Mag je essentiële oliën in de kattenbak doen?

Mag je essentiële oliën in de kattenbak doen?
Kattenbakken kunnen stinken.

Ik weet het, dat is niet echt nieuws. Immers, ze zijn een bak vol poep, en hoewel regelmatig scheppen en schoonmaken de beste verdediging is tegen kattenbak stank zijn sommige katteneigenaren altijd op zoek naar andere opties om kattenbak stank te beheersen.

Dus hoe zit het met essentiële oliën? We weten dat ze lekker ruiken, maar kun je veilig essentiële oliën toevoegen aan de kattenbak?

Nee, je moet geen essentiële oliën aan een kattenbak toevoegen om de geur te verbeteren. Etherische oliën zijn extreem giftig voor katten en er zijn maar een paar druppels op de huid van je kat nodig of een paar likjes om een ernstige en mogelijk levensbedreigende reactie te veroorzaken.

Hoewel dat het snelle antwoord is, is er nog steeds meer om te behandelen, dus laten we een beetje dieper duiken in waarom dit geen goed idee is en een paar tips over wat je in plaats daarvan kunt doen om de kattenbak schoon te maken.

Etherische oliën zijn overal

Voordat we ingaan op problemen met essentiële oliën en katten, is het belangrijk te beseffen hoe alomtegenwoordig essentiële oliën in onze omgeving zijn.

Natuurlijk zijn er de geconcentreerde essentiële oliën die we gebruiken om de geur van onze ruimte te verbeteren, maar je vindt essentiële oliën ook in een verscheidenheid van voedingsmiddelen, dranken, en zelfs huishoudelijke schoonmaakmiddelen. Ze zitten zowel in synthetische verbindingen als in natuurlijke stoffen zoals sinaasappelsap (dat ook slecht is voor katten).

Er zijn tientallen essentiële oliën en ze beweren allemaal dat ze hun eigen speciale voordelen hebben, variërend van verlichting van hoofdpijn en aromatherapie tot verbetering van de spijsvertering of de gezondheid van de huid.

Maar het punt is, essentiële oliën zijn overal. Dus als we leren waarom katten er niet aan blootgesteld moeten worden, denk dan eens aan alle andere manieren waarop katten er mee in aanraking kunnen komen, buiten de kattenbak.

Waarom zijn etherische oliën giftig voor katten?

Etherische oliën zijn de geconcentreerde vormen van planten en terwijl dat klinkt als een goede zaak stoten ze eigenlijk vluchtige organische stoffen of VOC’s uit. VOC’s zijn dezelfde redenen dat olieverven giftig zijn voor katten en ze zijn verantwoordelijk voor een lange lijst van problemen bij de mens ook.

Maar dat is niet het grootste probleem voor katten.

Essentiële oliën worden gemetaboliseerd in de lever en katten missen een essentieel enzym in hun lever dat hen in staat zou stellen essentiële oliën te verwerken en te elimineren. Zonder dit enzym zijn etherische oliën giftig voor onze katachtige vrienden.

Volgens VCA Hospitals kunnen katten die lijden aan essentiële olievergiftiging een breed scala aan symptomen hebben, waaronder braken, spiertrillingen, zwakte en ademhalingsmoeilijkheden.

Het is ook belangrijk om erop te wijzen dat katten essentiële oliën niet eens hoeven in te nemen om aan hun toxische effecten te lijden en hun huid kan de essentiële olie ook gemakkelijk absorberen.

Dit is vooral problematisch wanneer je overweegt etherische oliën in de kattenbak te doen, waar katten geen andere keuze hebben dan te graven en rond te scharrelen – dat hoort er tenslotte gewoon bij om een kat te zijn! Hoewel de vacht de meeste van uw katten kan bedekken om hen te beschermen, kunnen hun blootgestelde pootjes gemakkelijk in contact komen met essentiële oliën. Het verzorgen van hun pootjes kan de situatie verergeren en de kans vergroten dat katten essentiële oliën binnenkrijgen.

Alsof dat nog niet genoeg is, legt VCA Hospitals verder uit dat “Slechts een paar likjes of een kleine hoeveelheid op de huid schadelijk kan zijn voor een kat.”

Dus niet alleen zijn essentiële oliën extreem giftig voor katten omdat ze de enzymen missen om ze te metaboliseren, maar er is niet veel nodig om problemen te veroorzaken!

Waarom raden sommige mensen het gebruik van essentiële oliën in kattenbakken aan?

Wel, het zou kunnen op het eerste gezicht een goed idee lijken.

