3 redenen waarom katten hun peuken in je gezicht stoppen

Stel je voor dat je je eigen zaken in de gaten houdt wanneer je plotseling wordt geconfronteerd met een ongecensureerd zicht op de harige achterkant van een kat. Je kunt blozen van schaamte omwille van de sociale faux pas van de kat, maar dan besef je dat het geen ongeluk was. Hoe je ook probeert weg te kijken, die kat is vastbesloten om het spektakel vol te houden.

Als u een ervaren katteneigenaar bent, is dit scenario maar al te herkenbaar. Raskatten, reddingskatten, schootkatten en zelfs katten die de voorkeur geven aan persoonlijke ruimte – zoveel katachtigen vinden het nodig om hun billen in menselijke gezichten te steken. Als je ooit aan de lelijke kant van een van deze interacties bent beland, kun je op zijn minst opgelucht zijn dat je niet alleen bent.

Hun peuken in het gezicht van hun eigenaar stoppen is helaas een normaal gedrag voor katten. Geloof het of niet, er zijn een paar logische redenen waarom ze het doen. Dit is wat u moet weten.

#1 Een beleefde interactie initiëren

Je waardeert die close-up van de achterkant van je kat waarschijnlijk niet, maar je kat weet dat niet. Sterker nog, ze denken dat ze je een plezier doen. Katten zijn als honden omdat ze communiceren met geuren. Het katachtige reuksysteem is bijzonder sterk en katten vertrouwen op hun neus om hen belangrijke informatie te geven over de mensen, huisdieren en omgevingen om hen heen.

Wanneer een kat een andere kat begroet, is het gebruikelijk dat elke partij een sterke snuif neemt waar belangrijke geurklieren zich aan de basis van de staart bevinden. Door die krachtige geuren in te ademen, bevestigen de twee katten in wezen hun identiteit en leren ze veel over elkaar. Beschouw het als de katachtige versie van snel een vriend over je dag vertellen.

Voor katten is deze geurige introductie zowel verwacht als beleefd. Die rechtopstaande staart en het vooraanzicht van hun kont is bedoeld als uitnodiging.

Lees ook: Wat de staart van je kat je kan vertellen

Het probleem is dat katten zich niet realiseren dat hun reukvermogen 14 keer krachtiger is dan dat van hun menselijke metgezellen. Onze ontoereikende menselijke neuzen zijn niet in staat om die subtiele geuren op te pikken – en als er een kattenpeuk in ons gezicht is, is dat de manier waarop we het leuk vinden.

#2 Katteninstinct en vertrouwen

Als je kat regelmatig zijn kont in je gezicht steekt, beschouw het dan als een compliment en teken van gezelschap.

Je huiskat leeft een leven van comfort en veiligheid, maar ze kunnen de basisoverlevingsinstincten die in hun hersenen zijn ingebakken niet negeren. Als gevolg hiervan is vertrouwen een enorme factor voor katten. Katten zijn klein en kwetsbaar. Om zichzelf te beschermen, zijn ze voorzichtig met wie ze in de buurt komen. Ze blijven ook op hun hoede en houden er niet van om hun rug te zetten naar potentiële bedreigingen.

Als je kat regelmatig zijn kont in je gezicht steekt, beschouw het dan als een compliment en teken van gezelschap. Door je dat kwetsbare gebied te laten zien, drukt je kat uit hoeveel hij je vertrouwt. Ze maken zich geen zorgen dat je hen bedreigt wanneer hun rug wordt gekeerd, en ze weten dat je ze zult beschermen als een bedreiging van buitenaf nadert. Het is vriendelijk gedrag, geen belediging.

Lees ook: 6 subtiele tekenen dat je kat van je houdt

#3 In aaipositie komen

redenen waarom katten hun kont in je gezicht stoppen

De volgende keer dat je kat zijn kont in je gezicht steekt, weersta dan de drang om hem opzij te duwen.

Alle katten zijn anders, maar de meeste kattenvrienden leven voor een goede aaisessie. Een wrijven achter de oren, een kras onder de kin en vergeet die bevredigende billenmassages niet. Fysieke genegenheid is belangrijk voor katten en ze zijn niet verlegen om je te laten weten wat ze willen en wanneer ze het willen.

Door zijn kont in je gezicht te stoppen, kan je kat een bericht sturen waarvan hij denkt dat het luid en duidelijk is: “Ik heb zin in huisdieren!” Ze geven je volledige toegang tot hun favoriete krasplekken en ze verwachten dat je weet wat je moet doen.

Je eerste reactie kan zijn om de achterkant van je kat uit je persoonlijke ruimte te duwen, maar dit kan je kat verwarren en zelfs van streek maken. Probeer in plaats daarvan een mooie kontwrijving aan te bieden en kijk wat er gebeurt.

Lees ook: Wat betekent het als een kat tegen je wrijft?

De volgende keer dat je kat zijn kont in je gezicht steekt, weersta dan de drang om hem opzij te duwen. Als je even nadenkt, realiseer je je misschien dat je kat je iets belangrijks probeert te vertellen. Door hun communicatie op een gepaste manier te erkennen (aaien, met een geruststellende stem tegen ze spreken) voeg je nog een steen toe aan de sterke basis die je vriendschap en band is.

Zodra u die verbinding maakt, kan uw kat zijn achterhand helemaal zelf van uw gezicht verwijderen. Ikt zal hen er helaas niet van weerhouden om het later opnieuw te doen. Als je van je kat houdt, is het misschien iets om aan zijn kont dicht bij je neus te hebben.