Waarom graven katten in hun kattenbak?

Heb je je ooit afgevraagd welke rituelen onze katten aannemen wanneer ze thuis de badkamer bezoeken? Als u een katteneigenaar bent, zult u meer dan waarschijnlijk bekend zijn met het geluid van uw kat die krabt en graaft in zijn kattenbak.

Snel overzicht

01

De belangrijkste reden waarom katten in hun kattenbak graven, is om hun uitwerpselen te bedekken om zichzelf schoon te houden en hun geur te bedekken.

02

Andere normale redenen waarom katten in de kattenbak graven, zijn het deponeren van feromonen of het spelen met het nest.

03

Overmatig graven in de kattenbak kan wijzen op een probleem zoals gastro-intestinale overstuur, urinewegproblemen, stress of conflicten met andere katten in het huishouden.

Het lijkt misschien een vreemd (en rommelig) ding om te doen, maar er zijn eigenlijk veel goede redenen waarom katten dit doen. Sommige van de redenen zijn volkomen normaal en maken deel uit van hun routine op basis van hun instincten. Sommige van de redenen kunnen betekenen dat er iets is dat uw kat stress bezorgt of van streek maakt of dat hij een gezondheidsprobleem heeft.

Het is erg belangrijk om erachter te komen waarom uw kat in zijn kattenbak graaft en of er iets is dat u eraan moet doen. Dit artikel gaat in op de mogelijke verklaringen en wat je als eigenaar kunt doen om je geliefde kat te helpen.

1. Natuurlijke instincten

In het wild begraven katten hun uitwerpselen om de geur te verbergen, zodat roofdieren ze niet kunnen opsporen.

Sommige van de redenen waarom katten graven zijn volkomen normaal en zijn gewoon uw kat die normaal kattengedrag vertoont, gedreven door hun instincten.

Sommige katten graven om hun uitwerpselen te bedekken. Ze graven een kleine hoeveelheid voordat ze naar de badkamer gaan om een ruimte te maken om in te storten, en daarna graven ze om te verdoezelen wat ze hebben gedaan.

Historisch gezien was dit om zichzelf schoon te houden en ook om hun geur te bedekken, zodat roofdieren en concurrenten voor hun prooi hen niet kunnen volgen. Het is niet zo belangrijk bij gedomesticeerde dieren, maar het instinct is nog steeds aanwezig.

Lees ook: Waarom krabt en graaft mijn kat rond zijn eten?

2. Communicatie

Wanneer katten krabben en graven in de kattenbak, laten ze feromonen achter.

Katten in een huishouden met meerdere katten gebruiken vaak krabben en graven in de kattenbak als een manier om de andere katten te laten weten dat ze de kattenbak gebruiken of hebben gebruikt.  Wanneer katten krabben, zorgt dit ervoor dat speciale chemische boodschappers, feromonen genaamd, vrijkomen uit geurklieren in hun poten.

Het deponeren van deze feromonen is een andere manier om met andere katten te communiceren. Het geeft een signaal af dat de kattenbak bezet is en het is een manier om hun territorium te markeren.

Dit is normaal natuurlijk gedrag. Het is echter belangrijk om in gedachten te houden dat als katten de kattenbak claimen als hun eigen katten en andere katten deze moeten gebruiken, u mogelijk een paar extra trays op verschillende locaties moet leggen om concurrentie en confrontatie te voorkomen. Kattenbakpolitiek kan grote problemen veroorzaken voor huishoudens met meerdere katten.

Lees ook: Hoeveel kattenbakken moet je per kat hebben?

3. Spelen

Sommige katten ontwikkelen een gewoonte om als kittens in de kattenbak te spelen en het gedrag voort te zetten tot in de volwassenheid.

Sommige katten vinden het oprecht leuk om met hun kattenbakvulling te spelen. Ze zien het als een soort verrijking in hun omgeving. Sommige katten zien de kattenbak als hun ‘gelukkige plek’. Het is soms een gewoonte die ze van jongs af aan hebben opgepikt als een klein kitten – ze genieten er gewoon van en het is iets dat ze uit gewoonte doen als volwassen katten.

Een andere reden kan zijn dat ze graven en rollen om hun geur in de kattenbak te verspreiden en om te proberen het gebied dat ze als hun territorium zien te vergroten door zwerfvuil rond te vegen.

Dit is niet zo leuk om op te ruimen en het is natuurlijk niet de meest hygiënische plek voor hen om te spelen, dus je kunt proberen ze weg te lokken met een speeltje of ze te verwijderen en wat aandacht te geven als je niet wilt dat ze daar spelen.

