Kan je een kattenbak in de badkamer zetten?

Kan je een kattenbak in de badkamer zetten?

Het kan soms wat creativiteit vergen om je huis helemaal “catify” te maken!

Van waterbakjes en kattenbomen tot kattenbakken en krabpalen, er is veel om rekening mee te houden en onze katachtige vrienden kunnen soms behoorlijk kieskeurig zijn.

Maar een van de grootste problemen waar kattenouders mee te maken krijgen, is het vinden van de perfecte plek voor de kattenbakken. Het maakt niet uit of je een groot huis hebt of een kleine studio, het kan een lastige taak zijn.

Echter, een van de meest voor de hand liggende locaties lijkt de badkamer te zijn.

Hoewel mensen in badkamers veel meer doen dan alleen het toilet gebruiken, is de overlapping tussen onze badkamers en kattenbakken overduidelijk.

Kun je een kattenbak in de badkamer zetten? Is dat toegestaan?

Badkamers kunnen een geweldige plaats zijn voor de kattenbak dankzij hun centrale ligging en het feit dat ze al gebruikt worden als menselijke badkamer. Er is meestal genoeg ruimte om de juiste maat kattenbak te plaatsen. Het grootste nadeel is dat de badkamer niet altijd beschikbaar is voor katten.

Dat is het snelle antwoord, maar er is nog veel meer te behandelen, dus laten we eens nader kijken naar alles wat u moet weten over het plaatsen van de kattenbak in de badkamer.

Katten hebben meer dan één bak nodig!

Voor we in de details duiken van het houden van de kattenbak in de badkamer, is het belangrijk om te begrijpen dat zelfs als je maar één kat hebt, je idealiter meer dan één kattenbak hebt. Kattendeskundigen zijn het erover eens dat je evenveel kattenbakken moet hebben als je katten, plus één.

In huishoudens met meerdere katten kan dit veel conflicten voorkomen, maar zelfs een solitaire katachtige zal meer dan één kattenbak op prijs stellen.

Maar als je de badkamer gebruikt als kattenbak locatie is het nog belangrijker omdat de kans groot is dat de badkamer niet 24 uur per dag beschikbaar zal zijn voor je katachtige vriend.

Of het nu is omdat een gast de badkamer gebruikt of omdat je gewoon niet het toilet wilt gebruiken met de deur wijd open (begrijpelijk), je kat moet misschien een andere optie hebben om de badkamer te gebruiken terwijl hun belangrijkste kattenbaklocatie bezet is.

Zorg er dus voor dat u rekening houdt met de katten plus één regel van kattenbakken voordat u beslist over een kattenbaklocatie!

Wat is er goed aan het plaatsen van de kattenbak in de badkamer?

Er is veel om van te houden over het plaatsen van een kattenbak in de badkamer en het is geen verrassing dat het een van de meer populaire opties die er zijn, dus laten we eens kijken naar enkele van de grote voordelen van het gaan van deze route.

Geurbestrijding

Hoewel het niet altijd aangenaam is, is stank in een badkamer normaal en te verwachten. In ieder geval veel meer te verwachten dan de geur van kattenpoep in de keuken!

Met andere woorden, het is een stuk gemakkelijker om stinkende geuren in de badkamer te beheersen in vergelijking met de rest van het huis. Ook al zou je geen etherische oliën of soortgelijke luchtverfrissers in de kattenbak willen plaatsen, de meeste badkamers hebben een ingebouwde ventilator die een grote verbetering is ten opzichte van de rest van het huis.

Centrale maar afgelegen locatie

De meeste kattenouders willen de kattenbak zo ver mogelijk van de rest van het huis plaatsen, dus op afgelegen plaatsen zoals garages, wasruimtes, enz.

