Seresto halsband voor katten: Overzicht, Dosering &bijwerkingen

De Seresto halsband is een vlooien- en tekenhalsband voor katten vervaardigd door Elanco Animal Health (voorheen door Bayer Animal Health). In dit artikel leert u hoe Seresto werkt, welke parasieten Seresto tegenwerkt, veiligheidsproblemen en bijwerkingen om op te letten en enkele veelgestelde vragen.

Seresto Halsband voor Katten Overzicht

Medicatie Type:

Topisch insecticide

Recept vereist?:

Nee

FDA goedgekeurd?:

Dit actuele medicijn is goedgekeurd door de EPA voor gebruik bij katten.

Levensfase:

Katten en kittens van 10 weken en ouder.

Algemene namen:

Imidacloprid, flumethrin

Beschikbare doseringen:

Er is slechts één halsbandmaat beschikbaar voor katten.

Verloopbereik:

Producten moeten worden gebruikt vóór de vervaldatum op de verpakking.

Over Seresto Halsband voor Katten

De Seresto-kraag bevat twee actieve ingrediënten: imidacloprid en flumethrin.

Imidacloprid is een insecticide dat inwerkt op de nicotine-acetylcholinereceptoren van het centrale zenuwstelsel van een vlo, wat leidt tot stoornissen van het centrale zenuwstelsel (CZS) en de dood. Deze receptoren in insecten hebben een veel hogere affiniteit, of verlangen om te binden, aan imidacloprid dan aan vergelijkbare receptoren van gewervelde dieren zoals katten en honden.

Imidacloprid is grotendeels effectief tegen alleen volwassen vlooien. Het heeft geen extra werkzaamheid tegen vlooieneieren en alleen een indirect effect tegen larven, hoewel het volwassen vlooien snel kan doden voordat ze eieren kunnen leggen.

Flumethrin is een pyrethroïde insecticide dat zijn werking overbrengt via spanningspoorten natriumkanalen in zenuwweefsel. De werking ervan leidt tot herhaalde zenuwimpulsen die leiden tot de dood van het insect. Het heeft ook een zeer hoge affiniteit voor ongewerveld (insect) zenuwweefsel, wat bijdraagt aan de veiligheid voor gebruik bij honden en katten.

Als acaricide is flumethrin voornamelijk effectief tegen teken. Het is in staat om alle stadia van de teek te doden, inclusief de volwassen, larve en nimfvormen.

Wat doet de Seresto halsband voor katten?

De Seresto-halsband stoot volwassen vlooien en teken af. Het kan volwassen vlooien doden binnen 24 uur na de eerste toepassing en teken binnen 48 uur. Volgens de fabrikant kan Seresto ook vlooienbesmettingen beïnvloeden door vlooienlarven aan te tasten die in contact zijn gekomen met de halsband.

Met betrekking tot het doden van de tijd zijn er zeker andere actuele producten die sneller werken om vlooien en teken te doden.

Het belangrijkste voordeel van de Seresto-halsband ten opzichte van veel andere vlooien- en tekenpreventieproducten is dat het afstotendheid biedt tegen vlooien en teken, terwijl het ook iedereen doodt die in contact komt met een kat die de halsband draagt. Veel andere veel voorkomende actuele en orale vlooien- en tekenproducten bieden geen afstoting en vereisen dat het insect de huid bijt om te sterven.

Katten met een hoge gevoeligheid voor vlooienbeten of katten met een vlooienbeetallergie kunnen meer verlichting vinden met een product dat vlooienbeten voorkomt.

De Seresto halsband heeft een aantal andere voordelen ten opzichte van andere veel voorkomende vlooien- en tekenkragen. De eerste is dat het een werkzaamheid claimt die acht maanden aanhoudt, wat langer is dan enig ander vlooien- / tekenproduct op de markt. De tweede is dat in tegenstelling tot sommige (veel goedkopere) vlooien- en tekenhalsbanden, de Seresto-halsband het hele lichaam van de kat effectiever behandelt in vergelijking met alleen de gebieden die zich het dichtst bij de halsband bevinden, waardoor een betere vlooien- en tekencontrole wordt geboden.

