Pedialyte voor katten: Overzicht, Dosering &bijwerkingen

Pedialyte is een elektrolytrehydratatie-oplossing die vaak wordt gebruikt bij mensen, vooral jonge kinderen. Het kan in sommige gevallen bij katten worden gebruikt om elektrolyten aan te vullen en uitdroging te voorkomen. In dit artikel leer je wat Pedialyte is, waarom het verschilt van sportdranken, basisrichtlijnen voor het gebruik ervan en enkele veelgestelde vragen.

Snel overzicht: Pedialyte voor katten

Medicatie Type:

Orale elektrolytrehydratie-oplossing

Recept vereist?:

Nee

Algemene namen:

Pediatrische elektrolytoplossing

Beschikbare doseringen:

Klassiek niet-gearomatiseerd (algemeen aanbevolen) verkrijgbaar in flessen van 1 liter.

Verloopbereik:

Producten moeten worden gebruikt vóór de vervaldatum op de verpakking. Tabletten moeten bij kamertemperatuur worden bewaard en worden beschermd tegen vocht.

Over Pedialyte For Cats

Pedialyte wordt verkocht voor mensen, maar het kan in sommige gevallen worden gebruikt voor katten.

Pedialyte is een veel voorkomende vrij verkrijgbare orale rehydratatieoplossing die populair is in huizen met jonge kinderen om uitdroging te helpen voorkomen en elektrolyten aan te vullen wanneer braken en / of diarree bijdragen aan vocht- en elektrolytenverliezen. Belangrijke elektrolyten die pedilalyt bevat, zijn natrium, kalium en chloride.

Volwassenen kunnen Pedialyte ook gebruiken om vergelijkbare redenen of als een alternatief met minder suiker voor sportdranken zoals Gatorade of Powerade, die meestal een hogere hoeveelheid suiker bevatten.

Pedialyte wordt meestal geleverd in een 1 liter container met vloeistof, hoewel een poedervorm voor het mengen ook beschikbaar is. Er zijn veel subvariëteiten van Pedialyte voor gebruik met sport, immuunondersteuning en een paar anderen.

Pedialyte kan worden gebruikt bij katten, maar meestal met enige mate van matiging, en alleen voor milde gevallen van ziekte. In deze gevallen raden de meeste veterinaire experts aan om niet-gearomatiseerde klassieke Pedialyte te gebruiken.

Lees ook: Uitdroging bij katten: symptomen, oorzaken, diagnose & behandeling

Wat is het verschil tussen Pedialyte en sportdranken?

Pedialyte vervangt vitale Elektrolyten maar bevat geen overtollige suiker.

Begrijpen hoe Pedialyte verschilt van een sportdrank zoals Gatorade of Powerade is erg belangrijk. Het belangrijkste verschil is het suikergehalte. Pedialyte bevat wel wat suiker, maar het is veel lager dan een typische sportdrank.

Sportdranken zijn ontworpen om snelle rehydratatie en energie te bieden wanneer u actief zweet en de energievoorraden van uw lichaam verbruikt met lichaamsbeweging. Pedialyte is meer bedoeld voor rehydratatie van verlies van elektrolyten als gevolg van braken of diarree.

De reden dat we een product met een lager suikergehalte willen gebruiken, is omdat het consumeren van iets met hogere hoeveelheden suiker diarree eigenlijk erger kan maken door het spijsverteringskanaal te stimuleren om meer vocht en elektrolyten vrij te maken.

Lees ook: Feline Hypoglykemie: oorzaken, symptomen, &Behandeling

Wat doet Pedialyte voor katten?

Pedialyte kan met mate worden gebruikt voor katten die lijden aan vochtverlies als gevolg van milde maagklachten.

Pedialyte kan veilig worden gebruikt bij katten met mate voor milde gevallen van GI-vochtverlies (zoals optreedt bij braken en diarree), of wanneer katten niet genoeg voedsel of water consumeren en elektrolytenverlies een punt van zorg is. Bij het bespreken van Pedialyte voor katten, is het het beste om de klassieke, niet-gearomatiseerde vorm te gebruiken die wordt geleverd in de gebruikelijke 1 liter grootte. Pedialyte is niet bedoeld voor regelmatig gebruik of als dagelijks ondersteuningssupplement.

Dus wanneer is het het meest geschikt om te gebruiken? Over het algemeen hebben we het over ondersteunende zorg voor milde gevallen van GI-overstuur die minder dan 12 tot 24 uur duren. Het doel met Pedialyte is om uitdroging te voorkomen of te helpen bij milde uitdroging. In gevallen van ernstiger uitdroging door GI-vochtverliezen of met tekenen die langer dan 24 uur duren, moet veterinaire zorg worden gezocht in plaats van voortdurende inspanningen met thuistherapieën.

