Kan je vuil, zand of aarde gebruiken als kattenbakvulling?

kan je vuil gebruiken als kattenbakvulling

Het lijkt wel of er een speciale kattenbakvulling is voor zowat elke situatie die er is.

Van houtkorrelstrooisel tot gerecycleerd gras en zelfs gerecycleerde krant, onze katten kunnen tegenwoordig op zowat alles poepen wat ze maar kunnen bedenken!

Maar hoe zit het met goede oude aarde? Kun je vuil, zand of aarde gebruiken als kattenbakvulling?

Ja, je kunt vuil, zand of aarde gebruiken als kattenbakvulling, hoewel er een aantal belangrijke nadelen aan deze aanpak kleven en het zelden de beste keuze is voor de lange termijn. Hoewel het zeer kosteneffectief kan zijn, is het niet altijd handig, en het blootstellen van alleen binnenkatten aan vuil van buitenaf kan gevaarlijk zijn.

Het idee is eenvoudig genoeg, maar er kan meer zijn om rekening mee te houden dan je op het eerste gezicht zou denken. Je zou ook verbaasd kunnen zijn dat in de winkel gekocht strooisel of houtpellets meestal goedkoper zijn dan zand kopen in de winkel.

Dus laten we eens nader kijken naar alles wat je moet weten over het gebruik van vuil, zand of aarde als je natuurlijke DIY strooisel.

Is het veilig om vuil, zand of aarde te gebruiken als strooisel?

Voordat we kijken naar de kosten of het gemak, moeten we eerst kijken naar de veiligheid van het gebruik van vuil of aarde als strooisel.

Als uw kat al veel tijd buiten doorbrengt en regelmatig het vuil of zand buiten als toilet gebruikt, dan is er niet veel verschil in het naar binnen brengen van een deel van dat zand – tenminste vanuit een veiligheidsperspectief.

Maar als je kat alleen binnen is, kan het naar binnen brengen van aarde buiten hem blootstellen aan een verscheidenheid van inwendige parasieten en virussen. De meest zorgwekkende zijn panleukopenie en toxoplasmose.

Feline Panleukopenia

Ik weet het, het klinkt misschien een beetje overdreven om te suggereren dat je kat laten poepen op vuil buiten kan leiden tot een dodelijke ziekte, maar er zijn tientallen van studies die alle aantonen hoe feline panleukopenia gemakkelijk meer dan een jaar in de bodem of andere delen van het milieu kan overleven.

Dat is een van de vele redenen waarom deze ziekte zo problematisch is voor onze katachtige vrienden en als panleukopenie (vaak panluek of soms FPV genoemd) eenmaal in het milieu zit, is het heel moeilijk te verwijderen, tenzij je alleen te maken hebt met niet-poreuze oppervlakken.

Met andere woorden, oppervlakken die de tegengesteld zijn van grond en één studie gaat hier dieper op in door uit te leggen dat “desinfectie van grond niet praktisch is, en voorwerpen met poreuze oppervlakken, zoals tapijt, met stoom moeten worden gereinigd of uit de omgeving moeten worden verwijderd”.

Dus hoe komt panleukopenia in de eerste plaats in zand, aarde of vuil terecht?

Het virus wordt meestal uitgescheiden via de ontlasting, maar het virus kan ook via de urine worden uitgescheiden.

Hoewel dit allemaal slecht klinkt, en dat is het ook, is het goede nieuws dat we zeer effectieve vaccins hebben om feline panleukopenie te bestrijden. Gelukkig is het een kernvaccin, wat betekent dat als uw kat ooit bij de dierenarts is geweest of uit een asiel komt, er een grote kans is dat hij het heeft gehad.

Maar voordat u vuil van buiten naar binnen haalt voor uw binnenkat, zorg er dan voor dat uw kat ingeënt is tegen panleukopenie.

Toxoplasmose

Toxoplasmose is een ziekte die wordt veroorzaakt door een eencellig organisme en het is een van de meest voorkomende parasieten over de hele wereld. Hoewel het is mogelijk dat toxoplasmose wordt aangetroffen in en overgebracht via de bodem katten lopen deze ziekte vaker op door het eten van besmet vlees of zoals de mensen van Cornell Veterinary het duidelijk stellen “Binnenshuis levende katten die niet op prooi jagen of rauw vlees eten zijn waarschijnlijk niet besmet met T. gondii [parasite that causes toxoplasmosis]”.

Toch kan toxoplasmose enkele maanden in de grond leven en is het risico uiteraard groter als u grond gebruikt waar katten regelmatig in poepen in plaats van kattenbakken voor buiten.

Is in de winkel gekochte aarde of vuil niet schoon?

Nou, het is nog steeds vuil!

Maar het hangt er echt vanaf welke soort je koopt. Potgrond bijvoorbeeld is vaak een zorgvuldig samengestelde combinatie van verschillende stoffen, ontworpen om tuinen te laten groeien. Dat kan beter of slechter zijn voor kattenbakken, afhankelijk van wat er in die specifieke potgrond zit.

Vuil kan overal vandaan komen en het meeste zand komt eigenlijk uit een steengroeve, waardoor het een goede keuze is om toxoplasmose en panleukopenie te vermijden.

Maar waar het ook vandaan komt, het is meestal niet gesteriliseerd of ontsmet voordat het naar de winkel wordt gebracht, dus ga er niet van uit dat het “schoon” is, alleen omdat het verpakt is.

Is zand, aarde of vuil veilig?

Helaas is hier geen 100% duidelijk antwoord op te geven en het zal afhangen van waar het zand, de aarde of het vuil vandaan komt. U zult ook uw dierenarts in het gesprek willen betrekken en ervoor zorgen dat uw kat up-to-date is met hun inentingen.

Als het gaat om vuil of zand uit uw achtertuin, is de kans op toxoplasmose of panleukopenie waarschijnlijk groter dan zand dat afkomstig is uit een steengroeve. Hoewel katten overal ter wereld voorkomen, zouden de meeste er niet voor kiezen om zich in een steengroeve te vestigen. Als er al buurtkatten in uw buurt rondlopen, en uw kat hoort daar niet bij, dan is het een goed idee om het vuil uit uw achtertuin helemaal over te slaan.

Als je in plaats daarvan hebt besloten om de in de winkel gekochte route te gaan, moet je jezelf afvragen of gewoon gaan voor strooisel of een gemakkelijk te beheren optie zoals houtkorrelstrooisel misschien zinvoller is. Terwijl je kunt zand vinden dat speciaal voor kinderen is gemaakt (en dus waarschijnlijk veiliger is voor katten) als je de prijs van deze opties op Amazon bekijkt, realiseer je je al snel dat je beter eersteklas kattenbakvulling kunt uitzoeken.

Dus in het kort, de veiligheid zal afhangen van wat voor soort vuil, zand, of aarde je uit te kiezen en er zijn gewoon te veel opties om af te breken in dit artikel.

Wat is er goed aan het gebruik van vuil als strooisel?

Waarom zou je vuil willen gebruiken als strooisel in de eerste plaats? Laten we het eens hebben over de twee grote voordelen van deze route.

Het is goedkoop

Sommigen zouden zelfs zeggen dat het zo goedkoop is als vuil.

Oké, sorry.

Geen vuil woordspelingen meer maar dit is duidelijk het grootste voordeel- tenminste in de meeste gevallen. We hebben al gezien dat zand van hoge kwaliteit en veilig voor mensen nogal wat kan kosten, maar als je vuil uit je achtertuin opgraaft, is niets goedkoper dan dat.

Maar zoals we ook al gezien hebben, kan het zijn dat je veiligheid opoffert voor kostenbesparing terwijl dat echt niet nodig is.

Veel katten zullen het leuk vinden

Katten poepen al veel langer in de modder dan dat ze kattenbakvulling opgraven voor een toiletpauze, dus er is een goede kans dat je kat graag in je potgrond plast.

In feite zijn katten dol op poepen in tuinen en het is een groot probleem voor veel tuiniers.

Dus uw kat zal waarschijnlijk erg blij zijn dat u besloten heeft om au naturale te gaan met hun kattenbakvulling.

Wat zijn de nadelen van het gebruik van vuil als strooisel?

De lijst met voor- en nadelen was kort… maar de lijst met nadelen is veel langer, dus laten we een paar van de grote problemen op een rijtje zetten.

Het kan erg rommelig zijn

Naast de geur is de grootste frustratie van de meeste mensen met kattenbakken het probleem dat de kattenbakvulling door het huis wordt gesleept. Kiezen voor een unieke plaatsing van de kattenbak (zoals in de badkuip) kan helpen, maar met zand of vuil wordt het hele proces moeilijker.

Er is niet veel voor nodig om zand overal te krijgen, of dat nu is wanneer je de bak vult of wanneer je kat zichzelf uit de bak lanceert!

Katten houden van consequentheid

Als je vuil en zand uit de winkel haalt, is het eenvoudig om het consistent te houden. Maar als je vuil uit de achtertuin opgraaft, kun je problemen krijgen met de juiste consistentie voor je kat. De meeste katten zal dat niet uitmaken, maar sommige wel en het is dezelfde reden waarom we niet adviseren om twee soorten kattenbakvulling te mengen.

