk is aan vezels en goed voor mensen, kan het erg moeilijk zijn voor het lichaam van uw kat om te verteren.

#8 Sinaasappelen

Er zijn meer dan 600 soorten sinaasappels.

Hoewel je je kat geen grote hoeveelheden citrusvruchten moet voeren, kan een kleine hoeveelheid sinaasappel gezond zijn. Deze vruchten zitten vol met de antioxidant vitamine C die essentieel is voor een gezond immuunsysteem en ze zijn ook rijk aan calcium, magnesium en kalium.

Net als bij andere vruchten, verwijder de schil en zaden voordat u uw kat sinaasappels voert.

#9 Peren

Deze vrucht heeft tal van gezondheidsvoordelen. Ze hebben hoge niveaus van vitamines en antioxidanten en kunnen ook helpen bij de spijsvertering en gewichtsverlies.

Peren zijn een rijke bron van vitamine A, vitamine C en vezels. Ze bevatten ook hoge concentraties anthocyanen, een soort antioxidant die de gezondheid van het hart bevordert.

Net als appels bevatten perenpitten kleine hoeveelheden cyanide, dus wees voorzichtig om de zaden te verwijderen voordat je peer aan je kat voert. Verwijder ook de schil en snijd het fruit in kleine stukjes of plakjes.

#10 Ananas

Ananassen hebben ongeveer 18-20 maanden nodig om klaar te zijn om te oogsten.

Naast het feit dat het rijk is aan kalium, calcium en vitamine C, zit ananas vol met bromelaïne. Bromelaïne is een enzym dat ontstekingsremmende voordelen en voordelen voor het hart heeft. Dit enzym wordt ook vaak gebruikt in spijsverteringssupplementen om constipatie te verlichten.

Hoewel ananas rijk is aan voedingsstoffen, is het ook erg hoog in suiker, dus voer het in beperkte hoeveelheden aan uw kat. Zorg ervoor dat je ook de schil en de kern verwijdert en snijd het fruit in kleine stukjes.

#11 Frambozen

Er zijn meer dan 200 verschillende soorten frambozen bekend, maar slechts 2 soorten worden op grote schaal gekweekt.

In vergelijking met andere vruchten zijn frambozen relatief laag in suiker en ze zijn rijk aan vitamine C. Deze rode bessen zitten ook vol met kalium, wat essentieel is voor een gezonde hartfunctie en mangaan dat gezonde botten en huid ondersteunt.

Hoewel frambozen weinig suiker en calorieën bevatten, bevatten ze een zeer kleine hoeveelheid van een natuurlijk voorkomende zoetstof genaamd xylitol. In grote hoeveelheden is xylitol giftig voor katten.

#12 Aardbeien

Aardbeien zijn leden van de rozenfamilie.

Aardbeien zijn rijk aan vezels en water, evenals nuttige plantaardige stoffen zoals anthocyanen. Deze rode bessen bevatten veel calcium, magnesium, kalium en vitamine C, evenals kleine hoeveelheden thiamine, niacine, folaat en riboflavine.

Bevroren aardbeien zijn een uitstekende zomertraktatie voor huisdieren, of je kunt proberen ze te pureren en ze in het voedsel van je kat te mengen. Zorg er wel voor dat je de bladeren en stengel verwijdert.

#13 Watermeloen

Watermeloen bevat geen slecht vet of cholesterol

Watermeloen bestaat voor bijna 92% uit water en is een uitstekende bron van vocht. Katten hebben de neiging om niet zoveel water te drinken als honden, dus vochtrijke snacks zoals watermeloen kunnen de hydratatie van uw kat ondersteunen.

Naast het feit dat het rijk is aan water, zit watermeloen boordevol vitamine A, C en B6. Houd er rekening mee dat watermeloenzaden (zoals peer en appelpitten) kleine sporen van cyanide bevatten, dus vermijd ze aan je kat te voeren.

Welke groenten zijn veilig voor katten?

Commercieel huisdiervoer bevat vaak groenten als een toegevoegde voedingsbron, maar het is belangrijk om te onthouden dat uw kat geen biologische behoefte heeft aan deze voedingsmiddelen. Als obligate carnivoren zijn katten ontworpen om een op vlees gebaseerd dieet te volgen – koolhydraten zijn gewoon niet nodig.

