Hoeveel kost het om een kat te bezitten in 2022

kosten van het bezitten van een kat

Je kunt voor een kat zorgen voor slechts $ 162 per jaar, maar het is gebruikelijk om jaarlijks ongeveer $ 800 uit te geven. Lees verder voor onze gedetailleerde uitsplitsing van uw jaarlijkse en levenslange kosten.

In hun vaak geciteerde publicatie “Pet Care Costs” schat de ASPCA (American Society for the Prevention of Cruelty to Animals) dat een nieuwe kat kost $ 1.174 in hun eerste jaar. Met de kosten van het brengen van een nieuwe kat in het gezin opzij, bepaalt de ASPCA dat elk volgend jaar $ 809 kost.

Hoeveel kost een kat? We hebben de jaarlijkse kosten van kattenbakvulling, voedsel, dierenartsbezoeken en meer berekend en ontdekten dat je een kat voor zo veel mogelijk kunt houden slechts $ 277 het eerste jaar en $ 162 elk opeenvolgend jaar. Kleine luxe zoals dierenartscontroles, traktaties, goed eten en nieuw speelgoed zullen een paar honderd dollar toevoegen aan dat jaarlijkse cijfer, waardoor we dichter bij de schatting van de ASPCA komen. De duurste levensstijlen zullen waarschijnlijk oplopen tot een paar duizend dollar per jaar.

Maar dagelijkse uitgaven zijn niet de meest ernstige financiële zorg van kattenbeschermers. Medische noodsituaties en ziekten zijn de grootste kostenpost om voor te budgetteren, mogelijk $ 5.000 of meer toevoegen aan de levensduurkosten van uw kat.

Laten we ons een weg banen door de kosten van het bezitten van een kat, waarbij we zowel de opstartkosten als de terugkerende kosten schatten die u de rest van het leven van uw kat zult dekken.

Een nieuwe kat mee naar huis nemen: eenmalige kosten

eenmalige kattenkosten

Gratis Katten

Je zult bijna altijd geld moeten uitgeven om een kat groot te brengen, maar je kunt er vaak gratis een in je leven brengen. Katten worden elke dag gratis weggegeven. Gratis katten zijn er in alle soorten, maten en leeftijden. Soms dwalen ze je veranda op en gaan ze nooit meer weg. Soms vind je ze in vuilnisbakken of boekendruppels.

Hoewel u deze katten niet vooraf hoeft te betalen, kunnen ze extra opstartkosten met zich meebrengen.

Het kan bijvoorbeeld zijn dat u de kosten van sterilisatie of castratie alleen moet dekken. Als u een weeskatje adopteert, moet u betalen voor kittenmelkvervanger. Deze kittens zijn vaak ziek of besmet met vlooien, dus het is waarschijnlijk dat u ook enkele medische rekeningen tegenkomt op de weg naar volwassenheid.

Adoptie

$ 25 – $ 200

Hoeveel kost het om een kat te adopteren? Dierenasielen en andere reddingsorganisaties zijn meestal tussen de $ 50 en $ 200 aan adoptiekosten in rekening brengen. Als $ 50 klinkt als veel, houd dan je ogen open voor speciale adoptie-evenementen. De meeste reddingsorganisaties organiseren regelmatig promoties, waarbij ze katten adopteren tegen gereduceerde prijzen (sommigen zien zelfs volledig af van de adoptiekosten).

Asielkatten hebben al controles ondergaan en zijn waarschijnlijk behandeld voor medische aandoeningen voordat ze als adopteerbaar worden beschouwd. Sterilisatie en castratie zijn meestal ook inbegrepen in de adoptiekosten, wat helpt uw initiële kosten te verlagen.

Fokker

$ 500 – gemiddeld $ 1.000

Als u uw kat bij een fokker koopt, kosten ze waarschijnlijk tussen de $ 500 en $ 1.000, maar de kosten kunnen hoger zijn als u een van de duurste rassen koopt.

Hoewel de meeste fokkers de tijd nemen om ervoor te zorgen dat hun kittens gezond en in goede conditie zijn voordat ze naar een nieuw huis gaan, dekken ze niet altijd castratie en andere medische kosten.

Het ras van uw kat beïnvloedt hoeveel ze kosten, zowel vooraf als in de loop van hun leven.

Sommige rassen zijn niet bijzonder duur om te kopen, maar hebben hoge onderhoudskosten vanwege rasspecifieke gezondheidsproblemen.

