Revolutie voor katten: dosering, veiligheid & bijwerkingen

Revolution voor katten is een merk van actuele, “spot-on” vlooien, teken, darmparasieten en hartwormpreventiemiddelen die het hoofdingrediënt selamectine bevatten. Momenteel is het verkrijgbaar als de twee receptproducten Revolution for Cats en Revolution Plus for Cats.

In dit artikel leert u over Revolution voor katten, de ingrediënten die beide Revolution-producten bevatten, de soorten ongedierte waarop ze zich richten, mogelijke bijwerkingen om te overwegen en enkele veelgestelde vragen.

Over Revolution For Cats

Het belangrijkste ingrediënt in Revolution-producten is selamectine. Selamectine is een actueel avermectine antiparasiticide. Selamectine werkt door het verbeteren van de afgifte van een neurotransmitter genaamd GABA. Bij bepaalde parasitaire wormen zoals rondwormen en bij geleedpotigen zoals vlooien remt GABA de zenuwgeleiding. Door de GABA-afgifte te verbeteren, veroorzaakt selamectine in wezen verlamming en de dood van de parasieten die het target.

Revolution “spot-on” producten worden aangebracht op het oppervlak van een klein doelgebied of “spot” van de huid, meestal voor de schouders aan de achterkant van de nek.

Het is belangrijk op te merken dat hoewel deze vervelende plagen worden beïnvloed door Revolution door in contact te komen met de huid en niet echt een kat hoeven te bijten om te sterven, Revolution-producten voor katten geen echte afweer bieden die zou voorkomen dat vlooien of teken in contact komen met een huisdier.

Wat doet Revolution voor katten?

Bekijk op Chewy

De originele Revolution biedt een spectrum van actie tegen volwassen vlooien en voorkomt dat vlooieneieren uitkomen, richt zich op de darmwormen rondwormen en haakwormen, oormijt en door muggen overgedragen hartwormen. Hoewel selamectine enige actie heeft tegen de Amerikaanse hondenteek, is de oorspronkelijke Revolutie voor katten niet geïndiceerd voor behandeling of preventie tegen teken.

Hoewel het niet is gelabeld, is Revolution ook succesvol geweest in het behandelen van de sarcoptische schurftmijt die schurft veroorzaakt.

De nieuwere Revolution Plus omvat de toevoeging van sarolaner, een isoxazolineklasse acaricide / insecticide dat GABA remt, wat leidt tot neuromusculaire overstimulatie en de dood van de parasieten die het target. De toevoeging van sarolaner verbreedt het spectrum van Revolution Plus met 3 teken, de Amerikaanse hondenteek, zwartbenige / hertenteek en de Gulf Coast-teek.

Volgens de fabrikant kan Revolution, wanneer het nieuw wordt toegepast, binnen 12 uur beginnen met het doden van vlooien, waarbij een meerderheid binnen 24 uur wordt gedood. Wanneer het al vóór de blootstelling aan vlooien wordt toegepast, kan Revolution binnen 6 uur beginnen met het doden van vlooien, waarbij een meerderheid na 12 uur wordt gedood.

De fabrikant stelt dat Revolution Plus in laboratoriumstudies de zwartbenige / hertenteek binnen 24 uur begon te doden.

Bijwerkingen van Revolutie voor katten

Bij correct gebruik zijn bijwerkingen van Revolution-producten voor katten ongewoon. Zowel Revolution als Revolution Plus zijn gelabeld voor katten van 8 weken en ouder. Revolution Plus is ook beperkt tot katten met een gewicht van ten minste 2,8 lb. Actuele producten zoals Revolution mogen nooit worden ingenomen.

In klinische onderzoeken voor Revolution bleek ongeveer 1% van de katten een tijdelijk haarverlies te hebben op de toedieningsplaats, volgens de fabrikant. Andere tekenen die bij minder dan 0,5% van de katten werden gezien, waren spijsverteringsstoornissen, slechte eetlust, kwijlen, een abnormaal verhoogde ademhalingsfrequentie en spiertrillingen.

In Revolution Plus vertoonde iets minder dan 5% van de katten tekenen van overmatig moe uitzien, minder dan 4% vertoonde tekenen van huidirritatie en ongeveer 3% vertoonde tekenen van een verminderde eetlust. Er werd geen haaruitval gedocumenteerd met Revolution Plus.

Ten minste een deel van de spijsverteringsstoornissen en tekenen van overmatig kwijlen of speekselvloed kunnen secundair zijn opgetreden aan katten die het product na het aanbrengen van zichzelf aflikken. Producten zoals Revolution zijn erg bitter van smaak, dus als een kat een recent aangebracht product van zichzelf of een huisgenoot zou likken, kan de bittere smaak alleen al leiden tot overmatig kwijlen, agitatie en soms zelfs braken.

Volgens dvm360’s artikel “Toxicology Brief: The 10 most common toxicoses in cats” is dit effect meestal geen echte toxiciteit, maar een soms dramatische reactie op de bittere smaak. Het verstrekken van melk of vloeistof van een tonijn kan helpen de tekenen in korte tijd op te lossen.

Om dit te voorkomen, is het belangrijk om een actueel vlooien- / tekenproduct op de huid aan te brengen voor de schouderbladen aan de achterkant van de nek, een locatie waar zelfs de meest flexibele kat niet kan komen om te likken. In meerdere kattenhuishoudens waar veel co-grooming plaatsvindt, scheidt u huisgenootkittens tot 24 uur na het aanbrengen om het product volledig te laten drenkeny kan raadzaam zijn.

Hoewel Revolution-producten voor honden en katten dezelfde actieve ingrediënten bevatten, adviseert de fabrikant niet om een hondenproduct op een kat te gebruiken, zelfs als ze qua gewicht vergelijkbaar zijn. Soms zijn er verschillen in de inactieve ingrediënten tussen honden- en kattenproducten waardoor ze ongepast zijn om als uitwisselbaar te beschouwen.

En ten slotte is bekend dat actuele producten zoals Revolution huid- en oogirritatie bij mensen veroorzaken. Het is het beste om contact met de oplossing tijdens het aanbrengen te vermijden en daarna de handen te wassen.

Voorzichtig zijn met andere vlooien-/tekenproducten

grijze kat krabt zichzelft

Als u een pup en kat heeft die graag samen rondhangen of elkaar vooral verzorgen, is de beste praktijk om ze 24 uur na het aanbrengen van een actueel product op uw hond te scheiden.

Hoewel Revolution for Cats is vastgesteld als een veilig product, kunnen de actieve ingrediënten worden gevonden in andere producten in combinatie met andere ingrediënten die niet veilig zijn voor katten. Dit is vooral het geval met hondenproducten zoals K9 Advantix II, die permethrine bevat, dat extreem giftig is voor katten.

Gelukkig zijn deze producten nu verplicht om een waarschuwing tegen gebruik bij katten te bevatten. Maar voor de zekerheid, bij het selecteren van een vlooien/ tekenproduct voor uw kat, zorg er altijd voor dat het product een foto van een kat bevat en aangeeft dat het product specifiek voor katten is.

Het is ook altijd raadzaam als u een pup en kat heeft die graag samen rondhangen of elkaar verzorgen, om ze 24 uur na het aanbrengen van een actueel product op uw hond te scheiden, vooral als het product permethrine bevat.

Als u zich zorgen maakt over mogelijke toxiciteit, zelfs als u denkt dat uw kat misschien net wat Revolution van haar vacht heeft gelikt en een bittere smaakreactie heeft, is het altijd het beste om contact op te nemen met uw dierenarts of het ASPCA Animal Poison Control Center voor verder advies.

En ten slotte is bekend dat actuele producten zoals Revolution huid- en oogirritatie bij mensen veroorzaken. Het is het beste om contact met de oplossing tijdens het aanbrengen te vermijden en daarna uw handen te wassen.

Revolutie voor katten dosering

Revolution-producten worden meestal elke 30 dagen maandelijks gedoseerd voor de beste bescherming.

Volg altijd alle instructies op de verpakking voor elk actueel product dat u voor uw kat gebruikt. Revolution-injectieflacons hebben een dop die eerst in de injectieflacon moet worden geduwd om deze te doorboren. De dop kan dan worden verwijderd en de volledige inhoud van de injectieflacon kan worden aangebracht door de vacht te scheiden en aan te brengen op de huid langs de achterkant van de nek voor de schouders waar een kat niet bij kan om het van zichzelf af te likken.

