Kan je houtskool in een kattenbak doen?

Kun je houtskool in een kattenbak doen

De meeste kattenouders zullen geïnteresseerd zijn in alles wat de geur van kattenbakken kan verminderen.

Helaas kan dat er ook toe leiden dat veel technieken niet werken, of zoals in het geval van het toevoegen van etherische oliën aan de kattenbak zelfs gevaarlijk kunnen zijn voor katten.

Maar is het een totaal verloren zaak of is er iets dat kan helpen om de kattenbakgeur te verbeteren? Hoe zit het met iets als geactiveerde houtskool, ook bekend als actieve kool…kun je houtskool toevoegen aan kattenbakvulling?

Geactiveerde houtskool of koolstof kan helpen de kattenbakgeur te verminderen door geuren te neutraliseren, maar zorg ervoor dat u zich houdt aan voor katten goedgekeurde producten wanneer u iets toevoegt aan de kattenbak. U kunt ook houtskoolfilters gebruiken op overdekte kattenbakken, kattenbakvulling met houtskool erin, of een koolstoffilter in de buurt van de kattenbak om vergelijkbare voordelen te krijgen.

Voordat we dit onderwerp nader bekijken, is het de moeite waard om te vermelden dat actieve kool en actieve houtskool dezelfde dingen zijn en dat er geen verschil tussen beide is. Als je dit onderwerp verkent, zul je deze termen door elkaar gebruikt zien worden.

Laten we nu aan de slag gaan met alles wat je moet weten over het bestrijden van kattenbakgeurtjes met actieve kool of houtskool!

Is actieve kool veilig voor katten?

Actieve kool is er in verschillende vormen, van op zichzelf staande filters tot strooisel en additieven. De meeste van deze producten worden beschouwd als kat veilig. In feite zijn er veel producten die specifiek gemaakt voor katten en ik zou niet aanraden om een product te gebruiken dat niet goedgekeurd is voor onze katachtige vrienden.

Vanuit veterinair oogpunt kan actieve kool zowel bij mensen als katten worden gebruikt om gifstoffen te absorberen, maar het is niet zonder risico’s. De risico’s van geactiveerde houtskool komen echter van het innemen van grote doses in het proces van het bestrijden van giftigheid. Het is onwaarschijnlijk dat uw kat genoeg kattenbakvulling eet om problemen met de houtskoolvergiftiging te veroorzaken en als uw kat zoveel kattenbakvulling eet, zijn er waarschijnlijk grotere problemen in het spel.

Hoewel u actieve kool in een meestal rauwe vorm naast de kattenbak in een schaaltje kunt gebruiken, zou dat uw laatste keuze moeten zijn, omdat die vorm roetend kan zijn en gemakkelijk zwarte pootafdrukken kan verspreiden als uw kat het gewoon niet kan laten om er naar te slaan of het om te stoten.

Dus in het algemeen worden actieve koolfilters, kattenbakvulling en kattenbakvulling additieven als veilig beschouwd voor katten, maar zorg ervoor dat u zich houdt aan kattenspecifieke of huisdier-goedgekeurde producten om elk risico verder te verminderen.

Hoe absorbeert geactiveerde houtskool geuren uit de kattenbak?

Houtskool wordt “geactiveerd” door het te verhitten tot een temperatuur van maar liefst 900 °C (1.700 °F). Het verhittingsproces verwijdert niet alleen bestaande onzuiverheden uit de houtskool, maar geeft het oppervlak ook duizenden kleine poriën die het oppervlak vergroten en het vermogen om een enorm scala aan onzuiverheden te absorberen verbeteren.

Het is moeilijk om te onderschatten. hoeveel dit de oppervlakte van houtskool kan vergroten en volgens sommige bronnen heeft een theelepel geactiveerde houtskool of koolstof de oppervlakte van een heel voetbalveld. Geactiveerde houtskool wordt gebruikt om allerlei giftige stoffen te behandelen, water te filteren, vluchtige organische verbindingen in het productieproces te absorberen, en natuurlijk om de stinkende geur van de kattenbak op te zuigen.

Het doet dit door problematische moleculen die geur of giftigheid veroorzaken binnen deze talrijke poriën op te sluiten. Hierdoor kan actieve kool “vollopen” en daarom moeten actieve koolfilters en strooiseltoevoegingen regelmatig worden vervangen

Hoe kun je geactiveerde houtskool gebruiken om geurtjes in de kattenbak tegen te gaan?

Nu je weet hoe deze krachtige verbinding werkt, laten we eens kijken hoe je het in je huis kunt gebruiken.

Gebruik een kattenbak met een filter

Er zijn tientallen kattenbakken die kant-en-klaar worden geleverd met een of ander filter. Deze zijn niet altijd op basis van actieve kool, maar je kunt ze gemakkelijk vervangen door een die dat wel is. U kunt een van onze favoriete kattenbakken met filter bovenaan onze lijst van de beste kattenbakken voor een klein appartement bekijken (hij staat als eerste op de lijst).

