Kan je een kattenbak hoog zetten?

kan je een kattenbak hoog plaatsen

We weten dat katten meer dan één kattenbak nodig hebben, maar als je te maken hebt met kleine ruimtes zoals een appartement of studio kan het moeilijk zijn om uit te zoeken waar je ze neer moet zetten.

Dat kan leiden tot een aantal creatieve plaatsingen…en niet allemaal zijn ze goed.

Maar hoe zou het zijn om gebruik te maken van de natuurlijke hoogtevrees van de kat en de kattenbak op een verhoogde plek te zetten? We hebben het al eerder gehad over het verhogen van water- en etensbakken om ze buiten bereik van huisdieren te houden, dus waarom geen kattenbak?

Kun je een kattenbak op een hoge plek zetten?

Je kunt een kattenbak op een verhoogde plek plaatsen, zolang katten er gemakkelijk bij kunnen en de kattenbak veilig is. Bovendien zou u niet willen dat de enige kattenbak van uw kat verhoogd is en in plaats daarvan zou een verhoogde kattenbak een van minstens twee opties voor katten moeten zijn.

Dat is het snelle antwoord, maar laten we eens nader bekijken wat u moet weten als het gaat om het instellen van uw kat op succes met een verhoogde kattenbak.

Waarom de kattenbak ergens hoog plaatsen?

Laten we eerst eens kijken waarom we de kattenbak überhaupt hoger zouden willen plaatsen. Ons doel hier is om uit te vinden of een hogere plek echt de beste oplossing is, voordat we gaan kijken hoe we deze opstelling voor elkaar kunnen krijgen.

Voorkomen dat huisdieren en kinderen bij de kattenbak kunnen

Om wat voor reden dan ook, sommige honden kunnen het gewoon niet weerstaan om in de kattenbak te graven voor een “lekkere” traktatie.

Ja, ik weet het. Het is vrij smerig, maar het hoort gewoon bij een gemengd huisdier huishouden.

Jonge kinderen kunnen ook een zorg zijn en hoewel ze niet zo gemotiveerd zullen zijn als een hond, wil je er toch voor zorgen dat ze geen toegang hebben tot een kattenbak.

Het kiezen van een hogere plek kan toegang voor zowel kinderen als pups voorkomen, maar dat geldt ook voor een heleboel andere opties, dus voordat je voor een verhoogde plek gaat, overweeg een aantal van je andere keuzes.

Een specifieke kamer aanwijzen als cat-only is een goed beginpunt en veel mensen gebruiken graag een extra badkamer voor de kattenbak.

Er zijn verschillende manieren om dit te doen, maar mijn favoriet is de Door Buddy die deuren open houdt net genoeg voor katten om er door te komen, maar nog steeds dicht genoeg om kinderen en honden buiten te houden.

U kunt nog steeds gemakkelijk de deur openen en het voorkomt dat u een kattenluik of iets anders moet installeren. U kunt de Door Buddy op Amazon bekijken door hier te klikken.

De Door Buddy kan u ook helpen de afkeer van uw kat van gesloten deuren te sussen door hen volledige toegang te geven 24/7!

Wegens beperkte ruimte

Hoewel kattenbakken in geval van nood gedeeld kunnen worden, is het het beste om een kattenbak te hebben voor elke kat plus één. Dus als je twee katten hebt, heb je drie kattenbakken nodig, enzovoort.

Maar het is niet altijd gemakkelijk om genoeg plekjes in huis te vinden voor al die kattenbakken – tenminste niet zonder ze gewoon naast elkaar te zetten, wat ook niet ideaal is. Dit geldt vooral als je in een kleinere ruimte woont, zoals een appartement, waar het vinden van de perfecte kattenbakplek nog moeilijker is. En nog moeilijker als je minder gewenste plekken zoals de keuken of slaapkamer wilt vermijden.

In dit geval kan het heel zinvol zijn om voor een hoger gelegen plek te gaan. Katten leven immers net zo goed in een wereld van verticale ruimte als in die van horizontale, dus waarom zou je daar geen gebruik van maken?