Hoewel groenten misschien geen noodzakelijk onderdeel zijn van het dieet van uw kat, kunnen ze een boost van voeding geven en sommige katten lijken de smaak en textuur leuk te vinden.

Hier zijn enkele van de gezondste groenten voor katten.

#1 Asperge

Tijdens warm weer (rond de 90 graden) kunnen asperges op één dag tot 7 centimeter groeien.

Verpakt met vezels en kalium, asperges is veilig voor katten. Asperges bevatten ook veel foliumzuur (of folaat), wat essentieel is voor een gezonde metabole functie en de productie van rode bloedcellen. Het bevat ook opmerkelijke hoeveelheden thiamine, vitamine A, vitamine B6 en vitamine C.

Omdat asperges zo veel vezels bevatten, kan het moeilijk zijn voor het lichaam van uw kat om te verteren. We raden aan om het in kleine stukjes te snijden en ze te stomen of te koken voordat je ze voedt.

#2 Paprika’s

Paprika’s hebben de hoogste vitamine C van alle groenten of fruit. Sterker nog, het is 3 keer meer dan sinaasappels!

Paprika’s zijn er in verschillende kleuren en ze zijn allemaal rijk aan voedingsstoffen. Ze bevatten hoge niveaus van antioxidanten, waaronder carotenoïden, bètacaroteen, flavonoïden en vitamine C. Paprika’s zijn ook rijk aan vocht en voedingsvezels.

Als je een fan bent van paprika’s, weet je waarschijnlijk dat groene paprika’s minder zoet zijn dan de andere variëteiten. Omdat uw kat echter de smaakreceptoren voor zoetheid mist, is het onwaarschijnlijk dat hij erom geeft.

#3 Broccoli

Het kan 70 tot 140 dagen duren om te rijpen na het planten.

Deze kruisbloemige groente is een krachtpatser van voeding. Het is laag in calorieën, rijk aan vezels en rijk aan essentiële voedingsstoffen zoals kalium, calcium, vitamine A, vitamine C en vitamine E. Vitamine E is een krachtige antioxidant die de cellen van uw kat helpt beschermen tegen oxidatieve stress.

Hoewel broccoli veilig is voor katten, kan het voor hen moeilijk te verteren zijn vanwege het vezelgehalte. Het stomen van de broccoli voor het voeren kan helpen, en je moet ervoor zorgen dat je het in kleine stukjes snijdt.

#4 Spruitjes

Spruitjes hebben meestal een diameter van 2,5 tot 4 cm (1 tot 1,6 inch)

Een andere kruisbloemige groente, spruitjes zijn rijk aan vezels en antioxidanten. Deze groente is ook rijk aan voedingsstoffen, waaronder vitamine C, vitamine K, folaat en mangaan. Ze bevatten bijzonder veel vitamine K, een voedingsstof die essentieel is voor de gezondheid van bloed en botten.

Spruitjes zitten boordevol voedingsstoffen, maar veel huisdieren zijn gewoon niet geïnteresseerd in de smaak. Als u ze in het dieet van uw kat wilt introduceren, probeer ze dan te versnipperen en te stomen voordat u ze aan het voedsel van uw kat toevoegt.

#5 Kool

Kool is een uitstekende bron van vitamine K, vitamine C en vitamine B6.

Kool is er in vele variëteiten, die allemaal boordevol voedingsstoffen zitten. Deze groente is bijzonder rijk aan vitamine K, vitamine C, folaat, mangaan en vitamine B6. Het bevat ook hartbeschermende antioxidanten zoals bètacaroteen.

Een geweldige manier om kool aan het dieet van uw kat toe te voegen, is door het te versnipperen en te stomen voordat u het in het voedsel van uw kat roert. Dit is een eenvoudige manier om de vezelinname van uw kat aan te vullen om te helpen bij spijsverteringsproblemen.

#6 Worteltjes

De grootste wortel geregistreerd is meer dan 8,6 kilogram (19 pond) en de langste is meer dan 5,7 meter (19 voet)

Deze oranje groenten zitten boordevol voedingsstoffen, waaronder vitamine K1, vitamine B6 en kalium. Het meest opvallende is echter dat wortels rijk zijn aan bètacaroteen. Het lichaam zet bètacaroteen om in vitamine A, wat belangrijk is voor de cognitieve gezondheid en de gezondheid van de huid.

