Is het illegaal om kattenbakvulling te dumpen?

is het illegaal om kattenbakvulling buiten te dumpen
Omgaan met kattenbakvulling is een van de grootste pijnpunten van het zijn van een katteneigenaar.

Het is zwaar, stinkt en komt overal terecht. Allemaal redenen waarom het verleidelijk kan zijn om het gewoon buiten te dumpen en er een punt achter te zetten.

Maar is dit wel een goede gewoonte en is het illegaal om kattenbakvulling te dumpen?

Het is geen goed idee om kattenbakvulling buiten te dumpen of ergens anders dan de compostbak of de vuilnisbak. Niet alleen is het dumpen van kattenbakvulling mogelijk illegaal, afhankelijk van waar je woont, maar het is ook slecht voor het milieu en kan een gevaar vormen voor andere dieren en in sommige gevallen zelfs voor andere mensen.

Hoe aantrekkelijk het ook klinkt om de deur open te doen en de doos te dumpen, het heeft gewoon geen zin om het te doen. Laten we eens uiteenzetten waarom en hoe u het verwijderen van afval een beetje gemakkelijker kunt maken.

Toxoplasmose is altijd een risico als je het afval buiten dumpt

Naast de wettelijke aspecten van het dumpen van kattenbakvulling, is er een groot milieurisico in de vorm van toxoplasmose, die kan worden verspreid in de ontlasting van een kat en bij uitbreiding ook in de kattenbakvulling. Toxoplasmose is een eencellige parasiet die mensen, katten en bijna alle andere warmbloedige wezens op aarde kan infecteren.

Katten lopen toxoplasmose op door het eten van ratten, muizen of vogels die drager zijn van de parasiet en mensen kunnen het oplopen door contact met de ontlasting van een kat. Maar wat deze ziekte echt zo problematisch maakt, is dat ze buiten kan overleven voor een lang tijd. Afhankelijk van het klimaat kan toxoplasmose wel 12 tot 18 maanden actief zijn in de omgeving en dat is een van de vele redenen waarom u geen vuil of zand van buiten moet gebruiken voor de kattenbakvulling van uw kat.

Als je kattenbakvulling dumpt, en de kattenpoep die daarbij hoort, kun je ook niet verwachten dat de toxoplasmose blijft zitten en als het eenmaal in de open lucht is, kan het gemakkelijk zijn weg vinden naar de watervoorziening.

Dit is ook niet alleen maar een theorie en toxoplasmose heeft al een impact op de Californische otterpopulatie waar, volgens The New York Times, “Toxoplasma infecties bijdragen aan de dood van 8 procent van de otters die dood worden aangetroffen, en is de primaire doodsoorzaak in 3 procent.”

Hoewel het risico op toxoplasmose laag is voor katten die alleen binnenshuis leven, is het toch heel goed mogelijk. Ondanks hun reputatie om met hun prooi te spelen, zijn katten bekwame jagers en als uw binnenhuis katachtige vriend wordt blootgesteld aan een besmette muis of rat voor zelfs maar een moment, zullen ze niet aarzelen om toe te slaan … letterlijk. En dat is alles wat nodig is om blootgesteld te worden aan toxoplasmose.

Katten die al regelmatig naar buiten gaan, hebben nog meer kans om blootgesteld te zijn aan toxoplasmose en eigenaren zouden nog gemotiveerder moeten zijn om het dumpen van hun kattenbakvulling te vermijden.

In de meeste gevallen is het risico van toxoplasmose voor mensen laag, tenzij ze een verzwakt immuunsysteem hebben, maar door kattenbakvulling buiten te dumpen stel je mogelijk wilde dieren bloot aan deze ziekte, en afhankelijk van de soort zijn ze misschien niet in staat de infectie te bestrijden.

Het dumpen van kattenbakvulling op privaat of publiek terrein is tegen de wet

Illegaal dumpen is een groot probleem.

Niet alleen in de Verenigde Staten, maar over de hele wereld, kunt u verwachten dat lokale jurisdicties strikte wetten hebben tegen het dumpen van afval van welke aard dan ook, inclusief kattenbakvulling, in daarvoor bestemde gebieden. In de Verenigde Staten kan sommige dumping zelfs worden geclassificeerd als een misdrijf!

Natuurlijk zal het moeilijk zijn om een misdrijf te begaan met het dumpen van kattenbakvulling alleen, maar als je hetzelfde gebied lang genoeg gebruikt, is het gemakkelijk te zien hoe het op dat niveau kan komen. Bovendien kunnen sommige gebieden hebben specifieke wetten tegen het dumpen van dierlijk afval, wat betekent dat het dumpen van kattenbakvulling kan je in een andere juridische categorie helemaal.

Maar zelfs als je geen misdrijf riskeert door kattenbakvulling te dumpen, zouden de kosten van een grote boete genoeg afschrikwekkend moeten zijn om deze optie over te slaan- om nog maar te zwijgen van de grote gevolgen voor het milieu.

