Rabiësvaccin voor katten: kosten, bijwerkingen en effectiviteit

Rabiësvaccinatie bij katten

Het rabiësvaccin beschermt uw kat tegen besmetting met hondsdolheid, een virus dat dodelijke hersenontsteking veroorzaakt. Rabiës is een zoönotische ziekte, wat betekent dat het van dieren op mensen kan worden overgedragen.

Hondsdolheid wordt overgedragen op huisdieren en mensen door wilde dieren zoals vleermuizen, vossen, wasberen en stinkdieren. Dierenbeten zijn de meest voorkomende manier van overdracht. Hondsdolheid is bijna altijd een dodelijke ziekte.

In de Verenigde Staten is het rabiësvaccin vaak wettelijk verplicht voor katten (evenals honden en, in sommige staten, fretten).

Rabiësvaccinatie voor katten in de natuur

In de meeste Amerikaanse staten zijn rabiësvaccinaties wettelijk verplicht voor alle katten, ongeacht of ze buiten of binnen leven.

Een paar staten vereisen geen rabiësvaccinatie voor katten, maar het vaccin kan nog steeds worden aanbevolen door uw dierenarts als uw kat een hoog risico loopt op het krijgen van hondsdolheid (bijvoorbeeld als uw kat naar buiten gaat).

Wetten variëren met betrekking tot wie verplicht is om het rabiësvaccin aan uw kat te geven. In sommige staten kan alleen een erkende dierenarts de rabiësvaccinatie toedienen. In andere staten mag een erkende veterinaire technicus (onder direct toezicht van een erkende dierenarts) een kat ook het rabiësvaccin geven.

De American Association of Feline Practitioners (AAFP) houdt toezicht op een Feline Vaccination Advisory Panel, dat periodiek de vaccinatierichtlijnen en het onderzoek beoordeelt en aanbevelingen doet voor alle katten. Eigenaren van gezelschapsdieren kunnen de 2020 American Animal Hospital Association / AAFP Feline Vaccination Guidelines online lezen.

Sommige vaccins worden beschouwd als “kern”, wat betekent dat ze worden aanbevolen voor alle katten. Kernvaccins omvatten feline panleukopenia virus (FPV), feline herpesvirus (FHV-1) en feline calicivirus (FCV). Andere vaccins, zoals het feline leukemievirus (FeLV), worden beschouwd als “niet-kernvaccins”, wat betekent dat ze voor sommige katten worden aanbevolen, maar andere katten hebben het misschien niet nodig.

Volgens de AAFP-richtlijnen voor kattenvaccinatie wordt hondsdolheid gecategoriseerd als een niet-kernvaccin. De staatswet overtreft echter de AAFP-vaccinatierichtlijnen voor katten en de meeste staten vereisen een rabiësvaccin voor katten. Uw dierenarts kan u adviseren of uw kat moet worden gevaccineerd tegen hondsdolheid of niet.

Wat is een rabiësvaccin voor katten?

Rabiës Vaccinatie

Een rabiësvaccin bevat een minuscule hoeveelheid van het rabiësvirus, waardoor uw kat immuniteit krijgt tegen het ziekteverwekkende virus.

Het rabiësvaccin (ook wel rabiësvaccinatie of rabiës-injectie genoemd) is een gedood (geïnactiveerd) vaccin, wat betekent dat de minuscule hoeveelheden rabiësvirus in het vaccin geen ziekte zullen veroorzaken.

Rabiësvaccins kunnen al dan niet worden geadjuvaneerd. Adjuvante vaccins bevatten extra stoffen die bedoeld zijn om de immuunrespons op het vaccin te verhogen. Niet-geadjuveerde vaccins bevatten deze stoffen niet.

Het rabiësvaccin wordt in het lichaam van uw kat geïnjecteerd en stimuleert het immuunsysteem van de kat om een immuunrespons tegen het rabiësvirus op te bouwen.

Het lichaam van de kat ontwikkelt dan het vermogen om antilichamen aan te maken die het rabiësvirus kunnen bestrijden als de kat ooit wordt gebeten door een hondsdol dier. De antilichamen helpen uw kat de ziekte te bestrijden, waardoor uw kat geen hondsdolheid ontwikkelt.

Wat te verwachten na het rabiësvaccin voor katten?

Persoon die een zieke kat aait

Rabiësvaccin mag niet aan kittens worden gegeven totdat ze 12 weken oud (3 maanden oud) of ouder zijn. Kittens en volwassen katten die nog nooit zijn gevaccineerd, krijgen een enkele dosis van het rabiësvaccin en moeten een jaar na de eerste vaccinatie opnieuw worden gevaccineerd.

Hoe vaak hebben katten rabiësfoto’s nodig?

Na de booster van een jaar moeten katten om de één of drie jaar een boosterprik krijgen, afhankelijk van het gebruikte rabiësvaccin.

Lees ook: Kattenvaccinatieschema

Nadat uw kat een rabiësvaccin heeft gekregen, kan ze pijn ervaren waar het vaccin een paar dagen is geïnjecteerd. Sommige katten voelen zich slaperig of lui na het krijgen van een rabiës-injectie, maar dit is meestal van korte duur.