Hoewel wortels een gezonde snack zijn, bevatten ze meer suiker dan andere groenten, dus voed ze spaarzaam. Snijd de wortelen in kleine stukjes en stoom ze om de verteerbaarheid te verbeteren.

#7 Bloemkool

Bloemkool is zeer voedzaam en kan gekookt, gebakken, geroosterd, gestoomd, gepekeld of rauw worden gegeten.

Bloemkool is rijk aan voedingsvezels en een antioxidant genaamd indool-3-carbinol waarvan is aangetoond dat het kankerbestrijdende eigenschappen heeft bij dieren. Het bevat ook sulforafaan, een antioxidant waarvan ook is aangetoond dat het de verspreiding van kanker en tumorgroei remt.

De voedingsstoffen in bloemkool kunnen helpen ontstekingen te verminderen, wat gunstig kan zijn voor katten met artritis. Het vezelgehalte kan helpen bij spijsverteringsproblemen, maar zorg ervoor dat u de bloemkool kookt voordat u hem voedt.

#8 Selderij

Selderijbladeren zijn geveerd tot bipinnate met ruitvormige deelblaadjes van 3 tot 6 cm (1,2 tot 2,4 inch) lang en 2 tot 4 cm (0,8 1,6 inch) breed.

Deze groente is zeer laag in calorieën en hoog in vocht. Selderij is rijk aan een verscheidenheid aan voedingsstoffen, waaronder vitamine A, vitamine K, vitamine C, kalium en folaat.

Het heeft ook een zeer lage glycemische index, wat betekent dat het een minder effect heeft op uw bloedsuikerspiegel dan andere koolhydraten.

#9 Komkommer

Komkommervruchten bestaan voor 95% uit water.

Een andere vochtrijke groente, komkommer, bevat ook weinig calorieën. Vochtrijke groenten kunnen helpen de adem van uw kat op te frissen en zijn hydratatie te ondersteunen. Komkommer is ook rijk aan vitamine K, vitamine C, bètacaroteen, magnesium, kalium en mangaan.

Komkommer is een rijke bron van antioxidanten die uw kat kunnen helpen beschermen tegen schade door vrije radicalen aan zijn cellen.

#10 Sperziebonen

Sperziebonen worden over de hele wereld gegeten en worden vers, ingeblikt en bevroren verkocht. Het kan rauw of gestoomd, gekookt, geroerbakt of gebakken in stoofschotels worden gegeten.

Sperziebonen zijn een rijke bron van essentiële voedingsstoffen, met name calcium en vitamine K. Beide zijn nodig voor gezonde botten. Sperziebonen zijn ook een plantaardige bron van eiwitten die gunstig kunnen zijn voor uw kat, zolang vlees nog steeds het grootste deel van zijn eiwitten levert.

Uw kat kan genieten van verse, bevroren of ingeblikte sperziebonen zolang ze gekookt zijn. Als je ingeblikte sperziebonen voert, kies dan voor een natriumvrije variëteit.

#11 Sla

China is de grootste producent van sla ter wereld.

Sla is rijk aan water en vezels die kunnen helpen de hydratatie van uw kat te verhogen en de spijsvertering te ondersteunen. Bij het voeren van sla is het het beste om het te versnipperen of heel dun te snijden, zodat het gemakkelijk te eten en gemakkelijk te verteren is.

Er zijn veel verschillende soorten sla, maar enkele van de meest voedzame zijn bladsla, romaine sla en waterkers. Romaine sla is rijk aan mineralen zoals calcium, fosfor, magnesium en kalium, evenals vitamines zoals vitamine C, vitamine K en folaat.

#12 Erwten

Er zijn slechts 81 calorieën in 100 gram (3,5 gram) erwten.

Een veel voorkomend ingrediënt in graanvrij hondenvoer, erwten zijn een rijke bron van plantaardige eiwitten. Ze bevatten ook hoge niveaus van vitamine A, vitamine C en vitamine K, evenals folaat, mangaan, ijzer en fosfor. Erwten zijn ook erg rijk aan vezels.

U kunt uw kat verse, bevroren of ingeblikte erwten voeren zolang ze gaar zijn. Als je ingeblikte erwten voert, kies dan voor een natriumvrije variëteit.