Hier zijn enkele van de duurste kattenrassen en de gezondheidsproblemen die ze het vaakst tegenkomen:

Rasnaam Gemiddelde kosten Veel voorkomende gezondheidsproblemen
Savannah $ 1.200 – $ 55.000 Geen
Bengalen $ 1.200 – $ 27.000 Hypertrofische cardiomyopathie (HCM), oogaandoeningen
Perzisch $800-$7.500 Polycysteuze nierziekte (PKD), progressieve staaf-kegeldegeneratie (PRA) en HCM
Peterbald $ 1.200 – $ 5.000 Geen
Blauwe Rus $400-$3.000 Geen
Sphynx $ 200 – $ 3.000 Hartziekten, ademhalingsproblemen, spijsverteringsproblemen
Schotse Vouw $ 200 – $ 3.000 Osteochondrodysplasie PKD, HCM
Brits Korthaar $500-$1.500 Hemofilie B, HCM

Katten van gemengde rassen zijn meestal de meest economische optie. Niet alleen zijn ze goedkoper om te kopen, maar katten van gemengd ras zijn minder vatbaar voor gezondheidsproblemen.

Eenmalige kosten die u moet betaleneh Wanneer u uw kat voor het eerst mee naar huis neemt:

kosten kat info

Totale eenmalige kosten voor kattenverzorgingsbenodigdheden: $ 115 – $ 410

 • ID-tag en halsband (optioneel) – $ 15
 • Sterilisatie/Castratie (optioneel) – 145 dollar
 • Cat X-Ray Kosten – $ 100 – $ 250
 • Cat echografiekosten – $ 250 – $ 500
 • Microchip – $ 45 – $ 55
 • Tandenpoetsen – $150-$300
 • Bed (optioneel) – 30 dollar
 • Krabpaal (optioneel) – $ 75
 • Cat nagelknipper (optioneel) – $ 7
 • Cat Borstel (optioneel) – 8 dollar
 • Kattenbak – $ 25
 • Nestschep – 10 dollar
 • Krabpaal – 30 dollar
 • Vervoerder – 40 dollar
 • Voedsel- en waterbakken – 10 dollar

Kosten van katteneigendom — jaarlijkse uitsplitsing van de kosten

informatie over de eigendomskosten

Jaarlijkse medische kosten

Dierenartsrekeningen kunnen een groot deel van uw kattenverzorgingsbudget wegnemen, vooral als uw kat een ernstige ziekte of verwonding heeft. Hier is een uitsplitsing van zowel routinematige als dringende veterinaire zorgkosten.

Controles

$0-$110/jaar

Uw kat meenemen voor een regulier dierenartsonderzoek kost tussen de $ 40 en $ 55 per bezoek.
Het wordt over het algemeen aanbevolen dat katten eenmaal per jaar het kantoor van de dierenarts bezoeken totdat ze hun oudere jaren bereiken. Zodra uw kat ergens tussen de 9 en 11 is, raden de meeste dierenartsen aan dat u hem om de zes maanden op controle neemt.

Tandheelkundige zorg

$0-$500/jaar

Als u de rekeningen voor tandheelkundige zorg van uw kat laag wilt houden, investeer dan in een kattentandenborstel en tandpasta zodra u ze mee naar huis neemt. Een tandenborstel en kattentandpasta kosten ongeveer $ 15 en zijn een geweldige investering in de gezondheid van uw kat en uw financiële toekomst.

Parodontitis treft veel, zo niet de meeste, katten van middelbare leeftijd en senior, en het brengt een zee van andere problemen met zich mee. Zodra de tanden van uw kat bedekt zijn met calculus, is er een professionele gebitsreiniging nodig om er vanaf te komen. Dat kost je elke keer tussen de $ 150 en $ 500.

En als je het niet vroeg genoeg opvangt, zal parodontitis leiden tot orgaanziekte en de behandelingspaden van meerdere duizenden dollars.

Kosten kattenvaccinaties

$0-$50/jaar

Naast de eerstejaarsvaccinaties van uw kat, kunt u kiezen voor boostershots, die elke drie tot zeven jaar tussen de $ 50 en $ 150 kosten. De vaccinatiefrequentie is afhankelijk van uw persoonlijke voorkeur en de levensstijl van uw kat. Uw kat kan ook extra vaccins nodig hebben, afhankelijk van waar u woont.

