Pyrantel voor katten: Overzicht, Dosering &bijwerkingen

Pyrantel is een veel voorkomende ontwormer die voornamelijk wordt gebruikt tegen rondwormen en haakwormen bij katten. Veel voorkomende merknamen voor pyrantel zijn Strongid en Nemex. In dit artikel leert u hoe pyrantel werkt, wanneer het het meest wordt gebruikt in de diergeneeskunde, veel voorkomende bijwerkingen om op te letten en enkele veelgestelde vragen.

Pyrantel voor katten Overzicht

Medicatie Type:

Pyrimidine anthelminticum (ontwormer)

Formulier:

Tabletten, orale suspensievloeistof.

Recept vereist?:

Nee

Merknamen:

Strongid (Nemex)

Algemene namen:

Selamectine, sarolaner

Beschikbare doseringen:

Topische oplossing: tot 5lb (mauve verpakking, 15mg/tube), 5.1-15lb (blauwe verpakking, 45mg/tube), 15.1-22lb (taupe verpakking, 60mg/tube)

Verloopbereik:

Producten moeten worden gebruikt vóór de vervaldatum op de verpakking. Pakketten moeten worden opgeslagen onder 86 graden F (30 graden C).

Over Pyrantel voor katten

Pyrantelpamoaat is een pyrimidine-anthelminticum (ontwormer) dat voornamelijk wordt gebruikt voor ascariden. Ascariden zijn over het algemeen rondwormen van verschillende soorten die ziekte veroorzaken die bekend staat als ascariasis. Ze omvatten echte rondwormen (Toxocara cati |) evenals haakwormen (Ancylostoma tubaeforme, Ancylostoma braziliense), die technisch gezien ook een soort hele kleine rondworm zijn.

Hoewel pyrantel meestal zeer effectief is bij het ontwormen van kattenrondwormen, heeft het verder een zeer beperkt effectbereik. Pyrantel wordt niet beschouwd als een zeer breedspectrumontwormer omdat het zich niet kan richten op andere parasieten die bij katten worden gezien, zoals zweepwormen, coccidia, Giardia, Toxoplasma, enz.

Pyrantel heeft ook zeer beperkte effecten op de rest van het lichaam omdat het slecht wordt opgenomen door het maagdarmkanaal. Dit maakt het ideaal voor de gastro-intestinale parasieten die het behandelt, maar niet voor andere soorten parasieten of ziekten.

Wat doet Pyrantel voor katten

hoe katten haakwormen krijgen

Katten krijgen haakwormen wanneer ze haakwormlarven binnenkrijgen, meestal wanneer ze op een besmet oppervlak lopen. Katten kunnen haakwormen oppikken via hun huid of tijdens het verzorgen.

Pyrantel wordt meestal gebruikt als ontwormer wanneer rondwormen of haakwormen worden gevonden op een fecaal ontlastingsmonster voor een kat. Het is ook gebruikelijk om te gebruiken bij jonge kittens als een empirische ontwormer voor rondwormen, meestal ongeveer elke twee tot drie weken totdat een kitten minstens 12 weken oud is.

Zoals vermeld, kan pyrantel worden gebruikt tegen rondwormen bij katten, waaronder Toxocara cati |, maar is ook effectief tegen de spoelworm Toxascaris leonina |, die katten minder vaak treffen en ook honden treffen.

De werkzaamheid tegen haakwormen omvat de kattenhaakwormen Ancylostoma tubaeforme en Ancylostoma braziliense, evenals de hondenhaakwormen Ancylostoma caninum | en Uncinaria stenocephala |, die ook minder vaak katten treffen.

Lees ook: Cat Darmparasieten: oorzaken, symptomen, & Behandeling

Bijwerkingen van Pyrantel voor katten

Bijwerkingen van pyrantel komen soms voor; sommige katten kunnen maagklachten hebben wanneer de wormen afsterven.

Gelukkig wordt pyrantel zeer goed verdragen bij katten en bijwerkingen komen zeer zelden voor. Katten met zwaardere lasten van rondwormen of haakwormen kunnen braken, diarree, buikpijn of een slechte eetlust ervaren na het krijgen van pyrantel, niet vanwege de medicatie zelf, maar vanwege de dood en uitdrijving van de parasieten zelf.