#13 Pompoen

Is pompoen goed voor katten functie

De grootste pompoentaart weegt 1.678 kg (3.699 lb) en werd gemaakt door New Bremen Giant Pumpkin Growers (VS) op New Bremen Pumpkinfest in New Bremen, Ohio, VS, op 25 september 2010.

Deze vezelrijke groente is geweldig voor de spijsvertering van je kat. Als uw kat lijdt aan diarree of constipatie, kan het mengen van een kleine hoeveelheid ongezoete ingeblikte pompoenpuree in zijn voedsel helpen. Zorg er wel voor dat je je kat niet per ongeluk pompoentaartvulling geeft.

Pompoen is een type pompoen dat rijk is aan essentiële voedingsstoffen zoals vitamine C, kalium, koper, mangaan, vitamine B2 en vitamine E. Het heeft ook bijzonder hoge niveaus van vitamine A.

#14 Spinazie

Spinazie is nauw verwant aan bieten en snijbiet en is een lid van de ganzenvoetfamilie vanwege de vorm van de bladeren.

Vaak beschouwd als een superfood voor mensen, zit spinazie absoluut vol met essentiële vitamines en mineralen. Deze bladgroente is bijzonder rijk aan vitamine A, vitamine C, vitamine K1 en folaat. Het bevat ook essentiële mineralen zoals ijzer en calcium.

Hoewel spinazie vol zit met voedingsstoffen, moet u voorkomen dat u het in grote hoeveelheden aan uw kat voert , vooral als hij een nierziekte heeft.

#15 Zoete aardappel

De zoete aardappel, vooral de sinaasappelvariëteit, wordt in delen van Noord-Amerika vaak een “yam” genoemd, maar is botanisch zeer verschillend van echte yams.

De voordelen van zoete aardappel voor katten zijn vergelijkbaar met de voordelen van pompoen. Deze knolgewas zit boordevol voedingsvezels en water, die beide gunstig kunnen zijn voor spijsverteringsproblemen.

Zoete aardappelen zijn een rijke bron van vitamine A, vitamine C, mangaan, vitamine B6 en kalium. De oranje en paarse variëteiten zijn bijzonder rijk aan antioxidanten.

#16 Courgette

Het woord “courgette” komt van de Italiaanse zucchino, wat een kleine pompoen betekent.

Courgette is rijk aan vezels en vocht, evenals een verscheidenheid aan vitamines en mineralen. In termen van vitaminegehalte heeft courgette veel vitamine A, vitamine C, vitamine K en folaat. Deze pompoenvariëteit bevat ook kleine hoeveelheden mineralen zoals ijzer, calcium en zink.

Je kunt je kat plakjes courgette voeren of geraspte courgette aan zijn voedsel toevoegen. Het verwijderen van de schil voordat u deze aanbiedt, kan helpen om de courgette gemakkelijker voor uw kat te verteren.

Veiligheidstips voor het voeren van uw kat Groenten en fruit

Elke kat is anders, dus het kan een beetje experimenteren zijn om erachter te komen welke groenten en fruit de jouwe leuk vindt. Voordat u belangrijke wijzigingen aanbrengt in het dieet van uw kat, is het een goed idee om de verandering door uw dierenarts uit te voeren om veilig te zijn.

Hier zijn enkele andere regels die u moet volgen bij het voeren van uw kat groenten en fruit:

1. Introduceer langzaam nieuwe voedingsmiddelen.

Wanneer u nieuw voedsel in het dieet van uw kat introduceert, wilt u dit langzaam doen om spijsverteringsproblemen te voorkomen. Hoewel de groenten en fruit op de bovenstaande lijst veilig zijn voor uw kat, kunnen plotselinge veranderingen in zijn dieet zijn spijsverteringsstelsel verstoren en diarree of braken veroorzaken.

2. Snijd het voedsel in hapklare stukjes.

groenten-752153_640

Wanneer je je katachtige vriend groenten en fruit aanbiedt, zorg er dan voor dat je ze in kleine, hapklare stukjes snijdt. De meeste groenten en fruit zullen niet moeilijk zijn voor uw kat om op te kauwen, maar grote stukken kunnen verstikkingsgevaar opleveren. We raden ook aan om groenten te stomen voordat je ze voedt om ze beter verteerbaar te maken.