Deze kan werken voor sommige katten, maar idealiter is het niet de enige optie voor een katachtige en zoals Jackson Galaxy uitlegt in de video hieronder, wat katten echt willen zijn sociaal significante locaties voor hun kattenbak:

Dat betekent plekken in huis waar mensen samenkomen, geuren zich vermengen en territorium kan worden opgeëist. Want aan het eind van de dag, zijn de toiletpauzes van je kat zeer en uw kat weet dat de garage niet het beste onroerend goed in huis is.

Het is ook de reden waarom de badkamer zo’n geweldige plek kan zijn om de kattenbak te houden!

De badkamer is zeer zeker een sociaal belangrijke plaats en mensen brengen er veel tijd door. Maar het is ook niet het middelpunt van de woonkamer en dat is wat je kat waarschijnlijk echt wil.

In plaats daarvan, is de badkamer een compromis. Het is eersteklas onroerend goed in termen van territorium, maar het is ook niet helemaal open in de open lucht!

Schoonmaak zal top of mind zijn

Iedereen gebruikt de badkamer en met de kattenbak op zo’n vaak bezochte plaats, heb je een vinger aan de pols van wat er in de bak gebeurt.

Hopelijk is je vinger er niet letterlijk bij betrokken, maar je snapt het idee.

Het zal veel gemakkelijker zijn om in een snelle schep te werken in vergelijking met het hebben van de kattenbak op een afgelegen plaats zoals de garage of een ander deel van het huis.

Natuurlijk kan het tegenovergestelde waar zijn als de kattenbak in een zelden gebruikte gastenbadkamer is geplaatst.

Katten willen je nu al volgen naar de badkamer

Dit is niet de meest serieuze maar het is de moeite van het vermelden waard en katten zijn al blij om ons te volgen naar het toilet wanneer ze de kans krijgen! Bovendien hebben onze katachtige vrienden een hekel aan een gesloten deur, dus waarom zouden we ze niet gewoon verwennen en ze een reden geven om u in de badkamer te besluipen?

Wat zijn de nadelen van het houden van een kattenbak in de badkamer?

Maar het is niet allemaal rozengeur en maneschijn als het gaat om de kattenbak in de badkamer! Laten we eens kijken naar een paar van de mogelijke problemen.

Katten hebben niet altijd toegang

In de meeste huishoudens zijn de badkamerdeuren vaak gesloten, wat betekent dat katten niet altijd toegang hebben.

Ik heb dit al eerder als een potentieel probleem genoemd, maar het moet nog eens herhaald worden!

Als je alleen woont, dan is het waarschijnlijk niet zo’n probleem om de deur meestal open te houden, maar als je ooit wat privacy nodig hebt, dan kan je kat pech hebben.

Maar de meeste katten zullen niet gewoon geduldig bij de deur wachten terwijl jij je zaken afrondt. In plaats daarvan zullen katten vaak zelf proberen de deur te openen of ergens anders naar het toilet gaan. Als je geen tweede kattenbak hebt, kan dat ergens anders zijn zoals je kleding, de dichtstbijzijnde plastic zak, of een andere minder dan ideale locatie.

Dat is natuurlijk een slechte zaak en kan er in het ergste geval uiteindelijk toe leiden dat katten de voorkeur geven aan hun noodtoiletplek in plaats van van de kattenbak.

Dit is echter gemakkelijk te voorkomen en het hebben van een tweede kattenbak is altijd de beste praktijk, zelfs nog meer wanneer u een kattenbak in de badkamer houdt. Bovendien kunnen mensen met grotere ruimtes een gastenbadkamer gebruiken, waardoor dit ook veel minder een probleem zal zijn.

Vochtigheid kan een probleem zijn

Er is niets mis mee om de badkamer als kattenbak te gebruiken, maar als je gewend bent om lang te douchen, kun je in de problemen komen. Bovendien, als jij of iemand anders in huis veel water op de vloer krijgt als onderdeel van hun douche routine, dan kan dat ook een probleem zijn.