Seresto bereikt dit door de geneesmiddelen in lage doses uit te scheiden door middel van een speciaal polymeermatrixontwerp van de kraag. Hierdoor kunnen de twee actieve ingrediënten continu effectief worden opgenomen door de oliën van de huid. Hoewel een zekere mate hiervan gedurende een beperkte tijd zonder de kraag kan blijven, biedt het verwijderen van de kraag mogelijk niet dezelfde mate van afstoting en behandeling en kan de levensduur van de kraag slechts met een kleine vergelijkende hoeveelheid worden verlengd.

De halsband van de hond Seresto is ook geïndiceerd voor het behandelen en voorkomen van sarcoptische schurft. Dit is een huidaandoening veroorzaakt door de schurftmijt Sarcoptes scabiei, die tot dezelfde familie behoort als teken. Sarcoptische schurft wordt meestal overgedragen door vossen in het gebied dat de parasiet draagt.

Sarcoptische schurft is zeldzaam bij katten en soms nu bij honden vanwege producten zoals Seresto, Revolution en geneesmiddelen van de isoxazolineklasse. Hoewel de Seresto-halsband geen label draagt voor sarcoptische schurft bij katten, kan dit een off-label overweging zijn voor buitenkatten, vooral als vossen in het gebied zijn.

Bijwerkingen van Seresto halsband voor katten

De Seresto halsband doodt volwassen vlooien en teken gedurende acht maanden.

Het kan gebruikelijk zijn dat katten die niet gewend zijn om een halsband te dragen, mild of af en toe krabben aan een halsband.

Tekenen om op te letten dat dit meer een zorg is, zijn roodheid of irritatie op de huid waar de kraag aanwezig is, evenals tekenen van haaruitval.

De fabrikant geeft aan dat milde reacties zoals deze mogelijk zijn. In deze gevallen moet het verwijderen van de kraag en het wassen van het gebied met een niet-irriterende shampoo (zoals babyshampoo) of afwasmiddel om eventuele resten te verwijderen voldoende zijn. Als tekenen van roodheid, irritatie of haaruitval echter aanhouden, raadt de fabrikant aan om veterinaire zorg te volgen.

De Seresto-kraag is niet bedoeld om op te kauwen of in te nemen en mag niet in contact komen met de ogen.

Als u zich ooit zorgen maakt dat uw kat bijwerkingen heeft ontwikkeld tijdens het gebruik van een Seresto-halsband, of als een overdosis wordt vermoed, neem dan onmiddellijk contact op met uw dierenarts, het ASPCA Animal Poison Control Center (1-888-426-4435) of Pet Poison Helpline (1-855-764-7661) voor verder advies.

Vanwege de aard van katten om op hoge, precaire oppervlakken te springen, zoals takken, hekken, enz., Kan het gebruik van een halsband, vooral bij een buitenkat, een risico op verwurging vormen als de halsband ergens op vangt.

De Seresto-halsband is ontworpen met een snelsluitingsmechanisme waarmee het gewicht van de kat de halsband kan verbreden, zodat de kat eruit glijdt. Het is altijd belangrijk om te beseffen dat dergelijke quick-release mechanismen nooit een 100% garantie kunnen hebben en dat er altijd een risico is verbonden aan het gebruik van een halsband op een kat.

Seresto halsband voor katten dosering

Uw kat kan zijn gewone halsband blijven dragen zolang de Seresto halsband in contact komt met de huid.

De Seresto halsband wordt om de acht maanden aangebracht en kan worden gebruikt bij katten en kittens van 10 weken en ouder.

Om de halsband goed aan te brengen, haal je hem eerst uit de beschermende zak en rol je hem uit. De halsband past niet elke kat direct uit de verpakking en moet mogelijk worden bijgesneden en aangepast.

Plaats de halsband om de nek van uw kat, steek het uiteinde door de gesp en span het vervolgens aan totdat slechts twee van uw vingers comfortabel tussen de halsband en de nek van uw kat passen. (Dit is een goede vuistregel voor elk soort omringend, mogelijk vernauwend object, zoals een kraag of verband.)