3. Controleer uw kat op een negatieve reactie.

Nadat je je kat nieuw voer hebt gegeven, is het belangrijk om hem in de gaten te houden in geval van een negatieve reactie. Bied ook één nieuw voer per keer aan, dus als je kat een reactie heeft op iets dat je hem geeft, kun je de oorzaak gemakkelijk identificeren.

Symptomen van voedselallergieën bij katten kunnen enige tijd duren om zich te ontwikkelen en omvatten meestal huidproblemen zoals jeuk en ontsteking. Sommige katten ontwikkelen spijsverteringsproblemen zoals braken of diarree – ze kunnen ook vaker stoelgang hebben.

Als u een voedselallergie vermoedt, neem dan contact op met uw dierenarts om andere mogelijke oorzaken voor de symptomen van uw kat uit te sluiten. Van daaruit kunt u een voedselproef uitvoeren door potentiële allergenen uit het dieet van uw kat te verwijderen om te zien of zijn toestand verbetert. Als dit het geval is, hebt u een bevestiging van het probleem.

4. Vermijd het voeren van uw kat peelings, zaden en putten.

Fruitpitten en zaden kunnen verstikkingsgevaar opleveren en sommige kunnen gevaarlijke chemicaliën zoals cyanide bevatten. Watermeloenzaden en appelpitten bevatten bijvoorbeeld kleine hoeveelheden cyanide die niet significant genoeg zijn om mensen te beïnvloeden, maar die de maag van uw kat in grote hoeveelheden van streek kunnen maken.

Fruit- en groenteschillen zijn niet per se giftig voor katten, maar ze kunnen erg moeilijk te verteren zijn. Door de schil te verwijderen, vermindert u het werk dat het spijsverteringsstelsel van uw kat moet doen en elimineert u verder het risico dat hij pesticiden binnenkrijgt.

5. Houd groenten en fruit een klein onderdeel van het dieet van uw kat.

Katten zijn obligate carnivoren, dus ze zijn geëvolueerd om een op vlees gebaseerd dieet te volgen. Koolhydraten zijn gewoon geen noodzakelijk onderdeel van het dieet van uw kat, dus fruit en groenten mogen alleen worden aangeboden als een occasionele traktatie. Als algemene regel geldt dat traktaties niet meer dan 10% van de dagelijkse voeding van uw kat mogen uitmaken.

Een ander probleem met het te vaak voeren van uw kat groenten en fruit is dat veel fruit een hoog suikergehalte heeft. Hoewel fruit een gezonde snack is voor mensen, kan te veel fruit in het dieet van uw kat zijn dagelijkse calorie-inname verhogen en gewichtstoename veroorzaken.

Als u niet helemaal zeker weet of een voedsel veilig is voor uw kat, is het het beste om het te vermijden. Als u vragen heeft, aarzel dan niet om het aan uw dierenarts te vragen!

Veelgestelde vragen

Welke menselijke voedingsmiddelen zijn giftig voor katten?

Enkele van de gevaarlijkste menselijke voedingsmiddelen voor katten zijn uien, bieslook, chocolade, druiven, rozijnen en xylitol (een soort zoetstof). Bepaalde noten zoals macadamianoten zijn ook giftig voor huisdieren en grote hoeveelheden citrusvruchten kunnen ook slecht zijn voor katten. Je moet ook voorkomen dat je je kat rauw vlees, rauwe eieren, alcohol of cafeïne geeft.

Houden katten van fruit of groenten?

Niet alle katten houden van groenten en fruit. Omdat katten carnivoren zijn, is hun lichaam gemaakt om te hunkeren naar en te genieten van vlees. Bovendien missen katten de receptor voor zoetheid, dus velen zijn gewoon niet geïnteresseerd in fruit.

Kunnen katten rauwe groenten eten?

Rauwe groenten kunnen een verstikkingsgevaar zijn voor katten, dus het is belangrijk om ze in kleine stukjes te snijden voordat je ze opoffert. Het is ook belangrijk op te merken dat het spijsverteringsstelsel van uw kat niet de enzymen heeft die nodig zijn om plantaardige vezels af te breken, dus als u groenten gaat aanbieden, moet u ze eerst stomen.