6 redenen waarom je kat ’s nachts rare geluiden maakt

Een goede nachtrust krijgen met een kat in huis is soms makkelijker gezegd dan gedaan. Tussen middernacht zoomies en pre-ontbijt sprints door de gang, slaap door de nachtelijke shenanigans van je kat vergt een zekere mate van standvastigheid … en uitputting.

Naast het voor de hand liggende racket dat voortkomt uit de wakkere omzwervingen van je kat, kampt je slaapschema ook met een verscheidenheid aan de raarste geluiden van je kat.

Joggen, tjilpen, trilleren en grommen – het is genoeg om je wakker te houden en je af te vragen wat er aan de hand is in de slapeloze geest van je harige vriend. Wanneer je kat erop staat om een koor van vreemde geluiden te zingen nadat de zon ondergaat, kan de wetenschap dat ze het met een reden doen, je helpen om wat gesloten ogen te krijgen.

Waarom maken katten ’s nachts rare geluiden?

#1 Ze hebben plezier

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, zijn katten niet nachtdieren.

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, zijn katten niet nachtdieren. In plaats van overdag te slapen en de hele nacht wakker te zijn, zijn katten crepusculaire wezens die voornamelijk actief zijn bij zonsopgang en zonsondergang.

Ze slapen zowel overdag als ’s nachts, maar de uren dat de zon ondergaat en opkomt, zijn hun favoriete tijden om alert en klaar voor actie te zijn. De anatomie van het katachtige oog ondersteunt dit gedrag en stelt hen in staat om duidelijk te zien bij weinig licht.

Lees ook: Waarom slapen katten zoveel

Als het buiten niet helemaal licht is, maar je kat al voor commotie zorgt, kun je zijn biologische drang om op te staan en actief te zijn de schuld geven. Die rare geluiden die je hoort, kunnen het geluid zijn van je kat die plezier heeft en gewoon een kat is. Ze kunnen tsjilpen als ze een huisvlieg door de woonkamer sluipen of mee kletsen met het vogelgezang in de vroege ochtend.

#2 Ze zijn gestrest

Als je beter wilt slapen, moet je eerst uitzoeken wat de stress van je kat veroorzaakt

Naast geluiden van genot, kunnen katten ook de nacht doorbrengen met het uiten van negatieve emoties. Jodelen en lage grommende geluiden kunnen tekenen zijn dat een kat zich gestrest voelt.

Ze kunnen deze geluiden ook overdag maken, maar stilte en eenzaamheid die uit een anders slaaphuis komen, kunnen katten er vaak toe aanzetten om meer vocaal te zijn dan normaal.

Lees ook: Stress bij katten: oorzaken, symptomen, behandeling

Zelfs katten die in relatieve luxe leven, kunnen stress ervaren. Een nieuwe routine, een nieuw huisdier, een gebrek aan middelen, concurrentie om middelen, niet-gewaardeerde aandacht, een gebrek aan aandacht – al deze dingen kunnen er mogelijk voor zorgen dat een kat stress krijgt.

Als je beter wilt slapen, moet je eerst uitzoeken wat de stress van je kat veroorzaakt. Zodra je stappen onderneemt om ze op hun gemak te stellen, moeten ze stoppen met hun angstige vocalisatie.

#3 Ze uiten een behoefte / verlangen

Het voeren van je kat en het vullen van zijn waterbak voordat je naar bed gaat, zal helpen.

Het kan je kat niet schelen dat je wekker niet nog een paar uur afgaat. Als hun buik rommelt, laten ze het je weten. De meeste katten zijn tevreden met het volgen van een regelmatig voedingsschema dat meer meegaand is met uw slaapschema.

Maar als uw kat voortdurend voedsel eist op ongelegen momenten, is het misschien tijd om de routine aan te passen. Het voeren van je kat en het vullen van zijn waterbak voordat je naar bed gaat, zal helpen.

Lees ook: De complete voedingsgids van kittens tot senioren

Je kat heeft ook andere behoeften en verlangens die niet gerelateerd zijn aan honger of dorst. Ze kunnen miauwen van frustratie wanneer een favoriet speelgoed vast komt te zitten onder meubels. Of ze denken misschien dat 4 uur ’s ochtends het perfecte moment is om de mens te vragen om die eeuwig jeukende plek achter hun oren te krabben.