Behandelingen voor vlooien, teken, wormen en mijten

$0-$60/jaar

Als u in een gebied met vlooien of teken woont en uw kat tijd buitenshuis doorbrengt, moet u ze mogelijk behandelen met insecticiden. Vlooien- en tekenpreventie kan kostbaar zijn, maar het is geen uitgave waarop u wilt beknibbelen. Katten die wilde prooien eten, hebben mogelijk ontwormingsmiddelen nodig. Deze behandelingen zijn niet nodig voor de meeste binnenkatten, maar worden sterk aanbevolen voor buitenkatten.

Medische noodkosten

$ 0 – $ 10.000 +

Volgens Dr. Louise Murray, vice-president van het Bergh Memorial Animal Hospital in New York City, zijn dure medische noodrekeningen iets dat de moeite waard is om op voor te bereiden. Ze zegt dat “eigenaren waarschijnlijk op een bepaald moment tijdens het leven van hun huisdier minstens één rekening van $ 2.000 – $ 4.000 zullen betalen voor spoedeisende hulp.”

Hier is een overzicht van hoeveel het kan kosten om veelvoorkomende aandoeningen te behandelen.

uitsplitsing van hoeveel het kan kosten om veelvoorkomende aandoeningen te behandelen.

Voortdurende medicatie voor langdurige of chronische ziekte

Als uw kat kanker, diabetes, chronische nierziekte of een andere ernstige ziekte ontwikkelt, kunt u verwachten veel geld uit te geven aan continue behandeling. Die uitgaven zullen een manier van leven zijn voor een lange tijd, vermoedelijk voor de rest van het leven van uw kat.

Voortdurende medicatie voor langdurige of chronische ziekte

Kostenramingen op lange termijn op basis van Trupanion’s uitsplitsing van werkelijke claims en veterinaire kosten voor verschillende aandoeningen.

Huisdierenverzekering

$0-$583/jaar

De grote variabele hier is of je al dan niet een huisdierenverzekering hebt. Als u vroeg in het leven een huisdierenverzekering voor uw kat koopt, zullen uw jaarlijkse medische rekeningen waarschijnlijk relatief laag zijn, zelfs als er een ernstige aandoening in het spel is.

Dat gezegd hebbende, er is geen garantie dat een huisdierenverzekering u zal helpen geld te besparen. U moet elke maand uw premie betalen en aan bepaalde eigen risico’s voldoen – als u het plan nooit gebruikt, betaalt u voor niets.

De tarieven van de huisdierenverzekering zijn afhankelijk van hoe oud uw kat was toen u een polis afsloot, waarbij you live, het ras van uw kat en een verscheidenheid aan andere factoren. Over het algemeen kost het ongeveer $ 10 – $ 20 per maand om uw kat te verzekeren voor ongelukken en ziekten. Uitgebreide wellnessplannen met preventieve zorg kunnen $ 30 of meer kosten.

Terwijl huisdierenverzekeringsmaatschappijen een dubbeltje op een dozijn zijn, Trupanion is uniek omdat ze geen uitbetalingslimieten of limieten hebben en u uw eigen eigen risico kunt kiezen. Als het gaat om onverwachte medische kosten, het hebben van dekking via Trupanion kan u duizenden besparen. Vraag hier een vrijblijvende offerte aan.

Als u meer wilt weten over het verzekeren van uw kat, lees dan onze uitgebreide gids voor de beste huisdierenverzekering voor katten.

Kattenvoer

$ 90 – $ 2,520 / jaar

Het type kattenvoer dat u koopt, beïnvloedt uw levensduurkosten op een aantal manieren.

Ten eerste is er een grote verscheidenheid in de prijzen van kattenvoer en merken. Je zou $ 7 per dag kunnen betalen voor een aantal van de duurste kattenvoer of $ 0,25 voor een in de supermarkt gekochte brokjes. Theoretisch betekent deze discrepantie in voedselkosten alleen al het verschil tussen $ 1.368 en $ 38.325 gedurende het leven van uw kat.

Voedsel heeft echter een diepere impact – het is een investering in de gezondheid van uw kat. Hoewel veel goedkope voedingsmiddelen net zo voedzaam zijn als de dure, lijken andere alleen op korte termijn een goede waarde te zijn.

Een financieel gemotiveerde beslissing om voedsel van lage kwaliteit te kopen, kan u uiteindelijk duizenden aan dierenartsrekeningen kosten.

Zet voedselkwaliteit boven prijs, maar onthoud dat je niet veel geld hoeft uit te geven om een goed voedsel te krijgen. Sommige van de hoogste kwaliteit voedsel is vrij economisch en sommige voedingsmiddelen van lage kwaliteit zijn duurder dan je zou verwachten.