Beide scenario’s kunnen de kattenbak minder aantrekkelijk maken voor katten en de kattenbak betreden met natte pootjes zal niemand gelukkig maken.

Nogmaals, we willen de kattenbak nooit stressvol of onaantrekkelijk maken voor katten, omdat ze dan eerder geneigd zullen zijn ergens anders heen te gaan en dat betekent niet altijd een andere bak.

Een eenvoudige kattenbakmat, wat sowieso een goed idee is, kan dit probleem meestal oplossen. Ik ben een grote fan van deze kattenbak specifieke matten van Gorilla Grip (je kunt hier klikken om ze op Amazon te zien) en ze hebben 18 verschillende kleuren opties, dus er is een goede kans dat je iets kunt vinden dat bij je badkamer past.

Zorg er dus voor dat je de bak niet te dicht bij de douche plaatst waardoor er water in kan spatten en zorg ervoor dat je de deur een beetje openzet tijdens een warme douche om condensatie te minimaliseren.

Geurt

Hoewel de badkamer een geweldige plek is om geuren te beheersen, zijn er enkele nadelen en stinkende geuren kunnen worden versterkt in zo’n kleine ruimte. Regelmatig scheppen is al een vereiste gewoonte, maar het wordt nog belangrijker als mensen regelmatig gebruik maken van dezelfde badkamer. Het kiezen van de juiste kattenbak voor een kleine ruimte, of dat nu een appartement of een badkamer is, kan een heel eind komen, net als het kiezen van de juiste kattenbakvulling.

Waar in de badkamer zet ik de kattenbak?

Het lijkt misschien alsof je maar een paar opties hebt in een kleine badkamer, maar er zijn eigenlijk heel wat locaties om uit te kiezen, dus laten we ze uitsplitsen.

Naast het toilet

Dit is een van de meest voor de hand liggende opties en er is meestal een kleine hoeveelheid dode ruimte aan weerszijden van het toilet. In feite vereisen de meeste bouwvoorschriften in de Verenigde Staten 15 duim ruimte aan weerszijden van het toilet (gemeten vanaf het midden van het toilet).

Dat betekent dat een kattenbak van minder dan 11 inch meestal en u kunt een zeer budgetvriendelijke optie op Amazon bekijken die aan deze afmetingen voldoet door hier te klikken.

Denk er alleen aan dat het meestal het beste is om het aan de kant van het toilet te plaatsen die het verst van de douche verwijderd is om de kans te minimaliseren dat er water in de doos komt.

Het grootste nadeel van deze plek is dat je meestal niet in een overdekte doos passen vanwege de vorm van de toiletpot. Ik weet dat er op het internet veel discussie is over overdekte toiletten, maar uit onderzoek blijkt dat katten er niet veel om geven, als je ze tenminste schoonhoudt, dus ik vind ze zeker de moeite van het vermelden waard.

Echter, sommige badkamers hebben meer ruimte dan andere en als u wilt proberen een overdekte doos in uw beste weddenschap te persen, is deze top entry doos op Amazon die 14,75 inch breed meet in plaats van de gebruikelijke 18 tot 20 inch van andere overdekte dozen. Top entry dozen hebben het extra voordeel van het verminderen van strooisel wordt verspreid en dit specifieke model heeft meer dan 13.000 vijf-sterren beoordelingen, samen met een aantal foto’s van hoe deze doos past naast een toilet.

Binnenin de kast

Dit is veruit mijn favoriete optie om de kattenbak in de badkamer te plaatsen, maar ik weet ook dat het niet voor iedereen is weggelegd.

Je zult moeten afzien van het opbergen van wat dan ook onder de gootsteen, wat voor sommige mensen meteen een spelbreker zal zijn.

Dan moet je of de kastdeur open houden of de deur helemaal uit het scharnier halen. Nogmaals, ik begrijp dat dit voor sommige mensen een nee-nee zal zijn.