Trek een overtollige kraag door de lus en trim de kraag om een centimeter overlappende lengte achter te laten. De fabrikant geeft aan dat er een grotere lengte kan worden overgelaten voor groeiende kittens.

Het is altijd het beste om regelmatig de status van de halsband te beoordelen en indien nodig iets aan te passen.

Conclusie

De Seresto-halsband voor katten is een vlooien- en tekenkraag die de belangrijkste voordelen heeft dat hij langer meegaat dan enig ander product na acht maanden, en ook afstotend is tegen vlooien en teken, wat veel andere actuele producten niet kunnen doen.

Het langdurige karakter maakt het op voorhand een duurder product. Hoewel Seresto een break-away type functie in het ontwerp heeft, moeten halsbanden altijd zorgvuldig worden gebruikt bij katten, omdat ze een risico op verwurging kunnen vormen als de veiligheidsfunctie faalt.

De Seresto-halsband kan een goede optie zijn voor mensen die geen maandelijks actueel product willen aanbrengen en bij katten waar het voorkomen van vlooien- en tekenbeten (d.w.z. katten met vlooienbeetallergie) een prioriteit is, waardoor het afstotend vermogen van Seresto voordelig is.

Veelgestelde vragen

Zijn Seresto halsbanden veilig voor katten?

De ingrediënten in Seresto-halsbanden worden voor de meeste katten als veilig beschouwd om te gebruiken. In het geval van zowel imidacloprid als flumethrin hebben de receptoren in insecten een veel grotere affiniteit voor hen dan de receptoren van gewervelde dieren zoals honden en katten. Elke kat kan huidgevoeligheid ontwikkelen voor elk actueel product, dus als uw kat een gevoelige huid heeft, houd dan de locatie van de halsband nauwlettend in de gaten nadat u deze voor het eerst hebt aangebracht.

De veiligheid van het gebruik van een halsband zelf bij katten wordt door dierenartsen besproken. De Seresto kraag heeft wel een break-away type functie in het ontwerp om wurging te voorkomen in het geval dat de kraag ergens op vangt. Toch is er geen 100% garantie dat dit altijd zal werken, en grote zorg moet worden besteed aan het gebruik van een halsband van welke aard dan ook op een kat.

Is Seresto een goede vlooienband voor katten?

Terwijl sommige andere actuele producten, zoals Frontline GOLD bijvoorbeeld, een veel snellere doodstijd voor vlooien hebben, is het belangrijkste voordeel van Seresto dat het vlooien (en teken) afstoot, waardoor ze niet in de huid bijten. De meeste andere actuele producten bieden geen echte afweer. Seresto duurt ook acht maanden, in vergelijking met de meeste andere producten die maandelijks moeten worden aangebracht.

Wat zijn de bijwerkingen van Seresto vlooienband voor katten?

Bijwerkingen van een actueel product kunnen haaruitval, roodheid of irritatie op de plaats van toediening of waar de kraag in de nek zit.

De bijwerking van het gebruik van elke soort halsband als een kat niet gewend is, kan af en toe krabben op de kraagplaats zijn. Dit mag echter niet erger worden en mag geen tekenen van veranderingen in de haarvacht of huid vertonen.

Is Seresto het geld waard?

De Seresto halsband voor katten is redelijk geprijsd in vergelijking met vergelijkbare producten. Gemiddeld kost de Seresto-kraag die ongeveer acht maanden meegaat ongeveer $ 60, soms minder afhankelijk van de bron. Ter vergelijking: een voorraad Frontline Plus van acht maanden kost ongeveer $ 85 tot $ 90. Frontline GOLD kost ongeveer $ 85 voor slechts een levering van zes maanden. Voordeel II (dat geen teken behandelt) kost ongeveer $ 60.

Dus onder vergelijkbare producten is het niet de duurste, hoewel andere producten over het algemeen snellere doodtijden hebben voor vlooien en teken. Maar de andere producten bieden geen afstoting en ze vereisen maandelijkse toepassing. Er zijn altijd voor- en nadelen aan het nemen van een beslissing over vlooien/ tekenproducten. Zorg ervoor dat u eventuele vragen die u heeft met uw dierenarts bespreekt wanneer u probeert te beslissen welk product het beste is voor uw kat.