Maar dat is lang niet je enige optie en je kunt een actief koolfilter laten werken met bijna elke overdekte kattenbak met vooringang. Veel merken zullen hun eigen technologie bevestigd, maar als je pick-up een eenvoudige, kat-vriendelijke filter zoals deze Amazon kunt u eenvoudig bevestigen aan de bovenkant van de doos of een soortgelijke vent om de luchtstroom te filteren.

Maak Uw Eigen Filter

Als je meer een doe-het-zelver bent, dan kun je proberen om je eigen actieve koolfilter te maken, maar het is eerlijk gezegd niet de moeite waard. Je kunt zelfs je eigen actieve kool maken door het verhittingsproces thuis te voltooien, maar ook dat is zelden de moeite waard met zo veel eenvoudige opties beschikbaar.

Gebruik een kattenbakvulling met geactiveerde houtskool

Tegenwoordig kunt u een kattenbakvulling vinden met zowat alles erin! Van houtkorrel kattenbakvulling (een van mijn favorieten) tot gerecycled krantenpapier en gras, er is geen limiet aan waar uw kat op kan poepen!

Het mag dus geen verrassing zijn dat je kattenbakvulling kunt vinden met actieve kool er al in en ook al is er niet een enorm aanbod aan opties zijn er toch genoeg. Welke je kiest hangt af van je voorkeuren (en die van je kat) maar deze klonterende kattenbakvulling van Tidy Cats is een goed startpunt als je actieve kool wilt gebruiken. Het is uw standaard klonterende kattenbakvulling met stukjes kat-veilige geactiveerde houtskool erin gemengd. Het heeft ook meer dan 12.500 vijf-sterren beoordelingen op Amazon, dat is zeker een beetje boven de norm.

Gebruik een actief kool strooisel toevoegingsmiddel

Als u de kattenbakvulling van uw kat niet volledig wilt vervangen, wat een heel gedoe kan zijn, kunt u overwegen om een speciaal kattenbakvulling additief aan de kattenbak toe te voegen.

Er zijn niet een ton van deze producten op de markt, maar mijn favoriet uit de beschikbare opties is van de mensen bij Sapphire Labs die u kunt controleren op Amazon door hier te klikken. U verwerkt dit product gewoon in uw normale afvalrotatie en noemt het een dag!

Nogmaals, als u iets toevoegt aan het kattenbakvulling van uw kat, zorg er dan voor dat het specifiek katachtig is om uw kat veilig te houden.

Gebruik een filter in de buurt

U kunt ook kiezen voor een houtskoolfilter dat strategisch in de buurt van de kattenbak wordt geplaatst. Veel van deze filters helpen niet alleen de geur te beheersen, maar kunnen ook de algemene luchtkwaliteit verbeteren.

Er is een enorm scala aan opties in de wereld van luchtfilters, maar als je niet zeker weet waar te beginnen raad ik je deze redelijk geprijsde toren aan die niet alleen de lucht in de buurt van de kattenbak filtert, maar ook enkele honderden vierkante meters eromheen.

Actieve kool in de buurt toevoegen

Dit is de minst wenselijke optie, niet alleen omdat het de meest niet-specifieke is, maar het heeft ook de grootste kans op het maken van een puinhoop! Je kunt wat houtskool toevoegen aan de omgeving van de kattenbak van je kat en de houtskool gewoon zijn gang laten gaan.

Sommige mensen stellen voor om het gewoon in een kom te doen, wat kan werken, maar als je het ooit morst, krijg je te maken met een behoorlijke puinhoop als je een zwarte roetachtige puinhoop opruimt. Het meest waarschijnlijke resultaat is dat uw kat besluit het kommetje om te gooien (tenzij u het in iets zwaars stopt dat niet omgedraaid kan worden) en u zult nog steeds een puinhoop op uw handen hebben, maar deze keer met kleine zwarte pootafdrukken om mee te gaan!

Dus ik stel voor deze aanpak over te slaan voor een van de andere opties hierboven.

Afsluitende gedachten

Niet alleen is actieve kool in de meeste gevallen veilig voor onze katachtige vrienden, maar het doet ook uitzonderlijk goed werk bij het beheersen van kattenbakgeurtjes.

Dit spul wordt gebruikt voor sommige grote problemen en vaak op industriële schaal. Hoewel het misschien voelen alsof uw kat industriële poep produceert (wat vrij ernstig klinkt), zelfs als dat het geval zou zijn, is geactiveerde houtskool klaar voor de uitdaging.

U hebt verschillende opties om snel actieve kool in te werken, van een eenvoudig filter op een overdekte bak of de toevoeging van een kattenbakvulling. U hebt ook enkele meer geëngageerde opties zoals het vervangen van het strooisel of het investeren in een vrijstaand luchtfilter.

Maar wat je ook doet, het gebruik van houtskool is meestal de moeite waard en je kunt op het internet tientallen recensies lezen van gelukkige katteneigenaren die nu genieten van een minder stinkende kattenbak. Zorg er wel voor dat je het veilig speelt door kattenspecifieke producten te gebruiken wanneer je iets op of in de kattenbak doet.

Wat denk jij? Ga jij actieve kool toevoegen aan je kattenbak-protocol?