Bekijk deze prijsgrafiek met de verschillende kosten van kattenvoer. De grafiek is gebaseerd op gemiddelden van populaire producten die op Chewy.com worden verkocht.

verschillende kosten van kattenvoer. De grafiek is gebaseerd op gemiddelden van populaire producten die op Chewy worden verkocht

Kitty’s Bathroom – Zwerfvuil en benodigdheden

$ 72 – $ 240 / jaar

Eén kat gebruikt meestal elke maand ongeveer 20 lbs. kleibakvulling, maar het gebruik van kattenbakvulling varieert op basis van de gezondheid van uw kat, het type nest dat u kiest en uw schepefficiëntie.

Silicagel-gebaseerd strooisel kost tussen de $ 10 en $ 25 per maand, terwijl kleistrooisel elke maand tussen $ 2,50 en $ 6 kost. Biologisch afbreekbare producten zijn geprijsd over het hele prijsspectrum, maar zijn meestal duurder dan klei.

Uw kosten gaan omhoog als u extra kattenbakaccessoires zoals kattenbakmatten, ontgeurders en een speciale vuilnisbak opneemt.

 • Kattenbakvoeringen – $ 18 / jaar
 • Ontgeurende spray of korrels – $ 20 / jaar
 • Vacuüm voor kattenbakgebied – $ 35
 • Speciale prullenbak – 30 dollar
 • Kattenbakmat – $ 25

Aanvullende bronnen:

Een en al plezier

$0-$200/jaar

Elk jaar koop je waarschijnlijk een paar leuke items voor je katachtige vriend. Deze categorie omvat speelgoed, kattenmeubels, schattige kostuums, avontuurlijke uitrusting zoals harnassen en riemen en kattentraktaties.

Totale jaarlijkse kosten van het bezitten van een kat: $ 162 – $ 3.872

Laten we eens kijken wat er komt kijken bij het houden van een kat aan beide uitersten van dit enorme uitgavenspectrum.

Het lage budget omvat geen huisdierenverzekering, noch gaat het om een enkel dierenartsbezoek. De kat krijgt goedkoop – waarschijnlijk droog – kattenvoer en gebruikt een goedkope kleibakvulling. De kat heeft misschien een aantal leuke dingen zoals een krabpaal, krabpaal en ID-tag, maar deze zijn gekocht toen hij thuiskwam en ze tellen niet op tot terugkerende kosten per jaar.

Omdat deze kat geen huisdierenverzekering heeft, is een ernstige ziekte of ongeval de enige verantwoordelijkheid van zijn voogden.

Onze peperdure katachtige heeft twee keer per jaar een dierenartscontrole, gebruikt een spot-on vlooienbehandeling in de zomer, gaat voor regelmatige professionele gebitsreinigingen van een dure dierenarts en ontvangt om de drie jaar boostershots. Ze heeft geen huisdierenverzekering, dus al deze dierenartsbezoeken worden in rekening gebracht op de creditcard van haar voogd.

Ze eet een eersteklas biologisch, rauw of commercieel voedsel van menselijke kwaliteit, mogelijk een abonnement op een maaltijdbezorgservice zoals Smalls Cat Food. Haar kattenbak is gevuld met Pretty Litter kristallen of een high-end biologisch afbreekbaar nest. Ze krijgt regelmatig speelgoed, topkrabpalen en nieuwe kattenbomen.

Een kat bezitten met een beperkt budget

Soms dwaalt een harige vriend je huis en hart binnen voordat je de kans hebt gehad om kattenvoer in je maandelijkse bestedingsplan in te passen. Wat dan?

Als je niet genoeg geld hebt om je kat te verwennen met lekker eten en geschenken, denk dan alsjeblieft niet dat je een slechte kattenbeschermer bent. Bijna iedereen kan zich een kat veroorloven en kan het zich veroorloven om ze goed op te voeden.

Hier zijn een paar tips voor mensen die hun kattenverzorgingsbudget laag willen houden.

Ken het verschil tussen je kat het beste geven en dingen kopen omdat ze je het gevoel geven dat je een goede katteneigenaar bent.

Er is een hele wereld aan kattenverzorgingsproducten die alleen bestaan om mensen het gevoel te geven dat ze iets goeds doen. Deze items kunnen leuk zijn, maar ze zijn zeker niet nodig en meestal zijn ze leuker voor de mens dan de kat die ze ontvangt.