Om wat afwisseling toe te voegen

Tot slot, misschien heeft u ruimte genoeg maar wilt u wat afwisseling in de opties van uw kat. Nogmaals, verticaal gaan is geen slecht idee, zolang het maar veilig gebeurt!

Wat te overwegen bij het verhogen van de kattenbak

Er komt meer bij kijken om uw kat voor te bereiden op succes met een verhoogde kattenbak dan alleen een doos op een plank zetten en het voor gezien houden.

Laten we eens kijken hoe u dit veilig voor elkaar kunt krijgen, maar houd in gedachten, dat u verantwoordelijk bent voor het veilig houden van uw kat en het goed instellen van de kattenbak van uw kat. We zullen een aantal tips en suggesties met u delen, maar we zijn op geen enkele manier verantwoordelijk voor iets dat gebeurt als gevolg van het verhogen van de kattenbak van uw kat.

Met dat uit de weg, laten we aan de slag gaan.

Beveilig de kattenbak

Voor sommige katten is de kattenbak ervaring een zeer actief, compleet met veel krabben en zelfs wat poepen na het poepen. Het eerste wat u dus moet doen, is de kattenbak vastzetten op een hoger oppervlak.

Ik weet dat mijn kat houdt van om zichzelf uit de kattenbak te lanceren en de trap op te sprinten. Ze heeft geen pijnlijke ontlasting, het is gewoon haar stijl, maar die lancering kan de bak weer verschuiven.

Hoe je de bak vastzet hangt af van de locatie, maar voor elk soort plank of glad oppervlak zijn Command Strips een prima plek om te beginnen. Ik stel de klittenband versie voor, zodat je de kattenbak nog steeds gemakkelijk kunt verwijderen voor een grondige schoonmaakbeurt.

Deze Command Strips op Amazon zijn een goede plek om te beginnen voor plastic kattenbakken en vier zijn ontworpen om 12 pond te houden, dus de meeste mensen moeten in staat zijn om genoeg te bevestigen om de bak veilig te houden.

Dat is zeker niet je enige optie om de kattenbak te beveiligen en als je handig bent kun je een klein houten frame rond de bodem van de bak maken om het in te sluiten. Maar als je goed bent met je handen dan zijn de opties bijna onbeperkt.

De video hieronder is niet precies een verhoogde kattenbak, maar het is een verhoogde item naar een kattenbak en zou je wat inspiratie moeten geven:

Wat je ook doet, zorg ervoor dat de doos stevig staat. U wilt niet dat de bak omvalt terwijl uw katachtige vriend erin zit. Niet alleen kan dat resulteren in verwondingen voor uw kat, maar het kan ook leiden tot kattenbak aversie. Als de laatste keer dat je kat de kattenbak gebruikte, deze uit de lucht kwam vallen, kan hij of zij besluiten dat ergens anders plassen een betere optie is en dat is voor niemand goed!

Zorg ervoor dat er ruimte is om veilig te landen

Uw kat zou niet moeten springen in de kattenbak en ze zouden er ook niet direct uit op de grond moeten springen.

In plaats daarvan hebben katten wat ruimte nodig om in de kattenbak te kruipen en ruimte om er weer uit te komen terwijl ze extra kattenbakvulling afschudden. Als algemene richtlijn geldt: zorg ervoor dat er voldoende vrije ruimte voor de kattenbak is ter grootte van de lengte van uw kat. Meer is beter, maar dit is het minimum waar u op moet letten.

Als uw verhoogde kattenbak op een glad oppervlak staat, zoals een afgewerkte houten plank, kunt u overwegen uw kat te helpen het oppervlak vast te pakken en de landing te maken door een kattenbakmat te gebruiken. Dit heeft als bijkomend voordeel dat het extra kattenbakvulling opvangt. Zorg er wel voor dat je de kattenbakmat goed vastmaakt.