Hoewel sommige eigenaren van gezelschapsdieren begrijpelijkerwijs het gevoel hebben dat oraal thuis hydrateren vriendelijker lijkt dan de stress van het naar de dierenarts brengen van een kat voor injecteerbare vloeistoffen, is de realiteit dat injecteerbare vloeistoffen veel sneller en vollediger door het lichaam worden opgenomen. Bij katten kan een dierenarts vloeistoffen toedienen in ruimtes onder de huid zonder een intraveneuze katheter te hoeven plaatsen, wat bijna altijd nodig is bij mensen.

Hoewel intensievere noodsituaties mogelijk IV-vloeistoffen vereisen, kunnen veel poliklinische gevallen van katten met braken of diarree worden behandeld met onderhuidse vloeistoffen, wat slechts ongeveer 10 tot 15 m duurtinutes toe te dienen.

Lees ook: Vloeistoftherapie voor katten

Bijwerkingen van Pedialyte voor katten

Bij het geven van Pedialyte aan katten, is het het beste om de niet-gearomatiseerde klassieke versie te gebruiken.

Bij matig gebruik is Pedialyte over het algemeen veilig te gebruiken bij katten. Het is echter niet gelabeld voor katten, dus het is altijd het beste om contact op te nemen met uw dierenarts om er zeker van te zijn dat het gebruik van Pedialyte thuis in orde is met de medische geschiedenis van uw kat.

De belangrijkste zorg over elke rehydratatieoplossing is dat een hoger suikergehalte een aandoening kan verergeren. Daarom is het het beste om de niet-gearomatiseerde klassieke Pedialyte te gebruiken.

Hoewel sommigen zich zorgen maken over het zinkgehalte in Pedialyte, wordt Pedialyte niet beschouwd als een groot risico voor zinktoxiciteit. De milligram hoeveelheid klassieke Pedialyte per 12 ounces is erg klein met 2,8 milligram. De dodelijke dosis van 50% (LD50) voor zink is voorgesteld om 100 milligram / kilogram of ongeveer 450 milligram te zijn voor een gemiddelde kat van 10 pond. Gezien de richtlijnen voor toediening die moeten worden gevolgd, zou geen enkele kat in de buurt van deze zorgwekkende dosering moeten komen met behulp van Pediayte.

Lees ook: Furosemide voor katten: Overzicht, Dosering & Bijwerkingen

Pedialyte voor katten dosering

Voordat u Pedialyte voor rehydratatie geeft, moet u met uw dierenarts praten om er zeker van te zijn dat het raadzaam is voor uw kat.

Er is geen stevig vastgestelde dosering voor katten voor Pedialyte. Het is altijd het beste om eventuele therapieën thuis eerst met uw dierenarts te bespreken om te helpen bepalen of een veterinair onderzoek zou worden geadviseerd in plaats van voortgezette thuistherapie.

De volgende richtlijnen zijn ontwikkeld op basis van gemeenschappelijke aanbevelingen en klinische ervaring van de auteur. Voor milde GI-vochtverliezen (braken of diarree) of verlies van eetlust die minder dan 12 tot 24 uur aanhoudt:

Voor katten die actief zelfstandig drinken: Voor grotere kittens met een gewicht van 5 pond of meer en voor gemiddelde volwassen katten, begin met 1 theelepel in combinatie met 3 tot 4 eetlepels water in een waterschaal voor katten die nog steeds actief drinken. Een kleine hoeveelheid tonijnsap kan worden toegevoegd en gemengd met de oplossing om te helpen bij de smakelijkheid. Als een kat actief drinkt en vloeistoffen vasthoudt, kan dit mengsel zo vaak als elk uur worden verstrekt. Tussendoor moet gewoon water worden verstrekt.

Voor een volwassen kat die niet actief bereid is om te drinken: Een kleine spuit (zonder naald) kan worden gebruikt om voorzichtig vocht via de mond toe te dienen. 1 tot 2 milliliter Pedialyte (ongeveer 1/4 tot 1/2 theelepel) kan niet vaker dan per uur worden toegediend. Een kleine hoeveelheid tonijnsap gemengd kan helpen met de smakelijkheid.

Bij het toedienen van vocht via de mond is er een potentieel risico op aspiratie, waarbij vloeistof wordt ingeademd in plaats van ingeslikt, wat kan leiden tot zeer ernstige complicaties. Vocht toegediend met een spuit moet altijd in het wangzakje worden gericht of naar de voorkant van de mond worden gebracht om de kat de tijd te geven om te slikken.

Dien vocht toe in stappen van 1/2 tot 1 milliliter om de kat de tijd te geven om zelfstandig te slikken. Dien nooit met geweld een groter volume ver terug in de mond toe, omdat dit het risico op aspiratie aanzienlijk verhoogt.