Lees ook: Spelen of vechten mijn katten?

4. Stress

Graven in de kattenbak is normaal, maar wanneer katten het overmatig doen, kan dit betekenen dat ze zich gestrest voelen.

Katten zijn zeer gecompliceerde dieren en ze zijn gevoelig voor zelfs de kleinste veranderingen in hun omgeving. Als ze plotseling overmatig beginnen te krabben of graven in hun kattenbak, kan dit een teken van stress zijn.

Als uw kat zich gestrest of bedreigd voelt door een ander nieuw familielid (katachtige of mens), kan hij proberen zijn voedsel en / of uitwerpselen te begraven als onderdeel van een aangeboren overlevingsinstinct dat in werking treedt. In het wild is dit om te voorkomen dat je wordt gestalkt door roofdieren. In een gedomesticeerde kat, deze might manifesteren zich als overmatig graven in hun kattenbak.

Soms kan het een andere kat zijn die de kattenbak gebruikt zoals hierboven vermeld. Als dit het geval is of als een van uw katten op andere plaatsen in huis naar het toilet gaat, kunt u baat hebben bij wat meer kattenbakken verspreid over verschillende kamers.

Lees ook: Mijn kat poept niet in kattenbak: is dit normaal?

5. Kattenbak Logistiek

Wanneer katten niet tevreden zijn met de grootte van de kattenbak of de diepte van het nest, kunnen ze krabben en overmatig graven om het te laten werken.

De grootte en vorm van de kattenbak is mogelijk niet geschikt voor uw kat. Sommige katten houden van een heel diep bed van strooisel en als het de bak niet voldoende bedekt, kunnen ze beginnen met graven om te proberen hun uitwerpselen te begraven.

Even overmatig strooisel in de doos kan ervoor zorgen dat ze graven en krabben om een gat te maken om naar de badkamer te gaan. Als de kattenbak te klein is, kan uw kat het gevoel hebben dat hij niet genoeg ruimte heeft en rondgraven om te proberen ruimte te maken. Misschien moet je een speciale kattenbak kopen als je een grote kat hebt. Het is altijd het beste om te beoordelen en ervoor te zorgen dat ze zich gemakkelijk goed in de doos kunnen verplaatsen.

Een ander ding dat uw kat van streek kan maken, is als de kattenbak niet is geleegd en ze opnieuw moeten gaan, als ze naar een vuile kattenbak komen, kunnen ze beginnen te graven om te begraven wat er al is voordat ze zich comfortabel voelen bij het gebruik van de bak.

Katten kunnen ook gestrest raken als ze een onbedekte kattenbak hebben of als de kattenbak niet op een rustige en rustige locatie staat waar ze het gevoel hebben dat ze wat privacy kunnen hebben. Een overdekte kattenbak is hiervoor vaak een goede oplossing of het verplaatsen van je kattenbak naar een meer afgelegen en besloten locatie.

Lees ook: De 6 Beste Automatische Zelfreinigende Kattenbakken

6. Gastro-intestinale problemen

Katten met maagklachten kunnen de kattenbak vaak bezoeken en meer graven dan normaal.

Als u merkt dat uw kat vaker de kattenbak gebruikt en daar in graaft, kan dit een indicatie zijn van darmproblemen. Je merkt misschien iets voor de hand liggends op, zoals diarree of bloed in hun poep. Het kan echter iets subtieler zijn, zoals dat ze gewoon meer of minder vaak dan normaal de lade bezoeken.

Veel darmgerelateerde redenen kunnen ertoe leiden dat katten in hun kattenbak graven. Als hun uitwerpselen te los of te hard zijn, kunnen ze overmatig graven om te proberen het te bedekken. Als hun poep een andere geur heeft, als er bloed aanwezig is of als ze een parasietinfectie hebben.

Deze kunnen allemaal veel ongemak en leed veroorzaken voor uw kat en ertoe leiden dat ze verwoed hun nest rondstrooien. Als u helemaal niet zeker bent of zich zorgen maakt, aarzel dan niet om contact op te nemen met uw dierenarts voor advies.

Lees ook: Cat Darmparasieten: oorzaken, symptomen, & Behandeling

7. Urinewegproblemen

Katten die lijden aan verschillende urineproblemen kunnen vaak terugkeren naar de kattenbak, graven en krabben terwijl ze abnormaal kleine of grote hoeveelheden urine passeren.