 • De meeste kattenspeeltjes – Speelgoed is leuk, maar de meeste katten zijn prima in staat om hun eigen speelgoed in huis te vinden.
 • Kattenbedden Katten slapen net zo graag in een met dekens beklede kartonnen doos als in een met sherpa omzoomde kattentunnel.
 • Biologisch kattenvoer Als je het je kunt veroorloven, lente voor biologisch vlees en voedsel, maar als je dat niet kunt, onthoud dan dat niet-biologisch soort-geschikt voedsel veel beter is dan biologisch voedsel dat de vleesetende behoeften van je kat niet honoreert.
 • In de winkel gekochte lekkernijen – De meeste katten zouden net zo graag een stuk verse kip eten en het zou gezonder voor ze zijn.

Overweeg alternatieven voor traditionele kattenbakvulling.

De kosten voor kattenbakvulling kunnen snel oplopen, dus het optimaliseren van uw nestsituatie is een van de krachtigste verbeterpunten.

Een van de meest economische kattenbakoplossingen is het inruilen van traditioneel strooisel voor moltovpellets – ook op de markt gebracht als paardenstalstrooisel. Deze zaagselkorrels zijn ultraabsorberend en lijken net zo goed te werken als populaire merken dennen kattenbakvulling. Het beste deel is dat ze een klein deel van de prijs van traditionele kattenbakvulling kosten.

Terwijl het gemiddelde kleistrooisel ongeveer $ 0,40 per pond kost, kosten standaard houtpellets ongeveer $ 0,17 per pond.

Lees ook: Beste kattenbakvulling: kies de perfecte kattenbakvulling voor je kat

Als het veilig is om dit te doen, wees dan niet bang om uw kat dingen te geven die niet het woord “kat” op de verpakking hebben.

Het lijkt misschien schoon en gemakkelijk om exclusief uw kattenproducten “gemaakt voor katten” te kopen, maar in werkelijkheid heeft geen enkele kat een probleem met het gebruik van generieke producten die geen pootafdrukken bevatten.

Totdat ik eindelijk een set voerbakken kocht die er goed uit zouden zien op foto’s, aten mijn katten van vintage metalen en keramische kommen die we in een kringloopwinkel kochten. Ze drinken nog steeds water uit een oude pot.

Katspecifieke voer- en waterbakken en kattenwaterfonteinen worden, net als veel andere items in de dierenwinkel, verkocht tegen een “liefde-voor-een-huisdier” markup.

Laat je liefde voor je kat je niet misleiden door te geloven dat elke kat gelukkiger is met kommen, bedden, traktaties en tandenborstels die speciaal voor huisdieren worden verkocht. U kunt generieke versies van veel van deze producten vinden in kringloopwinkels, op Amazon en overal waar u kunt winkelen voor hoogwaardige artikelen.

Voed uw kat goed en houd hem veilig

Spoedeisende dierenartsrekeningen en het verzorgen van een zieke kat zijn twee van de grootste uitgaven die u zult tegenkomen. Het is onmogelijk om ervoor te zorgen dat er nooit iets zal gebeuren, maar u kunt de kans dat uw kat ziek of gewond raakt verminderen.

Een soortgeschikt dieet is de gemakkelijkste en meest betaalbare manier om obesitas, diabetes en kattenziekte met lagere urinewegen te ontmoedigen. Katten hebben een vochtrijk dieet nodig dat rijk is aan biologisch beschikbare eiwitten en minimale koolhydraten. Als je niet zeker weet wat dit betekent, bekijk dan ons artikel over het beste kattenvoer.

Naast het gezond houden van uw kat met een goed dieet, moet u rekening houden met hun veiligheid. Voorkom ongelukken door uw kat binnen te houden of ga voor begeleide buitenavonturen met een harnas en riem.

Het bezitten van een kat is niet goedkoop, maar het is niet noodzakelijkerwijs zo duur als sommigen suggereren.

De kosten van het houden van een kat variëren van minder dan $ 200 per jaar tot meerdere duizenden dollars per jaar. Uw werkelijke kosten zijn afhankelijk van het ras dat u kiest, de gezondheid van uw kat, het soort voedsel dat u koopt, waar u woont, uw levensstijlkeuzes en of u al dan niet investeert in een huisdierenverzekering.

Het opvoeden van een kat is net als het opvoeden van een mens. Er is geen enkel cijfer voor hoeveel het kost om een kind gezond en gelukkig te houden – het hangt allemaal af van wat u zich kunt veroorloven, wat u bereid bent te betalen en hoe goed u bent in het nemen van verstandige aankoopbeslissingen.

De kwaliteit van leven van je kat hangt minder af van de uitgegeven dollars en meer van de hoeveelheid energie, intelligentie en liefde die je bereid bent te geven.

Relevante artikelen: