Welke vruchten kunnen katten eten?

Het is vrij gemakkelijk om je harige vriend een hap te laten vallen van wat er op je bord ligt zonder er veel over na te denken. Maar heb je overwogen of deze menselijke voedingsmiddelen veilig zijn voor je kat om te eten?

Je zou kunnen denken dat het geven van een stuk fruit aan je kat onschadelijk is en zelfs gezond!

Het zal je misschien verbazen dat niet alle vruchten veilig zijn voor nieuwsgierige katten om te proberen. Het goede nieuws is dat katten bepaalde vruchten met mate kunnen eten!

Lees verder om het antwoord te krijgen op “welke vruchten kunnen katten eten?”

Fruit dat veilig is voor katten

Laten we eens kijken naar enkele van de vruchten die veilig zijn voor uw kat om te eten. Houd er rekening mee dat de meeste vruchten vol zitten met suiker, dus het voeren van vers fruit in kleine hoeveelheden is in het belang van hun gezondheid.

Appels

Kitten met appel

Appels bevatten veel vezels en weinig vet, waardoor ze een ideale fruittraktatie zijn om oudere katten en katten met overgewicht te geven. Je kunt ze ook appels koken om het gemakkelijker te maken om te kauwen, zolang je geen andere ingrediënten opneemt. Zorg ervoor dat u de huid schilt en de stengel, kern en zaden verwijdert, die giftig kunnen zijn voor uw kat.

Lees meer: Kunnen katten appels eten?

Bananen

voordelen van banaan voor katten

Bananen zijn qua voedingswaarde niet essentieel voor katten, maar ze hebben een aantal voedingskwaliteiten die uw kat ten goede kunnen komen.

Bananen hebben een zachte textuur waardoor katten gemakkelijk kunnen kauwen en zitten boordevol essentiële voedingsstoffen, zoals kalium, voedingsvezels en magnesium. Ze hebben een hoog suiker- en koolhydraatgehalte, dus zorg ervoor dat u de hoeveelheid die u uw kat aanbiedt, reguleert.

Lees meer: Is banaan goed voor katten?

Peren

Peren zijn een geweldige bron van voedingsvezels en hebben zelfs kankerbestrijdende eigenschappen. Zorg er wel voor dat je de schil en zaden verwijdert.

Meloen

Cantaloupes bevatten veel van dezelfde aminozuren die in vlees worden aangetroffen, wat de reden kan zijn waarom de geur ervan katten aantrekt om het te willen eten. Deze vrucht is ook een geweldige manier om je kat gehydrateerd te houden, omdat het een hoog watergehalte heeft.

Aardbeien

Aardbeien

Aardbeien hebben antioxiderende eigenschappen die geweldig kunnen zijn voor uw kat. Bied ze vers of bevroren aan, maar zorg ervoor dat je de stengel verwijdert, omdat veel katten jeuk krijgen door direct contact met een aardbeienblad.

Mango

Mango’s zijn een caloriearme vrucht, waardoor het een geweldige optie is om aan je kat te geven. Een kopje gesneden mango bevat 1,1 mg bètacaroteen, een supplement dat het gezichtsvermogen bevordert en artrose voorkomt. Geef gedroogde mango nooit aan je kat, omdat ze verstikkingsgevaarlijk zijn en toegevoegde suikers en conserveermiddelen bevatten.

Bosbessen

Bosbessen

Bosbessen zijn niet alleen geweldig voor mensen, ze kunnen net zo goed zijn voor katten. Ze bevatten belangrijke mineralen voor de gezondheid van de botten en veel antioxidanten. Probeer ze in stukjes te snijden of bied ze bevroren aan om je kat te verleiden de bes te eten.

Watermeloen

Watermeloen is rijk aan vitamines en watergehalte, waardoor het een gezonde traktatie is en nuttig kan zijn tijdens warme dagen om uw kat gehydrateerd te houden. Maak er een punt van om de zaden te verwijderen en zorg ervoor dat de watermeloenschil er helemaal af is.

Is fruit goed voor katten?

Katten zijn carnivoren die afhankelijk zijn van eiwitten uit hun huisdiervoer voor voeding. Fruit mag niet worden gebruikt voor voeding, maar als ze in kleine hoeveelheden worden gevoerd, kunnen deze vruchten onschadelijk zijn voor uw kat.

Vers fruit is een gezonde en verfrissende vervanging voor commerciële kattentraktaties, maar mag niet vaak worden gegeven. Fruit is gevuld met nuttige voedingsstoffen zoals vitamine A en C, folaat, vezels, magnesium en kalium.

Fruit is ook een geweldige bron van antioxidanten, die helpen bij het handhaven van een gezond immuunsysteem. Hoe gezond fruit ook kan zijn, katten zouden er hun dagelijkse voedingsstoffen niet uit moeten halen. Het wordt nog steeds aanbevolen om te vertrouwen op kattenvoer voor uw kat om de juiste dagelijkse voedingsstoffen binnen te krijgen.

Hoeveel fruit kan een kat eten?

Dierenartsen raden aan om uw kat slechts een kleine hoeveelheid vers fruit per week te geven. Als uw kat een goed uitgebalanceerd dieet krijgt, moet hij of zij alle adequate voeding krijgen die hij of zij dagelijks nodig heeft. Fruit kan worden opgenomen in het dieet van een kat als een traktatie, maar niet worden vertrouwd op de voedingswaarde die ze bezitten.

Vers fruit is een geweldige verfrissende snack die in kleine, hapklare stukjes moet worden gesneden die geen verstikkingsgevaar opleveren.

Welke vruchten te vermijden?

Na het leren over veilig fruit voor katten, zijn er vruchten die giftig zijn voor katten, en het is belangrijk om bewust van hen om ervoor te zorgen dat ze uit de buurt van uw kat worden gehouden.

Druiven en rozijnen

Druiven en rozijnen kunnen plotseling nierfalen veroorzaken, vandaar dat deze giftig zijn voor katten. Als uw kat druiven of rozijnen heeft ingenomen, controleer dan op braken, buikpijn, diarree en lethargie. Als uw kat tekenen van toxiciteit vertoont, neem dan onmiddellijk contact op met uw dierenarts.

Citrusvruchten

Citrusvruchten zoals citroenen en sinaasappels zijn extreem zuur op het spijsverteringskanaal van een kat, wat veel verschillende gezondheidsproblemen kan veroorzaken. Hoewel rijk aan vitamine C en calcium, bevatten citrusvruchten ook psoralenen en essentiële oliën, die giftig zijn voor katten.

Kersen

Kersen bevatten cyanide en hoewel deze vrucht volkomen veilig is voor menselijke consumptie, zijn kersen giftig voor katten. Als uw kat kersenpitten, stengels of bladeren inneemt, let dan op tekenen zoals verwijde pupillen en ademhalingsproblemen.

Kies fruit verstandig

Er zijn tal van fruit en groenten die veilig zijn voor katten om te eten, maar het is belangrijk om onderscheid te maken tussen genieten van een traktatie tot het geven van te veel toegang tot fruit aan uw kat.

Vers fruit is voedzaam en bevat antioxidanten, maar het is belangrijk om een dieet te volgen waarbij uw kat al zijn voedingsstoffen uit een eiwitrijke voedselbron haalt en niet afhankelijk is van fruit als voedingssupplement.