Ik geef er de voorkeur aan om de kastdeur open te houden en u kon creatieve oplossingen kunnen bedenken of een soort deurstopper, maar mijn aanbevolen oplossing is om een paar niet-zelfsluitende scharnieren te kopen, zoals deze op Amazon. Natuurlijk, het zal variëren per badkamer set-up, maar dat zal meestal kunt u gemakkelijk laat de kastdeuren open als ze eenmaal zijn geïnstalleerd.

Het maakt het ook makkelijker voor je kat om ze zelf te openen als de deuren ooit per ongeluk gesloten worden. En per ongeluk sluiten is het grote nadeel van deze oplossing, omdat u uw kat nooit uit hun eigen badkamer wilt sluiten!

In De Badkuip

Yep, als de badkuip ongebruikt is kan het een geweldige plek zijn voor een kattenbak! Je zult de afvoer moeten dichten om te voorkomen dat de kattenbakvulling de leidingen vernielt en zorg ervoor dat je kat iets heeft om zich aan vast te houden als hij de badkuip ingaat, maar verder kan dit een geweldige optie zijn.

U kunt alles leren wat u wilt weten over het plaatsen van de kattenbak in de badkuip in dit artikel.

Tegen de muur of in de hoek

Eenvoudig en voor de hand liggend, u kunt de kattenbak gewoon tegen een vrije muur of in een hoek plaatsen, zoals u dat in elk ander deel van het huis zou doen.

Het grote voordeel is dat uw kat geen moeite hoeft te doen om in een kastje te komen of zich in de ruimte naast het toilet te wurmen. Zolang ze maar in de badkamer kunnen komen, kunnen ze hun gang gaan!

In de linnenkast

Vergelijkbaar met het gebruik van het badkamermeubel, kan de linnenkast een geweldige optie zijn als de ruimte groot genoeg is. Bovendien hebben veel linnenkasten vouwdeuren die gemakkelijk open te houden zijn voor onze katachtige vrienden.

Zorg er alleen voor dat de deur niet per ongeluk dichtvalt!

Spoel het afval niet door!

Het is vermeldenswaard dat het doorspoelen van kattenpoep en kattenbakvulling meestal geen goed idee is!

En het zal zeker verleidelijk zijn om te doen met de kattenbak in dezelfde kamer als uw toilet!

Het eerste probleem is dat kattenbakvulling die niet is ontworpen om te worden doorgespoeld, gemakkelijk toiletten kan verstoppen. Het is niet ongewoon dat kattenbakvulling uitzet tot meer dan een dozijn keer zijn eigen gewicht in vloeistof en terwijl dat is wat het geweldig maakt voor het opvangen van kattenurine, is het ook wat het uitzonderlijk maakt voor het verstoppen van afvoeren.

Zelfs als uw kattenbakvulling goed is om door te spoelen, is het nog steeds geen goede gewoonte, omdat die kattenpoep het milieu kan schaden door toxoplasmose in de watervoorraad vrij te laten. Toxoplasmose is een ziekte die vaak wordt aangetroffen in kattenuitwerpselen en een studie suggereert dat otters voor de kust van Californië werden gedood door toxoplasmose nadat het via kattenpoep in de watervoorziening terecht was gekomen.

Dus sla het toilet over en blijf bij het afval om het veilig te spelen!

Slotgedachten

Je kunt de kattenbak niet alleen in de badkamer zetten, maar het is ook nog eens een van de beste plekken in huis, ervan uitgaande dat de deur niet te vaak wordt dichtgedaan.

In de meeste huizen is de badkamer makkelijk toegankelijk en heeft het een sociale betekenis – zeker meer dan de garage of het washok. Het beheersen van geurtjes kan een hit of misser zijn, maar het is een algemene overwinning voor kattenouders.

De kattenbak in de badkamer mag echter niet de enige in huis zijn, zelfs niet als je maar één kat hebt.

Wat denk jij? Ga jij voor de kattenbak in de badkamer?