Hoewel Revolution-producten binnen 2 uur na het aanbrengen als waterdicht worden beschouwd, raadt de fabrikant nog steeds aan om 24 uur te wachten om uw kat na het aanbrengen te wassen. Baden kort voor het aanbrengen kan ook de effectiviteit ervan verminderen.

Als u om wat voor reden dan ook niet zeker weet of het product correct is toegediend of dat het allemaal is aangebracht, is het meestal het veiligst om geen extra dosis toe te passen.

Als u vragen heeft over de toepassing of veiligheid van Revolution-producten of een actueel product, neem dan contact op met uw dierenarts.

Conclusie

Revolution wordt al vele jaren gebruikt voor katten en is over het algemeen een veilig en effectief product bij correct gebruik. Omdat het een hartwormpreventief middel is, is het belangrijk om te onthouden dat beide Revolution-producten een recept vereisen.

Veelgestelde vragen

Wat behandelt Revolution for Cats?

De oorspronkelijke revolutie voor katten doodt volwassen vlooien en voorkomt dat vlooieneieren gedurende een maand uitkomen, waardoor vlooienbesmettingen bij voortgezet gebruik worden voorkomen en onder controle worden gehouden. Het kan ook intestinale rondworm- en haakworminfecties behandelen en beheersen, evenals oormijtbesmettingen. Het is gelabeld voor de preventie van door muggen overgedragen hartwormziekte, maar kan niet worden gebruikt om actieve hartwormziekte te behandelen.

Revolution Plus voor katten heeft hetzelfde spectrum van dekking hierboven, maar de toevoeging van sarolaner zorgt voor de behandeling en bestrijding van tekenbesmettingen veroorzaakt door de zwartbenige / hertenteek, Gulf Coast-teek en Amerikaanse hondenteek.

Heb ik een recept nodig voor Revolution for Cats?

Ja, inderdaad. Alle hartwormpreventiemiddelen voor huisdieren vereisen een recept. Zelfs als u online bestelt, moet een receptaanvraag nog steeds ter goedkeuring naar uw dierenarts worden verzonden. De belangrijkste reden hiervoor is dat sommige huisdieren een hoger risico lopen op een reactie voor sommige producten als het product wordt gegeven of toegepast terwijl het huisdier een actieve hartworminfectie heeft.

Hoewel katten niet zo routinematig worden getest op hartworm als honden, vanwege het feit dat slechts ongeveer 50% van de katten die echt besmet zijn met hartworm positief zal zijn voor de ziekte op een test, is het nog steeds belangrijk voor een dierenarts om te verifiëren dat een kat geen tekenen van ziekte vertoont voordat hij begint.

Hoe effectief is revolutie voor katten?

Revolution heeft langzamere doodstijden voor vlooien en teken in vergelijking met andere actuele producten zoals Frontline Plus en Advantage II. De ingrediënten in Revolution Plus maken het echter een van de beste allroundproducten voor katten met het beste brede spectrum van dekking gericht op vlooien, teken, hartworm en darmparasieten.

De kwestie van vlooienresistentie tegen producten zoals Revolution en het idee dat ze niet werken, komt vaak naar voren. Het artikel uit 2017 “Perception vs. Reality: Insecticide Resistance in Fleas” van DVM360 dat verwijst naar een artikel dat datzelfde jaar in American Veterinarian is gepubliceerd, behandelt dit onderwerp.

Een professor in de entomologie (“bug science”) van de Universiteit van Californië heeft deze vraag zwaar onderzocht en concludeerde dat hoewel er resistentie is waargenomen tegen sommige vlooienbehandelings- of preventieproducten, echte chemische resistentie bij vlooien met fipronil, imidacloprid en sommige andere nieuwere producten op de markt nog niet is aangetoond.

In veel gevallen, wanneer een pup of kitty-ouder nog steeds levende vlooien op hun huisdier ziet nadat een product is aangebracht, kan dit probleem meestal worden herleid tot onjuist gebruik of toepassing van het product, evenals slechte verwachtingen. Hieronder volgen enkele veelvoorkomende fouten of misvattingen.