Het dumpen van kattenbakvulling op uw eigen terrein kan ook illegaal zijn

Ik weet zeker dat de meeste mensen niet verbaasd zijn dat je niet zomaar naar iemand anders zijn eigendom kunt gaan en kattenbakvulling kunt dumpen. Maar het zal u misschien verbazen dat het in veel rechtsgebieden illegaal is om dierlijk afval van welke aard dan ook, inclusief kattenbakvulling, te dumpen op uw eigen eigendom.

Als je bedenkt dat er duizenden boerderijen zijn met miljoenen dieren die allemaal ontlasting produceren, wordt het ineens duidelijk hoe belangrijk het beheer van dierlijk afval eigenlijk is en waarom wetten als deze zo belangrijk zijn voor de bescherming van het milieu.

Deze wetten kunnen verwarrend zijn om in te navigeren en terwijl het zou kunnen legaal zijn om kattenbakvulling op uw eigendom te dumpen, is het niet iets waar ik op zou rekenen. In plaats van te proberen om de ingewikkelde wetten te navigeren, is het beter om gewoon een andere optie te vinden!

Kan ik kattenbakvulling zomaar in het bos dumpen?

Het dumpen van kattenbakvulling in het bos of een ander afgelegen gebied is in de meeste gebieden illegaal en het risico van verspreiding van toxoplasmose bestaat nog steeds in zelfs de meest afgelegen en bosrijke gebieden. Toxoplasmose kan meer dan een jaar in de omgeving overleven en zich via de watervoorziening verplaatsen, waarbij de dieren in het wild onderweg worden blootgesteld.

Dus ook al is het verleidelijk om kattenbakvulling diep in het bos te dumpen, het risico voor het milieu is het gewoon niet waard.

Het meeste kattenbakvulling gaat nergens heen

Hoewel er meer kattenbakvulling is dan ooit, is de traditionele klei kattenbakvulling niet biologisch afbreekbaar, wat betekent dat als het eenmaal gedumpt is, het niet snel ergens heen gaat. Natuurlijk blijft het misschien niet liggen waar je het hebt achtergelaten, maar dat betekent niet dat het ook echt weg is. Afhankelijk van het type kattenbakvulling kan het zelfs tientallen jaren duren voordat het daadwerkelijk is afgebroken.

Er zijn meer milieuvriendelijke kattenbakvulling keuzes zoals houtpellets, maar deze zijn nog steeds niet de norm en het risico van toxoplasmose bestaat nog steeds, zelfs met deze meer milieuvriendelijke opties.

Hoe zich op de juiste manier van kattenbakvulling te ontdoen

Oké, dus kattenbakvulling dumpen is uit.

Wat moeten we in plaats daarvan doen? Laten we een paar van de beste opties bekijken, samen met een paar andere om te vermijden.

De vuilnisbak is de beste optie

Ik weet het, het is teleurstellend om te horen dat de beste optie om zich te ontdoen van kattenbakvulling is om het naar de stortplaats te sturen, maar dat is nog steeds de beste manier, althans voor de meeste mensen, om zich veilig te ontdoen van kattenbakvulling. De stortplaats is niet de meest milieuvriendelijke optie, maar als je kattenbakvulling van klei gebruikt, heb je niet veel andere keuzes.

Composteren kan werken… als je weet wat je doet

Als je ervaren bent, kun je kattenbakvulling en het afval van je katachtige vriend composteren. Maar omdat composteren niet altijd toxoplasmose doodt, is dit niet iets waar de beginnende composteerder zich mee moet bezighouden.

Niet alleen kan toxoplasmose mogelijk overleven in de compost en uiteindelijk zijn weg vinden naar je tuin, maar het kan zich nog steeds verspreiden naar de watervoorziening als je je composthoop niet zorgvuldig beheert.

Doorspoelen is een No Go

Kattenbakvulling gewoon door het toilet spoelen kan lijken een goede keuze, vooral als u de kattenbak al in de badkamer heeft staan. Maar traditionele kattenbakvulling zet zo goed uit dat het door de afvoer spoelen gemakkelijk leidingen kan verstoppen.

Maar zelfs als je het perfecte doorspoelbare merk kattenbakvulling hebt uitgekozen dat je afvoer niet verstopt, kun je nog steeds toxoplasmose in de watervoorraad brengen, waardoor deze keuze een kattenbakvulling is die beter is dan dumpen.

Afsluitende gedachten

Kattenbakvulling buiten dumpen kan lijken de perfecte manier om van kattenbakvulling af te komen… althans in het begin.

Immers, katten maken regelmatig gebruik van de badkamer buiten en de meeste gebruiken geen kattenbakken buiten.

Maar niet alleen is het buiten dumpen van kattenbakvulling in de meeste gevallen illegaal, maar het is ook gewoon slecht voor het milieu. Gebruikte kattenbakvulling verspreidt toxoplasmose en veroorzaakt schade aan wilde dieren, maar de meeste kattenbakvulling is ook niet biologisch afbreekbaar, wat betekent dat het zich nog jaren buiten zal ophopen.

Dus hoewel het misschien niet aanvoelt als de perfecte optie, is het in zakken stoppen van gebruikte kattenbakvulling voor de stortplaats de betere keuze.