Omdat pyrantel slecht wordt geabsorbeerd uit het maagdarmkanaal en meer lokaal inwerkt op parasieten die in de darm aanwezig zijn, zijn systemische effecten op het lichaam zeer zeldzaam.

Bijwerkingen zijn meer mogelijk als de juiste doses niet worden gegeven. Doses tot zeven keer de juiste dosis leiden over het algemeen nog steeds niet tot tekenen van toxiciteit.

In ernstige overdosissituaties kunnen tekenen zoals een verhoogde ademhalingsfrequentie, overvloedig zweten (bij katten kan dit alleen zichtbaar zijn vanaf de onderkant van de voeten) en moeite met lopen (ataxie) worden gezien.

Geneesmiddelinteracties met pyrantel zijn ongewoon en het is veilig om te gebruiken met een meerderheid van andere veelgebruikte geneesmiddelen. Pyrantel mag niet worden gebruikt in combinatie met een paar andere ontwormingsmiddelen, waaronder levamisol, morantel en piperazine. Organofosfaten, een veel voorkomende klasse van huishoudelijke insecticiden, kunnen al toxiciteiten bij huisdieren veroorzaken, maar de effecten kunnen erger zijn bij interactie met pyrantel.

Als u zich ooit zorgen maakt dat uw kat bijwerkingen heeft ontwikkeld tijdens het gebruik van pyrantel, of als een overdosis wordt vermoed, neem dan onmiddellijk contact op met uw dierenarts, het ASPCA Animal Poison Control Center (1-888-426-4435) of Pet Poison Helpline (1-855-764-7661) voor verder advies.

Lees ook: 5 Beste Kattenontwormers

Pyrantel voor katten dosering

Pyrantel wordt meestal in vloeibare vorm gebruikt en via de mond gegeven.

Als een enkel middel wordt pyrantel het meest gebruikt in zijn vloeibare vorm, omdat dit het het gemakkelijkst maakt om nauwkeurig te doseren, vooral voor zeer jonge en groeiende kittens.

Hoewel pyrantel door de FDA is goedgekeurd bij honden, is het niet bij katten. Het wordt echter net zo veilig en geschikt geacht om bij katten te gebruiken als bij honden.

Pyrantel in vele vormen kan over de toonbank worden gekocht. Voor de vloeistof van 50 milligram / milliliter l is een algemene vuistregel om te doseren met 1 milliliter per 10 pond lichaamsgewicht. In wezen geeft het nemen van het lichaamsgewicht in ponden en delen door 10 u de dosis in milliliter. Een kitten van 2 pond zou bijvoorbeeld 0,2 milliliter krijgen.

Deze vuistregeldosis komt dicht overeen met een dosis van 10 milligram / kilogram. Dit is de meest voorkomende dosis die wordt gebruikt voor kittens. Kittens kunnen al op de leeftijd van 2 tot 3 weken worden gedoseerd en moeten om de twee tot drie weken een dosis krijgen totdat ze minstens 12 weken oud zijn.

Ontlastingsmonsters geven mogelijk niet altijd een volledig beeld van de parasietbelasting, dus het ontwormen van kittens moet doorgaan tot de leeftijd van 12 weken, zelfs als een ontlastingsmonster na 8 weken geen parasieteieren vertoont.

Lees ook: Haakwormen bij katten: symptomen, diagnose en behandeling

Bij volwassen katten worden vaker hogere doses van 20 milligram/kilogram aanbevolen. Hoewel een enkele dosis effectief kan zijn, beveelt de auteur vaak een tweede dosis aan ongeveer drie weken later.

Pyrantel tabletten kunnen ook worden gebruikt, maar moeten worden afgebroken om de juiste dosis te geven.

Pyrantel komt ook in een verscheidenheid aan producten die het combineren met andere ontwormingsmiddelen. Een voorbeeld is Drontal (pyrantel in combinatie met praziquantel), dat door de FDA is goedgekeurd voor gebruik bij katten en kittens van ten minste 8 weken oud en met een gewicht van meer dan 2 pond.