Voor kittens: Voor neonatale kittens die nog steeds een dieet op basis van melk volgen, kan een kleine hoeveelheid Pedialyte worden gemengd met kittenmelkvervanger (KMR) -formule voor extra elektrolytenondersteuning. Dit mag niet hoger zijn dan ongeveer 1/8 tot 1/4 van het totale toegediende vloeistofvolume. Pedialyte kan worden toegevoegd aan vrijvoedbare kommen met KMR en ingeblikt voedsel, of kan worden toegediend met een spuit of druppelfles met KMR.

Bij pasgeborenen kan Pedialyte ook op zichzelf worden gegeven met een oogdruppel aan een uitgedroogd kitten, waarbij elke 30 minuten tot een uur een paar druppels worden gegeven voor elektrolytenondersteuning.

Voor een niet-neonatale kitten met een gewicht van minder dan 5 pond, kunt u streven naar een volume van ½ tot 1 milliliter per uur.

Lees ook: Nierfalen bij katten: symptomen, diagnose, & Behandeling

Pedialyte voor katten: samengevat

Katten moeten een dierenarts raadplegen als ze GI-symptomen hebben die langer dan een dag aanhouden, matige tot ernstige vochtverliezen of niet binnen 24 uur hebben gegeten.

De orale rehydratatie-oplossing Pedialyte kan nuttig zijn voor het aanvullen van elektrolyten en het voorkomen van uitdroging bij katten met een recent begin van milde tekenen van braken of diarree. Het is veilig te gebruiken wanneer het met mate wordt gegeven, alleen wanneer dat nodig is en in een vroeg stadium.

Bij katten met chronische GI-ziekte, matige tot ernstige vochtverliezen, en voor katten die langer dan 24 uur inactief zijn, streven ze naar veterinaire zorg. Elke kat of kitten die zwak of lusteloos lijkt, samen met tekenen van ziekte, moet ook zo snel mogelijk door een dierenarts worden gezien voordat extrae remedies worden geprobeerd.

Lees ook: Kat plotseling lusteloos en zwak: oorzaken en behandeling

Veelgestelde vragen

Hoeveel Pedialyte kan ik mijn kat geven?

De sleutel tot het gebruik van Pedialyte voor katten is om het met mate te gebruiken en het alleen te gebruiken in milde gevallen van GI-overstuur om enige basisondersteuning te bieden. Katten met een gewicht van meer dan 5 pond kunnen waarschijnlijk 1 tot 2 milliliter per uur verdragen, hetzij via de mond of in een waterbak om ondersteuning te bieden bij elektrolytenverlies. Streef voor katten van minder dan 5 pond, met uitzondering van pasgeborenen, naar 1/2 tot 1 milliliter.

Neonatale kittens kunnen elke 30 minuten tot een uur een paar druppels Pedialyte krijgen met behulp van een druppelaar, of Pedialyte laten mengen met KMR als een klein percentage van de totale oplossing.

Wat kan ik mijn kat geven voor uitdroging?

Dit hangt af van het niveau van uitdroging. Controleer de elasticiteit van de huid op tekenen van uitdroging door op te trekken op de nekhuid van uw kat of de huid over de schouderbladen. Als het meer dan één tot twee seconden duurt voordat de huid weer op zijn plaats valt, is uitdroging waarschijnlijk geavanceerder dan wat een orale rehydratatieoplossing kan bieden. In deze gevallen is injecteerbare vloeistof die door de dierenarts van uw kat wordt gegeven, idealer, samen met het bepalen van de oorzaak van uitdroging.

In gevallen waarin er geen merkbare “huidtent” aanwezig is en uw doel is om enige basisondersteuning te bieden om verder elektrolytenverlies en uitdroging te voorkomen, is Pedialyte veilig om te gebruiken voor korte perioden met mate en meestal voor tekenen van ziekte die minder dan 12 tot 24 uur duren.

Is er een elektrolytdrank voor katten?

Pedialyte wordt meestal gebruikt omdat het wordt vertrouwd door menselijke ouders en gemakkelijk beschikbaar is om te kopen. Er zijn echter vergelijkbare elektrolytoplossingen ontwikkeld voor huisdieren die vergelijkbare richtlijnen volgen op het gebied van ingrediënten. Het is belangrijk om te onthouden dat geen van deze oplossingen een FDA-goedkeuring heeft voor gebruik bij huisdieren en net als de meeste supplementen zorgvuldig en onder advies van de dierenarts van uw huisdier moet worden gebruikt.

Hoe maak je Pedialyte voor katten?

Probeer nooit thuis je eigen versie van Pedialyte te maken of te mixen voor je kat. Pedialyte en andere soortgelijke orale rehydratatie-oplossingen voor huisdieren hebben zorgvuldig geformuleerde hoeveelheden elektrolyten in de ingrediënten. Het toevoegen van keukenzout, suiker, mineralen of andere ingrediënten om uw eigen oplossing te maken, kan onbedoelde gevolgen hebben, zoals natriumtoxiciteit die de zaken waarschijnlijk alleen maar erger zal maken voor uw kat.