5 redenen om een kat met speciale behoeften te adopteren

Beslissen om een kat aan uw gezin toe te voegen, is een belangrijke beslissing die veel nadenken en plannen rechtvaardigt. Het is natuurlijk spannend, maar we mogen niet vergeten dat katten langetermijnverplichtingen zijn. Hun behoeften gaan verder dan voedsel en een plek om te slapen, en het vinden van de juiste kat voor uw gezin kan tijd kosten.

Veel mensen voelen zich aangetrokken tot kittens, vooral degenen die stoeien en tuimelen en knuffelen. Jonge, vriendelijke volwassen katten zullen waarschijnlijk ook goede huizen vinden. Maar terwijl je nadenkt over het soort kat dat het beste bij je levensstijl past, vergeet dan niet degenen die zich niet onderscheiden van de massa. Katten met speciale behoeften zijn net zo verdienstelijk, liefdevol en gezelschapsdieren als alle anderen.

Of ze nu een lichamelijke handicap hebben, regelmatig medicatie nodig hebben of trauma’s uit het verleden hebben meegemaakt, katten met speciale behoeften worden vaak vergeten en genegeerd. Hier zijn de top vijf redenen waarom een kat met speciale behoeften precies is wat u zoekt.

#1 Maak echt een verschil en red een leven

Wanneer je een kat met speciale behoeften een liefdevol thuis biedt, geef je hem een kans die hij anders misschien niet zou krijgen.

Wanneer je adopteert uit een dierenasiel of een dakloos dier opneemt, maak je een positief verschil voor dat ene dier en meerdere anderen. Elke keer dat een reddingsdier wordt geadopteerd, krijgt het asiel de financiële steun die ze nodig hebben om levens te blijven redden.

Tegelijkertijd worden middelen beschikbaar gesteld om nog meer dieren in nood te helpen. Wanneer u een kat met speciale behoeften adopteert, worden die voordelen geëvenaard door de wetenschap dat u echt een verschil maakt voor een kat in nood.

Elke kat in het asiel verdient een goed thuis, maar sommige katten hebben betere kansen om het asiel te verlaten dan anderen. Die speelse kittens en sociale volwassenen hoeven waarschijnlijk niet lang achter een kenneldeur te wachten.

Het zijn de katten die meer aandacht, zorg en toewijding nodig hebben die het risico lopen op euthanasie of maanden doorbrengen in een opvangomgeving die niet ideaal is voor hun welzijn. Wanneer je een kat met speciale behoeften een liefdevol thuis biedt, geef je hem een kans die hij anders misschien niet zou krijgen.

#2 Laat je inspireren

Katten met speciale behoeften vormen vriendschappen en genieten over het algemeen van zichzelf zolang aan hun behoeften wordt voldaan.

Er zijn verschillende woorden die een bepaalde kat met speciale behoeften kunnen beschrijven, maar geen enkele is meer geschikt dan het woord ‘veerkrachtig’. Ongeacht de specifieke behoeften van de kat, dieren die fysieke of emotionele uitdagingen overwinnen, zijn altijd inspirerend.

Je kunt naar een kat met een medische aandoening kijken en zien hoe ze, hoewel ze pijn hebben of op de een of andere manier beperkt zijn, nog steeds manieren vinden om van het leven te genieten. Ze spinnen, knuffelen en spelen met speelgoed. Katten met speciale behoeften vormen vriendschappen en genieten over het algemeen van zichzelf zolang aan hun behoeften wordt voldaan.

Wanneer het leven moeilijk wordt of we worden geconfronteerd met onze eigen fysieke of mentale handicaps, kan een kat met speciale behoeften een krachtige invloed hebben. Katten bieden niet alleen onschatbare kameraadschap en liefde, ze kunnen ons ook inspireren om door te gaan en ons te concentreren op het positieve. Het toelaten van een kat met speciale behoeften in uw huis kan uw leven en dat van hen veranderen.