Hoewel de meeste pyrantel- en pyrantelcombinatieproducten als vrij verkrijgbaar worden beschouwd, kunnen sommige bronnen, vooral online apotheken, een recept van een dierenarts vereisen.

Conclusie

Hoe krijgen katten haakwormen

Pyrantel is een zeer veel gebruikte ontwormer die rondworm- en haakworminfecties bij katten en kittens aanpakt. Het heeft een hoge veiligheidsmarge en is op zichzelf erg goedkoop, maar is beperkt in termen van de soorten parasieten die het kan aanpakken.

Lees ook: Lintwormen bij katten: oorzaken, symptomen en behandeling

Veelgestelde vragen

Hoeveel pyrantel kan ik mijn kat geven?

De dosis kan variëren van 5 milligram / kilogram voor kittens tot 20 milligram / kilogram voor volwassen katten. De vuistregel van 1 milliliter per 10 pond lichaamsgewicht benadert nauw bij een dosis van 10 milligram / kgkilogram. Bij kittens moet het ontwormen om de twee tot drie weken worden herhaald tot de leeftijd van 12 weken. Bij volwassen katten zouden ten minste twee doses met een tussenpoos van drie weken voldoende moeten zijn om een rondworminfectie te beëindigen.

Hercontrole fecale monsters zijn erg belangrijk, vooral na het behandelen van een volwassen kat voor rondwormen of haakwormen, om te meten of de behandeling succesvol is geweest.

Bij elk medicijn, zelfs een die zonder recept kan worden verkregen, is het belangrijk om de juiste doseringshoeveelheid en -frequentie met een dierenarts te bespreken.

Hoe lang duurt het voor pyrantel om te werken bij katten?

Omdat pyrantel niet veel uit het maagdarmkanaal wordt geabsorbeerd en in plaats daarvan actief blijft in het onderste maagdarmkanaal van katten, is dezelfde soort farmacokinetische (geneesmiddelabsorptie, metabolisatie en uitscheiding) informatie die beschikbaar is voor andere geneesmiddelen niet beschikbaar voor pyrantel.

Wanneer echter lokaal wordt gewerkt tegen GI-parasieten, treedt de werkzaamheid tegen bestaande wormen meestal binnen enkele uren op.

Hoewel pyrantel volwassen wormen snel kan doden, zijn herhaalde doses nodig, vooral bij kittens vanwege intermitterende eicelafscheidingscycli en omdat uitgekomen spoelwormlarven gedurende enkele weken door andere weefsels migreren voordat ze terugkeren naar het maagdarmkanaal. Een enkele dosis alleen kan een van deze larven missen die een paar weken later als volwassenen terugkeren naar het maagdarmkanaal.

Hoe geef je pyrantel aan een kat?

Pyrantel wordt meestal gegeven als een vloeibare medicatie oraaldoor een doseerspuit. Dit zorgt voor de grootste nauwkeurigheid in volume, vooral voor zeer jonge kittens. Het mengen van pyrantel met melk of ingeblikt voedsel voor groepen katten of kittens moet worden vermeden, omdat sommige katten meer medicijnen kunnen krijgen dan nodig is, terwijl anderen ondergedoseerd kunnen zijn.

Pyrantel tabletten kunnen ook worden gebruikt. De tabletten zijn door de FDA goedgekeurd voor honden, maar kunnen bij katten worden gebruikt als ze in kleinere stukjes worden afgebroken om de juiste dosis te bereiken.

Is pyrantelontwormer veilig voor katten?

Pyrantel is uiterst veilig te gebruiken bij katten wanneer het op de juiste manier wordt gedoseerd. Hoewel het als een enkel middel niet door de FDA is goedgekeurd voor katten, is het combinatieproduct Drontal (gecombineerd met praziquantel) dat wel. De single-agent vloeistof of tabletten die fda goedgekeurd voor honden kan echter ook zeer veilig worden gebruikt bij katten. De veiligheidsmarge voor pyrantel is zeer hoog met ten minste een zevenvoudige therapeutische dosis die geen tekenen van toxiciteit vertoont.