Kan je een kattenbak in de keuken zetten?

kan je een kattenbak in de keuken zetten

De meeste mensen proberen de kattenbak zo ver mogelijk van de rest van het huis te zetten en hoewel dat voor mensen een goede oplossing lijkt, is dat niet altijd even goed voor katten.

Zeker, katten willen de badkamer gebruiken waar ze niet gestoord worden, maar dat maakt niet automatisch dat de verste hoek van de garage de beste locatie is voor een kattenbak. Omdat kattenbakpauzes veel te maken hebben met het markeren van territorium, kunnen katten er eigenlijk de voorkeur aan geven dat hun kattenbak op een sociaal belangrijke locatie staat waar mensen waarschijnlijk wat tijd zullen doorbrengen.

En er zijn maar weinig plekken in huis die van meer sociale betekenis zijn dan de keuken… maar maakt dat het een goede plek voor de kattenbak?

Kan je een kattenbak in de keuken zetten?

Je kunt een kattenbak in de keuken plaatsen, maar het zou niet je eerste keuze moeten zijn vanwege het potentieel voor verhoogd risico op voedselbesmetting, vooral door toxoplasmose. Echter, voorkomen dat katten op het aanrecht springen en zorgvuldige plaatsing in de keuken kan het risico verminderen. Toch zijn er meestal betere opties dan de keuken.

Dat is het beknopte antwoord, maar laten we eens wat dieper ingaan op de voor- en nadelen van het plaatsen van een kattenbak in de keuken, samen met hoe je dit met succes voor elkaar krijgt!

Is het veilig om een kattenbak in de keuken te plaatsen?

Voordat we iets anders overwegen, moeten we er eerst zeker van zijn dat we onze gezondheid niet in gevaar brengen door te proberen een kattenbak in de keuken te zetten. Houd er echter rekening mee dat ik geen arts of dierenarts ben, dus niets in dit artikel wordt beschouwd als medisch advies voor mensen of huisdieren.

Dus wat is het potentiële risico van het plaatsen van de kattenbak in de keuken?

De grootste zorg is de besmetting van voedsel met uitwerpselen uit de kattenbak en voor mensen met een gecompromitteerd immuunsysteem zou de kattenbak zeker niet in de keuken moeten staan. Katten kunnen een breed scala aan inwendige parasieten met zich meedragen in hun ontlasting, variërend van giardia en coccidia tot wormen zoals spoelwormen en lintwormen.

Maar de grootste zorg is toxoplasmose, een ziekte die zowel katten als mensen treft en een breed scala aan symptomen kan veroorzaken, waaronder koorts, lethargie en verlies van eetlust. Hoewel de ziekte zelden gezonde mensen treft, kan zij een groot risico vormen voor mensen met een verzwakt immuunsysteem en zwangere vrouwen.

De ziekte wordt meestal verspreid door het inslikken van de toxoplasmose cysten en hoewel er momenteel geen bewijs is dat overdracht via de lucht mogelijk is, kan het plaatsen van de kattenbak in de keuken het risico verhogen.

Natuurlijk, als de kattenbak in de keuken staat, is er niets dat katten ervan weerhoudt om rechtstreeks van de kattenbak naar het aanrecht te gaan, waar ze mogelijk toxoplasmose cysten kunnen verspreiden. Maar er is ook niet veel dat katten ervan weerhoudt ooit van hun kattenbak naar de keuken gaan, ongeacht waar de bak staat. Dit geldt nog meer als je in een kleiner appartement of studio woont.

Daar komt nog bij dat velen van ons met onze katten slapen, en ’s nachts knuffelen is een van de vele manieren waarop we hen onze liefde tonen! Maar die middernachtelijke knuffelsessies kunnen ook toxoplasmose cysten verspreiden. Toegegeven, je eet je kussen niet op, maar ik wijs er alleen maar op dat het risico aanwezig is, ongeacht waar de doos wordt bewaard.

Aan het eind van de dag, moet je beslissen of je je comfortabel voelt met de potentiële risico’s en praten met een arts als je niet zeker bent.

Wat zijn de voordelen van het plaatsen van de kattenbak in de keuken?