  • Onjuiste toepassing. (d.w.z. aangebracht op de vacht en niet op de huid, niet het volledige volume van het product aanbrengen, een injectieflacon niet goed doorboren of openen voordat u het aanbrengt).
  • Niet van toepassing op alle huisdieren in het huishouden. Als een huisdier vlooien naar binnen brengt, kunnen ze op alle huisdieren in huis springen. Als niet alle huisdieren tegelijkertijd worden behandeld, kunnen vlooienbesmettingen aanhouden.
  • Baden. Baden zijn een veel voorkomende go-to, vooral wanneer levende vlooien worden gezien. Hoewel ze waterdicht zijn, hebben Revolution-producten 24 uur nodig om zich door de oliën op de huid te verspreiden. Baden kort voor of na het aanbrengen verwijdert oliën van de huid en mogelijk het product zelf.
  • Niet lang genoeg behandelen. Het kan soms wel 3 maanden duren om een vlooienplaag op te ruimen. Dus hoewel de meeste dierenartsen het hele jaar door bescherming tegen vlooien en teken adviseren, moet een product als Revolution elke maand gedurende ten minste 3 maanden worden gebruikt tijdens een actieve besmetting. Vlooieneieren die niet uit de thuisomgeving worden verwijderd, zullen waarschijnlijk om de paar weken blijven uitkomen, wat betekent dat een kat die slechts één maandelijkse dosis Revolution heeft gekregen, een paar weken later opnieuw besmet kan raken als de dosis de volgende maand niet wordt herhaald.
  • Niet het hele jaar door behandelen. Van vlooien is bekend dat ze binnenshuis overwinteren. Het behandelen van huisdieren gedurende slechts bepaalde maanden van het jaar kan open gaten laten in de preventie van plagen.
  • Het niet behandelen van het milieu. Omdat één vlo op één dag tot 50 eieren kan leggen, kan de hoeveelheid eieren in een thuisomgeving met vlooien duizelingwekkend zijn. Als de omgeving niet effectief wordt behandeld, kunnen voortdurend uitkomende vlooien op een behandeld huisdier worden aangetroffen.
  • Producten waarnemen als insectenwerende middelen. Onthoud altijd dat de meeste actuele producten zoals Revolution geen afstotende werking hebben, wat betekent dat vlooien en teken in contact moeten komen met de huid om te worden gedood. Zwaar besmette buitenruimtes en slecht behandelde binnenplagen kunnen bronnen zijn voor grote aantallen volwassen vlooien om “plotseling” op een behandeld huisdier te verschijnen.

Als u nog steeds het gevoel heeft dat er een echt productprobleem is

Als u denkt dat u een product op de juiste manier hebt aangebracht en een vlooienplaag aanpakt volgens de instructies van uw dierenarts en nog steeds het gevoel hebt dat een product niet goed werkt, zorg er dan voor dat u die zorgen naar uw dierenarts brengt of contact opneemt met de fabrikant van het product.

Is Revolution de beste vlooienbehandeling voor katten?

In vergelijking met Revolution hebben Advantage- en Frontline-producten snellere doodstijden voor vlooien. Advantage II en Frontline GOLD behandelen ook effectiever de hele levenscyclus van vlooien, inclusief niet alleen eieren, maar ook larven. Voor het wegwerken van een actieve vlooienplaag in uw huis, zijn Frontline Plus, Frontline GOLD of Advantage II waarschijnlijk betere keuzes.

Revolution heeft echter wel voordelen om te overwegen. Zorg er bij het kiezen van een product altijd voor dat u nadenkt over alle risico’s die uw kat met zich meebrengt. Met een spectrum dat niet alleen vlooien omvat, maar ook hartwormen, teken, sarcoptische mijt schurft, oormijt en een paar darmparasieten, het is vrij ongeëvenaard in termen van het hebben van een vrij breed spectrum van dekking.

De meeste huisdieren lopen risico op al deze beestjes, maar er kan regionale variatie zijn. Als u niet zeker weet welke risico’s vaker voorkomen in uw regio, vraag dan uw dierenarts.