#4 Ze dromen

Hoewel het onmogelijk is om het zeker te weten, zijn wetenschappers ervan overtuigd dat katten net als mensen dromen.

Hoewel het onmogelijk is om het zeker te weten, zijn wetenschappers ervan overtuigd dat katten net als mensen dromen. Dit betekent dat zelfs wanneer uw kat goed slaapt, hij u nog steeds wakker kan houden met al zijn vreemde nachtgeluiden.

Net als mensen doen katten het grootste deel van hun zware dromen terwijl ze in de REM-slaap zijn. Tijdens deze slaapcyclus is hun geest net zo actief als wanneer ze wakker zijn. Dit leidt er vaak toe dat katten geluiden maken die samenvallen met hun dromerige avonturen.

Het is bijna alsof iemand in zijn slaap praat. Sommige katten trillen hun oren en staarten terwijl ze die denkbeeldige muizen achtervolgen, en ze maken ook geluiden in hun slaap. De meeste van deze slaapgeluiden klinken als laag gekreun, spinnen en snuiven. De droomgeluiden van je kat kunnen je wakker houden als ze bij je in bed slapen, maar het is het beste om slapende katten te laten liggen.

#5 Þey’re Not Spayed of Casttered

Volwassen katten die niet zijn gesteriliseerd of gecastreerd, gaan door fasen waarin ze een biologische drang hebben om te paren.

Volwassen katten die niet zijn gesteriliseerd of gecastreerd, gaan door fasen waarin ze een biologische drang hebben om te paren. Voor vrouwtjes van minstens vier maanden oud gebeurt dit ongeveer elke 2-3 weken wanneer ze in een loopsheidscyclus komen.

Als ze niet worden gesteriliseerd, of als ze niet zwanger worden, zullen de hittecycli zich bijna het hele jaar door herhalen. Tijdens hittecycli joggen vrouwelijke katten om partners te roepen. Ze zijn vaak geagiteerd en vooral vocaal als ze niet krijgen wat hun lichaam hen vertelt dat ze nodig hebben.

Op dezelfde manier zullen intacte (niet gecastreerde) mannelijke katten luidkeels seksuele frustratie uiten wanneer je probeert te slapen. Mannetjes worden niet loops, maar hun sterke neuzen maken hen scherp bewust van alle vrouwtjes in de buurt die mogelijk geïnteresseerd zijn in paring. Ze zullen voortdurend jodelen als ze geen weg kunnen vinden naar hun vrouwelijke vriend.

#6 Ze hebben cognitieve disfunctie syndroom

PetMD-meldingen bijna een derde van de katten van 11-14 jaar oud vertonen ten minste één symptoom dat verband houdt met deze neurologische aandoening.

Naarmate katten ouder worden, beginnen hersencellen af te sterven. Dit is een ongelukkig onderdeel van een normale levenscyclus die soms leidt tot cognitieve disfunctiesyndroom. Net als dementie bij mensen beïnvloedt CDS het geheugen en de normale cognitie.

Het kan desoriëntatie, lethargie, rusteloosheid, agressie, veranderingen in slaap, verlies van eetlust, incontinentie en verhoogde vocalisatie veroorzaken. Katten met CDS worden ’s nachts vaak verward en angstig. Ze uiten hun verdriet met luide vocalisaties.

PetMD-meldingen bijna een derde van de katten van 11-14 jaar oud vertonen ten minste één symptoom dat verband houdt met deze neurologische aandoening. Naarmate katten ouder worden, neemt dat percentage toe. Als u zich zorgen maakt dat uw oudere kat ’s nachts vreemde geluiden maakt vanwege CDS, praat dan met een vertrouwde dierenarts.

Wanneer je kat je ’s nachts wakker houdt met zijn consistente pogingen tot luide communicatie, kan het weten waarom hij die geluiden maakt, je helpen hem stil te houden. Het verminderen van hun stress, ze ’s nachts voeden of steriliseren of castreren kan beide problemen oplossen. Het is echter ook mogelijk dat je kat gewoon een kat is.

Sommige kattenrassen staan erom bekend dat ze vooral vocaal zijn. Je kunt ze buitensluiten uit je kamer (hoewel dat meer problemen kan veroorzaken wanneer ze protesteren tegen de gesloten deur) of investeren in een paar oordoppen. Hoe dan ook, weet dat de nachtgeluiden van je kat hoogstwaarschijnlijk volkomen normaal zijn.