We hebben al gekeken naar het grootste nadeel van het plaatsen van de kattenbak in de keuken, maar zitten hier ook voordelen aan?

Zeer zeker, laten we er een paar bekijken!

Katten kunnen de keukenlocatie leuk vinden

Veel mensen gaan ervan uit dat katten privacy willen als ze naar het toilet gaan, maar dat is waarschijnlijk niet het geval. In plaats daarvan zijn dat waarschijnlijk menselijke voorkeuren die we onze katten opdringen.

Het grootste verschil is dat voor onze katten, hun toiletpauzes een boodschap zijn. Urine en uitwerpselen worden gebruikt om territorium af te bakenen en hoewel de meeste van onze katten zich geen zorgen hoeven te maken over het afweren van potentiële indringers in de veiligheid van ons huis, is dat instinct nog steeds actief. Dat is deels de reden waarom sommige katten kiezen voor een bak voor urine en een bak voor uitwerpselen en hoewel dat voor ons misschien vreemd lijkt, maakt het voor katten allemaal deel uit van het plan.

Wat heeft dit met de keuken te maken?

Wel, katten willen aanspraak maken goed territorium met hun strategische toilet pauzes. Zoals Jackson Galaxy uitlegt, betekent dat sociaal belangrijke gebieden waar mensen veel tijd doorbrengen. Dat betekent zeker niet de garage, maar het wel ook gebieden als de woonkamer of keuken.

Dus hoewel katten het misschien niet zo leuk vinden als het druk is in de keuken, zullen ze het wel waarderen dat ze hun territorium kunnen opeisen in een zeer belangrijk deel van het huis.

Het kan de enige optie zijn

In kleine ruimtes kan de keuken de beste keuze zijn en ofwel de enige optie of op zijn minst beter dan het alternatief.

Sommige katten houden ervan om aan de zijkanten van hun doos te krabben en over het algemeen een volledige checklist van graven af te werken voordat ze de badkamer gebruiken. Dat kan een hoop lawaai veroorzaken en het is een goede reden om de slaapkamer voor de kattenbak te vermijden.

De badkamer is bijna altijd de betere keuze en je kunt meestal kattenbakken vinden die zelfs in de kleinste badkamerappartementen passen, maar ik weet dat dat niet altijd het geval is!

Dus in sommige situaties, heb je geen andere keuze dan de keuken.

Wat zijn de nadelen van het houden van een kattenbak in de keuken?

We hebben al gekeken naar het grootste en meest verontrustende potentiële nadeel van het houden van de doos in de keuken, namelijk de mogelijke overdracht van ziekten. Maar laten we eens kijken naar een paar andere bezwaren.

Geur

De geur van de kattenbak zal altijd een probleem blijven, maar het laatste wat u wilt vlak voordat u 2 uur lang gaat koken, is de poep van uw kat ruiken.

Hoewel er nooit echt een goed tijd om een kattenpoepje te ruiken, is het waarschijnlijk niet vlak voor je gaat eten. Katten schijnen vaak een onberispelijke timing te hebben met hun poep en vinden het heerlijk om de doos te raken als ik bezoek heb.

Zelfs als je gast een toegewijde kattenliefhebber is, wil hij misschien niet de mix van kattenontlasting en avondeten ervaren. Er zijn altijd manieren om de stank te verminderen en sommige kattenbakvullingen doen het beter in kleine ruimtes dan andere, maar met zo’n centrale locatie, zal het moeilijk zijn om ze 100% van de tijd volledig te elimineren.

Keukens kunnen hebben Te Veel Activiteit

We hebben het er al over gehad dat katten de voorkeur geven aan een plek met enige sociale betekenis, maar dat wil niet zeggen dat ze willen poepen omringd door chaos!

Als je aan het afwassen bent of een boterham aan het maken bent, is het onwaarschijnlijk dat de meeste katten zich daar veel van zullen aantrekken. Maar als je kinderen hebt die voortdurend in en uit de keuken komen, honden die full-time voedsel bedelen of je probeert een hele Thanksgiving maaltijd te maken, dan kan dat problemen opleveren voor je kat.