Een veel voorkomend probleem dat katten tegenkomen is urinewegaandoeningen. Als ze in hun lade graven, kan dit het teken zijn van een infectie of ontsteking van de urinewegen, waardoor ze cystitis hebben. Als ze de lade bezoeken om heel vaak te plassen, of als ze ongewoon grote hoeveelheden urine doorgeven, is dit ook een indicator van ziekte, zoals nierfalen.

Er zijn andere gezondheidsproblemen die veranderingen in plasgewoonten kunnen veroorzaken. Als u zich zorgen maakt over de gezondheid van uw kat, boek dan onmiddellijk een afspraak met uw dierenarts om ze te laten controleren en uw geest tot rust te brengen.

Een zeer belangrijk punt om op te merken: als uw kater zich verwoed in zijn bak spant en graaft, en het lijkt er niet op dat hij in staat is om te plassen, kan dit betekenen dat hij een verstopping van zijn blaas heeft. In dit geval moet u rechtstreeks naar uw dierenarts of een veterinair noodziekenhuis gaan om te worden gecontroleerd, omdat dit een medisch noodgeval is. Het is altijd beter om veilig te zijn dan sorry.

Lees ook: Blaasstenen bij katten: oorzaken, symptomen & behandeling

8. Paw Patrouille

Katten kunnen krabben en graven in hun nest om hun voetzolen te exfoliëren.

De poten van je kat kunnen soms ruw en droog worden, als je kat een buitenkat is, kunnen ze eelt op hen krijgen. Sommige katten genieten van het gevoel om met hun poten in het nest te wrijven om hun droge pads te krabben. Ze kunnen ook krabben als er klonten zwerfvuil tussen hun tenen komen, om te proberen ze los te maken. Het is altijd een goed idee om die poten te patrouilleren en ze regelmatig te controleren.

Lees ook: De 5 beste kattenkrabafschrikmiddelen

Laatste gedachten

Wanneer uw kat op elk moment wordt gelichtr box gewoonten veranderen, inclusief een toename van graven of krabben, het is het beste om de dierenarts te bezoeken voor een controle.

Het gedrag van onze kat kan op de beste momenten verwarrend zijn. Ze hebben veel redenen waarom ze overmatig kunnen gaan graven in hun kattenbak. Het belangrijkste om te doen is om vast te stellen waarom ze graven. Als je dat eenmaal tot op de bodem hebt uitgezocht, kun je beslissen of het een echt probleem is voor je kat of normaal instinctief gedrag.

Als het optreedt als een plotselinge gedragsverandering, is het een goed idee om een reis naar uw dierenarts te maken voor een controle om medische problemen uit te sluiten. Het is misschien gewoon een schattige eigenaardigheid die je kat heeft, in welk geval je hem naar hartenlust kunt laten graven.

Lees ook: Waarom is mijn kat zo vervelend? Kat aandachtzoekend gedrag uitgelegd

Veelgestelde vragen

Hoe voorkom ik dat mijn kat in zijn bak graaft?

Zodra u de onderliggende oorzaak voor het graven hebt vastgesteld, kunt u uw kat stoppen als dat nodig is. Als het een probleem is dat moet worden opgelost, zoals de kattenbak is te klein, of er is concurrentie tussen katten, kunt u dat gemakkelijk doen door de bak te vervangen door een grotere of meer trays te introduceren.

Als er niets mis is met je kat en het is gewoon een instinct, kun je proberen hem af te leiden of verrijkingsspeelgoed en krabpalen in zijn omgeving te bieden.

Hoe vaak moet ik de kattenbakvulling van mijn kat vervangen?

De kattenbakken moeten worden geschept elke keer dat uw kat er uitwerpselen in stopt. Hoe vaak je het nest vervangt, hangt af van hoeveel katten je hebt en ook de individuele gewoonten van de katten.

Een algemene richtlijn voor standaard klonterend strooisel is het twee tot drie keer per week vervangen. Het kan echter nodig zijn om het om de dag te doen als je eerder geuren begint op te merken. Als uw kat het niet lijkt te gebruiken voordat het volledig schoon is, moet u het misschien vaker vervangen door vers strooisel.

Hoeveel strooisel moet ik in de bak doen?

Ongeveer twee tot drie centimeter is de juiste hoeveelheid voor de gemiddelde kat. Maak je geen zorgen als je het niet zeker weet, je kat zal je laten weten of je er te weinig of te veel in hebt gedaan, meestal door precies te doen waar we het over hebben gehad, graven in de bak! Houd ze goed in de gaten en je weet al snel of ze genoeg nest hebben en blij zijn met hun nestdiepte.