Kattenbakken stinken immers en etherische oliën ruiken lekker. Je zou ook kunnen denken dat slechts een paar druppels geen probleem zullen zijn.

Maar we hebben al gezien dat er maar heel weinig nodig is (slechts een paar druppels) om ernstige problemen te veroorzaken voor katten. Dus hoewel een paar druppels geen probleem zullen veroorzaken, als uw kat in de doos komt direct nadat u de druppel hebt geplaatst, dan heeft u een probleem.

Andere mensen zullen uitleggen dat sommige specifieke essentiële oliën minder giftig en door de manier waarop ze gemaakt worden kunnen ze veilig zijn voor katten.

En ze hebben het niet mis.

Er zijn essentiële oliën die veilig zijn voor katten, maar ik zou toch aanraden om de essentiële oliën voor de kattenbak over te slaan. Het nadeel van het kiezen van de verkeerde essentiële olie is gewoon te groot als wat je ervoor terugkrijgt is een kattenbak die een beetje beter ruikt!

De meeste etherische oliën worden niet gereguleerd door de FDA en goedkeuring is niet nodig om ze op de markt te brengen. Daar komt nog bij dat het zeldzaam is om etherische oliën te vinden die speciaal voor huisdieren op de markt gebracht worden, wat betekent dat het vinden van katvriendelijke etherische oliën lastig en zelfs gevaarlijk kan zijn.

Welke essentiële oliën zijn veilig voor de kattenbak?

U zult een handvol geloofwaardige bronnen vinden die suggereren dat lavendelolie, rozenolie en een handvol andere opties veilig zijn voor katten. Nogmaals, dit kan waar zijn als u het juiste product selecteert, maar met weinig regelgeving en verschillen in productie tussen merken is het beter om de essentiële olie binnen de kattenbak over te slaan.

Overweeg in plaats daarvan andere opties die de geur rond de kattenbak verbeteren in plaats van erin.

Etherische olie verstuivers zijn niet beter

Etherische olie diffusers kunnen eigenlijk slechter worden dan het direct plaatsen van essentiële oliën in de kattenbak.

Dat komt omdat in plaats van op de huid, diffusers de oliën aerosoliseren en toestaan dat ze door katten worden ingeademd. Dierenarts Murl Bailey legt uit dat “niet alleen deze oliedruppels zelf gevaarlijk zijn, maar dat het inademen van deze oliën een lichaamsvreemde longontsteking bij katten kan veroorzaken.”

Uiteraard is de giftigheid van essentiële oliën hier het grootste probleem, maar het is over het algemeen geen goed idee om katten bloot te stellen aan iets dat ze mogelijk kunnen inademen. Vergeet niet dat de longen van uw katachtige zoveel kleiner zijn dan die van ons, dat zelfs de rook van wierook problemen kan veroorzaken voor katten.

Het is nog een reden om de essentiële oliën helemaal over te slaan!

5 Etherische Olie Alternatieven Voor Het Hanteren Van Kattenbak Geuren

Kattenbakken beter laten ruiken is een groot onderwerp en ver buiten het bestek van dit artikel, dus we zullen ons beperken tot de basisprincipes.

1. Dieet kan helpen bij het beheersen van stinkende ontlasting

Het verbeteren van de kwaliteit van het dieet van je kat kan een grote invloed hebben op de geur van hun ontlasting, wat zal helpen bij stinkende kattenbakken. Ik heb een hele gids geschreven voor het vinden van de beste voeding voor katten om stinkende poepjes tegen te gaan, die je hier kunt bekijken.

Investeren in de voeding van je kat kan veel meer doen dan alleen helpen bij stinkende kattenpoepjes en er is een lange lijst van andere voordelen, waaronder de mogelijkheid om minder te verharen en een betere algehele gezondheid!

2. Houd de kattenbak schoon

Regelmatig omscheppen helpt natuurlijk enorm om de bak schoon te houden, dus zorg voor een consequent schema voor u gaat proberen geurtjes te verdoezelen. U moet niet alleen de bak regelmatig omscheppen, maar ook de hele bak volgens een vast schema schoonmaken.

Er is geen kortere weg voor een grondige reiniging van de doos- ook al lijken sommige mensen de vaatwasser te overwegen. Afwasmiddel met water is uw beste gok.

3. Kies de juiste doos en het juiste nest

Tegenwoordig zit er veel technologie in kattenbakken! U kunt kiezen uit een breed scala aan systemen, van automatische kattenbakken tot standaard kattenbakken. Afhankelijk van de grootte van uw ruimte, kan de ene kattenbak zinvoller zijn dan de andere, en de keuze van de juiste kattenbak is nog belangrijker als u in een appartement of kleine studio woont.