Rabiës Vaccinatie Bijwerkingen

Het rabiësvaccin, hoewel uiterst veilig, brengt enig risico op bijwerkingen met zich mee.

Enkele veel voorkomende bijwerkingen van het rabiësvaccin – en andere vaccins zoals FPV, FCV en FeLV – zijn:

  • Ongemak op de vaccinatieplaats
  • Zwelling of een knobbel op de vaccinatieplaats
  • Lichte koorts (een normale kattentemperatuur is 100,5 tot 102,5 graden Fahrenheit)
  • Lethargie (lage energie)
  • Gebrek aan eetlust

In zeldzame gevallen kunnen kattenerience meer ernstige bijwerkingen van het rabiësvaccin. Anafylaxie, een ernstige allergische reactie, kan levensbedreigende symptomen veroorzaken.

Rabiës vaccin reactie bij katten

Als uw kat binnen een paar uur na het krijgen van het rabiësvaccin een van de volgende symptomen ontwikkelt, bel dan uw dierenarts of een dierenkliniek voor noodgevallen:

Als uw kat een allergische reactie op het rabiësvaccin ervaart, betekent dit niet automatisch dat ze nooit meer kan worden gevaccineerd.

Uw dierenarts zal met u samenwerken om een plan voor toekomstige rabiësvaccins te bepalen, zoals het rabiësvaccin afzonderlijk van andere vaccins geven, een medicijn toedienen voordat de rabiësvaccins worden gegeven om een reactie te voorkomen of, in sommige gevallen, het vaccin niet opnieuw geven.

Feline injectieplaats sarcomen (FISS) kunnen ook voorkomen bij elk vaccin, inclusief het rabiësvaccin.

FISS’en zijn zeldzaam en komen voor bij ongeveer 1 op de 10.000 tot 30.000 vaccinaties. FISS’en zijn kankertumoren die zich maanden of zelfs jaren later op de injectieplaats ontwikkelen. Als u een knobbeltje vindt waar uw kat haar hondsdolheid heeft gekregen, neem dan onmiddellijk contact op met uw dierenarts. Hoewel de meeste knobbels geen FISS’en worden, zal uw dierenarts het nauwlettend in de gaten houden om ervoor te zorgen dat het vanzelf verdwijnt.

Rabiësvaccins zijn iets dat veel katten nodig hebben, hetzij vanwege de wet of het individuele risico van de kat. Katteneigenaren moeten met hun dierenartsen praten om erachter te komen of hun kat een rabiësvaccin nodig heeft en hoe vaak rabiësboostervaccinaties nodig zijn.

Wilt u meer weten over vaccins in het algemeen? Lees onze kattenvaccinatiegids.

Veelgestelde vragen

Zijn rabiës-opnamen nodig voor binnenkatten?

In staten waar rabiësvaccinatie voor katten wettelijk verplicht is, is het rabiësvaccin vereist voor alle katten, ongeacht of het buitenkatten of binnenkatten zijn. Het rabiësvaccin kan ook worden aanbevolen door uw dierenarts, zelfs in staten waar rabiësvaccinatie voor katten niet wettelijk verplicht is. Uw dierenarts zal het risiconiveau van uw kat bepalen en u vertellen of het rabiësvaccin een goed idee is. Buitenkatten, of katten die af en toe naar buiten gaan, hebben meer kans om hondsdolle vleermuizen en andere dieren in het wild tegen te komen die hondsdolheid kunnen overbrengen.

Hoe lang duren rabiësopnames van katten?

Afhankelijk van de vaccinfabrikant heeft het rabiësvaccin verschillende aanbevolen hervaccinatiefrequenties. Sommige rabiësvaccins zijn goed voor een jaar en andere zijn goed voor drie jaar. Uw dierenarts zal u vertellen of uw kat een rabiësvaccin van een jaar of een vaccin van drie jaar heeft gekregen.

Hoeveel kost een kattenvaccin?

De prijs voor een rabiësvaccin kan variëren, afhankelijk van waar u woont en wie uw kat vaccineert. In uw plaatselijke dierenziekenhuis kunt u overal van $ 15 tot $ 28 per vaccin betalen. Als u kattenvaccinaties combineert met een jaarlijks lichamelijk onderzoek, zullen de kosten hoger zijn omdat u ook de examenkosten betaalt (de kosten van een examen variëren ook, maar het kan variëren van $ 45 tot $ 55).

U kunt wat geld besparen door uw kat naar een goedkope vaccinatiekliniek te brengen, die kan worden aangeboden door uw dierenkliniek, een humane samenleving in uw omgeving of uw lokale overheid. Vaccins bij goedkope shotklinieken kunnen zo laag zijn als $ 10 per vaccin, zonder examenkosten. Het is echter altijd een goed idee om uw kat door een dierenarts te laten onderzoeken voordat ze wordt gevaccineerd, omdat het niet veilig is om vaccins te geven aan een kat die ziek is of koorts heeft.