Lage technologie betekent geen klontering of geurbestrijding

Het maakt niet uit waar je je vuil of zand vandaan haalt, je krijgt niet de voordelen van klonterend strooisel of geurcontrole die je zou krijgen als je voor traditioneel strooisel zou kiezen. Je kunt wel een aantal slimme manieren bedenken om geurtjes in de kattenbak te verminderen, maar je kunt niet om het gebrek aan klontering heen.

Zand kan zwaar zijn

Het is duidelijk dat 40 pond kattenbakvulling en 40 pond zand evenveel wegen, maar het grote verschil is hoe ver die 40 pond zal gaan.

Kattenbakvulling is ontworpen om poreus en absorberend te zijn, waardoor het meestal vrij licht is, relatief gesproken. Potgrond en alles met turfmolm erin is ook poreus, maar aarde en zand zijn dat niet.

Als je zand of aarde uit de achtertuin haalt, moet je wel wat werk aankunnen als je een voorraadje wilt aanleggen. En als je het uit de winkel haalt, moet je bereid zijn meer zand per kattenbakvulling te gebruiken dan met traditionele kattenbakvulling, wat betekent dat je meer moet sjouwen.

Dus tenzij je zandvoorraad voor de deur ligt, kan dit een heel gedoe worden.

Vuil is…Vuil!

Hoewel vuil ook zwaar zal zijn, zal het waarschijnlijk ook allerlei ongewenst organisch materiaal bevatten. Poep van andere dieren is al slecht, maar rottend materiaal zal waarschijnlijk ook aanwezig zijn. Dat betekent dat je niet alleen de geurbestrijding mist die commerciële kattenbakvulling biedt, maar dat je mogelijk ook stinkend spul van buiten naar binnen brengt.

Potgrond is duur

Van de drie belangrijkste opties is potgrond de beste keuze, omdat het zorgvuldig is samengesteld, poreus en licht van gewicht is.

Maar het heeft ook een groot nadeel en dat is de prijs. Potgrond is niet goedkoop en voor veel mensen zal dat een onmiddellijke deal-breaker zijn.

Wat zijn de alternatieven?

Misschien ziet zand of modder er niet meer zo aantrekkelijk uit… dus wat zijn je andere opties?

Het eerste waar je voor moet gaan is een commerciële kattenbakvulling die een zandachtige consistentie heeft. Een goede plek om te beginnen is met Arm & Hammer’s Clump en Seal Platnium Litter die u kunt zien op Amazon door hier te klikken.

Er zijn tientallen mensen die de consistentie van deze kattenbakvulling vergelijken met zand, dus als dat de voorkeur van uw kat is, kan dit een geweldige keuze zijn. Nog beter, je krijgt ook de voordelen van een aantal ernstige klonterende kracht. Het biedt ook een geweldige geurbestrijding (zeker meer dan gewoon zand), dat is waarom deze kattenbakvulling ook in onze lijst van de beste kattenbakvulling voor kleine studio’s en appartementen.

Dat is lang niet uw enige optie als u op zoek bent naar een zand-achtige consistentie en als je in plaats daarvan gewoon op zoek bent naar een meer natuurlijke of eco-vriendelijke dan hout pellet strooisel is de moeite waard check out. Hoewel het misschien niet de klonterende kracht van de traditionele strooisel, als je koopt bij uw plaatselijke diervoeder winkel kunt u meestal een 40-pond zak te krijgen voor ongeveer 5 dollar.

Tuurlijk, dat is niet zo goedkoop als gratis vuil in je achtertuin, maar het is vrij darn dicht bij het!

Dus Moet Vuil, zand, of aarde gebruiken als strooisel?

Hoewel het mogelijk is om het in een noodsituatie te gebruiken en een goede optie kan zijn als je plotseling geen strooisel meer hebt, is het gebruik van zand, vuil of aarde als je belangrijkste strooiselkeuze geen geweldige optie.

Tenzij je het zelf verzamelt, is het waarschijnlijk niet zo goedkoop als je zou verwachten en het is verre van handig. Zand en aarde in het bijzonder zijn gemakkelijk om rond het huis te volgen, moeilijk om schoon te maken, en bieden geen geen van de voordelen die je krijgt van commercieel strooisel.

Als uw kat meestal alleen binnenshuis leeft, is er ook nog het extra risico van blootstelling aan parasieten en ziektes van buitenaf.

Dus zelfs als je kunt vuil, zand of aarde als strooisel gebruiken, is het waarschijnlijk het beste om het over te slaan!