Wat betreft de kattenbakmat die u het beste kunt gebruiken, de Gorilla Grip mat is een goede plek om te beginnen, omdat deze speciaal ontworpen is om niet uit te glijden. Zozeer zelfs, dat ik ze ook aanbeveel voor mensen die besluiten hun kattenbak in de badkuip te plaatsen als een manier om te voorkomen dat katten uitglijden. Ze hebben ook meer dan 23.000 vijf-sterren beoordelingen die u kunt zien op Amazon en verschillende grootte-opties dus ze zijn vrij flexibel.

Heeft Uw Kat Wil Hoogspringen?

Hoewel onze katten van hoogtes houden, willen ze niet allemaal hoog springen voor een badkamerpauze. Jackson Galaxy legt uit dat elke kat zijn eigen stijl heeft, wat kan inhouden dat ze liever op de grond hangen. Dus hoewel het handig is om een kattenbak te verhogen, zorg ervoor dat het past bij de typische voorkeuren van uw kat.

Dan is er nog de kwestie van leeftijd en een studie wees uit dat op 12-jarige leeftijd bijna 90% van de katten tekenen vertoonde van degeneratieve gewrichtsaandoeningen. Dat is een van de redenen waarom we meestal een specifiek type krabpaal aanraden voor oudere katten, maar het zou ook een overweging moeten zijn als het gaat om het verhogen van de kattenbak.

Met andere woorden, oudere katten willen misschien niet te hoog springen alleen maar om de badkamer te gebruiken als gevolg van oudere, pijnlijke gewrichten. Een helling of een andere route die hen een gemakkelijk pad geeft kan helpen, maar voor oudere katten is een kattenbak op de grond waarschijnlijk de beste optie.

Ga niet te hoog

Ook al kun je een kattenbak op een hoge plek neerzetten, dan nog wil je niet gaan voor iets dat te hoog. Hoe hoger je komt, hoe groter het risico op een potentieel probleem, maar er is nog steeds geen harde en snelle regel van wat is te hoog.

De gemiddelde kattenboom is ongeveer 36 inch (91 cm) en dat is een goed uitgangspunt qua hoogte. Dat is dezelfde hoogte als de meeste toonbanken en het is hoog genoeg om interessant te zijn voor katten maar buiten bereik van huisdieren en kleine kinderen.

Natuurlijk, je kan hoger gaan, maar wees redelijk en denk altijd aan de veiligheid van uw katachtige vriend!

Zorg ervoor dat uw kat kattenbakkeuzes heeft die niet verhoogd zijn

Vergeet niet dat onze katten nogal kieskeurig kunnen zijn als het aankomt op hoe, wanneer en waar ze naar het toilet gaan.

En als ze niet tevreden zijn met hun keuzes, zullen veel katten niet aarzelen om de badkamer te gebruiken waar ze denken dat het het handigst is- dat kan in de badkamer wastafel zijn, de dichtstbijzijnde plastic zak, of ergens anders waarvan ze denken dat het een goede optie is.

Dus in plaats van alles in één keer te verhogen, voeg een verhoogde optie toe en kijk hoe uw kat reageert. Als je kat tevreden is met de keuze en de kattenbak wordt veel gebruikt, voeg er dan gerust meer toe!

Afsluitende gedachten

Behalve het risico van een ongeluk, is er geen specifieke reden waarom je niet een kattenbak verhogen en ergens hoog neerzetten. Er is immers geen onuitgesproken kattenregel die zegt dat je de kattenbak op de grond moet zetten en de meeste katten zullen de klim met plezier maken.

Maar katten houden ook van routine en als de ene dag alle kattenbakken op de grond staan en de volgende dag staan ze 6 centimeter van het plafond dan zou je een probleem kunnen hebben.

Dus ga langzaam als het gaat om het verhogen van de kattenbak, laat uw kat keuzes hebben en maak altijd de veiligheid van uw kat de nummer één zorg.

Wat denk jij? Ga jij proberen om de kattenbak te verhogen?