Katten vinden een beetje activiteit meestal niet erg, maar in een actieve keuken kunnen dingen gemakkelijk de grens overschrijden.

Waar in de keuken is het best?

U hebt een handvol opties voor waar u de doos plaatst en laten we er een paar bekijken.

In de hoek van de keuken

Dit is de eenvoudigste maar ook mijn minst favoriete optie. Je zult dit alleen willen doen als je geen andere ruimte hebt, want niet alleen zal de kattenbak zichtbaar zijn terwijl je eet en kookt (wat een afknapper kan zijn vanuit het oogpunt van netheid), het zal ook in de weg staan.

Om ruimte te besparen en om te voorkomen dat kattenbakvulling zich door de keuken verspreidt, raad ik ten zeerste een kattenbak met bovenlader aan als u deze route moet nemen. Ik raad deze van IRIS aan, die meer dan 16.000 vijf-sterren beoordelingen op Amazon heeft, die u hier kunt zien. Het ontwerp met bovenlader zal drastisch ruimte besparen terwijl het nog steeds voorkomt dat de kattenbakvulling zich verspreidt.

In de kast

Dit is mijn beste aanbeveling als je de kattenbak in de keuken wilt plaatsen, ervan uitgaande dat je ruimte hebt om een kast op vloerniveau vrij te maken en deze te gebruiken voor een kattenbak. Dit is vergelijkbaar met mijn favoriete plek voor een kattenbak in de badkamer en het idee is om de kast op een kiertje te zetten, zodat je er 24 uur per dag bij kunt.

Je kunt voor een creatievere optie gaan als je handig bent, maar de eenvoudigste oplossing is om een scharnier te gebruiken dat niet automatisch sluit, zoals deze op Amazon. Niet alleen kun je dan de kastdeur open laten, maar het maakt het ook makkelijker voor katten om de kast zelf te openen.

Wat geweldig is aan deze optie is dat u gemakkelijk een kattenbakmat of een ander systeem kunt toevoegen om de verspreiding van kattenbakvulling te verminderen. De bak zal ook uit de weg en uit het zicht staan. Je zult nog steeds te maken hebben met het geurprobleem, maar ook dat zal beter onder controle zijn met de bak in een afgesloten ruimte.

Het grote nadeel is het risico dat u per ongeluk de kast sluit en uw kat voor een bepaalde tijd zonder kattenbak laat zitten.

In de bijkeuken

Uw laatste optie is de bijkeuken. De haalbaarheid van deze optie zal sterk variëren afhankelijk van de grootte van je voorraadkast, maar zelfs de kleinste voorraadkasten hebben meestal een kleine ruimte op de vloer waar een kattenbak in kan. Vaak is deze plek bedoeld voor een prullenbak, maar als je een andere plek voor de prullenbak vindt, kun je die ook gebruiken voor de kattenbak.

Net als bij het gebruik van de kast voor de kattenbak, houdt deze strategie de bak uit het zicht en uit de weg, maar je zult nog steeds te maken hebben met de geur en zorg ervoor dat je het deurtje een beetje open houdt.

Overweeg andere opties voor de keuken

Terwijl u de doos in de keuken plaatst kan werken, moet het niet je eerste keuze zijn, simpelweg omdat het mengen van katachtige toiletpauzes en voedselbereiding over het algemeen een slecht idee is. Het is dezelfde reden waarom het schoonmaken van de kattenbak in de vaatwasser een no-go optie is.

Natuurlijk, er is een groot verschil tussen het hebben van de kattenbak verstopt in het keukenkastje en het toevoegen van het in uw afwas routine, maar de zorgen zijn hetzelfde.

Overweeg dus zeker andere opties voordat je de keuken kiest voor de kattenbak van je katachtige vriend.

Afsluitende gedachten

Dat was het!

Ik weet dat sommige mensen geschokt zullen zijn door het idee om de kattenbak in de keuken te zetten, maar het kan werken. En als het op kleine appartementen of studio’s aankomt, is er soms geen andere optie.

Wat denk jij? Ga jij de keuken gebruiken als een van je kattenbak locaties of kies je voor een meer traditionele plek?