#3 Voel een krachtige band

Zoals met elk nieuw huisdier, kan het vormen van een band met een kat met speciale behoeften tijd kosten. Veel van deze katten hebben trauma’s uit het verleden meegemaakt.

Hoewel elke band die je met een dier deelt speciaal is, is er iets met katten met speciale behoeften dat een vriendschap nog zinvoller maakt. Misschien is het het feit dat ze meer afhankelijk van ons zijn, of het kan zijn omdat ze ons mededogen en empathie voelen. Wat de reden ook is, het adopteren van een kat met speciale behoeften is vaak het begin van een mooie vriendschap.

Zoals met elk nieuw huisdier, kan het vormen van een band met een kat met speciale behoeften tijd kosten. Veel van deze katten hebben trauma’s uit het verleden meegemaakt. Ze kunnen begrijpelijkerwijs bang, nerveus of op hun hoede zijn. Maar wanneer je de tijd neemt om hun vertrouwen te winnen, omarmen ze hun nieuwe leven vaak met oprechte vreugde en genegenheid. Deze gevoelens van verbondenheid met een kwetsbaar wezen zijn rustgevend voor de ziel.

#4 Leer iets over jezelf

Zelfs mensen die in het verleden andere huisdieren hebben gehad, zijn verrast door de krachtige emoties die ze voelen voor een dier met speciale behoeften.

We weten vaak pas waartoe we in staat zijn nadat we onze waargenomen grenzen al hebben overschreden en onze veronderstelde hindernissen hebben genomen.

Je zou kunnen denken dat je niet het hart hebt om voor een dier met een handicap te zorgen of de kracht om een kat te ondersteunen die op de een of andere manier worstelt. Het is belangrijk op te merken dat het adopteren van een kat met speciale behoeften niet voor iedereen geschikt is, maar het kan sterke punten en emoties blootleggen die je dirigeertdn’t weet dat je hebt.

Lees ook: Wat u moet weten bij het adopteren van een FeLV-positieve kat

Zelfs mensen die in het verleden andere huisdieren hebben gehad, zijn verrast door de krachtige emoties die ze voelen voor een dier met speciale behoeften. Jezelf toestaan om van een dier te houden dat kwetsbaar en afhankelijk is, heeft een manier om je open te stellen en persoonlijke kenmerken bloot te leggen die anders misschien verborgen waren gebleven.

#5 Word een advocaat

Door een kat met speciale behoeften in uw gezin te accepteren, wordt u onmiddellijk een pleitbezorger voor alle katten met vergelijkbare beperkingen.

Met naar schatting 3,2 miljoen katten die op dit moment in Amerikaanse dierenasielen leven, is er een extreme behoefte aan mensen die bereid zijn om te adopteren. Elk van die katten verdient een goed thuis, maar het is de kat met speciale behoeften die vaak het meest lijdt.

Zij zijn degenen waar potentiële adoptanten langs lopen omdat ze als te veel werk of te veel commitment worden beschouwd. Sommige mensen denken gewoon niet dat ze in staat zijn om een dier met speciale behoeften de zorg te bieden die ze nodig hebben. En hoewel het elke keer dat een dier een asiel verlaat een overwinning is, is het een nog grotere gelegenheid wanneer dat dier een soort handicap of beperking heeft.

Door een kat met speciale behoeften in uw gezin te accepteren, wordt u onmiddellijk een pleitbezorger voor alle katten met vergelijkbare beperkingen. Je hebt de kans om je netwerk van vrienden, familie en volgers op sociale media te laten zien dat katten met speciale behoeften net zo geweldig zijn als elk ander dier.

Het is jouw kans om anderen te inspireren en een positieve boodschap te verspreiden. Uw persoonlijke ervaring met uw kat kan het zetje zijn dat iemand anders nodig heeft om in uw voetsporen te treden en nog een kwetsbaar leven te redden. Het is een sneeuwbaleffect dat een groot verschil kan maken voor talloze andere katten.