Maar het gaat niet alleen om de doos en de juiste kattenbakvulling kan ook een enorme impact hebben, vooral in kleine ruimtes. Ik ben persoonlijk een grote fan van houtkorrelstrooisel, dat kan helpen stinkende ontlasting te verdoezelen met natuurlijke geuren.

4 . Zorg voor voldoende kattenbakken

Het hebben van meerdere kattenbakken zorgt ervoor dat elke bak minder sterk ruikt. Dat betekent dat de geur gemakkelijk te verbergen is.

Alhoewel katten kan een kattenbak delen, het is geen goede strategie voor gelukkige katachtigen of het beheersen van geur.

5. Bedek of neutraliseer de geur met kat veilige producten

Het is geen toeval dat we niet vermelden iets over het bedekken van stank tot het 5e item op onze lijst.

Dat komt omdat dit niet een beginpunt zijn en u wilt er zeker van zijn dat alle basiszaken, zoals het hebben van voldoende dozen en het bijhouden van de schoonmaak, eerst worden afgehandeld.

Febreeze is een geweldig alternatief voor essentiële oliën en het ruikt niet alleen heerlijk, maar het is ook veilig voor katten. Febreeze promoot hun product graag als kat-veilig en ze leggen op hun website uit dat “onze dierenartsen en toxicologen, in samenwerking met derde-partijen zoals SafetyCall International en de Safety Call Pet Poison Help Line, er altijd voor zorgen dat de veiligheidsdrempels van onze producten ver onder de gevarenzones liggen.”

Dat is manier meer dan een gewone fles etherische olie en je kunt op Amazon terecht voor een goede deal voor de basis Febreeze spray.

Baking soda is een andere goede optie voor het beheren van geur en heeft het extra voordeel van het helpen om te voorkomen dat kattenbakvulling aan de zijkant van de doos kleven. Baking soda zal kattengeurtjes niet verdoezelen, maar het kan wel helpen om geurtjes te neutraliseren.

Dan zijn er nog een handvol speciale sprays die de moeite waard zijn om uit te proberen. De meeste grote kattenbakvulling merken hebben een versie van deze producten, maar ik geef de voorkeur aan deze spray van Zero Odor die je kunt bekijken op Amazon.

In plaats van te proberen de geur te verdoezelen (zoals je zou doen met essentiële oliën of Febreeze), neutraliseert Zero Odor de geur van de toiletpauzes van je kat. De spray zelf heeft geen blijvende geur waardoor het ook een goede optie is voor mensen die gevoelig zijn voor geurstoffen.

U kunt ook de mogelijkheden onderzoeken om geurneutraliserende houtskool aan de kattenbak toe te voegen, zolang u zich houdt aan kattenspecifieke producten.

Tussen deze opties heb je alle hulpmiddelen die je nodig hebt om kattenbakgeurtjes te verdoezelen, absorberen en neutraliseren, wat meer dan genoeg zou moeten zijn om te genieten van een schoner ruikend huis!

Vermijd het toevoegen van te veel van alles aan de kattenbak

Hoewel we al gezien hebben dat essentiële oliën geen goede toevoeging aan de kattenbak zijn, moeten we ook voorzichtig zijn met het toevoegen iets naar de kattenbak als het aan ons ligt.

Onze katten houden van consistentie als het gaat om toiletpauzes en elke verandering in de routine kan in het beste geval leiden tot verwarde blikken naar de kattenbak en in het slechtste geval tot urineren buiten de bak.

Zorg er dus voor dat je niet overdrijft met meerdere toevoegingen aan de kattenbak, allemaal in de naam van het verbeteren van de geur.

Afsluitende gedachten

I wens dat het toevoegen van essentiële oliën een goede optie was voor katten! Ik hou van de geur van tea tree olie en het is zeker krachtig genoeg om stinkende kattenontlasting te verdoezelen…

Maar essentiële oliën en katten gaan gewoon niet samen.

Deze verbindingen zijn gewoon te gevaarlijk voor onze katachtige vrienden en terwijl sommige essentiële oliën kunnen worden beschouwd als kat veilig, het is niet de moeite waard het risico van het opsporen van hen als je zo veel andere goede opties die er zijn, waaronder veel keuzes die zijn specifiek gemaakt om kattenbak geuren te beheersen.

Dus sla de essentiële oliën over en verken andere ideeën om de badkamer van je kat lekker te laten ruiken!