Identificatie van de 5 soorten Tabby Cat-markeringen

Wanneer iemand het woord ’tabby’ zegt, is het duidelijk dat ze het over katten hebben. Het is echter een veelgemaakte fout om dit woord te gebruiken om een specifiek kattenras of katten in het algemeen te identificeren. Het is waar dat veel tabby katten op elkaar kunnen lijken.

Je kunt ook katten fokken met traditionele tabby-kenmerken. De term “tabby” verwijst echter naar het vachtpatroon van een kat en heeft niets te maken met ras. Het identificeren van een tabby begint met het begrijpen van wat een tabby eigenlijk is en het kennen van de verschillende manieren waarop die genen vachtpatronen beïnvloeden.

tabby kattenmarkeringen

Feiten over de Tabby

Als je technisch wilt worden, bezitten alle katten het gen voor tabby-markeringen. Dit maakt echter niet elke kat tot een tabbykat. Sommige katten hebben andere genen die de tabby-kenmerken maskeren. Je kunt niet elke kat een tabbykat noemen, maar het is het meest voorkomende vachtpatroon onder gedomesticeerde kattenrassen (inclusief gemengde rassen).

Hoe een Tabby-kat te identificeren

Je kunt beginnen met het identificeren van een tabby door naar het gezicht van de kat te kijken. Alle tabbies hebben een opvallende “M” op hun voorhoofd. Volgens de legende staat deze brief voor Mau, het oud-Egyptische woord voor ‘kat’. Anderen beweren dat de “M” staat voor Mohammed of de Maagd Maria. Naast de klassieke “M” -markering hebben tabbies ook dunne strepen op hun gezicht en markeringen rond hun ogen.

Zonder de punnet-vierkantjes uit te trekken die we op de middelbare school biologie hebben geleerd, zijn er andere manieren om te bepalen of een kat een tabby is zonder de vachtpatronen van dichtbij te bekijken. Je zult bijvoorbeeld nooit een oranje of crèmekleurige kat vinden die geen tabby is. Dit komt omdat het gen voor die vachtkleuren ook tabbymarkeringen zichtbaar maakt.

Lees ook: Alles over de majestueuze oranje Tabby-katten

Soms kun je bij andere gekleurde katten de tabby-markeringen alleen zien als het licht de vacht in de juiste hoek raakt. Soms zijn vachtmarkeringen vaag of vergelijkbaar van kleur met de rest van het haar, maar ze zijn er als je goed genoeg kijkt.

Verschillende soorten Tabby-kattenmarkeringen en vachtpatronen

De beste manier om te bepalen of een kat een tabby is, is door het vachtpatroon te bestuderen. De volgende vijf patronen zijn alle soorten tabby-markeringen.

#1 Klassieke Wervelingen

swirl tabby kat markering

Een klassieke tabby wordt soms vergeleken met een marmeren taart. De kleuren van de vacht creëren dramatische wervelende patronen die gemakkelijk te herkennen zijn.

Het zijn geen duidelijke strepen, vlekken of vlekken, maar markeringen die langs de zijkant, rug, nek en benen van de kat rollen en krullen. Voor veel klassieke tabbies kunnen de markeringen vlekken of doelen creëren. Dit type kat wordt ook wel eens een ‘blotched tabby’ genoemd.

#2 Makreel

Vernoemd naar de manier waarop de strepen lijken op een visskelet, wordt aangenomen dat de makreel tabby kat het originele tabby vachtpatroon is. Het is vergelijkbaar met de natuurlijke vacht van de Afrikaanse wilde kat die een verre voorouder is van alle binnenlandse katachtigen van vandaag.

Lees ook: 8 Purrfecte kattenrassen met strepen

Het makreelpatroon wordt beschouwd als het “standaard” tabbypatroon. Het gen is dominant en als de wereld plotseling zou stoppen met het selectief fokken van tabby-katten, zouden hele kattenfamilies binnen een paar generaties terugkeren naar het makreelpatroon.

Makreel tabby katten worden ook wel eens “tijgerkatten” genoemd. De strepen zijn meestal gelijkmatig verdeeld en lopen verticaal langs de zijkant van de kat. Er is ook een dikkere streep die langs de wervelkolom van de kat loopt.

#3 Gevlekt

Katten die vlekken hebben in plaats van strepen zijn ook opgenomen in de categorie tabby katten. De vlekken kunnen verschillende maten hebben en bedekken de rug, nek en zijkanten van de kat.

In tegenstelling tot de vlekken van een Dalmatiër, lopen de vlekken van een gevlekte tabby meestal in een georganiseerde lijn of patroon. Deze katten kunnen er soms uitzien als makreel tabbies met gebroken strepen.

#4 Gepatchte Tabby

Een gepatchte tabbykat heeft kleurrijke vachtvlekken met de typische tabby-markeringen overal. Sommige van deze katten worden ook wel “torbies” genoemd omdat ze een combinatie zijn van een tabby en schildpadkat.

Het is ook mogelijk om een “caliby” te hebben, een calico-kat met tabby-markeringen. De kleurvlakken kunnen elke grootte hebben, maar de onderliggende vachtkleur heeft geen invloed op het donkerdere patroon van wervelingen, strepen of vlekken.

Lees ook: Schildpad versus Calico-katten: wat is het verschil tussen hen?

#5 Aangevinkt

Het moeilijkste type tabbykat om te identificeren is de getikte variëteit. Deze katten hebben niet de verklikkerstrepen, wervelingen of vlekken. Je ziet nog steeds de “M” op hun voorwaarts, maar de echte identificerende functie vereist een close-up kijkt naar de individuele strengen bont.

Getikte tabby katten hebben zogenaamde agouti haren. Dit betekent dat elke afzonderlijke streng is gestreept met afwisselend lichte en donkere kleuren. Het Abessijnse kattenras is een voorbeeld van een getikte tabbykat.

De Maine Coon, Brits Korthaar, Perzische, Egyptische Mau en Amerikaanse Bobtail zijn allemaal voorbeelden van kattenrassen die tabbykatten kunnen worden genoemd. Je hebt ook een goede kans om een tabbykat van gemengd ras te vinden in een lokaal asiel.

Deze katten komen met allerlei soorten persoonlijkheden en hun opvallende vachtpatronen blijven een favoriet onder mensen met huisdieren.